Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   681 / 3998
(#) Rafael válasza zolika60 hozzászólására (») Nov 3, 2009 /

Köszi! 735Mhz-ig vannak nálunk az adók talán jó lesz.
Amúgy a hétvégén azt hittem olcsón veszek egy jó Koax kábelt dugaszokkal a tesco-ba. /Bár nem volt létfontosságú./
Vastagnak tűnt, 5 méteres 299.- ért elhoztam... Meghosszabbítottam vele a TV kábelt és néhány adó szépen bejött vele, de legtöbb nagyon rossz minőségű, nézhetetlen volt. Ez csak azért lehetett mert hosszabítottam vagy egyszerűen csak gyenge minőségű a kábel? Bár érdekes módon ez a felirat van rajta végig: High quality of RCA connectors.
Ha TV-hez nem, akkor mégis mihez való?
A Tesco-koax jel ellenállása 20-150 ohm között ugrál, a test pedig 15ohm. Kimértem egy normálisabb 3méteres Koax kábel ellenállását ami csak 0,2 és 0,3ohm volt.
(#) pajti2 válasza nagy_david1 hozzászólására (») Nov 3, 2009 /

Köszi, majd eljátszadozom akkor a zénerrel, ha jobb nincs. Amúgy bistabilt akartam írni, de tök jó lenne a zénert + szintillesztést kispórólni.

Más:

Ingyenes áramkörszimulátor program létezik most bármi is? IC nem kell, semmi, csak analóg dolgok. Tranzisztorok / diódák / passzív elemek. Maximum még optocsatolók.
(#) kiskacsa2009 hozzászólása Nov 3, 2009 /

Üdvözlet!
Valaki pontosítaná nekem, hogy mi a különbség a diffúz és a transparens LED-ek között?
Köszönöm!
(#) krieggger hozzászólása Nov 3, 2009 /

Hello!
Megépítettem ezt az elektroncsöves torzítót, megmértem a csöveken az anód és rács feszültséget de nem stimmelnek a mért értékek a kapcsolás szerint sem ennyinek kellene lennie. Ezeket mértem: Anódfeszültségek: 1. fokozat 87V (az eredeti kapcsoláson 163V) 2.fokozat 109V (224V) 3. fok 122V (310V) 4. fokozat 115V (236V)
A rácsfeszültség az első fokozatnál -3,5V 2. fokozatnál 50mV, 3. fok 12,8V (ezt nem értem) 4. fok (5mV)
Ha az első fokozatnál az ellenállás értékét az anódnál felére csökkentem akkor a csőn eső feszültség a 2x-ese lesz? Mennyire függ a cső erősítése az anódfesztől? Hogy állítsam be ezeket a feszültségeket? Válaszotokat előre is köszönöm.
(#) kadarist válasza kiskacsa2009 hozzászólására (») Nov 3, 2009 /

Szia!

Egyszer már volt ilyen kérdés!

A diffúz az opálos, homályos tokozású, a transzparens pedig víztiszta, átlátszó kivitel.
(#) kendre256 válasza Krisz94 hozzászólására (») Nov 3, 2009 /

Ha az első adaptert (vagy maradjunk inkább trafónál) bekötöd, a kimenetén meglesz a 230V (hasonlót én is csináltam). Ha a második transzformátort is rákötöd, valószínűleg leég mindkettő. Az első trafó a túlterhelés miatt, a második a túlterhelés és túlfeszültség miatt. A második transzformátor nem arra van méretezve, hogy a 9V-os tekercsén elviseljen 230V-ot. Egy kicsit nagyobb( :ijedt: ) áram akarna átfolyni rajta, mint 9V-on, amit sem ő nem bírna, sem az előtte lévő 230V-os tekercs. A második transzformátor szekunderén meg a több ezer voltos feszültségek átütnének, amitől még nagyobb áramot venne fel a primer oldala.
Nem jó ötlet...
(#) wolverine14 hozzászólása Nov 3, 2009 /

sziasztok tudna valaki küldeni valami rajzot arról, hogy egy nyáktrafót hogy kell bekötni.
(#) hapro válasza wolverine14 hozzászólására (») Nov 3, 2009 /

Az egyik oldala a 230V a másik oldala meg a szekunder feszültség.
A trafó tetejére rá van írva melyik oldalon melyik feszültségek vannak. Általában amelyik oldalon az 1-es számmal jelölt csatlakozás van azon az oldalon van a 230V hálózati feszültség.
(#) Dani494 hozzászólása Nov 3, 2009 /

Sziasztok!

Ha 6W melegedést szeretnék elérni U=230 Ac-n,1mm átmérőjű réz vezetékkel,akkor jól számoltam ha ~30 cm jött ki?
(#) wolverine14 válasza hapro hozzászólására (») Nov 3, 2009 /

kösz
(#) pajti2 válasza Dani494 hozzászólására (») Nov 3, 2009 /

Sárgaréz, vörösréz, valamilyen ötvözet? Némelyik fémnek / fémötvözetnek ismerni lehet az ellenállás sűrűségét, utána lehet nézni táblázatokban, de azok régi cuccok, azóta tuti újabbak vannak. A "réz"-nél mindenképpen többet kéne tudni róla, ha ilyesmire vágysz.

A 6W melegedést meg gondolom a P=I^2 *R értékkel számoltad, mert a 230vac oda nem sokat ér. Vagy tekercset csinálsz abból a huzalból iszonyat hosszút, vagy sorbakötöd valamilyen fogyasztóval, ami a kívánt áramot átnyomja rajta, de még akkor is tekercselni kell majd belőle. Ami a 30 cm-t illeti, valószínűleg nem jó eredmény. Teszem azt egy házban 100m-eket kihúznak villanyszerelési vezetéket, de azok talán együttesen sem melegítenek el 6W-ot, szóval a 30cm csak ellenállás huzalból lehet jó, de még abból is nagyon kevésnek tűnik.
(#) lapose válasza Dani494 hozzászólására (») Nov 3, 2009 /

Szia!

Valamit elszámoltál!
R=U^2/P=230V^2/6W=8816.6˙ Ohm
Fajlagos ellenállása a réznek: 0.0175 ohm*mm^2/m
L=8816.6˙ Ohm /0.0175 ohm*mm^2/m=503809.5 méter
(#) kendre256 válasza Dani494 hozzászólására (») Nov 3, 2009 /

Az ellenállásnak R=(U*U)/P=8816 Ohm-nak kell lennie.
R= (rho*l)/A
rho=0,0175 Ohm*mm2/m vörösréz (abból csinálnak vezetéket)
A= (d*d)*pi/4=0,785 mm2
l=(R*A)/rho=395460 m ~395 km
Jó hosszú jött ki!
Kétszer átszámoltam, de átnézné valaki?
(#) kendre256 válasza lapose hozzászólására (») Nov 3, 2009 /

1mm-es átmérőt mondott.
(#) lapose válasza kendre256 hozzászólására (») Nov 3, 2009 /

Szia!

Jogos a 2 pont!
1mm átmérőre nekem is 395490 méter jött ki.
(#) Dani494 válasza lapose hozzászólására (») Nov 4, 2009 /

Köszönöm a válaszokat,sejtettem hogy elszámoltam.
A hő egy sólámpába kéne.Akkor marad az ellenállás.5W-os 100k-sra gondoltam.
(#) zolika60 válasza Dani494 hozzászólására (») Nov 4, 2009 /

Egy 5W-os égő miért nem jó? Ha már lámpa. 230V-on a10KΩ csak 0,0023W.
(#) zolika60 válasza zolika60 hozzászólására (») Nov 4, 2009 /

Természetesen 100KΩ-ot akartam írni.
(#) kiskacsa2009 válasza kadarist hozzászólására (») Nov 4, 2009 /

Oh Köszönöm szépen!
Amúgy én azt hittem, hogy ez mindenkinek evidens, és ezért nem kerestem rá
(#) Dani494 válasza zolika60 hozzászólására (») Nov 4, 2009 /

Tescoban nem akarok venni mert az elődje 2 napig bírta.Más helyeken se olcsó(az élettartamához viszonyítva).
A fényt led-el,a hőt 10k R-sal oldom meg.I=U/R P=U*I
Nekem 5,29 W jött ki.De a gyakorlatban éppen megfelelő hőt ad le.

ui.:Most látom hogy az előző hsz-ban 100k-t írtam 10k helyett.
(#) zolika60 válasza Dani494 hozzászólására (») Nov 4, 2009 /

Igazad van 10 KΩ-al jó lehet. Bár nekem nincs bajom az 5 W-os izzóval több éve működik,
(#) Dani494 válasza zolika60 hozzászólására (») Nov 4, 2009 /

Igaz hogy egyszerűbb lenne izzóval,de 5W-osat olyan foglalattal ami kell(nem tudom a számát,de a hűtőkbe is olyan kell) még nem láttam.Amit be tudnék szerezni az 15W-os.Szóval még az ellenállásos ledes változattal kevesebbet is fogyaszt(kb 8W) és még az élettartama is hosszabb. °°)
(#) (Felhasználó 35586) hozzászólása Nov 4, 2009 /

hy!

1000K-os ellenállást mivel lehetne helyetesiteni

a válaszokat előre is köszönöm!
(#) mex válasza (Felhasználó 35586) hozzászólására (») Nov 4, 2009 /

1M ohm-al.
(#) zolika60 válasza mex hozzászólására (») Nov 4, 2009 /

Vagy több sorba kötött kisebb értékűvel.
(#) (Felhasználó 35586) hozzászólása Nov 4, 2009 /

köszönöm
(#) nagy_david1 hozzászólása Nov 4, 2009 /

Hello!
A 78xx széria stabilizátor IC 1A vagy 1,5A áramerősséget bír el? Azért kérdem mert adatlapoktól változik.
(#) saraha hozzászólása Nov 4, 2009 /

Üdv.
Egy aluminium dobozba akarok belevarázsolni egy 2x130W-os erősítőt.
Most gyakorlatilag brummentes,de még nincs egyben.
A GND-t rá kell kötni a házra vagy nem ?Mert a 2db 6.3-as jack aljzat (fém) testpontjánál van csavarozva.Vagy cseréljem ki műanyagra?
Védőföldelés nincs!
(#) kadarist válasza nagy_david1 hozzászólására (») Nov 4, 2009 /

Szia!

Van egy ilyen kitétel az 1A-es típusnál: " Output Current up to 1A". Tehát több, mint 1A. Ha jól meghűtöd még 2 ampert is ki bírsz facsarni ezekből.
(#) nagy_david1 válasza kadarist hozzászólására (») Nov 4, 2009 /

Köszi a kielégítő választ.
Következő: »»   681 / 3998
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem