Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
6V-t csavartam az adapterbe, de ismerve, hogy üresjárásban 3V-ra adott 5-öt, nem mertem feljebb (Nincs nálam a multiméter, szóval nem tudom kimérni). Nem egy nagy durranás a bekötése, van egy kapcsoló, amivel lehet állítgatni, hogy a pickitről, vagy a 7805ről kapja a tápot, illetve a MCLR lábat köti tápra, vagy a pickitre (prog mód/futás mód). Ígérem, lesz majd kép.
Szilva: a BOR-t múltkor kipróbáltuk, most nem kötöttem be. Mindenképp be fogom, mert így látszik, hogy a 7805-tel mit szól hozzá. Attól megdöglene a PIC, ha a számítógéptáp 12 voltját raknám rá a 7805-re?
Egy multiméter nem ártana, ha elektronikával foglalkozol! (Tudom, hogy írtad, hogy nincs nálad, de akkor ne állj neki forrasztani se! Ne komolytalankodjuk el a dolgot...)
Idézet: „illetve a MCLR lábat köti tápra” Közvetlenül nem szabad tápra kötni, 10k kell oda. Idézet: „a BOR-t múltkor kipróbáltuk, most nem kötöttem be.” A BOR-t nem lehet bekötni, legfeljebb engedélyezni. Idézet: „Attól megdöglene a PIC, ha a számítógéptáp 12 voltját raknám rá a 7805-re?” Ha kiméred multival, hogy a 7805-ről 5V jön le, akkor nem fog "megdögleni". Idézet: „Attól megdöglene a PIC, ha a számítógéptáp 12 voltját raknám rá a 7805-re?” Mit mond az adatlap? Mármint a 7805 adatlapja... Vi = max. 35 V Idézet: „illetve a MCLR lábat köti tápra, vagy a pickitre” Az MCLR lábat fixen kösd egy 10 kohmos ellenálláson keresztül a tápfeszültségre. A PICkit2 1-es lábjára meg közvetlenül. A programfutás/programozás kapcsolgatását hagyd a PICkit2-re! (MPLAB-ban a Programmer -> Release from Reset menüpontra kell bökni)!
A BOR dolognál a led bekötésére gondoltam, hogy világítson, ha dolog van.
A MCLR láb előtt van 10k. A táp dolognál arra próbáltam célozni, hogy amennyire én tudom, a számítógép tápja kapcsolóüzemű, és nem tudom így hirtelen, hogy ez van e valami hatással a rendszerre. Bocs, ha nem fogalmaztam világosan. Idézet: „Attól megdöglene a PIC, ha a számítógéptáp 12 voltját raknám rá a 7805-re?” Szamitogep tapnak van +5V-ja is, miert nem azt hasznalod? Idézet: „Szkópot meg sajnos nem hordok a zsebemben.” Most ram haragszol amiert nincs szkopod vagy miert az indulatos valasz? Nyugodtan irhattad volna, hogy "sajnos nincs szkopom, mit javasolnal hogy tudnam ellenorizni a zajszintet, van-e valami mas modszer?". Ne haragudj te tenyleg nem ertem a mai fiatalokat miert kell hoborogniuk?
Ezzel ne poénkodjunk, mert van olyan szkóp ami zsebben elfér
Isten őrizz, nem haragszom én senkire. Nem volt bennem semmi indulat, csak kicsit szét vagyok esve, mert egy éjszakázás áll mögöttem (és ilyenkor össze vissza írkálok). Ha megsértettelek, akkor bocs.
Ha 7805-öt használok, azt illik min. 6V-tal megtáplálni nem? Bár lehet, hogy én emlékszem rosszul.
Az adatlapot nézd meg, ahogy én emlékszem, sima 7805-nél 2-2.5V a minimum rátartás, ami kell a normális stabilizáláshoz. Azaz nem 6, hanem minimum 7-7.5V kell neki a bemeneti oldalon.
Az adaptert felcsavartam 12-re. Biztos, ami biztos.
Idézet: „Ha 7805-öt használok, azt illik min. 6V-tal megtáplálni nem? Bár lehet, hogy én emlékszem rosszul.” Igen, de minek oda a 7805 ha ott van a +5V mar eleve? Amugy par gondolat: PC taprol beszelsz, nem tudom hogyan hasznalod, de a PC tap az egy kapcsolo uzemmodu tap. Terheles nelkul nem kepes szabalyozni a feszultseget. A PC tapnal a +5V agat szabalyozzak, minden mas azt koveti, tehat a +5V-ra terhelest kell rakni nem is keveset. 1-2A kornyeken szoktak futeni -- az en tapomban 10W-os muterheles van, mar nem emlekszem mekkora volt az aramerosseg de az ellenallast nem lehet megfogni kezzel -- ra is kellett rakni a vegen a hutobordara. Ha ezt nem tetted meg akkor a PC tap valoszinuleg ossze-vissza maszkal ami nem jo a 7805-nek sem. A masik, hogy nem csak +5V es +12V jon ki abbol a tapbol. Ha az aramkorod nincs semmilyen modon mas foldponthoz kotve, akkor pl a +5 es +12 kozott +7V-ot lehet kinyerni... De abban a pillanatban a foldnek hasznalt +5V-ot ossza kotod egy "normalis" folddel, akkor a PC tap (jobb esetben) leold -- en pl tettem LED-et a power good jelre hogy lassam a PC tap meg megy-e...
Egyelőre uni. adapterrel táplálom. A múltkor mondták valakik, hogy ha nem akarom megölni a pic-et, akkor rakjak be 7805-öt. Pont azért nem üzemeltem be a pc tápot, mert sejtettem, hogy oda kell még valami extra (terhelés).
Ha tényleg amiatt nem jó, mert az adapter zajos, akkor viszont érdemes lenne beröffenteni a pc tápot.
A nagyobb bemenő feszültségnél arra azért figyelj, hogy a a stabilizátort az azon eső feszültség az átfolyó árammal fűti. Igaz, hogy egy PIC áramfelvétele elég kicsi, de ha a stab. kap 15-16V körüli bemenetet, akkor a 10-11V hatására már érezhetően melegedhet. Ha nagyon melegedne, akkor érdemes húzni rá egy "ujjas" hűtőzászlót (http://www.hestore.hu/termek_10024205.html - én ilyet szoktam használni).
Az univerzális adapterek jók szoktak lenni. Fel kell tekerni, hogy legalább 10V jöjjön ki belőle, a 7805 elé a panelra egy párszáz µF elkó, a 7805 ki- és bemeneti lábaihoz 100-220nF, lehetőleg kerámia, vagy jó minőségű fóliakondenzátor (pl. valamilyen "multilayer", de semmiképp sem tekercselt, mert annak meg nagy az induktivitása). Egy így felépített tápegység tökéletes kell, hogy legyen a PIC számára (is). A PIC táplábaihoz a lehetőség szerint legközelebb elhelyezve szintén kell valamilyen hidegítő (csatolásmentesítő - nemrég írtam is róla itt a topicban) kondenzátort tenni, a 100nF kerámia bevált megoldás.
Nemrég betettem egy fotót egy másik topicba: http://www.hobbielektronika.hu/forum/files/36/36618abd2ebc108a24364...63.jpg Ezen a deszkán a bal felső (audio végfok) panelre jön be egy dugasztápról 15V körüli nyers feszültség, amiből egy LM317-tel állítok elő 10.5V körülit, ez tálplál minden egységet. A rádiófrekis panelen van egy 78L05, ami az ot tlévő, 5V-os alkatrészeket látja el tápfeszültséggel, és látható, ahogy innen van "ellopva" az 5V a PIC-es vezérléshez is (kék-zöld összetekert érpár), meg még más egységekhez is (piros vezetékek). Az egész tápellátás olyan gány így, hogy az valami borzalom, ennek ellenére a PIC-es résszel soha nem volt semmiféle bizonytalanságos problémám.
Felraktam a kondikat (kivéve a pár 100 mikrósat, mert olyat nem találtam), de még mindig fennáll a hiba.
Kicsit kezd elmenni a kedvem attól, hogy neked válaszoljak. Ennek oka az, hogy újra és újra megkérdezed azt amit már "valaki", azaz én, leírtam neked!
Idézet: „Ha 7805-öt használok, azt illik min. 6V-tal megtáplálni nem? Bár lehet, hogy én emlékszem rosszul.” Ebben a hozzászólásban leírtam, hogy mekkora feszültség kell a 7805-nek. Idézet: „Felraktam a kondikat (kivéve a pár 100 mikrósat, mert olyat nem találtam), de még mindig fennáll a hiba.” Ebben a hozzászólásban leírtam, hogy mi kell, és hogy hol kell megnézzed! Megnézted a 7805 adatlapját, hogy lásd milyen kondik kellenek? Idézet: „mert az adapter zajos, akkor viszont érdemes lenne beröffenteni a pc tápot.” Az adapter és a 7805 páros, a megfelelő kondikkal a legjobb megoldás. Ha ezután is baj van, akkor az áramkörödben, vagy a programodban van a hiba. Addig amíg nem adod meg a kellő infókat nem tud rajtad senki segíteni, csak a levegőbe beszélünk! Akkor gyere vissza, ha már megvannak azok amiket eddig leírtam, valamint amiket kértem fel tudod tenni.
Új fejlemény a tegnapi problémával kapcsolatban: a jelek szerint csak egy bizonyos alkalmazói program rondítja tele a flash memóriát kikapcsoláskor, s nem az USB-ről kapja erre az utasításokat.
Úgy látszik, hogy feltaláltam az önmegsemmisítő programot...
Ezert kell vedeni a bootloadert Csunya fergek megjelennek a PIC-ben is?!
Már bocsi de ezt a max 14V-ot hol olvastad?
5-18V-ig 35V lehet a max be. legalábbis e szerint lm7805 datasheet
Nem olvastam sehol. Ez abból a megfontolásból született, hogy biztosan nem hűti az IC-t(és ha hűtené is...), ezért nem lenne jó, ha ettől nagyobb feszt akasztana rá, mert akkor néhány LED-es alkalmazás mellett is megfőzi a regulátort, majd a PIC-et. Köszi az adatlapot, most már nekem is megvan!
Arra is érdemes odafigyelni, hogy mit tolerál a kéznél levő elko. Általában 16 V-ot, vagy 25 V-ot...
Ráhagyással . Én a 16 voltos elkót max 10-12 voltig használom, felette már inkább 25 voltosat. Nagyobb feszültségeknél szintén kell a ráhagyás, a nagyobb feszültségű elkó. Bocs nem neked írom, de efiscp a kérdéseiből itélve képes a 16 voltosat megküldeni 16 volttal, és csodálkozik ha az esetleg eltávozik az örök vadászmezőkre. A 7805-ös adatlapja 0.33 µF-os szűrést ír alapból. Pichez ha ledeket is használsz hozzá efiscp, legalább 220 µF-ost használj, egyet a 7805 bemenetén, egyet a kimenetén, mert a ledek kapcsolgatása picit rángatja a tápot. Hirtelen 20 mA, vagy több led bekapcsolásánál a többszöröse elégtelen szűrésnél hirtelen lekapja a feszültséget, és esetleg hibát okozhat a pic programjának futásánál. Ha nagyobb teljesítményre van szükséged, a táp ic elé tehetsz 470 vagy 1000 µF-osat is. A 100nF kondik a felszedett zavarok, feszültségtüskék szűrése miatt kellenek, nem csak a tápot szűrik!
Én úgy tudom, hogy a stabilizátor kimenetén a nagyobb kapacitású kondenzátor inkább rontja a stabilitást, mint javítja.Én úgy szoktam az 5V-ot előállítani PIC-nek, hogy a diódahíd után 220-470uF, 100nF a stab IC lábaira, bemenet-föld, kimenet-föld közé minél közelebb az IC-hez, esetleg a kimenetre még egy 10-47uF. Eddig még nem volt gondom vele. üdv
Én is Mate78 módszerét tartom a követendőnek!
Sziasztok!
A diódahíd utáni kondenzátor kapacitását célszerően a mindenkori feladat igényéhez számolni kellene. A nyers, egyenirányított feszültség pillanat értéke nem csökkenhet a stabilizátor minimális bemenő feszültség értéke alá a hálózati periódus fele alatt. Mottó: Q = C * dU = I * dT Sziasztok
Soha nem számolgattam.
Ettől még igazad van! (Egyébiránt ami ebből efiscp-nek lejön, az csak összezavarja. Pl. honnan tudná, hogy mennyi idő alatt változik az áram, vagy a fesz. Feltéve, hogy ismeri a jeleket!)
[OFF]Hat ahogy Hp41C kozeliti meg az inkabb mernoki modszer. A hasrauteses modszer altalaban elegseges szokott lenni hobbi celokra (ahogy Te is es Szilva is irta). No meg ha az embernek van egy szkopja, akkor ra is nezhet, es kiserletezgeteses modszerrel is megtalalhatja a megfelelo bufferelest. Akar szimulatorral is kikiserletezheti az ember maganak h anincs szkopja, mint ahogy egy hasonlo magyarazatot talalunk itt is.
Már sikerült kellőképpen összezavarni. Igazából ahányan vagytok, annyi féle tanács jön.
Ami most fenn van a panelen: 220n a 7805 előtt 220n és 100n a 7805 lábain (adatlap első kapcsolás, nem volt a boltban 330n) 1000u/16V elektrolit a 7805 után 100n a pic vdd vss lábak közt A 1000u kivételével mindegyik kerámia (a boltban azt mondták rá, hogy tantál, de nem láttam rajta semmi +- jelölést, a lábai egyenlő hosszúak, és még nem robbant fel egyik se). A programjában ugyebár benne van, hogy ha BOR=0, akkor kigyújt egy ledet. Na az most is kigyullad.
Az 1000µF-t a 7805 _elé_ kellene tenni, utána csak a párszáz nF-osak maradjanak. A többi jó úgy, ahogy leírtad. Ha az 1000µF a stab. előtt lesz, akkor érdemes lenne mérni a 7805 bemenetén feszültséget, ott illene legalább 7-7.5V-nak lennie, de inkább az a 8-14V közötti tartomány a megcélzandó, amit watt is említett korábban. Azért az érdekes, hogy az 1000µF-on nem látsz polaritás-jelölést, csak nem bipoláris elkót adtak...
Szerk.: tényleg elég sokminden hangzott el tápegység témában az elmúlt 1-2 napban, de a következőt érdemes megjegyezni: a stabilizátor kimenetén a túl nagy puffer a stabilitást csökkenti, még akár oszcillálást (ekkora elkónál lengést) is okozhat a kimeneti feszültségben. Az egyenfeszültség lüktetését ilyen esetben mindig a stabilizátor előtt kell kisimítani, a HP41C által ajánlott "tudományos" módszereket is be lehet vetni. A stabilizátor után elkót csak olyan helyeken kell használni, ahol pl. 10cm-nél hosszabb vezetékekkel egy másik áramköri panelre vezetjük át a tápfeszültséget. Ilyenkor érdemes panelenként egy-egy elektrolit kondenzátort is beépíteni, de ennek nem kell nagynak lennie, pár vagy pártíz µF elegendő. Viszont minden digitális IC tápfeszültséglábaihoz, a lehetőségekhez képest az IC-hez minél közelebb oda kell tenni a 100nF körüli hidegítéseket, amik leginkább kerámiakondik legyenek! |
Bejelentkezés
Hirdetés |