Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PC táp javítása
Visszacineztem az osszes regi kondit es minden csere utan probaltam inditani,de a helyzet valtozatlan. pffff
![]()
Némelyik táp a 3,3V-ot az 5V-ból állítja elő egy MOSFET-el kapcsoló üzemben. Ha a MOSFET megpusztul akkor is ezt a jelenséget produkálja a táp. Nézd meg nincs-e egy TO220 tokozású döglött MOSFET a hűtőbordánál.
Van egy alkatresz amit nemtudok beazonositani. Google-ban is probaltam,de nem akadtam ra. CET 6611z
To-220-as tokozasu mint a skotty dioda.A harom lab kozul csak egyetlen pozicioban kaptam erteket.Jo lenne tudni,hogy ez igy helyes e? A hutobordara van csavarozva,de a hatulja muanyag. Esetleg tud e valaki valamit errol az alkatreszrol?
Ha az egyik lába a +5V-ra a másik egy induktivitáson keresztül a +3,3V-ra van kötve akkor szinte biztos hogy ez a FET-lesz az. Én másik roncs tápból vettem ki ezt a FET-et, persze abban más típus volt, de remekül megy vele azóta is. A FET-et kipróbálni én próbakapcsolással szoktam (1db lapos elem, 1db párszáz Ohmos ellenállás, 1db műszer). Általában a bekötése balról jobbra gate-drain-source szokott lenni.
Sziasztok ! sajna nem igazán találtam meg a megfelelő helyet a problémám világgá kürtölésének , és bocsi ha nem igazán ide való lenne...segítséget kérnék tőletek mivel én kissé laikus vagyok . Van egy 9.6V -os akkus csavar behajtóm és tönkre ment a töltője ( trafója ), van egy másik gép is az 12V -os aksival működik, meg lehetne megoldani hogy erről a 12V-os töltőröl valami kivezetéssel, pár alkatrésszel megcsinálni hogy fel tudjam tölteni a 9.6V-os aksit ? A 12V-os töltőnek a töltö árama 14.48 V . a 9.6V ( 3.2 Ah)- é eredetileg 11V volt (de van egy vissza jelző led is 2 db ellenállással ennek a töltő házában gondolom ez is levett valamennyit és így lett 11V ) van 2 képem segítségül. köszönöm a segítségeket előre is. üzenhettek ide is : sch.vwboy@vipmail.hu
Igen most akadtam ra csak masik neven. CEF02N6A
a kivezetese G,D,S d-s kozott kaptam erteket.
Simán műszerrel nem fogod tudni kimérni, legfeljebb a visszairányú diódát amit tartalmaz.
Helló mindenki. Tegnapi nap egymás után volt 2 áramszünet, és azóta a táp nem kapcsol be, nem volt se szikra se füst se puhanás.. 5voltos ágat próbáltam terhelni, nem indul, sehol nem jön ki áram. és hangot sem ad ki. egy mercury táp az alany
Esetleg valakinek van valami ötlete? Előre is köszönöm ![]() ![]()
Szia!
Lehet, hogy csak a biztosíték olvadt ki a tápban. Nézz bele!
Nekem is csinálta ezt egy párszor...
Ált. másnap már bekapcsolt.
rámértem, sípolt. De azt sehogy nem birtam kimérni, hogy mekkora áram folyik át rajta.
Van pár újdonság, hátha közelebb visz a megoldáshoz. A power on szálon (zöld) 5v helyet 0.30 jön ki. A standby szálon (lila) 5v helyet 0.10 jön csak.
Valamiért nem éri el a kimenetei feszültséget, hogy megkapja a jelet az indulásra. Esetleg így ötlet?
még egy dolog, mikor rámérek a biztosítékra ugrál az érték, 8v és 1.5 közt össze vissza megy. Valakinek tipp?
![]() ![]() ![]()
A biztosíték sarkain 0V-ot kell mérned. Akár folyik át rajta áram, akár nem.
A készenléti tápegység nem indul el, vagy elromlott. A számítógép mikor volt utoljára teljesen áramtalanítva a mostani áramszünetek előtt?
Kb 1 hónapja költözésnél. Azóta nem volt. Melyik az a készenláti tápegység?
![]()
Aha. Akkor nem valószínű, hogy az az eset áll fenn, amikor egy évekig sosem áramtalanított táp menet közben fárad el (elkók kiszáradnak), és a legközelebbi kikapcsolás után már nem indul.
A készenléti tápegységnek kell a standby 5V-ot előállítani, valamint a főtápegység vezérléséhez is a belső tápfeszültséget. A baj az, hogy ez nagyon változatos, mindenképpen valamennyire fel kellene derítened. hogy lehessen valami ötletet adni, merre indulj el a javítással. Legjobb lenne egy kapcsolási rajzot szerezned vagy a tiedhez, vagy valami nagyon hasonlóhoz.
Adott egy márkás ATX P4-es PC táp. 3,3 V ingadozik. Az 5 V váltakozó ágáról jön 1 induktivitás, 30 A-es Shottky anódra. A Shottky másik anódja testre van kötve. Utána a katódról még 1 induktivitás, kondi, még 1 pici induktivitás+kondi. Kimeneten 10 ohm előterhelés.
5V, 12 V műterhelésekkel terhelve, 8-12 A. Egyáltalán nem ingadoznak. 3,3 V-on LED villog, időnként hosszabb ideig stabil, majd el-elmegy. Műszerrel még 1 V alá is lemegy. Ha megy, bírja a 0,6 ohmos műterhelést. Cseréltem a 30 A-es Shottky diódát, 2200/6,3V-os kondit 2200/10-esre. Kissé meg volt púposodva. Áthidalást, induktivitásokat kiszedtem, megerősítve visszaforrasztottam. Nem melegszenek, füst- égésnyom nem volt. Teljesítménymérővel, terhelten ha megvan a rendes 3,3 V, a felvétel 80 W, ha elmegy, visszaesik 64 W-ra (3,3 V-on 0,6 ohm terhelés). Van-e valakinek hasonló tapasztalata? Meg kéne néznem a meghajtók vezérlését szkóppal (nem egyszerű helyet csinálni az asztalon ![]()
TSM111CN-nel felépített feszültségfigyelő köre van, de ha az beleszólna, a többit is lekorlátozná. Áramfigyelés csak a 12 V-os körben van, azt kipróbáltam, működik.
Hali! Van egy HKC USP 3430-as tápom, amit sikerült a nagy kapkodásban rosszul bekötnöm és az egyik csatlakozónál összeégett a sárga, a fekete és a piros kábel. Szédszettem, de nem látszik semmi. A kábeleket rendbe tettem, de nem tudom mi lehet még a baj. Van beleforrasztva egy üveg bizti, de semmi baja. Bekapcsolom és semmi. Hol lehet még a bibi? Nem találom hogy hol szakad meg az áram.
![]() Ha valaki segítene azt megköszönném. ![]()
Nekem is volt ilyen gondom, bár az egy AT-s táp volt. Nekem a primer oldali nagyfeszültésgű tranzisztorok romlottak el. Ahogy kicseréltem őket már jó is lett a tápegység. Próbáld meg te is! Ilyen zárlatnál az megy tönkre a leghamarbb. Mindenképpen ezzel érdemes kezdeni, nem is mnagy összeg az egész.
Sziasztok! Van egy 420 W-os ATX -es tápegységem. Bekapcsoltam a sz.gépet és nem kapcsolódott be. Ezután odahajoltam a táp ventihez és füstszagot éreztem. Szétszedtem és úgy látom, mintha a panel meg lenne égve kicsit.
Két képet linkeltem. Mi lehet a baja? Mi mehetett tönkre? Érdemes megcsinálni? Köszönöm szépen! G.
Sziasztok!
Ha valaki tud, legyen szíves segítsen, mert kellene a gépem, de nem akarok 5e-t kiadni egy tápért. Köszönöm szépen! G. Idézet: „Mi lehet a baja? Mi mehetett tönkre? Érdemes megcsinálni? ” 1.V.mi leégett benne. 2. Bármi. 3. Nem. (hacsak nem akarod a géped is így látni...)
Szia!
Először a kettős diódákat ellenőrizd, lehet hogy valamelyik fele zárlatos.
Szia!
Megtennéd, hogy leírod mit kell csinálnom? Nem értek a témához, de ha elmondod akkor meg tudom csinálni. Melyik a kettős dióda? Hogyan kell ellenőrizni? Köszi! G.
Szerintem nulla elektronikai ismerettel nem túl jó ötlet egyből kapcsolóüzemű tápok javításával foglalkozni, főleg hogy egy ilyen tápban 3-400V körüli feszültségek is akadhatnak még a kikapcsolásuk után is. Javaslom először valami elektrotechnikai tankönyv, esetleg a Kezdő kérdések topic tanulmányozását.
Rendben.
De mit kell áttanulmányoznom ehhez? Ha elmondaná valaki hogyan kell mérni, vagy mit kell mérni, akkor meg tudom csinálni. Köszi! G.
Sziasztok
Van egy 450w-os atx tápom ami egy kis zárlat következtében megpihent egy darab szétdurrant tranyót találtam ami szétdurrant.A kővetkező vele a problémám. annyi látszik rajta hogy To-126 tokozású és a feliratból c5..7s és egy sorral lentebb 706 ennyi maradt. A diódákat stb. kiméregettem nem láttam más hibát! |
Bejelentkezés
Hirdetés |