Fórum témák
» Több friss téma |
Szerencséd volt "eddig", de lehet , hogy legközelebb belefutsz egy ilyen helyzetbe. A jogszabály él és létezik.
Nekünk volt olyan megrendelőnk akiknek ez majdnem 1 milliójába került. Abból 3-4 terv is kikerült volna.
A lakáselosztóban történő szétválasztás gondolom arról szól PEN vezető az egyik sorkapocsba(PE) majd azt összekötni a másik sorkapoccsal(N)?!
A PEN vezető bejön a PE sínre és innen csinálsz egy átkötést a nulla sínre......ahogy mondod.
Ez egy lakáselosztó elfelejtettem odaírni!!
Tipikus éjszakai-nappali átkapcsolás ugye?
A szolgáltatók szerinted engedélyezik? Ebből indulj ki légyszives!
SZIA!
helye/szolgáltatőja válogatja....ELMŰ-ÉMÁSz nál lehet
sziasztok!
Milyen előirás van a középületek WC , mosdóinál a kapcsolók elhelyezésére? (persze az elektr. szabványon kivűl)
Helyiségen kivül szerelendők. Én sosem teszem a kapcsolót be -lehetőség szerint- a vizes, pancsolós helyiségbe még akkor sem ha létezik megfelelő páramentes kapcsoló.
Szia!
Másfél méternél magasabbra helyezd. De a kapcsoló inkább tényleg maradjon kívül.
De ez abban az esetben nem állja a helyét, ha akadálymentesített épület részről van szó, mert akkor 90 cm az előírt szerelési magasság! ( Rokkantkocsiból is kezelhetőnek kell lennie. )
Igen, akartam írni. Soha nem lehet tudni, te, vagy rokonod mikor kerül kerekesszékbe vagy lesz nemlátó, stb. Vagy mikor jön hozzád sérült vendég. Általában nem nehéz akadálymentesíteni. Jó lenne, ha ez a szemlélet általánossá válna.
Ja, igen. Az elektromos szabványokon kívül. Az akadálymentesítés fontos. Én kapacitív szenzoros villanykapcsolót tudok elképzelni, persze vízmentes tokozásban.
A fürdőkád szélétől 0,6m-nél kijjebb IP44-es kivitelű szerelvényeket felszerelhetsz a magasság nem számít.
Ilyen kapcsolók és dugajak szinte minden nevesebb gyátó termékskáláján megtalálható. Erre vonatkozó szabvány:MSZ HD 60364-7-701
Látom az IP védettség is téma. Kiszkenneltem a MSZ EN 60529:2001 szabványból egy oldalt: Az IP kódok és jelentésük. Hátha valaki hasznát veszi.
Ismerősöm a házára korcolt (fém)lemez tetőfedést csináltatott. Mint utobb kiderült nincs sehová sem bekötve. Én (többek között villámvédelmi szempontból is) meglehetősen aggályosnak tartom... Hogy kellett volna ezt szabványosan megcsinálni? Utólag kösse rá főelosztó földelősinjére? Vagy mindenképpen tegyen földelőszondát a házhoz (szonda a mérőnél van csak, olyan jó harminc méterre a háztól)?
A fém tartószerkezetet valóban be kell vonni az EPH-ba. A fém lemezt is érdemes de kérdéses a lemezek közti galvanikus kapcsolat, hiszen ezek a lemezek általában gyárilag festettek. A lemezeket egyenként átkötni szinte lehetetlen és felesleges.
Szia!
Ha a ház tetőgerince 10m alatti --nem kell villámháritó! ha belemenne ebbe: akkor a lemezek vastagsága haladja meg a 0,55mm-t különben más felfogó kellene! a lemezek korcolása elfogadott kötési mód.a 4 sarkán levezetővel+ földeléssel ---családi házon általábn felesleges.....A Biztositó szerint 465 év/villámcsapás a gyakoriság
Szia!
A tetőfedésre használt fémlemezeket a villámvédelmi hálózatba kell bekötni, nem az EPH-ba. Gondolom nem szeretné az ismerősöd, hogy a villám energiája mindenfelé szétterjedjen a védővezetők mentén.
Amit írtál csak félig igaz.
Annyiban igaz, hogy a bádogszegélyeket a villámvédelmi rendszerbe be kell kötni. De azonban a villámvédelmi rendszert az EPH csomópontban egyesíteni kell az érintésvédelmi hálózattal és az EPH hálózattal.
Én ezt másképpen tudtam, és másként csináltuk is. A villám-levezetőnek teljesen külön földelést kellett kialakítani, külön földelési ellenállás-mérőponttal.
Rosszul tudod, mert az igaz hogy külön földelést kell létesíteni. Azonban ezeket közösíteni kell.
Nekem az rémlik, hogy akkor kellett közösíteni, ha a villámáram levezető földelése adott távolságon belül volt a ház földelésétől. (utánanézek!)
Nem lakóház volt, az biztos, ahol csináltuk. Egy régi malomépület átalakításnál kellett villámvédelmet kialakítani.
Sziasztok!
Abban szretnék segítséget kérni hogy egy garázba építenék ki villanyt, ez a háztól kb 25m-re van, az össz kábel hossz úgy 40-45 m lenne. A villany óra szekrényből vinném a kábelt. Az lenne a kérdésem hogy 2.5- MBCU-val építsem ki, vagy elég lenne a 2.5-ös MT? /ugyanis ez van itthon/ Melyik lenne a jobb: a tömör vagy a sodrott vezeték? Nem olyan régen vettük a házat, de az előző tulaj a garázsba nem szerelte ki a villanyt és néha jól jönne. A terhelés 2 lámpa /2x80W neon, meg kisebb barkácsolásokhoz egy-két konnektor/
Az MT hajlékony, ennyi az előnye. Szerintem teljesen mindegy, melyiket használod.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |