Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   680 / 3998
(#) Dani494 válasza pucuka hozzászólására (») Nov 2, 2009 /

A PWM-es részbe tettem egy diódát.Vagy milyen védelemre gondolsz,hova tegyek még diódát?
(#) pucuka válasza Dani494 hozzászólására (») Nov 2, 2009 /

Elvileg a jobboldalinak is működnie kellene, bár elég vázlatos a sémája. A kapcoló eszközöket kell megvédeni, a fordított polaritású tranziensektől, mert azokat nemigen tűrik.
A dióda alapvetően egy kapcsoló eszköz. Ha az anódja pozitívabb mint a katódja, akkor folyik rajta áram, ha fodítva, a katódja pozitívabb az anódnál nem.
Persze mindez csak bizonyos határok között igaz, ha betartod a dióda határértékeit, akkor nincs gond, ha nem akkor többé nem kapcsol. Így egyenirányít is, mert váltóáramú körbe kapcsolva csak aaz egyik félperiódust engedi át. De hát ezt azért tudnod kellene.
(pl logikai áramkörökben, fesz határolókban)
(#) googa hozzászólása Nov 2, 2009 /

Hali! Van egy IC-m, aminél elő van írva, hogy kell tápszűrés kondenzátorral. Az egyik datasheet szerint a két párhuzamosan kötött, de különböző értékű kondi mindegyike kerámia, viszont a másik adatlap szerint az egyik elko. Van annak jelentősége, hogy elko vagy nem elko lesz a végén. Nekem jobb lenne, ha nem elko-t tennék. Köszi!

,,a jobb oldali működik,csak a bal oldali nem megy.''

Félreolvastad.A dióda működésével tisztában vagyok,nem tudom miért írtad le,de azért köszönöm. °°)
(#) kadarist válasza googa hozzászólására (») Nov 2, 2009 /

Szia!

Mi az IC becsületes neve?
(#) googa válasza kadarist hozzászólására (») Nov 2, 2009 /

Nem egy mindennapos cucc. LIS302DL, gyorsulásmérő.

meglehet hogy félreolvastam, de mindkét kapcsolásnak jónak kellene lennie.
Remélem van oszcilloszkópod, mert anélkül az ilyen, és ehhez hasoló impulzus áramkörök élesztése, bemérése elég nehéz. Az oszcilloszkópos vizsgálatolnál gondoskodni kell a méremdő áramkör hálózatról való galvanikus leválasztásáról.
(#) googa válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Nov 2, 2009 /

Szevasz Zolibá! Neked mindig örülök, ha Te válaszolsz. Az a baj, hogy csak rajzolva van és semmi szöveg. Amint említettem a rajz is kétféle. Nincs RC szűrés. 3.3V-os rendszerbe berakom, elé meg a két kondi és elvileg ennyi.

Értem.Holnap még próbálkozom vele.
Nincs szkópom,csak egy program amivel a hangkártyával lehet oszc.-t csinálni.
Köszönöm az infókat!
(#) pucuka válasza googa hozzászólására (») Nov 2, 2009 /

Üdv!
Gondold meg hogy egy nagyintegráltságú nagysebességű áramkörben mikor esetleg több száz kapcsoló elem kapcsol egyszerre, akor néhány ns alatt lelentős áramok folyhatnak, ami 100 - 500 MHz -es tranzienseknek felel meg, itt már a hozzávezetések induktivitása is számit, ráadásul, az elkók RF viselkedése a járulékos induktivitása miatt elég gyatra. Ezért kell a nagy kapacitású elkóval agy kis induktivitású kerámia kondit párhuzamosan tenni, közvetlen az IC táp lábaira, de legalábbis minél közelebb hozzá. Ha nagyon kényes az áramkör akkor használj tantál kondit, igaz hogy drága, de jobbak a nagyfrekis tulajdonságai.
Kerámiából 1 nF, elkóból párszáz µF elég.

Az is jó, de a leválasztásról ne feledkezz meg!!!

Működik a FET-es kapcsolás is.
A hiba az volt,hogy az eredeti kapcsolásban(ld.melléklet) a FET-t és a PWM-t egy panelra tettem.A piros négyzetek kivezetéseket jelölnek,hogy a kapcsolást más fogyasztókkal is ki tudjam próbálni.Na most a gond az volt,hogy én a felsőre kötöttem a Graetzből lejövő + ágat,így azt a dióda lezárta.
És már értem hogy önmagában miért nem használják lámpa dimmerként azt a graetzest kapcsolást.Bár az a meleg amit a FET leadott a hűtőbordának most jól jött a hideg műhelyben.°°D

Még egyszer köszönöm a segítségeket mindenkinek,minden jót!

AC.JPG

(#) CsemanAttila hozzászólása Nov 2, 2009 /

Helló. Kérdésem a következő lenne, 25v 680 uf-es kondi helyetesíthető e 35v 1000uf-es el? Úgy emlékszem nagyobb lett, kisebb nem. Csak azt nem tudom, hogy mind 2 érték lehet nagyobb? vagy csak egyik? Előre is köszönöm
(#) Imi65 válasza CsemanAttila hozzászólására (») Nov 3, 2009 /

A 680 µF -es kondi ritka viszonylag. Az eltérés csak bizonyos alkalmazásokban lehet problémás, mivel nem írtad mibe kell, ezt nem tudjuk kizárni, de nagy valószínűséggel katasztrofális következményekkel szinte bizonyosan nem jár. A feszültségtűrés minimuma számít, tehát nagyobb feszültségű eszközt kevésbé igénybe venni minden további nélkül szabad, legfeljebb a nagyobb fizikai mérettel kell számolni.
(#) ato01 válasza Action2K hozzászólására (») Nov 3, 2009 /

Köszönöm!
Üdv
(#) CsemanAttila válasza Imi65 hozzászólására (») Nov 3, 2009 /

Tv-be cseréltem volna, de már kinyitott a bolt Attól függetlenül köszönöm a válasz
(#) Milan90 hozzászólása Nov 3, 2009 /

Na ide sen írtam még...
Szóval a kérdésem:
Boltban kértem logaritmikus potit, aminek ugye B a jelölése. Erre kaptam egyet, amire A van írva. Az eladó szerint a log poti csak az EU szabvány szerint B. Ha ez az ellenállásérték előtt van feltüntetve, akkor lineáris.
Szóval lehetséges, hogy az A50K egy logaritmikus poti ? Mert szerintem ez egy hülyeség.
(#) Milan90 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Nov 3, 2009 /

Kösz a gyors választ. Amúgy megmértem volna én is, csak otthon van a műszerem.
(#) tempra14 hozzászólása Nov 3, 2009 /

Új tagként üdvözlök mindenkit!
Kérdésem van és jelzem, nem vagyok szakmabéli. Egy ellenállást keresek, pontosabban a korrekt meghatározását (esetleg hazai fellelhetőségét). Külföldi honlapokról a következőket tudtam meg róla:
56 ohm 1/8 watt, és „láng nélkül olvaszthatónak” kellene lennie. Nyomtatóba kellene, szerepe, hogy az ellenőrző áramkör ellenőrizze és megszakítsa.
Ránézésre (nekem laikusnak) ugyanúgy néz ki, mint egy normál ellenállás, a színkódja is megfelel a fenti adatoknak (zöld-kék-fekete-arany), de az eddig általam beszerzetteket nem fogadja el, és sűrű füstök közepette elégeti (valszeg az egyik probléma az 1/8-ad watt, a másik meg, hogy nem olvasztható).
(képet mellékeltem, a felső ellenállás a probléma)
A segítséget előre is köszönöm!

bizti.jpg

(#) Krisz94 hozzászólása Nov 3, 2009 /

Nekem lenne egy elmebeteg ötletem:
9VACböl előállítani 3-4kVot.
Miszerint egy 9vAC adaptert bekötök forditva a 9VACRE(tehát a secundert megköldöm 9val) ezálltal lesz 220Vom, utána fogok még egy adaptert bekötöm forditva így körübelül lesz 3kVom. A kérdés: müködhete ez? Ha átszikrázna a meneteknél olajba tenném a szerkezetett, megoldodna a problémám?
Hány amper szükséges hozzávetölegesen ehez?
Az ötlet elég elmebeteg, de 1perc kivitelezni.

(#) pajti2 hozzászólása Nov 3, 2009 /

Nekem is van egy elég beteg vízióm az egészről, amiben azt a "gyújtószerkezetet" beteszed olajba, bekapcsolod, és nem hogy leszigetelnéd, de még a házat is felrobbantod vele

Más.

Kellene nekem egy tranzisztoros billegő kapcsolás. Nem muszály az 50% kitöltési tényező, de legalább a 20% legyen meg. Cirka 80..100khz-re kellene, a pontos érték sem lényeg, valahol azon a tájékon legyen. A fő problémám, hogy a tápfeszültség bár szűrt lesz, de nem lehet tudni, hogy 20V..35V tartományban éppen hova is fog esni. És persze nem kellene túl sok felesleges IC-t belepakolni az egészbe. Nem kell precíznek lennie benne semminek, épp csak rezegjen. Valami ötletes alapkapcsolás kellene. Amiket eddig néztem (ujt helyettesítő kapcsolás, bistabil 2 tranzisztorral) mind egy kicsit gyanúsak, hogy megsülnek benne a záróirányú tranzisztor bázis-emitter diódák a túl nagy tápfesz miatt.

Tipp?
(#) Imi65 válasza Krisz94 hozzászólására (») Nov 3, 2009 /

És még annyi sem kell, hogy leégjen. Minek 9V AC-ból 230V-ot csinálni? Nincs otthon? A 230V-ra eszedbe ne jusson rákötni a 9V-os szekundert, mert röpke másodpercek alatt megég. Nem véletlenül van több ezer menet a 230V-ra kapcsolható primeren, a 9V-os ennek töredéke. Ezért olyan mértékben gerjeszti a vasat, hogy a felvett áram a huzalt pillanatokon belül elégeti (ha előbb nem működik valamilyen védelem).
(#) Action2K válasza Krisz94 hozzászólására (») Nov 3, 2009 /

A 9VAC-ből 220VAC-at nem halott ötlet. Bővebben: Link Itt ugyan 18V-osak a trafók, de ez mindegy. Viszont az így nyert feszre rátenni még egy 9/230-as trafót, az már nem biztos, hogy jó ötlet. Ugyanis a 9V-os részére adsz neki 230V-ot, ergo lefüstölhet(nek).
Az autó gyújtástrafó inkább megfelelne erre a célra, de nem ajánlom, hogy gyakorlatban is játszadozz ezekkel, mert életveszélyesek ezek a kísérletek.
(#) Action2K válasza Imi65 hozzászólására (») Nov 3, 2009 /

Idézet:
„Minek 9V AC-ból 230V-ot csinálni?”

Hogy legyen biztonságos, földfüggetlen anódfesz.
(#) pajti2 válasza Action2K hozzászólására (») Nov 3, 2009 /

Teszel a hálózatra egy 230-as 1:1 leválasztót, a kimenetére meg egy kaszkád generátort, és kész a több KV generátor. Egykoron az hobby elektronika havi újságban "ionizátor" néven volt benne egy ilyen cikk.
(#) Imi65 válasza Action2K hozzászólására (») Nov 3, 2009 /

[OFF]Laci, ez a fiú nem anódfeszt akart csinálni.
(#) nagy_david1 válasza pajti2 hozzászólására (») Nov 3, 2009 /

Szerintem az a "gyanús" astabil 2 tranzisztorral működőképes ekkora feszültségnél is ha úgy méretezed. Hanem ott a jó régi 555. Egy zenneres stabilizálást csinálsz az 555-nek (kisebb mint 15V) és aztán mehet erre rá egy tranzisztor és a 20-35 V-od. Hanem pont így csinálhatsz a 2 tranzisztoros astabilnak is kisebb tápot és aztán egy végtranyót meghajtva jöhet a nagyobb feszültség. Szerintem nem bistabilt hanem astabilt akartál írni, és remélem megkaptad kérdésedre a választ. Ha nem tetszik a zenner akkor ott a még jobb 78xx széria stab ic.

Mellesleg az olaj nagyon is jó szigetelő, és nem robbanna fel szerintem. Lehet ha annyira nem szigetelné le, hogy néhol ne húzzon át még mindig, de sokat javítana a helyzeten, de ezektől eltekintve és is a többiek pártjára állok és azt mondom, hogy az ötlet halott és a működőképes gyújtótrafós és a kaszkádos megoldás veszélyes lenne, főleg ha nem jártas magasfeszültség terén. Utóbbiakat Krisz94-nek szántam én is.
(#) norby1 hozzászólása Nov 3, 2009 /

Sziasztok!
Valaki ismeri, használta már a DS2417 óra IC-t?
Esetleg, van itt 1wire rendszerekben eléggé jártas kolléga?
(#) Rafael hozzászólása Nov 3, 2009 /

Sziasztok!
Az antenna kábelt szeretném elosztani. Jelenleg egy 5-1000Mhz-es 2-es osztón van a TV és az Internet. A TV kábele meg van szűrve egy HPF85A high pass filterrel.
Most viszont még egy TV-t is rá kell kötni pluszba az antennára. Van egy régi 3 way splitterem aminek a jelzése csupán 900Mhz-ig van. / 900Mhz vagy 1000Mhz sokat számít? /
Az lenne a kérdésem, hogy kiváltsam az újabb 2-es osztót a 3-as régire és akkor kell még egy szűrő...? Vagy inkább hagyjam a 2-esen a NET-et és mellette szűrőt, és utána kössem a 3-ast, amiről már mehet a 2 TV mivel elvileg az már szűrt lenne? /Kábel TV-nk van.../
(#) zolika60 válasza Rafael hozzászólására (») Nov 3, 2009 /

Szerintem a kettes osztó után tedd be a TV-knek a hármast. Ha elég nagy a jelszint jó lesz. Ha nem vegyél helyette egy másik kettes osztót. A régi időkből úgy emlékszem az a hármas osztó ami a képen van nem egy kiváló minőségű darab. Ha működik jó ha nem ne sajnáld kidobni.
Következő: »»   680 / 3998
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem