Fórum témák
» Több friss téma |
Ma ezt a dupla bolygóművet megprobálom vagy triplát.Ha be jön tesztelem 55w ködlámpával.
Van-e tapasztalata valakinek aszinkron szervó motorral mekkora motorból milyen fordulaton mit lehet kihozní.
Nem, hanem a gyorsjárási tényező lesz kisebb, mint 1.
Gondolom, nem fix 45 fokra gondolt a kolléga. Éppen, hogy kis szeleknél is forogni tud.
Ha áttételeken gondolkodtok:
Az akkus fúrógépek és a kézi sarokköszörűk nem állandó üzemre készültek és nem arra a teljesítmény-fordulatszám viszonyokra, amire ti szánjátok. Sarokköszörű pl. 10000/40000 !!! fordulaton viszi át az 500 wattot, miközben a szélkeréknél 200/800-on akarjátok kivenni belőle ugyanezt??? Jó hatásfokú és elég nagy erő átvitelére képes az autó vezérműtengelyek hevederes hajtása vagy a légkondi illetve a nagyobb automata mosógépek sokbordás ékszíja. Már 6-8 bordások is akadnak. MÉH telepeken bármelyik fellelhető. Mindkettő használható úgy, hogy a nagyátmérőjű kerék sima, a kis átmérőn kell csak a megfelelő minta (fogazás ill. borda). 6-7 fölé nem érdemes menni az áttételezéssel, ami ezekkel 1 lépcsőben megvalósítható. A 18-25-höz már 2 lépcső kell legalább, ami túl sok energiát vesz el. Szárogatógépben találkoztam 50 feletti áttétellel 1 lépcsőben, de annak csak 1 cm széles a 6bordás ékszíja. Idézet: „Sarokköszörű pl. 10000/40000 !!! fordulaton viszi át az 500 wattot, miközben a szélkeréknél 200/800-on akarjátok kivenni belőle ugyanezt???” A sarokköszörű csak az áttétel és a derékszögű hajtás miatt használatos, nem generátorként. A sarokköszörű pedig azért forog annyit, hogy a vágandó anyagot olvasáspontig hevítse a súrlódással, ami ezáltal könnyebben vágható.
"A sarokköszörű csak az áttétel és a derékszögű hajtás miatt használatos,"
Nézd meg benne azt a kis "órafogaskereket"! 200 fordulaton 2/3-ad lóerő???
Nem értem mit akarsz ezzel. Itt egy felhasználási példa a topikból: Bővebben: Kép. Az most legyen másodlagos szempont, hogy mi termeli a villanyt.
Első hozzászólásomban sem a köszörűmotor áramtermelőként felhasználásáról szóltam, hanem a fogaskerék áttétel alkalmatlanságáról.
nagyon optimista vagy ha azt hiszed szélgenerátor folyamatos üzem.
Sajna tényleg nem az. (a másik meg: ha egy ilyen kisebb pvc lapátos szélkerék lefogazná a flex áttételt akkor a darabokat megeszem reggelire!)
Sajnos, olyan egyszerű méretezési leírásokat nem találtam, mint amit ékszíjhajtáshoz lehet, ahol táblázatból minden szabványos méretre pillanatok alatt össze lehet szedni, mekkora fordulaton, mekkora átmérőn milyen teljesítményt képes elfogadható elhasználódási időn keresztül átvinni. Az alábbi találatokat átnézve látható, fogaskeréknél ez nem olyan egyszerű.
FogaskerékhajtásokFogaskerék méretezés
Derékszögű hajtásnak én pl. egy BMW x3 első differenciálját néztem ki ( momentán ki akarták a szervizben dobni, így ingyen van.) A mérete egyáltalán nem nagy ( holnap lefényképezem egy gyufásdobozzal), de kb. 30 kW átvitelére van méretezve.
Már készül a fékpad, hogy kimérjem az indítónyomatékát, meg a veszteségeit a szóbajöhető fordulatszámokon. Meg a zajára is kíváncsi vagyok, elvileg amiatt akarták kidobni
Értem, amit mondasz, de a fordulatszámot nem vetted figyelembe. Ha lassan forog, és a legkülső felületegységek, akkora sebességgel mozognak, hogy azon a szél munkát végez, akkor az összes felületegységen munkát végez.
Elindulni biztosan el fog, csak nagyon lassú járású lesz. Ere van az áttétel meg a lapátszög állítási lehetőség (biztosan van egy állásszöge ahol teljesítménymaximuma lesz) (0- ~90° ig!). Az áttétel hatásfoka nem rosz, attól függ hogy mennyi energiát kell átvinnie! (kevésből egyégnyi veszteség az sok, de sokból ugyanennyi...) Ez csak a saját álláspontom, majd ha lesz valami alátámasztása vagy éppen ellenkezője természetesen megosztom..
Meredekségtől pedig az áttétel nagysága!
Ha visszahajtható, akkor kis áttételű...
Miért gondolkodik mindenki a szokásos "vízszintes" tengelyű szélgenerátorban?
Tudjuk, mifelénk vagy alig fúj a szél, vagy tombol! Alig fúj= kicsi szélsebesség kicsi szélsebességnél kis lapátokkal szerelt szélkereket érdemes használni. ezt a gyenge szél is megforgatja. Gondok: -kevés forgatónyomatékot ad le - hangos - sérülékeny a nagy szélben Ne gondolkozzon elsőre senki nagyban. Én első ízben a ház körüli világításra/hangulatvilágításra építettem szélgenerátort 3 lapátosat, autógenerátorral, autós aksival (94ah), számítógépes szünetmentessel. Ha töltöttek voltak az aksik világítottak a lámpák, ha kevés volt az aksiban akkor nem. Volt amikor akkor volt sötét amikor fényre lett volna szükségem(lemerült az aksi), de akkor felkapcsoltam a lámpákat a hálózatról(2 égőt használtam a lámpákban) Először a szomszédok szóltak a hang miatt. Jött a szélkerék átalakítása! Nagyobb lapátosat készítettem. Jobb lett a teljesítmény, már ha elindult! Amikor a kicsi szélkerék már forgott, ez még meg sem mozdult! Ezután 3x törte össze a szél a lapátokat. 1x még az oszlop is meghajlott! Most függőleges tengelyű szélgenerátor építésén töröm a fejem! Azt állítják sokkal jobb a nyomatékleadása! Tavasszal építem csak meg! Addig kicsiben kisérletezem. Félbevágott konzervesdobozokkal meg ehhez hasonló dolgokkal. És meglepő módon könnyeben forog a lassú szélben, mint a hagyományos ventilátoros! mágnesekkel fékezem a modelleket, ezzel szimulálva a generátor okozta fékezést! Április környékén beszámolok a tapasztalatokról!
Nagyon egyszerű és ugyeanakkor nagyszerű megoldásnak tartom még az én gagyi szervómotorommal is dinamó helyett nekem csak egy 45 ah akrit kell töltenie 540rpm 12voltot ad le 5ww os izzót világit de ezzel az áttétellel lehet hogy jobb nem??
"Hagyományos" sík generátor és próbája. Ha elmúlik az esős idő, oszlopra kerül.
Jól látom légmagvas neómágneges megol
dás? hűtőbordán?egyenirányitás?
2×16db neo mágnes, hűtöbordán 3db 35A-es graetz párhuzamba (tehát 70A-es háromfázisú egyenirányítás). Az mpeg file-ban szofita izzó van rajta, de halogén refi izzóval is ugyan ezt produkálja ezen a fordulaton, csak egy kézzel ilyen kis átmérőn (98-as osztókör) nem tudom tekerni.
Nem semmi! közben meg itt fi...zák a légmagvas tekereket De azért be kell látnod a gatyád is ráment a neóra
Igen, ez a hátránya ennek a generátornak. Közel 40 papír volt a mágnes. De a képzeleted szabadon szárnyalhat, tetszőleges számút építhetsz. Más generátorok (auto generátor, mosógépmotor, egyéb dinamók) formailag elég kötöttek, nehéz kihozni belőlük valamit. Legalábbis ezen a fórumon nem láttam itt bizonyítékot, hogy alacsony fordulaton valamire használható teljesítményt kivettek volna belőlük.
Az áttétel építése elég macerás. Egy csigaáttétel (amiről az előzőekben olvashatunk) ráadásul nem is erre lett kitalálva, visszafelé forgatás nem "üzemszerű). Alapvetően daruknál, csörlőknél használják, ahol visszafelé önzárásnak kell lennie. Talán a még említett bordásszíj lehet jó, de én nem próbáltam.
Már csak a rotor! Elképzelésed?Anyaga ,szélessége?
A rotor is megvan! Az egész üvegszál erősítésű poliészterből van. 3,2m átmérőjű. Fényképem most nincs róla, majd holnap lefényképezem. Nem mértem, de szerintem az egész rotor aggyal együtt nincs 5Kg.
Nekem függöleges van lassú járású,most az áttétellel kínlodom.Ma probáltam egy ujabbat 1:24+8 a fúróbolygó műve.Eredmény először engem vágott pofán a francia kulcs másodikra 2w izzó kisídőn belül 15mp meg állt a kerék.A szél Kb4-6km/h lehetett nem mértem.
Úgy látom te nanyon ott vagy a toppon !Nekem egyenlőre egy 150w os inverter üzemelteti a lakásban a fénycsöveket.Nappali, fürdő,gyerekek szobája,vc,számitógép szoba,konyha... egy 45 ah aksi(ólom) hajtja az invertert. Most hogy hamarabb sötétedik fél 5 től 11 ig bíja.Utánna becsipog a mélykisütési csipcsirip.az aksi utántöltését éjszakai árammal oldom meg.időkapcsoló stbJa szerinted egy haományos ólomaksi menyi túltöltést bír ki?Most akarom ciklikus normális munkaaksira cserélni.
Neked mennyibe fog fájni összesen?
én csináltam már vawt-ot. nem rossz, de arra számits, hogy nem jár olyan egyenletesen, mint egy hawt. és trükközés nelkül nem indul el magátol.
Hagyományos akksinál szerintem a kisütésnél kell vigyázni. Ha nagyon megmeríted, csökken az élettertama. Amugy használható, csak így nem bírod kihasználni rendesen. Én vettem 2db 180Ah-ás ciklikus akksit, ami még karcsú, csak hát a pénz nagy úr. Van még egy 1,7KW-os inverterem, meg 4db HG45-ös napelemem. Az egész (ha a saját munkámat nem számítom kb 350 ezernél tart, de talán valamikor jó hasznát veszem az atomháború után (csak vicceltem!!). Szóval meg szeretném érni azt az időt, amikor hasznot is termel.
Hát megmondom őszintén alig várom már, hogy befejezzem. Már több mint egy éve készül, így ideje elindulnia. Csak nagyon kevés az időm rá. Meg szeretem, ha minden precízen klappol. Ha nem volt megfelelő anyag inkább vártam, nem akartam elgagyizni. Pl: a torony levezető csúszógyűrűjét sokáig kutattam, gondolkodtam, amíg végleges lett, de szerintem sikerült. Pontosan fut és 100A-et garantáltan kibír. Csak a generátor súlyát sokallom. Borítással együtt kb 30Kg. Remélem nem törik el a toronycsapágy.
Én a fűtésemmel voltam így most egy szezont 30000-ből kifűtök,lehetne még faragní de miből?Most a villany a soros,elöször is légmagos generátorra gondoltam csak futok még pár kört! A kereket nem én csínáltam de szerintem jó,3km/h nál magától indul4/perc fordulattal.16 km/h-nál is 13 f/p valahogy nem pörögtúl a kisöreg a belsejében vissza forgatta a lapátokat,de nyomatékos.Az előző képen lévő cuccot csak erőből tudtuk forgatni.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |