Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   679 / 3998
(#) Dani494 hozzászólása Nov 2, 2009 /

Sziasztok!

100W-os aszinkron motor fordulatszámát szeretném szabályozni ezzel a kapcsolással.Életképes lehet?
Csak kíváncsi vagyok hogy működik e,de mielőtt tönkretenném a PWM-es részt,gondoltam megkérdezlek Titeket.
(#) kadarist válasza ati19931109 hozzászólására (») Nov 2, 2009 /

Az Ube és a 0-ra kell kötni az erősítendő jelet, a Hsz.kiv(hangszóró kivezetés) kivezetésekre pedig a hangszórót.
(#) kadarist válasza Dani494 hozzászólására (») Nov 2, 2009 /

Szia!

Inkább triakos gyújtásszögvezérlében gondolkodj. Egyszerűbb, üzembiztosabb. Jobb lenne frekvenciaváltós megoldás, de a motor kis teljesítménye miatt nem gond a tisztán feszültségszabályozásos megoldás.

Nézd meg még ezt is:Bővebben: Link Itt lámpa fényerőszabályzást oldottak meg IGBT-vel.
(#) ati19931109 hozzászólása Nov 2, 2009 /

csak 1db 0 van és arra a feszültséget kell rákötni, de akkor hol a másik 0, amire az erősítendő jelet kell kötni???
(#) googa hozzászólása Nov 2, 2009 /

Sziasztok! Kellene nekem SMD kondenzátor 1206-os méretben. 10µF-os. Nem vagyok benne biztos, de ez a rajz szerint egy elko és éppen ekkora. A HE-Store-ban egyelőre nem találok. Van ötletetek? Halkan kérdem, van SMD elko? Köszi! goo
(#) pucuka válasza Dani494 hozzászólására (») Nov 2, 2009 /

Üdv!
Mint már többször írtam, az egyfázisú váltóáramú asszinkron motor fordulatszámát, sem PWM -el, sem fázishasításos (ez is egyfajta PWM) módszerrel nem lehet korrekt módon szabályozni. Mindkét megoldással csak a motorra jutó teljesítményt szabályzod, ami azzal jár, hogy csökken a motor teljesítménye, és a meglevő terhelés hatására megnő a slip -je, és ezért csökken a fordulatszám. Terhelés nélkül fel fog pörögni az eredeti fordulatszámra.
Az általad csatolt rajzon is "univerzális" (kefés, kommutátoros) motor fordulatszám szabályzóját látod.
Az asszinkron motor fordulatszámát korrekt módon csak frekvenciaváltóval tudod szabályozni, ami azért nem annyira egyszerű.
(#) kadarist válasza googa hozzászólására (») Nov 2, 2009 /

Szia!

Van SMD elkó. Nézd meg más netes üzletben.
(#) kadarist válasza ati19931109 hozzászólására (») Nov 2, 2009 /

Jaj! Ne már! Ugyanarra a nullára kötöd az jelforrásod egyik kivezetését, mint a minusz tápoldalt és a hangszóró egyik kivezetését. Úgy, ahogy a rajzon van. Azért Nulla, mert közös. Más rajzon GND szokott a jelzése lenni.
(#) kadarist válasza kadarist hozzászólására (») Nov 2, 2009 /

Bocs. A hangszórót nem! A többi igaz.
(#) ati19931109 hozzászólása Nov 2, 2009 /

Oké!
Köszönöm!!!
Elnézést a kellemetlenségért, de tényleg nagyon kezdő vagyok!
(#) Dani494 válasza kadarist hozzászólására (») Nov 2, 2009 /

Már építettem több triakosat,működnek is.Én csak kíváncsi voltam hogy lehet-e szabályozni.
Néhány dologban még mélyebben el kell merülnöm,mert problémákat okozhat a fordulatszám-;-szabályozás,-vezérlés ; teljesítmény-;szabályozás,-vezérlés
aszinkron motor,univerzális motor kifejezések nem megfelelő együttes használata.

Gyakorolj univerzális motoron. Ilyen van hajszárítókban, fúrógépekbe, tehát általában kefés motorok, ezekhez triak-tirisztor teljesen jó. De ezen mát túl vagy. Indukciós motorokhoz (három fázisúak) viszont a feszültség változtatásán kívül a frekvencia változtatására is szükség van. A indukciós motorok fordulatszámát alapvetően a tápláló feszültség frekvenciája határozza meg. Ezért ezekhez frekvenciaváltó az ideális megoldás fordulatszám változtatáshoz.
(#) moltam válasza kadarist hozzászólására (») Nov 2, 2009 /

De a hajszáritóban akkor miért van graetz hid?
Az univerzális motorok mennek váltóról is nem?
(#) kadarist válasza moltam hozzászólására (») Nov 2, 2009 /

Az ócsóság miatt miniatűr egyenáramú motorokat szerelnek a újabb hajszárítókba. Az igazi régi klasszikus szerszámokban univerzális motor van.
(#) Dani494 válasza pucuka hozzászólására (») Nov 2, 2009 /

Köszönöm az infot.
Most már tiszta a kép(univerzális motor=kommutátoros,szénkefés).
Az aszinkron ford.szám-vált. (csúszógyűrűs,kalickás) most vesszük.
Szóval akkor a csatolt képen,ha a motor helyére egy univerzális motort(fúró) kötök,ami 100W-os,akkor azzal tudom szabályozni a rá jutó terhelést így ergo a ford.számát.
Javítsatok ha rosszat írok.

Ahogy mondod. Az univerzális soros motor az egyenáramú soros motort takarja, mert ez képes vátóáramról is működni, mivel a negatív félperiódusban ugyan megfordul az áramirány, de a forgórészben és az állórészben is, így az állórész, és forgórész áramának relatív helyzete nem változik, így a forgás iránya sem.
Ilyem motorokat használnak konyhai kisgépekben, kéziszerszámokban, hajszárítóban stb. jól szabályozhatók a rajzodon látható módszerrel.
(#) mex válasza Dani494 hozzászólására (») Nov 2, 2009 /

Csak elvi a rajz, a valóságban nem sok ideig működne. A fet induktiv tüskék elleni védelmére ügyelni kell, mert a kommutátor szikrázása közben jóval 400V feletti impulzusok képződnek.

Még valami: A kommutáror végeredményben egy mechanikus egyenirányító. A régi gépjárművek dinamói azért szolgáltattak mindenféle dióda nélkül egyenáramot, mert a kommutátor mechanikusan megoldotta az egyenirányítást. Persze a dinamónál párhuzamos tekercselrendezés van.
(#) tgaben hozzászólása Nov 2, 2009 /

Hali mindenkinek.
Egy olyan kérdésem volna, hogy ha nekem van egy 8ohm ajánott terhelhetőségű erősítőm, és hozzá csak 4ohmos hangszóróim vannak akkor előtét ellenálással vagy valami más módon tudom-e illeszteni az erősítőhöz, hogy ne veszéjeztessem a végfokot, vagy ez eleve hülyeség és megoldhatatlan a probléma? Köszi.

Na,erről még nem is hallottam.Köszönöm az infot.
Amúgy a vázolt kapcsolás nem működik.Mármint a motor(100W univerzális,fúró) el se indul,nem hogy szabályoz.Mex-nek igaza lett.A védődiódáról természetesen már mindig gondoskodom.

Megnézted az általam belinkelt kapcsolást?

,,A frekvencia-feltétel értelmében a forgórész mágneses mezejét mindig a forgórész szögsebességének megfelelő szögsebességgel kell forgatni, csak azzal ellentétes irányban. Ez azt jelenti, hogy a forgórész mezejének az állórészhez képest nem szabad forognia. Ezt az álló állapotot közelítőleg a kommutátor hozza létre, amely egy adott tekercsoldalban megfordítja az áram irányát, ha az áthalad egy mágneses pólushatáron. Ezáltal a forgórész-mező mindig csak egy horonyosztásnyit fordulhat el az állórészhez képest, ezután az előbbi áramirány-váltás miatt helyreáll az elmozdulás előtti mágneses mező.'' Wikipedia

Meg is van hogyan egyenirányít.

Ez az internet.... menny tudás, információ!

Igen,meg.Ötvözve van a PWM,a triac-diac szabályozás és a FET kapcsolás.
DE ebben a kapcsolásban egy astabil kapcsolja az izzót,szóval ez alapján gondoltam hogy ez működni fog.
Amit Te linkeltél,az alapján gondolom,hogy valahogy kombinálni kéne a 2 kapcsolást.Talán a potméter helyére kötni a PWM-el szabályzott FET-et?
Ez így szerintem azért nem lenne jó,mert akkor a PWM résznek biztosítani kéne külön tápot,ezért jó a sima triacos szabályozás.
szerintem
(#) Dani494 válasza Dani494 hozzászólására (») Nov 2, 2009 /

Lemaradt a kép.

FET PWM.JPG

(#) Dani494 válasza Dani494 hozzászólására (») Nov 2, 2009 /

Ú,már megint bonyolítok.
Szóval ezzel önmagában nem lehet szabályozni.
Találtam ezt, és ezt. Ezekből már ki tudok indulni,és ahogy írtad,IGBT a lelke.
Köszönöm mindenkinek a segítséget/információt.
Minden jót!

Üdv!
Mindkét csatolt kapcsolásnak működnie kellene. A triakos egy fázishasításos eljárás, a vátófeszültség pozitív, és negatív irányában szimmetrikusan működik. Ha nincs triakod, megoldható tirisztorral is, ahogyan a FET -el is, de mivel ezek csak a váltóáram egyik félperiódusában működnek csak, ezért ha a négy diódából álló kapcsolóhídnak a közepébe teszed, ahogy a rajzon is, a kapcsoló elemen mindíg csak egyirányban folyik az áram, és a kapcsoló diódák "forgatják" a vezérlő áramkört mindíg a megfelelő irányba.
Ebben az esetben a greatz nem a hagyományos értelembe vett egyenirányítást végez, hanem szimmetrikusan kapcsolgat. (az ilyen diódahidakat nem csak egyenirányításra szoktak használni, hanem kapcsolgatásra is, PL. ring modulátor, szaggató, stb)
(#) Dani494 válasza pucuka hozzászólására (») Nov 2, 2009 /

Itt a jobb oldali működik,csak a bal oldali nem megy.
Tudnál még adni kulcsszavakat hogy még hol használják kapcsolónak a Graetzet?
(#) pucuka válasza pucuka hozzászólására (») Nov 2, 2009 /

Mindkét linkednél ugyan az a helyzet mint az eredetinél, a diódahíd "forgat". (az eredetinek is működnie kell, persze induktív terhelés esetén ne feledkezz meg védelemről)
Azonban ezeket a kapcsolásokat csak olyan helyen tudod alkalmazni, ahol átlagáramot, átlagteljesítmény akarsz szabályozni.
(#) kadarist válasza pucuka hozzászólására (») Nov 2, 2009 /

Még annyit hozzáfűznék, hogy a ringmodulátorban az egyes diódák sorba vannak kötve egymással, tehát az egyik katódja a másik anódjához kapcsolódik, és így körbe.
Következő: »»   679 / 3998
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem