Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangszóró probléma
Lapozás: OK   10 / 42
(#) Zupp87 válasza draco31 hozzászólására (») Nov 2, 2009 /
 
Kérlekszépen, nem az nemes Wattok száma számít, hanem az, hogy hány ohm terhelőimpedanciára van tervezve az erősítő, valamint hány ohmosak a hangfalak. Ha mondjuk 6 ohm az erősítőre kapcsolható terhelőimpedancia, és te még az egyikre pluszban ráteszel a gyári hangfal mellé egy 16 ohmos hangfalat, akkor az eredő impedancia nem lesz annyira kicsi, hogy az hatalmas veszélyt jelentsen az erősítőre. Egyébként ez is ugyanaz a felállás, mint ahogy írtad, a régi: az egyiken van egy 60-as, a másikon egy 100-as + egy 60-as. Ugyanis a - kivezetések (általában) belül közösítve vannak, és a GND-re mennek. Ha csak nem hidalt végfokok vannak benne oldalanként. Egyébként várok egy másik rajzot, amin a hangfalak impedanciája van feltűntetve. A watt ebben az esetben nem fontos. Minihifit feltételezve úgy 2x30W teljesítményű erősítő lehet benne körülbelül. Egy hangdoboznál pedig a watt azt jelenti, mekkora terhelhetőségű. Egy 200W-os hangfal is szól egy 5W-os erősítőre kapcsolva.. És attól még nem teszi tönkre a kicsi erősítőt, a lényeg, hogy az impedanciák lehetőleg megegyezzenek. A hangfalak wattjai akkor fontosak, amikor mondjuk egy 600W-os, 8 ohmos erősítőre kapcsolsz egy 60 és egy 100W-os hangfalat. Ebben az esetben a hangfalak hamarabb szállnak el a túlterheléstől valószínűleg, mint az erősítő a kisebb terhelőimpedanciától..
(#) draco31 válasza Zupp87 hozzászólására (») Nov 3, 2009 /
 
Hát akkor megpróbálom leírni ami kell.
A hifi JVC UX-RL1 névre hallgat. Használtan vettem egy boltban, semmi nem volt hozzá, még a hangfalai sem. A neten csak ennyit találtam róla, és nagyjából ennyit is tudok a teljesítményéről.
A két egyforma hangfal, amit én 60w-osnak nevezek, azok eredetileg Videoton Preludium B31 egyesek voltak, csak a mélyek ki lettek cserélve ezekre.
Amit 100w-osnak neveztem, arról szintén nem sokat tudok, szintén használt boltos. Az egyes kép a technikai paraméterei, a kettes a mély háta.
Nem ebben a témában vagyok othol, ha valamit kihagytam szólj.

2.JPG

1.JPG
   
(#) Zupp87 válasza draco31 hozzászólására (») Nov 3, 2009 /
 
A hifi úgy nézem 4 ohmra van tervezve. A módosított preludiummal párhuzamosan kötve a 4 ohmos 20-as Vidit, 3 ohm körüli impedancia jön ki, ami még nem feltétlenül vészes. Oké, ha már más nincs a közelben, legyen a preluban SR (bár szerintem somyogyit abba a hangfalba bűn beletenni.. sokkal jobb megoldás megjavíttatni az eredeti Vifa mélyeket), de miért a 2010?? Legrosszabb hangszórója ez a somogyinak véleményem szerint. Oké.. az egy dolog, hogy olcsó.. de már azok alapján is, amiket leírnak róla, borzalom... Jó.. ha így kaptad, nem tehetsz róla, ez csak egy megjegyzés.
(#) Zupp87 válasza Zupp87 hozzászólására (») Nov 3, 2009 /
 
Visszatérve az SR-re. Bár csak adatlapról vannak adataim ezzel a hangszóróval kapcsolatban, amik köztudott, hogy ennél a gyártónál eltérhetnek a tényleges adatoktól a szórás miatt, nem is tudom, hol lehetne ezt a hangszórót használni. Jóságait tekintve nagyon a Free Air hangszórók felé húz, azonban ott a viszonylag alacsony rezonancia, a viszonylag nagy mozgó tömeggel.. Szóval minden jellemző rá, csak a T-S egyensúly nem. Az átviletél tekintve.. ha igaz, amit rajzolnak róla, 1k-s f3-ra számolt 6dB/oktáv meredekségű elsőfokú szűrővel (magyarán egy tekrenccel) nagyjából kisimítható 3k-ig az átvitel.. azonban ennek eredményeként az 50-3000Hz-es tartományban 80dB-es érzéketlenséget kapunk.. Szóval max fűteni lenne jó, de még annak se nagyon, mivel kicsi az elektromos terhelhetősége. Szóval srácok.. ha már mindenképpen somogyi kell, bármelyiket, csak ezt ne..

Még egy rövid megjegyzés, ha már hangszórókról, és gyártási szórásról van szó:
Nemrég T-S-t mértünk a 2008. márciusában vásárolt HA 17-582-es hangszórómon, és másfél év használat után szinte hajszálpontosan hozta az adatlapot.
(#) draco31 válasza Zupp87 hozzászólására (») Nov 3, 2009 /
 
Én se akartam ezt, de darabját 500Ft-ért vettem újonnan, annyi meg még belefér szerintem. De lehet nem venném meg megint. És a hatalmas bűnt is én követtem el, én raktam be a videoton dobozba, mert az eredetieken körben lerohadt a gumi. Mellesleg ingyen volt a nagy doboz is, a két videoton is, a hifi is csak 3000Ft volt 5éve, szóval nem olyan nagy bukta ez szerintem. Persze ha lesz pénzem, akkor megy a szerelőhöz a cucc, és fel lesznek újítva a vidik.
(#) Zupp87 válasza draco31 hozzászólására (») Nov 3, 2009 /
 
Egyébként a nagy dobozodban Videoton mélyközép van (HA 20), a Preludiumokban pedig mind a mélyközép, mind a magas hangszórók tipusa Vifa. Gyárilag ezzel jöttek ki anno.
(#) szergey válasza draco31 hozzászólására (») Nov 6, 2009 /
 
EGy M21-et SAL-ra cserélni???? Jézusom. Ráadásul a Preluban, ami a Videoton egyetlen jó váltóval készült hangsugárzója... hatalmas bűn.

A mélyközép javíttatásával viszont vigyázni kell, nem mindegy hogyan csinálják meg.
(#) Milan90 hozzászólása Nov 9, 2009 /
 
Lenne egy eléggé kezdő kérdésem. A hangszóróknál mit jelent a névleges, a zenei, és az RMS teljesítmény. Mindenhol össze-vissza irogatnak róluk mindent, sehol sem írják le mi az.
Milyen szabvány szerint határozzák meg őket ? Hány százalékai ezek a színuszos teljesítménynek ? Valahol azt írják, hogy az RMS és a színuszos teljesítmény ugyanaz, de akkor szerintük miért kéne egy adott RMS teljesítményű hangszóróhoz egy nála kisebb erősítő ?
Olyanokat írnak egyes helyeken, hogy egy x wattos erősítő csúcsokban a saját teljhesítmyényét meghaladhatja.(Tudtommal az U^2/R az nem függ az időtöl! Vagy az erősítő egyszercsak észreveszi, hogy hoppá ez itt már csúcsteljesítmény, és már létre is jött a 100% feletti hatásfok,és U^2/R meg már hülyeség ?)Ennek ugye nincs sok értelme. És ezt már nem egy helyen láttam !
De akkor mi a helyzet a zenei teljesítménnyel ? Erről meg ennyit találtam :
A zenei teljesítmyény alatt azt értjük, amekkora teljesítmyényt a hangszóró károsodás nélkűl elvisel, ZENÉVEL terhelve. Na most akkor mi az a zene ? Mármint teljesítményeloszlás szempontjából. Talán valami mérőjel, esetleg rózsaszín, vagy fehérzaj ? De azsem, mert annak állandó a teljesítménye.
Aztán ott a névleges teljesítmény. Ha ezt mondjuk egy villanymotorra értjük, akkor az amit elvileg a végtelenségig elvisel. De akkor egy hangszóró, aminek a gyártó szerint 1Khz-en 5wa névleges teljesítménye, akkor az miért is ég le 5W 1Khz-es terheléstől ? Hát nem hülyeség !?
Na akkor még a végén eszembe jutott, mikor úgy 10évesen szórakoztam apám műhelyében. Találtam két kis 3-4cm átmérőjű magassugárzót, aminek a dobozára 60W volt ráírva. 10 éves fejjel már azért csodálkoztam, hogy ez meg hogyan lehet, de azért rákötöttem egy kis TDA2003- ra, amiből még ennek a tizedét sem lehet kihozni, főleg úgy hogy az említett hangszóró 8Ohmos volt. Pár másodpercig szórakoztam vele, mikor észrevettem, hogy halvány fehér füst száll fel a membrán alól.
Mérés szerint 8Khz felett egy 60w-os magassugárzó kb. 1500W-os hangfalhoz lenne elég. Ennek ellenére a boltban simán vannak150-200w-os magassugárzók.
Most akkor mi itt a helyzet ?
(#) szergey válasza Milan90 hozzászólására (») Nov 9, 2009 /
 
Bonyolultat kérdeztél, a hangszóróknál nincs teljesítmény, vagyis nem foglalkozunk vele. Főleg a terhelhetőségükre koncentrálunk. Annak mérésére megfelelő szabványok léteznek, hogy a gyártók mit csinálnak, és mit látsz a boltokban, a polcokon, abból nem szabad kiindulni, mert a hangszórók feltüntetett terhelhetősége, 90%-ban marketing adat.

Az IEC 268-5 szerint 6dB-s crest faktorú (a jel effektív értéke 6dB-vel alacsonyabb a csúcstól) jellel (zajjal) mérünk, a feltüntetett értéket folyamtosan ki kell bírni a hangszórónak, ez lesz a névleges terhelhetőség. Természetesen a jel nem teljes spektrumú, mindig egy megadott frekvenciatartományra érvényes. Pl. mélyközépnél 50-5000Hz-ig, vagy magashangszórónál 2000-20 000Hz-ig. Néha ezt az adatot emlegetik RMS értékként, de ez tévedés.
A zenei terhelhetőségnél annyi változik, hogy a bemenőjel crest faktora 6-ról 9dB-re változik. Persze utólag ezeket az értékeket (főleg az elektromos terhelhetőségre utalnak) korrigálni szoktuk, összhangba hozzuk a hangszóró mechanikai tulajdonságaival is.

A túlzások azért jellemzőek ezen a területen, mert egy jól megépített hangszóró a szabvány szerint mért értékek többszörösét is elviseli zenei jellel, hiszen a valóságban magas, a -9dB-től alacsonyabb a zenék effektív értéke.

Magashangszórókkal kapcsolatban van még valami, két eset lehetséges: sokszor nem a valós terhelhetőségük adják meg, hanem azt, hogy mekkora terhelhetőségű rendszerbe illeszthetők probléma nélkül, illetve a terhelhetőség adat nem a teljes spektrumra vonatkozik, csak a működési tartományukra.

kb. ez a helyzet.

Erősítőkkel kapcs gondolkodj másképp kicsit. Pl. egy adott teljesítményt képes leadni torzítás nélkül folyamatosan a tápegység korlátai miatt, de pillanatokra, akár magasabb feszültségű kimenőjelek is kivehetők belőle, ha pedig engedünk egy magasabb torzításértéket, akkor még tovább növelehető a kimenőteljesítmény.

Ezért veszélyes, egy kis teljesítményű erősítőt határai közelében működtetni, mert a torzítás növekedésével nő a jel effektív értéke, és könnyen elmelegíthet egy többszáz wattos hangszórót is pl. egy 50W-os erősítő torzításba vezérelve. Szóval egészségesebb mindig hagyni tartalékot az erősítőben, de legalább az általunk elvárt értéket legyen képes leadni torzítás nélkül.
(#) Zupp87 hozzászólása Dec 12, 2009 /
 
Ezeket a hangszórókat valaki kíváncsiságból mérte már?
Ford első
Ford hátsó
Nekünk van egy öreg (12 éves ) Escortunk.. és ilyenek döngicsélnek benne. Nemrég cseréltem le a gyári kazettás fejegységet egy Kenwood CD-sre. A gyárinak rádióval nem volt túl sok magasa.. CrO2 kazettával, jó felvétellel mondjuk szépen muzsikált. Amit szerettem a gyári fejegységben, hogy kis kiemelést adva neki simán lement 45-50Hz-ig ezzel a 4 kis szélessávúval.. mintha egy kisebb sub lett volna eldugva a csomagtartóban.. de ezt mondjuk csak egy kultúrált hangerőig tette. A Kenwood már nem ennyire brutális, viszont, egyenletesebben muszikál. Kíváncsi lennék ezeknek a hsz-eknek az átvitelére.. egyszer le is mérem Füllel is hallani mondjuk a rakoncátlankodást a két kónusz keresztezésénél, viszont elmondhatom, hogy a magasai viszonylag szépek.. simán ráver az olcsó dómokra.. DTF12-re (mert olyanom volt, és tudok róla tapasztalatot) mindenképp. A DX25-tel mondjuk lehet nem merném versenyeztetni De szerintem 16-17-ig felmegy. Ha nem fölé is..
(#) aflmor válasza Zupp87 hozzászólására (») Dec 12, 2009 /
 
Idézet:
„Ezeket a hangszórókat valaki kíváncsiságból mérte már?”
Minek? (max a méretét, centire)
Idézet:
„simán lement 45-50Hz ezzel a 4 kis szélessávúval”
...
Idézet:
„egyszer le is mérem”
...csak így fülre?
Idézet:
„hallani a rakoncátlankodást a két kónusz keresztezésénél”
Jó füled van! Hány Hz pontosan a "két kónusz keresztezési frekvenciája"? :bummafejbe:
(#) Zupp87 válasza aflmor hozzászólására (») Dec 12, 2009 / 1
 
Ahogy már többször leírták, a duálkónuszos szélessávú hangszóró is kétutasnak vehető, beépített váltással.. Egyszóval keresztezik egymást valahol.. Egy lengőtekercsen két membrán, eltérő felülettel, kialakítással, rezonanciákkal, karakterisztikával, satöbbi.. nem értem, miért mondhattam én hülyeséget.
(#) aflmor válasza Zupp87 hozzászólására (») Dec 12, 2009 /
 
Idézet:
„nem értem, miért mondhattam én hülyeséget”
Én se. Lehet időváltozás lesz... , vagy: pláne az a "16-17" (gondolom KHz)
De ugye nincs hari? Csak tetszett, eme szürke szombaton.
(#) Zupp87 válasza aflmor hozzászólására (») Dec 12, 2009 /
 
Nincs Csak köztudott, hogy a DTF12 12,5 felett esik mint állat (és ez mérve is volt ), és hát arra alapoztam.. mivel magasabb hangok jönnek elő belőle az én fülemnek.. vagy csak egy beszakadás van 6-8k környékén.. és emiatt tűnik magasabbnak.
(#) szergey válasza Zupp87 hozzászólására (») Dec 13, 2009 /
 
Ha jól csinálták a hangszórót, akkor a 17k simán meglehet, az irányszögből átmérőből, membránanyagból pedig egy körülbelüli keresztezést lehet számolni.
(#) nagy_david1 hozzászólása Feb 26, 2010 /
 
Üdv!
Van egy piezós magas hangsugárzóm. Az éles hangokat nagyon szépen visszaadja, de a mélyeknél nagyon berecseg, annyira, hogy lerontja a mély és közép sugárzók hangját is. Van kondi betéve, de úgy is ez a baj, hogy a mélyeket nagyon nem szereti. Szerintetek rossz minőségű vagy mi lehet a baj? Élesek szépek. Már a végén 1µF-os kondival vágtam a frekvenciát de úgy is nagyon torzít a mély, szerintem nem itt a baj.
(#) isana hozzászólása Máj 11, 2010 /
 
sziasztok!
Nemtudom jo helyre irok e a problémámmal de nekem egy msiu135 ös notebook-om van 1 hetes és most csak az egyik hangszoroja szol és ha rácsatlakoztatok hangfalat akkor ott is csak az egyik szól. Szinte biztos vagyok benne hogy én állítottam el rajta valamit mert szorakoztam a hanggal de nem tudom mit és hiába keresem nem találom a problémát nem tud nekem valaki segiteni hogy hol lehet ezt beállitani hogy csak egy hangszoro szol? Vagy tényleg ilyen "ügyes " vagyok és sikerült egy hét után szé .. i?!
(#) isana hozzászólása Máj 11, 2010 /
 
köszönöm
(#) CéCó hozzászólása Jún 2, 2010 /
 
Helló!

Van egy 30cm es 150W os mélyhangszóróm ami alacsony hangerőn torzít. Ha felemelem a hangerőt akkor szépen szól. Viszont egy idő után fél - 1 óra zenehallgatás után kis hangerőn is jó a hangja.
Először a membránra gondoltam hogy elszakadt, repedt, de hibátlan.
A hangládában még van egy piezo magas meg egy kondi a piezonak vágásra. Közrejátszhatnak?
Tanácstalan vagyok!
(#) Acro28 hozzászólása Aug 16, 2010 /
 
Üdvözlök mindenkit, Nos én belevágtam ebbe a hangfal épitésbe, stb, megvan mindenem, de arra szeretnék választ kapni hogy, van enkem egy 200 w os erőpsitőm, annyit lead 100%-ba 8 ohm-os , azt nszeretném kérdezni hogy hogy lehet ugy megoldani egy hangfdalat, hogy 2 db hangszóró van benne, mind a kettő 8 ohmos, és én azt szeretném hogy 8 ohmos maradjon. Mert vane gy 8 ohmos hangszóróm, és én azzale ggyüt szeretnék az alá szeretnék még 1 et. hogy egyládába 2 hangszóró, két mély közép legyen egy csatlakozóra. egyoldalra. és azt szeretném hogy 8 ohmos legyen ne terheljem be a végfokot. Még annyit hagy mondjak el, hogy nem értek hozzá, elnézést kérek mindenkitöl ha hülyeséget szeretnék!! Előre is köszönöm.
(#) peter1995 hozzászólása Szept 5, 2010 /
 
Hello.Milyen hangszórót ajánlotok egy 100W-os 2N3055 végtranyóal szerelt aktív hangváltós erősítőhöz?Olyan mélyhangszóró kellne amit rendesen meg tud hajtani az erősítő ami 4 ohm-os
(#) shalafi.66 válasza peter1995 hozzászólására (») Szept 5, 2010 /
 
Attól függ hol szeretnéd használni, és mit vársz tőle.
(#) R4v3n hozzászólása Szept 5, 2010 /
 
Üdv mindenkinek!
Azt szeretném kérdezni hogy a mellékelt kapcsoláshoz jó-e ez a hangszóró? http://www.hestore.hu/termek_10027535.html
Jól értelmezem hogy ha 4 ohmos hangszórót rakok bele akkor 150, ha 8ohmosat akkor 100w-os lesz? Ez a hangszóró 50W/100Wos tehát elvileg nem fogja bírni. Elé rakhatok egy 4ohmos ellenállást? Ha igen hány wattosat? Elnézést a sok kérdésért és előre is köszönöm!

100w.jpg
    
(#) shalafi.66 válasza R4v3n hozzászólására (») Szept 5, 2010 /
 
Mit szeretnél ezzel a magashangszóróval?
(#) R4v3n válasza shalafi.66 hozzászólására (») Szept 5, 2010 /
 
Hogy jó-e ebbe a kapcsolásba vagy sem.
(#) peter1995 válasza shalafi.66 hozzászólására (») Szept 6, 2010 /
 
Itthon is de kisebb bulikba is szeretném használni.Tudom hogy szobába rengeted a 100W de azért van a poti.Viszon buliba kell.Sőt...
Szóval nekem bulizni kellene és van amikor szabadtéren vagyunk.
Azt várom tőle hogy tényleg azt a subos hatást keltse és ne csak valami kis mély hangocskát.
(#) shalafi.66 válasza R4v3n hozzászólására (») Szept 6, 2010 /
 
Nem értem a kérdést. Ez egy végerősítő, egy magashangszóróval is szólni fog, de csak 3000Hz fölött, és az ettől alacsonyabb frekvenciájú jeleket le kell vágni róla.
Normális esetben egy hangsugárzót kapcsolnak az erősítőre, ami szélessávban működik.
(#) shalafi.66 válasza peter1995 hozzászólására (») Szept 6, 2010 /
 
Hát ha azt akarod, hogy jól szóljon, akkor maradni kéne kétutasnál. Lehet teljesíteni a feltételt mondjuk két darab 200mm-es méylközéppel, vagy egy 300-assal, de ahhoz olyan magashangszóró kell, ami nagyobb terhelhetőségű, és biztonsággal váltható 2000Hz környékén (ez meg nem olcsó).
(#) Maymax hozzászólása Szept 6, 2010 /
 
Sziasztok. Egy 100W-os hifi rendszerhez akarok hangfalat építeni. Milyen hangszórókat lenne érdemes használni? Olyan kellene ami sokáig bírja, nem torzít és a mélynél szempont a basszus is, az sem árt ha a megfizethető kategóriába tartozik éppen. Van valakinek ötlete, tapasztalata? Köszi előre is!
(#) R4v3n válasza shalafi.66 hozzászólására (») Szept 6, 2010 /
 
Értem. Csináltam amúgy már egyilyen hasonlót és egész jól szólt de megvoltak adva előre az alkatrészek azért volt egyszerű feladatom. Bocsi ha feleslegesen zavartam az időtöket utánanézek a dolgoknak. Köszönöm!
Következő: »»   10 / 42
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem