Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű táp 230V-ról

Témaindító: cimopata, idő: Szept 13, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   87 / 782
(#) Milan90 válasza csakgabor hozzászólására (») Okt 28, 2009 /

C4 és C5 kisebb legyen.
Ha a vasmag eltörik, csökken a trafó induktivitása, ami ebben a kapcsolásban növeli a kapcsolófrekit. (persze ez nem ok arra, hogy darabokra törd a magot)
Ha tudod, megteheted azt, hogy áttervezed a trafót kisebb induktivitásúra.
(#) ekkold válasza csakgabor hozzászólására (») Okt 28, 2009 /

Idézet:
„És hogyan emeljem meg?”

Építs másik kapcsolást. Ez a kapcsolás telítésbe, vagy a telítés közelébe viszi a trafót - ami nem egy szerencsés megoldás.
(#) csakgabor válasza ekkold hozzászólására (») Okt 28, 2009 /

És mit jelent az hogy telitésbe hozza a trafót?Már bocsi csak nem igazán foglakoztam még ilyen témával igazán!
Akkor azért volt hogy nött a feszültség folyamatosan a kimeneten?
(#) Milan90 válasza ekkold hozzászólására (») Okt 28, 2009 /

Idézet:
„Ez a kapcsolás telítésbe, vagy a telítés közelébe viszi a trafót - ami nem egy szerencsés megoldás.”

Ameddig bírják a tranyók a kapcsolófrekit, addig nem fog telítődni a mag. Mindig kicsivel telítődés előtt lesz. A kapcsolófreki a tápfesszel arányosan nő. Így működik a legtöbb telefontöltő, és a legtöbb olyan táp, ahol nem kell jó hatásfok, és hogy stabil legyen a tápfesz. Tehát nem sok mindenre lehet használni, viszont ez a legolcsóbb megoldás.
(#) cimopata hozzászólása Okt 28, 2009 /

Miből gondoljátok, hogy telítésbe megy a mag???
Nagyobb frekinél kisebb lesz a max indukció.
30kHz-et bír a trafó és a tranzisztorok is.

Kondikat csökkentsd kb a felére.
(#) csakgabor válasza cimopata hozzászólására (») Okt 28, 2009 /

Most probáltam ki 2nF al de akor is sipol a mag!
Biztos hogy nemazért mert el tört egy helyen?
Vagy valami egyéb ötlet?
(#) csakgabor válasza csakgabor hozzászólására (») Okt 28, 2009 /

Elnézést lemarad egy nulla
20Nf al probáltam!
Jah és még anyyi hogy nem olyan trafóval val csinálva hanem EI33 al!

Idézet:
„És mit jelent az hogy telitésbe hozza a trafót?”

Röviden azt, hogy adott vaskeresztmetszet mellet nem tud több fluxus létrejönni a magban.
Mégrövidebben:
A tekercs ekkora frekin nem bírja az adott feszültséget, és nagyon nagy áramot fog felvenni, és nagyon fog melegedni.
Ennek viszont semmi köze ahhoz, hogy folyamatosan nőtt a kimenőfesz. Azt inkább az okozhatja, hogy túl nagy a primer induktivitás, és nincs elég idő arra hogy kellő energia tárolódjon el a magban.
Szóval csökkentsd az iduktivitást. Tegyél légrést a két mag közé.

Amúgy teljesen kezdőként lehetetlen jól megépíteni egy ilyen tápot. Inkább csinálj valami rezonánsat, fix kitöltési tényezővel. Itt az oldalon azt hiszem van is róla egy cikk.
(#) csakgabor válasza Milan90 hozzászólására (») Okt 28, 2009 /

Köszi a választ! Csak ujjab kérdések merültek fel hogyan csináljak légrést?Ei magos akor az i huzam el az e töl? Amit irsz hogy rezonás az bonyolutabnak tünik mint ez szval azért választotam ezt!
Majd meg fontolom!
De akor ebböl nem lehet kihozni semi jót?

Kicsit figyelhetnél a helyesírásodra. Az összes 4 betűnél hosszabb szavad hibás. Összesen 15 hiba egy kétsoros szövegben.

Tegyél egy vékony, lehetőleg papír lemezt a két mag közé. Ezt hívják légrésnek. Persze nem mindegy, mekkora. Ki kell számolni a megfelelő primer induktivitást.
Nem értem, a rezonánsban mi tűnik bonyollultabbnak. Ott szinte semmit nem lehet elrontani. Csak megtekered a trafót, és már megy is. Még a menetszámokra sem kell annyira figyelned.
(#) ekkold hozzászólása Okt 29, 2009 /

Azért megy telítésközelbe a trafó, mert arról megy a visszacsatolás. A visszacsatolt jel pedig a telítés megközelítésekor fog hirtelen változni, és csak azt követi a tranyók átkapcsolása. Ha külön lenne egy pici visszacsatoló trafó akkor csak az telítene, a főtrafó nem. Ilyenkor a frekit a vcs. trafó menetszámaival be lehetne játszani.

Ha ennél a kapcsolásnál a tápfesz megnől akkor hamarabb telít a főtrafó, és ezért nőlne a freki olyankor. Esetleg a visszacsatolásban levő kondikat lehetne csökkenteni, de nem biztos, hogy célravezető.
(#) csakgabor hozzászólása Okt 30, 2009 /

JóJó!
De ebben a kapscolásban nincsen viszacsatolás?Ugye?Vagy esetleg a 3-3 menet lenne a visza csatolás?
Esetleg hogyan lehetne meg oldani?
Elöre is köszi!
(#) csakgabor hozzászólása Okt 30, 2009 /

Akkor végülis nekem most a kimenő feszültségröl kell egy trafót csavarni és a 3-3 menet helyére betenni?Az a visza csatolás?
Pl.:akkor nekem a viszacsatoló tarfóra ugyan azt a meneteket kell felhajtanom mit a fő trafón?Kivéve a 60 menetet !Meg gondolom elég egy kimenetröl ez a viszacsatolás !Az az visaz kell csavarnom 15 menetet meg 2x3és kész?
Elöre is köszi!
(#) djgombi hozzászólása Okt 30, 2009 /

Sziasztok!
Egy egyszerű kérdésem lenne. A cimopata féle tápból ki lehet hozni olyan 1400 watt környékét?
Ha igen akkor milyen átalakítások szükségesek?
Köszi szépen! Üdv!
(#) Bassmester válasza djgombi hozzászólására (») Okt 30, 2009 /

Hali!
Ezzel már kisérleteztem, ETD59 maggal, de az ekkora magokkal elérhető szórási induktivitás annyira minimális, hogy inkább TL 494 és IR2110-ből csinálok pwm tápot, szoros csatolású trafóval. Így ezzel a maggal reális cél a 1,5kW környéke. Ezt a kapcsolást csinálom.
Egyenlőre a sokadik nyáktervnél tartok, de ezúttal talán sikerült elfogadható méretűre tervezni. Végfokhoz lesz, +/- 85V-ra, emiatt kondenzátorgondjaim is vannak, mivel nem találtam sehol 1000µF/100V-os Lesr. kondit, ezért a pufferpanelt sorbakötött 50V-osokkal vagyok kénytelen csinálni.
(#) gulyi88 válasza Bassmester hozzászólására (») Okt 30, 2009 /

Kimenetre kellenek az 1000µF/100V os kondik?
Nemtudom emlékszel-e/láttad-e, de régebben levezettem, hogy a kimenetre a hullámosság csökkentésére 1-10µF nagyságrendű ESL, ESR kondi elég, ezért ezt kell kis impedanciájú hozzávezetésre tervezni a többi kondi már lehet "meszebb" és nem muszály ESL/R nek lenniük.
Meg nem árt neki párszáz nF MKY kis impedanciás hozzávezetésen.
(#) cimopata válasza Bassmester hozzászólására (») Okt 30, 2009 /

Helló, bassmester!

Ekkora teljesítményre mindenképpen rezonáns ZCS, ZVS tápot csinálj!

Egy sima félhidas tápban hard switch üzemmódban eléggé nagy kapcsolási zavarok lesznek, illetve rendesen kell majd snubberelni, csillapítani a túllövéseket, ami a hard switch üzemmódból eredően fog kialakulni.

(#) cimopata válasza Bassmester hozzászólására (») Okt 30, 2009 /

Valóban nem feltétlen kell L.ESR ha nincsen megfelelő feszültségbe.

Egyébként ha sorbakötsz 2db L.ESR-t majdnem ott leszel mint egy sima kondinál.
Bár sajnos konkrét adatom nincsen, hogy mekkora a sima kondik ellenállása mondjuk 100kHz-en.

Az áramot prímán lelehet simítani fojtóval, azt egyszerűbb beszerezni és jóval hasznosabb is.
(#) Bassmester hozzászólása Okt 31, 2009 /

Sziasztok!
Cimó és Gulyi ! Köszi szépen a gyors eligazítást, még időben jött
Akkor hát rezonáns kapcsolás lesz az 59-es magból. Ezzel csak 9uH szórásit sikerült elérnem, de 200nF környéki kondikkal elvileg jó lehet a dolog. Erről mi a véleményetek? Nem lesz probléma az alacsony szórási?
Ez a kapcsolás, jó lehet kiindulásnak? Hogyan lehet ezen beállítani a frekit? Az áramváltó ebben is a shutdown miatt van?
Elhelyezési szempontok miatt, mindenképpen 2db 12x20cm-es nyákra fogom csinálni. Az egyiken lesz a táp, a másikon a puffer blokk. Javaslataitok alapján, a tápos panelre kerülnek a fojtók és a két 10u/100V-os Lesr kondi, majd a vezetékekkel rákötött puffer panel következik, normál 100V-os elkókkal. Jó lesz így?
(#) djgombi válasza Bassmester hozzászólására (») Okt 31, 2009 /

Szia! Köszi a választ. Tehát akkor te is ekkora teljesítmény felé törekszel. Gondolom az nmos 350/500-as véghez. Nekem is ahhoz kellene mert ekkora teljesítményű toroid ára és a kiépítése, súlya iszonyatos.
Ráadásul abban gondolkodok, hogy 10 fet-es lesz a táp pedig olyan 65V környéke. Így 2 ohm-al is lehet majd terhelni. Ha 4 panelt bebírok préselni egy dobozba akkor 2-2 panel lesz hídban. Így 2*1250 watt-ot tud majd a végfok 4 ohm-ra! és olyan 2* 650-et 8 ohm-ra
Ez pont jó lesz a mélyládáknak.
Van az oldalon nmos 200-as végfok. Ehhez van trafó doboz meg minden. csak a panelt kell megcsinálni bele.
Az is tud majd olyan 4*200-at. Top-oknak elég lesz.
Üdv!
(#) Bassmester válasza djgombi hozzászólására (») Okt 31, 2009 /

A Cimó-féle táp, az tökéletes, 600W-ra, ETD 49 magból, IRFP 450 fetekkel, két ilyet is használok TDA 7294 hidalt végekhez. Nagyobb teljesítményre, már jönnek a kisebb-nagyobb buktatók, de remélem hamarosan sikerül összehozni valami használhatót. Igen az N-Mos véget építeném meg, mély-végfoknak.
(#) kbalazs018 válasza Bassmester hozzászólására (») Okt 31, 2009 /

Hello!

A kapcsolást amit belinkeltél, megépítettem és jól működik. Bár én csak 600W-ot vettem ki eddig belőle, a Tali Bt-s gyűrűmaggal. Az áramváltót kihagytam, minden végfoknak külön biztosítékot raktam be, ez a hangszóróvédelmet is megoldja, megfelelően méretezett biztosítékkal.
(#) Bassmester válasza kbalazs018 hozzászólására (») Okt 31, 2009 /

Hali! Köszi szépen a bíztató információt.
(#) cimopata válasza Bassmester hozzászólására (») Okt 31, 2009 /

Szia!

Az alacsony szórás nem probléma, megfelelő kondi kell és kész.
A freki beállítás a 6-os lábon levő 8,2k-s ellenállással váloztatható.
Induláskor a BC546 nyit és kb dupla frekivel indul, ami egy amolyan lányindítás.
Az áramváltó a rövidzárvédelem/túlterhelés miatt van.
Az IR SD lába 15V-os tápfesznél 6-7V környékén billen és hiszterézises komparátor van belül ami pont ideális, nem fog ki-be kapcsolgatni.
1,5kW-ra jósok puffer kell a primerre, valamint lágyindítás, valami ellenálás+relé féleség.
(#) Bassmester válasza cimopata hozzászólására (») Okt 31, 2009 /

A jó sok primerpuffer, mégis mennyit jelent? 2 db 470µF/450V-os kondit terveztem belerakni, de ha több kell, akkor inkább veszek 1 db 2200µF/400V-ost, helyszűke miatt. 2db IRFP 460-as szerinted elég lehet?
(#) cimopata válasza Bassmester hozzászólására (») Okt 31, 2009 /

1db 2200u szerintem egész jó lenne.
Azokat általában sarusan lehet kapni, Úgyhogy megspórolod neki a nyákon a helyet.

Fet helyett IGBT-t ajánlanék:IRG4PC50UD 1-1 db-ot
(#) csakgabor hozzászólása Okt 31, 2009 /

Hali!
Valaki tudna segiteni abban hogyan lehet egy kapcsoló üzemü trafót méretezni? Mikre kell oda figyelni?Esetleg képletet felrakni hozzá!
Találtam egy kapscolást amit átszeretnék alakitani h ne 12 v rol mennyen hanem 230 rol!
CSak a trafót hogyan lehet átméretezni?
A válaszokat elöre is köszi!
(#) Kovidivi válasza csakgabor hozzászólására (») Nov 1, 2009 /

Miért nem olvasol vissza? Megsúgom, hogy minden információ megtalálható ebben a témába, ami neked kell, és még rengeteg plusz is! Üdv!
(#) csakgabor válasza Kovidivi hozzászólására (») Nov 2, 2009 /

Köszz a választ!
Célra vezető volt 175 oldalt kell csak visza olvasni!
(#) cimopata válasza csakgabor hozzászólására (») Nov 2, 2009 /

Következő: »»   87 / 782
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem