Fórum témák
» Több friss téma |
Ma reggel neki ültem a topiknak ,hogy generátor ügyben okosodjam de egyre butábbnak erzem magam.
A kerekem meg csak pörög! Valakí adjon egy leírást egy műkődő rendszerről,mindeggy légmagos-szervós csak kis fordulaton termeljen.12-24V mindennképp egyenáramu .
Már egyszer ugyan itt van a topicban ez a link, de felteszem újra. Ez az adott szélkerékre eső energiát számolja. Hatásfok és szélsebesség beállítható okuljon belőle, aki tud.Bővebben: Link
Aki nem annak meg úgy is mindegy. ![]()
Csináltam egy légmagos generátort.300-as fordulaton 1,6 volt..... tekercsenként 40 menetes. próbáltam nagyobb tekercsekkel,3volt felett termelt.
És ráadásul 1 fázisú,sorba vannak kötve a tekercsek. És ez még egyenirányítva sem volt...
Ha nem kell nagy teljesítmény,2 - 3 vatt is elég,akkor léptetőmotorokat javaslom! Régebbi nyomtatókban van viszonylag nagyobb méretű.közepes szélben 20V felett tud termelni,1:5 áttétellel. Golyóscsapágyas,és nem ragad nagyon
![]()
Anno egyszer próbáltam megnézni a winyómágnesek olaritását, és komoly anomáliákat tapasztaltam... nem igazán tudtam belőni a plósukat, mert nem volt "logikus" a geometriai elrendezés és a pólusok viszonya...ezt hogyan nézted?
A mágnesek középvonalában pólusváltás van
![]() Elég fura kialakítás.De oda ahol ez működött,pont ilyen kell...
És nem a nagy felületek a pólusok,hanem a két keskenyebb oldal... É/D.
Nagyon nem mindegy a pólusok elhelyezkedése, ezekszerint a vinyómágnes alkalmatlan. Milyen anyagból készitetted a forgórészt?
vegyél nagy 36V körüli léptető motort van olyan ami .6fok/lépés. ha kézzel tekered is termel 10V-okat.
Az autó a motorok körül nem egy 81-88ig fajta Passat?
De hogy legyen ON is: Ha 1:5 ös áttételt használsz akkor a nyomaték igény ötszörös lesz (meg egy kicsi az áttételi veszteség miatt) úgy nézd meg mennyire ragad. ![]()
Nem csodálkozom hogy nem termel. Ha jól látom mosógépszíjtárcsára tetted a mágneseket, ami bakelit, A tekercseket pedíg pozdorja lapra. Ilyen esetbe nem csak a mágneseket hanem a tekercseket is VAS-ra kell tenni. Azonkívül a tekercseknek illene formázni a mágneseket, és minél laposabbra készíteni őket, hogy minél közelebb tudjon járni a mágnes a vaslemezhez. Igaz, ezeket a mágneseket nem ismerem, de ha minden igaz akkor lapjára vannak a pólusai. De lehet hogy osztott, és akkor mind a két pólus megtalálható egy egy lapon, akkor viszont a tekercsformáid jók.
"a tekercsek a mágnesekhez képest megvannak döntve"
így:
Nekem nem igazán adta vissza a mért eredményeket ez a kalkulátor.......A másik meg hogy adjam meg a hatásfokot.....és mégis honnan tudom azt megálmodni? Szerintem a generátoraim hatásfoka minden szélsebességtartományban más, nem egy állandó érték....
Nézd meg mennyit számol 100% hatásfokkal. ezt hasonlítsd össze a mért adatokkal ebből kiszámolhatod a szerkezeted hatásfokát. Vagy a programba beírsz minden mért paramétert és kiszámolja a hatásfokot. Láthatod minden adatra számol a többiből.
Ez nem kicsi. Mekkora szélben indul? Mondjuk 4m/s.nál mekkora a fordulata?
aszentségit mekkora miaz....méretes egy ufó! (Szerintem ennél már az autógenerátor is muzsikálna gyorsító áttétellel, az áttétel miatti veszteségek ellenére is....csak lehet hogy magasabbra kellene menni vele....fel kell dobni annak a kocsinak a platójára aztán irány az első domb....de ahogy elnézem a képet domb sehol...
![]() Tényleg tudni kellene hogy mekkora szélben indul és milyen sebességet ér el, a nélkül csak tippelgetni lehet....vagy bejön vagy nem.
Kb.8q a rotor 4m az átmérője egy potkocsira tettem.
3-km/h-tol indul ma egésznap forgott,megprobáltam 16-os szélben a tengelyét lefogni kézzel de még csak nem is lassult.És 3.6 a teteje.
És hol a másik mágneses tárcsa? Így mérhetetlen teljesítményt fog produkálni, na nem azért mérhetetlent, mert olyan sok lesz
![]() Vicect félretéve így csak levegőben záródnak az erővonalak, egy részük nem is megy át a tekercsen (tekercssíkra merőlegesen), ami meg netán átmegy az nem akar nagyon bennemaradni, nincs mi odakényszerítse (se vasmag se mágnespár ami "átszívja") szóval megterheled és máris a tekercsen kívül talál utat az erővonal. Valahol a támában le van írva hogy mire kell figyelni! (mágnesek mögött VAS kell legyen, vas és mágnes között ne elgyen légrés (se semmi más nemmmágnesezhető anyag ) tekercsvastagságank ésszerű határai vannak, legyen is meg neis. És ha már jól elrontottuk a geneátort légmagos tekercsekkel, akkor legalább minnél kisebb legyen a légrés (mágneses tárcsák minnél közelebb legyenek (közötte a tekercsekkel <-- tekercsvastagság)))
Ahhoz képest, hogy van néhány "apró hazugság" a cikkben...
Jónéhány éve több gyártó is gyárt már 5 MW-os 3lapátos szélgenerátort. A "feltalált" szélerőmű elve évtizedek óta ismert. Többszörös az anyagigénye azonos teljesítmény esetén, mint a 3lapátos. Ha azt ennyi anyagból építenék, kibírná a 300 km-es szelet is. Vajon mitől olcsóbb azonos teljesítmény leadása esetén a villamos csatlakozás? Talán bizony szupravezetővel csatlakoznak? Kínaiak terveznek hasonló elven működő függőleges tengelyű GW nagyságrendű szélgenerátort. Gyanítom, mostanában abból se lesz semmi.
Szia. Ha jól látom winyó mágnest használtál. Azzal az a baj hogy nem csak lapjában de keresztben is változik a polaritás. Probáld ki 1 iránytűvel úgy jól látszik,hogy 2 észak és 2 dél van 1 mágnesen belül, ami nem jó. Mi is probáltuk de 0.6 átm. drót 400 menet 12 tekercs 12db winyó mágnes kb 200ford. jött ki 12v 0.5A. Nem érdemes vele kinlódni. Venni kell mágnest, nincs mit tenni az a biztos.
Régebben és más célra kellett nekem is erős mágnes, de a winyómágnes ugye elég érdekesen van felmágnesezve.
Ezért befogatam satuba és félbetörtem, a két féldarab ezután már normáslisan használható volt. Viszont felhívom mindenkinek a figyelmét, hogy ez nagyon veszélyes dolog, erős védőszemüveg, kesztyű stb legyen, továbbá bizonyos mágnesek anmyaga mérgező is lehet! Amikor félbetörtem a winyómágnest egy kisebb darab is kipattant belőle, és akkora sebességgel repült, hogy ha eltalált volna, akkor simán belém fúrodik! Olyan hangja volt mint egy gellert kapott lövedéknek (aki már hallott ilyen hangot az semmivel sem téveszti össze).
Sőt... ha mindez nem elég, akkor nagyon tűzveszélyes is.. én véletlenül törtem el egy vinyómágnest (egy elég régi, nagy 7 tányéros vinyóból, hatalmas mágnes volt, a ma elérhetőek min. duplája!!!). Egy vas szekrény rántotta magához, és ekkor tört le a sarka... ami pici darab lerepült, úgy izzott a levegőben szállva mint a parázs!
![]()
Köszi a képeket, pont ilyenre gondoltam.
Ez valóban hatalmas monstrum, és nagyon hasonlít az ipari nagy ventilátorok járókerekére. Találkoztam már egypár hasonló méretüvel, az egyiket egy 750Kw-os motor hajtotta frekvenciaszabályzón keresztül. Az elődje indítóelenállásos volt. Erre bátran ráteheted az autogenerátort is megfelelő áttétellel. Ebbe akkora a mozgó tömeg hogyha elindul szinte észre sem veszi ha a gerjesztést ráadod.
Kicsit edzettem akkus fúróval,de ahhoz is kb.700-900 fordulat kell a 12v hoz és csak a fele a watt egy autó generátor teljesítményének.
Viszont x darabot tekerne .Nincs valamí jó áttétel tippetek.A kerék tengelyem 4-től felfelé kb 20-ig forog erő van benne tehát lehet gyorsítaní.Vagy inkább szervómotort keressek,esetleg légmagosgenerátorral kéne probálkozní?Ezért kértem az elején is a segítségeteket.
Hatha nem is hulyeseg. Talan egy auto onindito fogaskoszoruja az onindito kisfogaskarekevel eleg nagy attetel?
![]()
Nem hülyeség, az kb 10-15X-ös áttétel, de a generátorok kb 1000f/p től töltenek.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |