Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LC mérő
 
Témaindító: jocoka, idő: Jan 22, 2007
Lapozás: OK   24 / 188
(#) p_istvan válasza hutale hozzászólására (») Nov 10, 2009 /
 
Idézet:
„Nem írták, hogy 1%-s.”
Mert nem is az!
Ahogy saccolom sima poliészter kondi, 10% tűrésel (jobb esetben 5%) jelentős hőfokfüggésel (14 Ft-ért többet nem is várnék)
Azt elhiszem (mivel mérted?), hogy van közte olyan is ami a névleges érték 1%-kán belül van, de ez lutri. Egy alkatrész akkor 1%-os ha minden darab belül van az 1%-on és ezt a gyártó garantálja, és nem akkor, ha találsz benne néhány megfelelőt.
Legalább valami polipropilén kondit érdemes ilyen célra használni (a másik két típus a 22nF-osak közül jobbnak tűnik)
Nem, "ezen lehetőség" nem nekem jutott eszembe, hanem a neten keringő (sok) hasonló készüléknél láttam ezt a megoldást.
Ha már utaltál az LCM3-ra, annak is szoftveresen korigálható az 1nF értéke, az ICSP csatlakozón keresztül egy ideiglenes két kapcsolóból/nyomógombból áló áramkörrel.
Azért ideiglenes mert csak egyszer kell megtenni, ha esetleg szükség van rá!
Majd olvasd el jobban a cikket, ha ismét elérhető lesz és a kapcsolást is nézd meg, akkor beszéljünk a takarékosságról.
Az LCD kontraszt trimmert mintha rosszul rajzoltad volna be, és az egyik IC-t is meg lehetett volna spórolni, szerintem...
Üdv. P István
(#) p_istvan válasza Ideiglenes hozzászólására (») Nov 10, 2009 /
 
Szia!
Az LCM3 azért készült 16f690-nel mert a PICKit2 starterkitben ez volt, gondoltam, gyakorlásképp, valami hasznosat készítsünk belőle! (a PIC-kel most kezdtem ismerkedni)
A C-hez is konyítok valamit, akkor legyen C (assemblerben ha muszály, akkor írok egy pár sort)
A projekt felénél tartottam és már ekkor elfogyott a programmemória!
És ez utólag nagyon jó volt így, mert rengeteget tanultam arról hogy kell optimalizálni a kódot. És mikor már azt gondolja az ember, hogy nincs tovább, még akkor is lehet tovább optimizálni a méret szepmontjából.
Így végül semmit sem kellett kihagynom a programmemória korlát miatt! Ha egy komolyabb PIC-kel kezdek akkor sokkal kevesebb tapasztalatot szerzek. A következő projektem valószínűleg már egy PIC18F-el lesz.
P István
(#) dB_Thunder válasza hutale hozzászólására (») Nov 10, 2009 /
 
Idézet:
„Nekem személy szerint ESR nem kellene, de picit utána olvastam és láttam, hogy másoknak kellhet. Gondolkodom azon is, ha megtudtok győzni.”

Igenis nagyon fontos !
Ha az ember épít, javít kapcsolóüzis tápokat az induktivitás mérése mellett szükséges az ESR mérése.
A másik hogy az olcsóbb multiméterek igen vacakul mérnek 1 ohm alatti tartományban. Nekem szükséges néha ha század pontosan tudnék ilyet mérni hitelesen.
már elgondolkodtam azon hogy csinálok egy mérőelőtétet a kisértékű ellenállásokhoz
(#) hutale válasza p_istvan hozzászólására (») Nov 10, 2009 /
 
Mivel nem adok el készüléket, a kondi-választás a felhasználóé. Az 1%-os kondi nem olyan fontos (legjobb, ha van), inkább a hőmérséklettől függetlenség az, így amit írtál a másik kettő típusról, az igaz lehet. Bár a nullázással ez is kiküszöbölhető.

Néhány a rendelkezésemre álló olyan kondit multiméteremmel mértem és a saját mérővel is mértem, a névleges érték és a mért érték közti eltérés 1%-on belül volt. Másrészt gondoltam, hogy a referencia érték utólagos bevitelével akár olyan pontosság elérhető, mint egy hitelesített műszeré, azért tartottam ezen lehetőséget fontosnak.

Elolvasom majd a cikkedet, ha olvasható lesz. Amúgy gratulálok a készülékedhez.

Nálam a kontraszt-bekötés jó (trimmer helyett 4.7 k ellenállást kötök be), de helyette trimmer is beköthető. A kikapcsolás szoftveresen van megoldva.

A 2 IC-s megoldás azért jó, mert így biztosan berezonál az áramkör (tapasztalataim szerint az 1 IC-s nem).
(#) p_istvan válasza hutale hozzászólására (») Nov 10, 2009 /
 
Idézet:
„Mivel nem adok el készüléket, a kondi-választás a felhasználóé.”

Te pár dolgot összekeversz: az LCM3 kapcsolása és HEX kód nyílt és ingyenes!
Utánépítés esetén minden alkatrész kiválasztása és beszerzése kizárólag a felhasználó döntésén múlik.
Egy mezei multiméterrel mért kapacitást azért én nem mernék etalonnak tekinteni. És azzal sem ámítanék senkit, hogy egy "mérőműszer" pontosságát meghatározó alkatrészt ki lehet váltani egy rossz minőségű alkatrészel, anélkűl, hogy a pontosság és megbízhatóság csökkene!
Az erősen hőfokfügő kondinál ha csak rálehelsz, akkor is elmegy a nullpontja!

A kontrasztot így nem tudod állítani...
(#) p_istvan válasza hutale hozzászólására (») Nov 10, 2009 /
 
Jól értem, hogy minden mérés előtt egy gombot kel megnyomni?
(#) hutale válasza p_istvan hozzászólására (») Nov 10, 2009 /
 
Idézet:
„Te pár dolgot összekeversz: az LCM3 kapcsolása és HEX kód nyílt és ingyenes!”

Félreértettél. Nem a készülékedre gondoltam, ha nem az enyémre.
Idézet:
„Egy mezei multiméterrel mért kapacitást azért én nem mernék etalonnak tekinteni. És azzal sem ámítanék senkit, hogy egy "mérőműszer" pontosságát meghatározó alkatrészt ki lehet váltani egy rossz minőségű alkatrészel, anélkűl, hogy a pontosság és megbízhatóság csökkene!”

Semmit nem kevertem össze. Én sem gondolok másképp. Azt írtam, hogy ha egyszer van lehetőségem hitelesített mérőműszerrel mérni, a mérőmnek a referencia-értékét úgy tudom belőni, hogy lehetőleg az eltérés a legkisebb legyen, onnan kezdve az enyém is pontosabb lesz.

Idézet:
„A kontrasztot így nem tudod állítani...”

Személy szerint a 4.7 k a legjobb nekem. Akinek más kontraszt kell, más értékűt tegyen oda. Egyébként akinek fontos, ott tegyen pótit és tekerhet. (Hát, az LCD elég sok áramot fogyaszt az elemből, lehet, hogy kikapcsolása a legjobb).

Idézet:
„"Jól értem, hogy minden mérés előtt egy gombot kell megnyomni?"”

Igen, le is írtam. Nekem elég az 1 pontos mérés. Ha szeretnék, még egyet nyomok. Fél perc múlva meg megy aludni a mérő műszer. De ezek már csak programozás kérdése, bármikor változtatható.

(#) alex0 hozzászólása Nov 10, 2009 /
 
Nem értem, hogy miért kell "felvenni a kesztyűt" egymás ellen. Szerintem hasznosabb lenne csak építő jelleggel beszélgetni. Nem a tartalommal van bajom, hanem a tálalással. Az süt az utóbbi hozzászólásokból, hogy egymás ellen vagytok. Jó lenne már ezt a tipikus Magyar szokást levetkőzni, és összefogni egymásért, hogy mindenkinek jobb legyen.
(#) hutale válasza alex0 hozzászólására (») Nov 10, 2009 /
 
Igazad van. Részemről OK az építő jellegű beszélgetés
(#) p_istvan válasza alex0 hozzászólására (») Nov 10, 2009 /
 
Szia!
Szerinted mit írtam, ami nem tényszerű?
Aki ide kitesz bármit annak néha a kritikával is szembesülnie kell.
Szerintem nincs itt semmi gond, volt/van pár észrevételem néhány alkatrész pontosságának fontosságával és az LCD kontraszt szabályozásának kulturáltságával kapcsolatban, amiben úgy látszik nem fogunk egyetérteni. Meg mintha egy kicsit más "nyelvet" is beszélnénk. Pedig szerintem ezek inkább építő jellegűek és nem támadó éllel írtam. És mintha a fogadókészség is hiányozna...
Példa erre éppen az LCD kontraszt szabályozása, ami nála lehet jó így, de ha azért tette közé a kapcsolást, hogy utánaépítsék, akkor nagyon nem mindegy hogy egy másik LCD-nél egyáltalán fog-e látszani valami a kijelzőn és a tapasztalatlan után építő pedig nem tudja miért nem működik. De erre, mint mindent, megpróbálja kimagyarázni. Így valóban nincs értelme, így le is zárom ezt a meddő diskurzust. (mármint a hutale -val)

Üdv. P István

ui.
De hangsúlyozom én nem gondolom hogy a vita bármelyik oldalról túllépet volna a kulturált kereteken, és a nagy összeborulásban sem hiszek annyira, mert szerintem csak az visz előre, ha őszinték vagyunk egymással, és a véleményünket nyíltan elmondjuk és meg is hallgatjuk a másik véleményét!
(#) alex0 hozzászólása Nov 10, 2009 /
 
Én nem azt írtam, hogy a vitával van bajom. A kritika hozzátartozik a kommunikációhoz. Csak ha elkezdem olvasni, akkor az az érzésem, hogy indulat van a sorok mögött. Még a szavak sem bántóak (a kulturált mederben vannak), de a kedven lesz kicsivel rosszabb.
Azért nem kell kivonulni, mert mindenki érti, hogy miről írtam néhány sort. Sajnos rendre találkozom ezzel a problémával. Ritka az a fórum, ahol ez ne jönne elő.
De ezzel semmi gond, túl kell lépni rajta.
Tehát István, ne menj sehova, Rád is szükség van. Ahogy látom, rengeteget dolgoztál az LC mérőn. És biztos vagyok abban is, hogy már máson is gondolkozol/dolgozol.
Én is figyelemmel kísérem régóta a műszer alakulását, és nagyon örülök a fejleményeknek. Várom, hogy mikor lesz publikus a leírás, a hex. (Holnap!?)

Ui: Nem akartam senkit sem megbántani, főleg nem rendre utasítani. Elnézést a felszólalásért.
(#) gerenk válasza alex0 hozzászólására (») Nov 10, 2009 /
 
Sziasztok!
Kérdésem lenne. Lehet-e a 690-es PIC-et ezzel programozni?
(#) p_istvan válasza alex0 hozzászólására (») Nov 10, 2009 /
 
Szia!

Félreértesz, eszem ágában sincs elvonulni, csak a neked is rossz érzést okozó egymás mellet való elbeszélést zártam le...
A cikk újra elérhetőségéről , majd degus tud többet mondani. Remélem rövidesen megtörténik!
Üdv. P István
(#) p_istvan válasza gerenk hozzászólására (») Nov 10, 2009 /
 
Azt írja, hogy igen, meg azt hogy a 16f690 nem megy be a DIP8-as foglalatba (ami elég furcsa is lenne ha sikerülne).
De le van szép színes ábrán rajzolva, hogy melyik lábat hová kell kötni a programozáshoz a 16f690-nél is. "watt"-nak is van itt a fórumon és a honlapján hasonló kapcsolása is, ott magyarul is kapsz támogatást, ha ez lenne a gondod.
Üdv. P István

Valami hasonlóval kezdtem, de aztán vettem egy PicKtt2-őt, hosszabb távon megéri, de ha csak néhány alkalommal van szükséged akkor ez is jó.
(#) gerenk válasza p_istvan hozzászólására (») Nov 10, 2009 /
 
Köszönöm a segitséget , ezzel fogok próbálkozni. Paralel
portos égetőt már készítettem 16F84, 16F628-at égettem
PICPROG programmal de azt láttam hogy ez a program
nem tudja a 16F690-et.
(#) p_istvan válasza gerenk hozzászólására (») Nov 10, 2009 /
 
Ez is párhuzamos portos égető, ha már van (hasonló)ilyened akkor valószínűleg csak más programmal kellene próbálkozni ha a PICPROG nem ismeri a 16f690-et itt ezt ajánlják hozzá:PICPGM fölösleges egy másik hasonlót építeni.
(#) hutale válasza p_istvan hozzászólására (») Nov 10, 2009 /
 
Remélem, nem haragszol, ha még picit kifejtem a véleményemet az LCD kontraszt-beállításával kapcsolatban: szerintem a különböző típusú LCD különböző inicializálása vagy bekötései miatt inkább nagyobb a veszély, hogy nem látni semmit, mint a kontrasztot beállító ellenállás 2-3 K eltérése. Első esetben nagy a valószínűsége, hogy a programot korrigálni kellene a másik típusú LCD-hez. így az után-építőnek 2 lehetősége van: forrásprogramhoz hozzájutni, vagy a programozó segítségét kéri. Ha azonos a CHIP, akkor eléggé várható, hogy azonos a kontrasztot beállító ellenállás értéke, így nem olyan nagy a gond. Végső soron 1 ellenállás-csere sem az.

Ahogy látod, más a véleményünk, de ez nem olyan nagy baj. Nem vagyunk egyformák. Én is sok ilyen vélemény-különbségtől tanultam meg különböző dolgokat. Ez nem egymás melletti elbeszélés, csak vélemény-kifejtés.
(#) hutale válasza p_istvan hozzászólására (») Nov 10, 2009 /
 
Gondolkodtam a kontraszt-beállító trimmeren. Úgyis dolgozgatok egy 2 oldalas kisebb nyák-verzión, kicserélem a 4.7 K ellenállást 1 db 10 K trimmer-re. Azt hiszem igazad van, kell gondolni a gyakorlatlanabb után-építőre is.
(#) Rumcájsz válasza hutale hozzászólására (») Nov 10, 2009 /
 
A kontraszt poti nem egy elvetendő ötlet, ahány LCD annyi beállitási érték. De ha 1 tipus van a KIT egységcsomagban akkor lényegtelen, de a lehetőséget meg kellene teremteni majd a V2 panelen.
(#) pipi válasza p_istvan hozzászólására (») Nov 10, 2009 /
 
farnellnál van 1n 1%, lomexnél 2.5%-os. a mellékelt képen látható 1nF 1%-ost tudok szerezni a szkóp laborból ha kell valakinek 350ft/db (Kispesten)

IM000001.JPG
    
(#) p_istvan válasza pipi hozzászólására (») Nov 10, 2009 /
 
Kösz!
A farnellről már pár oldallal előbb volt szó. De a szkóp laboros szerintem jónak tűnik! A farnelnél is kb. 1 euróba kerül.
Egy előző 16f628-as után-építésnél használtam a lomexes kondit, de valószínűleg a kis hőtömege (1 raszteres pár milliméteres kondi) miatt nem volt igazi a nullpontstabilitása, bár lehet én vagyok maximalista.
(#) Ideiglenes válasza gerenk hozzászólására (») Nov 10, 2009 /
 
A programozó leírása szerint igen, és megjegyzésként az szerepel, hogy a nyolclábú foglalatba kell helyezni. Amúgy nem ismerem a készüléket, most láttam először.
(#) pipi válasza p_istvan hozzászólására (») Nov 10, 2009 /
 
lomex 07-10-78 -ra gondolsz?
(#) p_istvan válasza pipi hozzászólására (») Nov 10, 2009 /
 
Igen!
1nF 250V
RM 2.5
2.5%
FOL FKP02 (WIM) RoHS
2.5x7x4.6mm
(#) leglacika hozzászólása Nov 11, 2009 /
 
Sziasztok!

Az LCM3-al kapcsolatban lenne egy kérdésem, elsősorban a fejlesztőkhöz .
ESR mérésnél van egy kis gondom.
Ha egy vezetékdarabbal (kb. 2cm) rövidre zárom a két banánhüvelyt, majd kalibrálok, utána minden rendben, pontosan mér (+- pár %).
Ha bedugom a két métővezetéket (banándugó, 4cm vezeték, griffcsipesz), összecsíptetem a végüket, kalibrálok, ezután kb. 50-60 mOhm-mal kevesebbet mér mindig a valósnál. Ekkor is 0-t mutat összecsíptetett csipeszeknél, de ha ráteszek egy 0.1 Ohm-os ellenállást, azt 50-55 mOhm-nak méri.
0.47 Ohm-ot, 420 mOhm-nak, stb...
Megmértem, ez az 50 mOhm eltérés kb. annyi, mint a komplett mérővezeték-rendszer ellenállása.
Tehát, ha azt kikompenzálja (pedig igen, mivel 0-t mutat rövidzárnál) akkor miért vonja ki a ráakasztott ellenállás értékéből?
Van valami ötletetek?
Valamit rosszul csináltam?
Ha kell, dobok fel képeket.

Üdv.: Laci.

(#) deguss válasza leglacika hozzászólására (») Nov 11, 2009 /
 
Szia!

Mivel a saját nyákot és egyéni csatlakozókat használsz (a fényképeid alapján), így nem tudok biztosan mondani semmit sem. Elég kritikusan néz ki, hogy a csatlakozópanelt és a vezérlőpanelt tüskesorral kötötted össze, illetve hogy nem forrasztottak a kötések. A szoftver természetesen nem emlékszik a korábbi mérésekre, amikor átváltod a kalibráló kapcsolót nulla állásba, azt az offszetet elmenti, és azt veszi nullának.
Ha a későbbiekben, valami miatt (pl. jobban értinkezik a két panel) kisebb az ellenállás, akkor érthetően negatív ellenállást mutat.
Sok múlik a csatlakozókón, erős csipeszeket, passzentos dugókat használj! Így látatlanban ennyit tudok tanácsolni, természetesen egy pár fénykép után talán többet is.

---
Ma ment el az első széria LCM3 KIT a HESTORE-ba, nagyon hamarosan publikus a cikk, és elérhető a webáruházban.
(#) p_istvan válasza deguss hozzászólására (») Nov 11, 2009 /
 
Ehhez még annyit tenék hozzá, hogy az ESR nullázásnál és mérésnél mindig ugyanannyi átmeneti kontaktus legyen a mérőkőrben. És ahogy degus is írta, amit lehet azt össze kell forrasztani!
Ez azt jelenti, hogy nullázni nem a mérőcsipeszek közvetlen összekapcsolásával kell, hanem egy kondenzátor vagy ellenállás ugyanazon lábára csatlakoztatva a mérőcsipeszeket (ez mintha már valahol le lett volna írva)
Továbbá több ellenállás vagy kondenzátor soros vagy párhuzamos kapcsolása esetén a pontosabb ESR vagy R méréshez össze kell őket forrasztani (100 mOhm allatt)
Ez a funkció elsősorban az ESR méréshez lett fejlesztve, ellenállást is meg lehet ugyan mérni, de mivel a mérőfrekvencia 80-90 kHz és nagyon alacsony mérendő ellenállásokról illetve feszültségekről van szó 5% körüli pontosságnál többet nem szabad várni tőle, ami az ESR méréshez több mint elegendő. (induktívitással rendelkező ellenállásnál fokozódhat a mérési hiba)
Igazából négyvezetékes technikával mérnek mOhm tartományban pontosan, de ezt elég nehézkes kezelni és igen drága mérőcsipeszeket igényelne (vagy négy külön mérövezetéket csipesszel) ezért az egyszerűbb kezelhetőség miatt inkább vállaltunk egy kicsit nagyobb mérési pontatlanságot.
(#) kapcsrajz hozzászólása Nov 11, 2009 /
 
Sziasztok !

Még egyszer gratula ehhez a jó kis műszerhez. Már korábban összeraktam a műszert ,de most tudtam az esr mérő részt összehasonlítani barátom jóvoltából egy (korábban a sininél árult esr mérővel).
Új kondenzátoroknál nincs jelentős eltérés a méréseknél. De most jött a meglepetés. Kapcsolóüzemű tápokból származó rossz kondiknál (még nem felpúposodott) a sini féle esr mérő majdnem dupla akkora ellenálást mér: Pl :
100u 25V 1,6 Ohm az lcm3 0,92 Ohm 47u 25V sini 2,7 Ohm lcm3 1,87 Ohm. Természetesen a mérésknél mindkét műszert kalibráltam. Kiváncsi lennék mitől van ez az eltérés.
Üdv
(#) kapcsrajz hozzászólása Nov 11, 2009 /
 
Azt elfelejtettem , hogy még az eredeti program van a pic-ben. (majd az újjal is kipróbálom )
(#) p_istvan válasza kapcsrajz hozzászólására (») Nov 11, 2009 /
 
Szervusz!
Kösz a tesztet és visszajelzést!

A két műszer kicsit más elven méri az valós (ohmos)ellenállást, de elvileg hasonló eredményre kellene jutnia.
Az hogy melyik a pontosabb azzal lehetne tesztelni, hogy pl egy 1000-2200 µF-os jó kondenzátorral sorbakötsz (forasztással)egy 1 ohmos pontosabb ellenálást (szerintem 5% is megteszi és a kondi ESR-je elhanyagolható az 1 ohmhoz képest) és úgy mérsz ESR-t. amelyik közelebb van az 1 ohmhoz az a pontosabb.
Az is kérdés lehet, hogy milyen minőségű a 100uH és a 33nF-os kondi. Ellenőrizni úgy lehet, hogy az elkó bemenetet rövidrezárva meg kell mérni a másik bemeneten lévő feszültséget vagy szkóppal, vagy 100kH-ig használható mV mérővel és ha legalább: szkópnál 100mVpp (csúcstól-csúcsig) ezt az értéket a legújabb verzió ki is írja a kalibrálás során, vagy mV mérőnél 30 mVeff feszültség mérhető, akkor megfelelő, ha nagyon alatta van a pontoság romlik.

Légy szíves megírni azt, ha van újabb teszteredményed!
Üdv. P István
Következő: »»   24 / 188
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem