Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » [OFF] Pihenő pákások témája - Elektronika, és politikamentes topik
Lapozás: OK   762 / 3610
(#) fihu válasza _ampervadasz_ hozzászólására (») Okt 24, 2009 /

Köszi! Ez eszembe sem jutott.
(#) _ampervadasz_ válasza Ricsi89 hozzászólására (») Okt 24, 2009 /

A te eseteben is ez lessz a hunyó, ha védőföldes, a laptop tápegységének a dugvillája, ellenőrizd, hogy ép e földelés. (gyakaran be sincsen kötve, vagy össze van hidalva a nulla vezetővel, ami gyakran rossz potenciáljú. )
(#) _ampervadasz_ válasza fihu hozzászólására (») Okt 24, 2009 /

Szívesen, máskor is.

Nállam is jelen volt a "jelenség", mert az LCD TV -t akartam összekötni a számítógéppel komponens kábelell, és enyhén barázdált sávos volt, és a vertikálisan meg "tépdelt".
Műszerrel hamar kiderült, hogy kb 20V -os feszültség kiegyenlítődés van.

A lakásunka a következő képpen jut el a kábelTV mint szolgáltatás.
Törzsfénykábelen eljut egy kapcsolótérbe, ott DA konvertálják vissza analóg jelre, majd felerősítik. Igen csak gyakran lemarad az egyenpotenciálra hozás, ami kötelező lenne, mert ebből akár életveszélyes áramütés is lehetne! Aztán ezek a kábelek az épületek között fel van fűszve, "X" épületenként repeater megemeli jelszintet, szintén megfeledkezve az előbbi említett kötelességtől. Aztán épületenként egy nagy dobozba jön be a már gerincről galvanikusan NEM leválasztott kábel, és egy kábelrendező van kialakítva, és attól függően hogy ki milyen kábelTV csomagot rendelt betesznek egy szűrőt/lakás, ez a kábel bemegy a lakásba és kész. Te ezt dugod be a TV -be, és nem is tapasztalsz semmit, mert ezek a készülékek II. érintésvédelmi osztályba tartoznak, ezáltal nincsen földelésük sem, ami azonnal megoldaná a problémát ha lenne, mert akkor egy csatronát nem tudnál nézni földhurok miatt.
A megoldás erre a galvanikus leválasztás. Ez történhet kondenzátorral, tekerccsel, akár fénnyé alakítással, majd vissza.
Legtöbbször - a TV tuneres kártyákkal rendelkező, vagy aki csak a TV -jét összeakarja kötni egy kábelell, filmnézés miatt, vagy TV tuneres monitorja van - esetnél kerül képbe a dolog, mert a számítőgép már I. érintésvédelmi osztályú, mert fémtestű, és ezért kötelező a védőföldelés kialakítása, és ha véletlenül nagyon jó a pontenciál ( mint nállam) eléggé nagy esélyed van arra, hogy könnyen kivégezd a VGA / TVtunerkártyádat, monitorodat. Az már másodlagos, hogy a számítógép magasfrekvenciás elektromágneses jelbombaként működik, ezért van ennyire "túlzásba" véve a védőföldelés, mert akkor a számítőgép olyan tartomány szennyezné a környezetet, hogy nekapna minősítést, és egyúttal, nem is adhatnák el.
(#) Ricsi89 válasza _ampervadasz_ hozzászólására (») Okt 24, 2009 /

Nekem már olyan is volt, hogy amikor a dvd-be dugtam befelé az rca csatit, a másik vége már a tv-ben volt és ahogy megfogtam a dvd burkolatát és az rca csati külső érintkezőjét ismét megrázó élményben volt részem. Amikor hozzáérintettem a dvd-hez jókat szikrázott. Ekkor kihúztam és bedugtam fordítva a dvd-t és megszűnt.
(#) fihu válasza Ricsi89 hozzászólására (») Okt 24, 2009 /

Nekem a régi asztali pc-m volt olyan, hogy mikor a sarkához hozzáértem, ugyan úgy - mint neked- megrázó élményem volt. Kellemesnek nem mondanám.
(#) _ampervadasz_ válasza Ricsi89 hozzászólására (») Okt 25, 2009 /

Vagy a TV -ben, vagy a DVD -ben jobban elszivárog az áram példaként a szűrőtagon, a lassan "vezetővé" váló kondenzátor miatt, vagy azért, mert valamelyik PWM táp "jobban visszarúg a hálózatra" (kapcsolási zaj) ami miatt keletkezhet szeintem az általad érzékelt jelenség, amit akiszáradó puffer kondenzátor hibájára is okot adtah. Ez csak olyan elmélet nállam, kérdés a gyakorlatban ez hogyan érvényesül.

(#) mammut hozzászólása Okt 25, 2009 /

Jó reggelt mindenkinek!
Csak nekem bolondultak meg az óráim vagy másnak is?
Számítógép+laptop átállt, a 100e-res telefon meg nem, máris beállítom a télit...
(#) mineral válasza mammut hozzászólására (») Okt 25, 2009 /

Én is ebben a percben állítottam át a Nokedlimet. Bár az nem 100ezres típus. De engedélyezve van rajta az automata dátum/idő beállítás és mégsem állította át... Nem is értem miért nem.
(#) mammut válasza mineral hozzászólására (») Okt 25, 2009 /

Ez meg egy SanyiErixon, beállítottam a GMT+1-et és egyből felajánlotta a téli időszámítást. Nembaj, még ha nem is tud átállni télire, legalább hívni SMS-ezni, zenélni + fotózni tudok vele (8Mp-elen) ..
(#) gg630504 válasza mammut hozzászólására (») Okt 25, 2009 /

Nekem minden órám, amit be tudok állítani, UTC szerint jár. Amit pedig nem tudok beállítani ( DCF77, Ubuntu ), az váltja magát.
(#) Frankye válasza gg630504 hozzászólására (») Okt 25, 2009 /

Vic-nél ez a kérdés fel sem merülhet.
(#) Stadi válasza mammut hozzászólására (») Okt 25, 2009 /

Vicces volt nézni, ahogy az XP tálcáján 2:59 után 2:00-ra váltott a kijelzés.
(#) mammut válasza Stadi hozzászólására (») Okt 25, 2009 /

3:00-kor váltott?

Nah mindegy, azon gondolkodtam, ha kint lettem volna a kocsmában hajnali 1 vagy 2-kor, akkor még egy órát lent lehetett volna banzájolni. Csakmert a hétvégi nyitvatartást 2 helyett 1 órára maximalizálták, a piszok szomszédok bejelentései miatt, és ez nem a zaj miatt van...
(#) Georgee válasza Doncso hozzászólására (») Okt 25, 2009 /

Kávé helyett kiválló, egyből felkelsz tőle
(#) Doncso válasza Georgee hozzászólására (») Okt 25, 2009 /

Hát kinyílt a csipám tőle úgy du 2 körül az biztos!
(#) Ricsi89 válasza mammut hozzászólására (») Okt 25, 2009 /

Nekem vegyesen álltak át a telefonjaim. Az egyik nem áll át, a másik, az okosabb pedig kérdés nélkül váltott. A gép most váltott, amikor bekapcsoltam. Egy pár pillanatig a régit mutatta, majd visszább állt. Amúgy tudod mennyit ér a 8Mp egy telefonban? Mint egy digit fényképező 2MP-elen. Én most adtam el egy telefonomat (K800) és vettem egy 3,2megás sony fényképezőt nagyon olcsón. Ez ezerszer szebb képet csinál, mint a k800. A fényképezőben csak maga a ccd lapka nagyobb, mint a k800 egész kameramodulja. :yes: Telefonban 3 megapixel felett már nem javul semmit a kép minősége, esetleg még romlik is, mert hiába növeled a képpontok számát, ha a lapkaméret nem változik és optika ha úgy vesszük nincs is hozzá.
(#) DuMatyi válasza Ricsi89 hozzászólására (») Okt 25, 2009 /

Maximálisan egyetértek! Csak annyit tennék hozzá: minden felesleges funkció a telefonban csak a helyet foglalja az akkumulátor elől, azaz kisebb lesz a telefon készenléti ideje, azaz csupán arra nem lesz alkalmas, amire készítették, minden másra igen. Az akkumulátorok kapacitása nem tud együtt fejlődni a mesterségesen keltett igénnyel (mert valljuk be, eddig is megvoltunk telefonba épített fényképezőgép nélkül, én ezután is megleszek). Nézzük meg a svájci bicskát: minden van benne, de a késen kívül az összes többi funkció csak körülményesen használható. Szerintem igaz ez a telefonra is. Nekem egy Nokia 3310i-m van, 2 tartalék akkumulátorral és egy tartalék készülékkel. Remélem minél tovább kiszolgál.
(#) Stadi válasza DuMatyi hozzászólására (») Okt 25, 2009 /

Idézet:
„eddig is megvoltunk telefonba épített fényképezőgép nélkül”

Pedig én használom. Úgy évente kétszer... Google-ös autót fotózni pl. kiváló volt. Gyorsan előkaptam és katt.

Idézet:
„a késen kívül az összes többi funkció csak körülményesen használható”

Az lehet, de a sok funkció nem is azért van ott, hogy rendszeresen használd, hanem azért, hogy ha nincs más kéznél, akkor bicska elő, és meg van oldva a probléma. Na nem úgy...

Te már nem voltál katona, ha minden igaz, így nem ismerheted a mondást: "Van kanálgéped, oldd meg!" :hehe: Na, a svájci bicska ugyanez civilben.
(#) KTobi válasza Stadi hozzászólására (») Okt 25, 2009 /

Idézet:
„Pedig én használom. Úgy évente kétszer...”
Többre nem is való. Még a kompakt kategóriában is "normális" jelenség, hogy sötétben, gyakorlatilag csak fele pixel használható. Tehát hiába 10MPes a készített kép, valójában csak 5MPnyi információ van, a többi csak zaj. Minél nagyobb egy elemi pixel annál jobb képet tud készíteni, kevesebb fénynél is jó minőséget eredményezve. Természetesen legyen meg a minimálisan kellő 2-6MP. 6MP már egy A3as képet ad magazinba. Monitoron nézegetni, 10*15ös fényképekre a 3MP bőven elég.
(#) Stadi válasza Gafly hozzászólására (») Okt 25, 2009 /

Az ilyen "korai" időpont-kijelölés talán azért nem változtat sokat a helyzeten, mert aki nem vési bele a naptárjába aranybetűkkel a dátumot (kinek van már 2010-es naptárja a véséshez?), az úgyis megfeledkezik róla, és megint csak ad hoc jelleggel jön vagy nem jön. Persze ha az oldal fejlécében feltűnően kint lenne a dátum (esetleg egy visszaszámlálóval), az sokat segíthetne.

Idézet:
„Áram (sokat nem fogyasztottunk”

Annak a kevésnek a nagy részét a 200W-os pákám fűtötte el... :hehe: Nehéz lesz kikerülni a bádogos szerepkörből...

Idézet:
„Hűtőszekrény ... csak egy volt”

Sokat nem néztem felé, de nem temetett maga alá a tartalma, mikor benyúltam sörért. Meg nem vettem észre, hogy 48-as bakanccsal kellett volna taposni, hogy beleférjenek a dolgok. Szóval ebből arra következtetek, hogy az az egy pont elég volt erre az 50 emberre.

Viccet félretéve, az infrastruktúra szükségességével szerintem senki nem vitatkozott. Vagy rosszul emlékeznék?

Idézet:
„hiába adtam mindent ingyen, csomó cuccot mégis vissza kellett hoznom”

Szerintem jövőre szerkessz egy nagy táblát "Gafly ingyen elvihető portékái" vagy hasonló felirattal és tedd a cuccok mellé.

Idézet:
„HE store aktívabban jelen lenne”

Ez gondolom Topitól igényel nagyobb energiát / erőfeszítést. Ha csak annyit csinál, hogy aki pl. 1 hónapra visszamenőleg rendelt valamit és úgy kéri, annak a találkozón adja át, már ez is plusz meló lehet neki szerintem.

A többi leírt dologgal egyetértek.
(#) Stadi válasza KTobi hozzászólására (») Okt 25, 2009 /

Igazad van, a mostani ócska kompakt gépemmel (Fuji) télen nappal, de borongós időben sem lehet már zajmentes képet csinálni. (Bezzeg a Canon S2 IS, az milyen jó volt.) A kocsiba meg egy 2MP-es Nikon van bedobva, csak azért, hogy ha esetleg balesetet szenvedek, legyen mivel fotózni a helyszínt. Néha hasznos ám. És már ezzel a kis géppel is meglepően jó képeket lehet készíteni.
(#) tiggersoft válasza Stadi hozzászólására (») Okt 25, 2009 /

Nekem a dátummal semmi bajom ...elég nehéz lenne elfelejteni a születésnapom!
(#) Stadi válasza tiggersoft hozzászólására (») Okt 25, 2009 /

Na jó, de nem születhet mindenki augusztus 14-én...
(#) mammut válasza KTobi hozzászólására (») Okt 25, 2009 /

Azért akkor sem rossz egy telefonhoz képest szerintem!
Itt van pár ízelítőül:
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.

Stadi: De december 14-én sem..
(#) Stadi válasza mammut hozzászólására (») Okt 25, 2009 /

1.: Én szeretem a forró csokit. De nem az ilyet.

10.: Hogy menekült meg az az 1 doboz sör, mikor mindenhol már csak a láthatóan finom kaja romjai vannak?

Amúgy milyen teló ez?
(#) mammut válasza Stadi hozzászólására (») Okt 25, 2009 /

1. : Én mikor megláttam, azt hittem zsugorcső van rajta!
10.: A sofőr nem ihatott így megmaradt, ... később elfolyt a "vére" neki is...

SonyEricsson C905.... sajnos MIC van bele írva (Made In China), de már minden félkész terméknek ott ér véget az utolsó előtti útja...

Pár képen az EMA80 indukciós hevítő kapcs. szekrénye látható.......
(#) Stadi hozzászólása Okt 25, 2009 /

Norberto:

Azt hiszem, a tervezett gasztroportálhoz lenne ötletem néhány korszakalkotó ínyenc fogásra:

- Tesla tekercs (álló alakú, hosszú és csípős!),
- Forró csoki (csak a melegítés idejére, egyébként "csoki" formájúra öntve), avagy épp fordítva: "csoki" formájú csokiból öntet,
- az extrém konyha híveinek csőben sült zöldség...

Lehet még folytatni a listát, ha valakinek van hozzá kedve...
(#) SALáta válasza Stadi hozzászólására (») Okt 25, 2009 /

"Uborkás üvegben" elrakott uborka az extrém nagyfrekvenciás erősítők kedvelőinek.
(#) Gafly válasza mineral hozzászólására (») Okt 25, 2009 /

> De engedélyezve van rajta az automata dátum/idő beállítás és mégsem állította át... Nem is értem miért nem.
Na az ott kezdődik, hogy alapvetően el van rontva a GSM szabvány, tehát az idő és szolgáltató információkat nem a "broadcast" azaz mindenkinek és állandón terjesztett információk tartalmazzák. Innentől kezdve az egész gányolás...
Mivel a NITZ (Network Identity and Time Zone) információ a mobil készülék felé a Location Update üzenetben mint opcionális (szabadon választott/megvalósitás függő) elem kerül le, ezért:
- Készüléknek nem kell ismernie/feldolgoznia (ha a menüben benne akkor ez nem valószinű);
- A hálózat vagy küldi/vagy nem küldi;
- Ha küldi, akkor is a csak Location Update során (aminek szintén számos alepsete van...);
Röviden: Kapcsold ki és be mobilt és láss csodát
(#) Gafly válasza Stadi hozzászólására (») Okt 25, 2009 /

Hűtőszekrény: Azért nem temetett maga alá a tartalma, mert a sörök leginkább mellette az asztalon voltak (mondjuk torkfájásra sok panasz nem volt).
Gafly ingyen elvihető portékai: Igen, kell majd jövőre valami táblát csinálni. Sokat nem értem rá reklámozni, mert leginkább a kaját csináltuk... Abban viszon teljes egyetértés volt, hogy legalább a kapuhoz (autósoknak) kellett volna minimum egy A4 de méginkább A3 tábla HE emblémával.
HE store: Pólóhoz és bögréhez sem volt azért annyira triviális jutni...
Infrastruktúra: Nekem személy szerint jó volt. Ha a következő EHET-et nem akarjuk anyagi deficittel zárni (annyira sok panasz nem volt azért a rendezők részéről) akkor vagy többen leszünk (100 eléggé vérmesnek tűnik)/vagy lefaragjuk a költségeket (vidék/olcsóbb, stb.)/vagy találunk támogatókat (második alkalommal igazán nem tudom hogy több vagy kevesebb önkéntes adomány lesz/lenne. Hivatalos támogatók pedig a csak a mesében vannak ).
Következő: »»   762 / 3610
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem