Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   682 / 3998
(#) saraha válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Nov 4, 2009 /

Ok.
Köszike.
Szép estét. :wave:
szerk: ja akkor inkább úgy csinálom mert van itthon műanyag is ,de a fém szebb lett volna de,ha úgy jobb akkor ...
(#) moltam hozzászólása Nov 4, 2009 /

Hellosztok...
Még mindig a TDA8444 I2Cs DAC al küszködök..
Na irtam egy progit az ltp port figyelésére de itt se látom a visszaigazolást... Az IC lenne rossz? VCC +12V
VMAX +5V. Próbáljam meg +5V VCC ről vagy az nem gond? (io.dll kell... a progit feleadatkezelővel lehet bezárni... )Csatoltam még a letöltött I2C progit...
(#) magam hozzászólása Nov 4, 2009 /

üdv mindenkinek.
az lenne a kérdésem hogy hogyan hivják az az elektronikai szettet ahol van egy olyan nyomtatott áramköri lap ami teljesen ki van lyukasztva és mellé egy nagycsomó alkatrész pl: kis ellenállások stb...
azon a nyáklapon magadnak kellet kialakitani a kapcsolást különféle előre kijukasztott lapokon a hozzávaló alkatrészekkel.
Köszönöm.
(egy ledes VU mérő műszert szeretnék vele összerakni)
(#) saraha válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Nov 4, 2009 /

Jaaaa értem ,bocs. Oké rendben.
(#) moltam válasza moltam hozzászólására (») Nov 4, 2009 /

Fekete hátteren fekete vizszintes csik nem látszik
(#) kadarist válasza magam hozzászólására (») Nov 4, 2009 / 1

Szia!

Elektronikai KIT a becses neve ezeknek.
(#) moltam válasza magam hozzászólására (») Nov 4, 2009 / 1

KITnek... Hestore KIT ek.
(#) saraha válasza magam hozzászólására (») Nov 4, 2009 /

nagyon köszönöm a segitségeteket.
(#) Moderátor hozzászólása magam hozzászólására (») Nov 4, 2009

Használj már a mondat elején nagy kezdőbetűt. Köszi.

Bocsánat de a laptopomon nem nagon jó a billenytüzet meg nem magyar. Sajnálom.
(#) Moderátor hozzászólása magam hozzászólására (») Nov 4, 2009

Semmi gond. Használd a válasz gombot, mert így nem tudni kinek címzed a hozzászólásod.
Ha valami nem lenne világos:
Bővebben: Link
További kellemes fórumozást!
(#) Sir-Nyeteg válasza nagy_david1 hozzászólására (») Nov 4, 2009 /

(78L05: 100mA)
7805: 1A
78S05: 2A
78T05: 3A
stbstb.
(#) Zed válasza Sir-Nyeteg hozzászólására (») Nov 5, 2009 /

Kadarist jól megfogalmazta a lényeget. Az adatlapokban szereplő értékek a minimum áramértékek, amit garantálnak. Ezeknek a szórása gyártótól függ. Tehát ha 1A-es típust veszel, akkor megfelelően használva - pl. megfelelő hűtéssel - biztosan lead 1A-t. De a gyártási szórás miatt az áramkorlát lehet, hogy csak 1.5A-en szólal meg, de az is lehet, hogy 2A-en.

( Nekem van egy tápom, amiben 7812 és 7912 van, ezek speciel 1.4A-t adnak le. LM317 1.5A-t garantál. Láttam olyat, amelyik TO-3 tokos és a multiméter szerint 1.46A-t adott le. Viszont másik gyártó másik adatlapja azt írja, hogy az áramkorlát min. 1.5 / tipikusan 2.2 A. Én ilyenből csináltam egy másik tápot, de sajan a hűtése nem túl jó, így csak rövid ideig képes a 2.2A-t leadni. )
(#) edgaar válasza saraha hozzászólására (») Nov 5, 2009 /

Védőföld LEGYEN a házon !!

Van itt egy cikk, földhurok cimen, ott is le van irva mit hogyan, meg számtalan helyen neten.
Én igy csinálom:

Ház-védőföldön, ezt mindenképpen betartani !
Jelföldek elszigetelve a háztól a be-ki meneteken.
Egyen fesz táp föld is elszigetelve mindenhol (pl ick tranyok szigetelővel kerüljenek bordákra)
Jelföld egy csillagpontba kötve, egyen táp föld szintén egy csillagpontba kötve, majd ez a két csillagpont egy vastag vezetékkel összekötve. A védőföldet meg ezt a két csillagot meg a házra/védőföldre én olyan aljzattal szoktam kötni amibe bele van rakva gyárilag az a nem polarizált kondi/ellenállás.
Nekem ez bevált, és biztonságos.

Edgár

(#) nagy_david1 válasza Sir-Nyeteg hozzászólására (») Nov 5, 2009 /

Köszi. A 78Lxx ismerős, de nem gondoltam, hogy van S és T is. Nem is figyeltem mivel legtöbb helyt nincs is feltüntetve vagy nincs is, viszont akkor már megkérdezném hogy a CV végződés mit takar?
(#) nagy_david1 válasza Zed hozzászólására (») Nov 5, 2009 /

Köszi neked is a bő infót. Ha jól értem akkor még áramkorlát is van bennük? Mert eddig sokszor használtam stabilizátor IC-ket, de soha nem mertem túlterhelni, és meghaladni a határértékeket (sőt, meg se közelítettem), hogy megtudjam, van-e áramkorlát De most lehet a helyzet úgy hozta, hogy jobban le fogom terhelni őket, ezért is kérdeztem rá. Köszi mégegyszer.
(#) Zed válasza nagy_david1 hozzászólására (») Nov 5, 2009 /

Egy jól megépített kapcsolásban ( ahol vannak pl. megfelelő védődiódák ) ezek elpusztíthatatlanok! Van bennük hővédelem, túláramvédelem, van amelyikben talán még túlfeszültség védelem is.

Idézet:
„De most lehet a helyzet úgy hozta, hogy jobban le fogom terhelni őket, ezért is kérdeztem rá.”

Adj neki nyugodtan! A feszültség határértékeket betartva nem lehet baja.
(#) nagy_david1 válasza Zed hozzászólására (») Nov 5, 2009 /

Köszi szépen, elég megyőző és kielégítő választ kaptam. Feszültségekkel nem lesz baj és nem is induktív fogyasztó lesz a kimeneten. A hővédelem is megnyugtat.
(#) edgaar válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Nov 5, 2009 /

Szia !

Kettő szigetelésnél tudom, de itt valami fémdobozról volt szó, ha jól olvastam.
Igen tudom, attól keletkezik, hogy a földek között némi potenciál különbség van, ha jól tudom, és emiatt hallani a zajt.
(#) kadarist válasza nagy_david1 hozzászólására (») Nov 5, 2009 /

Az adatlapok rengeteg informácóval szolgálnak. Azért adatlapok. Az általad feltöltött pdf-ben is sok érdekesség szerepel:

Features
􀀀 Output Current up to 1A
􀀀 Output Voltages of 5, 6, 8, 9, 12, 15, 18, 24
􀀀 Thermal Overload Protection
􀀀 Short Circuit Protection
􀀀 Output Transistor Safe Operating Area Protection
(#) kadarist válasza edgaar hozzászólására (») Nov 5, 2009 /

Szia!

A táptrafó ugyebár kettős szigetelésű a primer-szekunder között. Ha fémházhoz rögzítése szigetelt (a vas nem érintkezik a házzal), akkor a földelés értelmetlen. Minek létrehozni még + hálózati potenciálkülönbséget a készüléken bekül. A földhurkot kell megszüntetni, és nem lesz zúgás. Természetesen be kell tartani a kettős szigetelésű készülékek szerelésére vonatkozó szabályokat (elszigetelés, védőtávolság).
(#) edgaar válasza kadarist hozzászólására (») Nov 5, 2009 /

Ahham, értem mit mondassz !
Az én egyik mélyláda erősitőm fémházban van, olyan trafóval amin volt egy földelés kivezetés. Mármint úgy néz ki h a vasmagról. Ezt rákötöttem a fémházra, a trafó nem szigetelten van felcsavarozva. A betáp aljzatom meg olyan amiben van bizti+kapcsoló+zavarszűrő egyben, na ennek a földje is a fémház azon csavarjára megy amelyikre a trafóm földelés vezetéke. Nekem igy teljesen jól müködik brumm nélkül. Nagy baromságot csináltam hogy igy kötöttem be, vagy jól jártam el? Már kezdem magam sem érteni

Edgár
(#) kadarist válasza edgaar hozzászólására (») Nov 5, 2009 /

Baromságot nem csináltál, de mi van akkor, ha esetleg földeletlen dugaljba csatlakozol? A gyári hifik meg mindenféle más cucc is kettős szigetelésű. Egészen nagy teljesítményű erősítők is földelés nélkül készülnek.
(#) edgaar válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Nov 5, 2009 /

Én elmebeteg vagyok, mindent földelésesbe dugok, kb az asztali kislámpát nem
Azt tudom hogy a brummnak nem ehhez van köze, de én úgy vagyok vele hogyha fémházba rakom az erősitőt ártani nem árthat leföldelni.
Amúgy most nem emlékszem kristály hogy kötöttem.
Ami tuti: védőföld a fémházon, és ezen rajta van a trafó föld csavarja. Ez jó igy? Búgni nem búg, életvédelmi szempontból érdekel.
Az elektronikába meg csillagba van a jel és a táp föld is, és az a kettö egy vezetékkel összekötve.
Arra nem emlékszem, hogy a táp/jelföld össze van-e kötve a házas védőssel, most hirtelen.Amúgy azt akkor ezek szerint nem kéne?
Neten láttam több audios oldalon, hogy úgy csinálják hogy valami kerámia kondin meg bika teljesitményú kis ohmikus értékü ellenállás párhuzamosan, egyik vége védő másik jel/táp. Értelme ?
(#) zolika60 válasza Rafael hozzászólására (») Nov 5, 2009 /

Az a kábel törött, vagy gyatra a forrasztás. Ilyen hosszon gyakorlatilag 0-át kell mérned. Inkább csinálj kábelt, mert ezek a kínai vackok csak arra jók, hogy mérgelődj.
(#) zolika60 válasza Dani494 hozzászólására (») Nov 5, 2009 /

Például itt van.Bővebben: Link
(#) roland87 hozzászólása Nov 5, 2009 /

Helló!
Van egy olyan problémám hogy, az általam elkészített LED-es kapcsolásban a LED csak szemből látszik rendesen. Mivel tudnám megoldani azt hogy szórja oldalra is a fényt?
(#) kadarist válasza roland87 hozzászólására (») Nov 5, 2009 /

Szia!

Diffúz tokozásúval szórt fényt tudsz előállítani.
(#) roland87 válasza kadarist hozzászólására (») Nov 5, 2009 /

Hm. Igazából elég messziről kellene látszódnia. Alkonykapcsolós dőlőbója ami a vízen 300 méterre lenne. Gondoltam még rá hogy olyan műanyagot kellene szereznem amin a fény szépen átüt. Vagy víztiszta plexirudat kellene esztergálnom csak nem tudom hol tudok venni plexit rúdba.23mm átmérőjű és 20mm magasságú hasáb kellene
Következő: »»   682 / 3998
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem