Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Ha nem fontos a pontosság, akkor 555 időzítésével lehetséges. Vagy számlálós IC-k kombinációjával. De legegyszerűbb talán egy picike mikrovezérlővel lehetséges.
Szia!
Csak még egy kérdés a biztonságért . Amit ide lerajzoltam az így helyes? A választ előre is kösz. Üdv.: mate_x
Olyan tápegység kell, aminek 3 kivezetése van: -9 volt, 0 volt, +9 volt.
Vagy két tápegység, ami csak 0 és +9 voltos, és amiket sorba lehet kötni.
Nem. Szerintem egyszerűbb, ha nem 0V, meg 9V jelöléssel látod el a "madzag" végét, hanem polaritás-jelekkel. (+-) Akkor nem viszed be magadat az erdőbe.
Az addig rendben lenne, hogy egy táppal készítesz egyszer pozitív, másodjára negatív stabilizátort. De ehhez cserélted a dugasztáp polaritását. A harmadik (alsó) rajzon a két dolgot összevontad, ami ebben a környezetben nem tehető meg. Annyira sem vetted a fáradtságot, hogy az egy lapon lévő rajzaidat összehasonlítsd. Az alsó rajzon már a stab. IC bekötése is megegyezik, holott éppen fölötte, még jól rajzoltad a 7905 bekötését. Tehát, az alsó rajz rossz, a stab. IC nem tud + feszültségből negatívat "csinálni".
Kijavítom, de legalább az utolsó koordináta-rendszerben a feszültségek úgy lesznek, ahogyan lerajzoltam, tehát mintha 10 voltos lenne?
(Amúgy kösz a gyors választ.)
Na, legalább ez jó, most már értem . Eddig egy "+,0"-ás táppal akartam megérteni, de már tudom, hogy "+,0,-" kell.
Köszi a válaszokat a többieknek is.
Sziasztok!
Építettem a mellékelt rajz szerint egy alkonykapcsolót és azt szeretném hogy áttudom e építeni úgy hogy ne akkor kapcsoljon ha sötét van hanem akkor ha világos van. Vagy egy teljesen új áramkört építsek?
Sziasztok!
Megépítem az új kapcsit az oldalon, a feszültség szabályzót, és olyan kérdésem lenne hogy jó-e bat16 triak helyett bt139? Illetve a DB3 diaknak 2 lába van, most honnan tudhatom meg, hogy melyik lábát hova kössem? mert nemlátok rajta polaritást. illetve a 330 nF-es kondi az ugye váltóáramú 250V-os kondi legyen? És még az hogy én motort akarok vele szabályozni, és hogyha csökkentem a feszt, akkor igaz hogy lassabban forog, de a nyomatéka is megmarad? Tehát hiába lesz lassú a motor ugyanolyan erős lessz? Köszi!
Szia!
Rakd át a fényellenállást a bázis- negatív közé, a potit meg a bázis-pozitív tápfesz közé.
Kadarist!
Lerajzolnád hogy mire gondolsz légyszi még kezdő vagyok.
Légy szíves, használd a válasz gombot! (Hozzászólás fejléc jobb oldalt, az idő, az emberke, meg a kéz mellett.)
AVR-el akarok csinálni egy egyszerű motor vezérlőt.
A gondom az, hogy amikor beindul a motor resetel az áramkör. Viszont az eszköz 99%-ban powerdown módban lenne így pl egy 7805-ös feszstab értelmetlen lenne mivel azzal kapásból 3mA-t felvesz ha csinál valamit ha nem. Egyelőre két külön táppal és egy optocsatolóval oldottam meg, de jobb lenne, ha 4db ceruza elemmel is menne. Próbáltam 100µF-es kondit is, de azzal sem működött Tudom, hogy vannak jó feszstab-ok is, de sajnos ezek nagyon drágák így az opto még mindig olcsóbban jön ki.
Ha a motorral párhuzamosan teszel 100n kondit úgy is újraindul?
A mikroproci tapjaval sorba egy dioda, mogeje pufferkondi.
Minden taplab be van kotve? Tapok labtonel hidegitve vannak? De a reset lab ellenallasanak kisebbre cserelese is talan elegendo lesz (nem tudom, az AVR-nel fel vagy le kell huzni - PIC-es vagyok ).
Sziasztok.Lenne egy kérdésem! NEkem egy olyan progira lenne szükségem amivel tudok tervezni erösítöhöz előlapot! Esetleg valaki ismer ilyet?
Kezdjük az elejéről
A lábak lógnak a levegőben, hidegítést nem tudom mit jelent és a reset lábbal sem szoktam sokat csinálni.
Ha valami legszereleses modell, akkor maris megvan az elso hiba, mert a hosszu drotok zavarokat szednek ossze, a motorinditaskor meg az van boven.
A hidegites azt takarja, hogy a taplabakhoz a leheto legkozelebb kellene kondikat tenni, keramia 100nF vagy nagyobb tantal (mondjuk 1uF) a tap es a fold koze. A reset labat nezd meg, hogy melyik az aktiv allapota es az ellenkezojehez kosd be (PIC-eknel legalabbis elegge fontos, ott fel kell huzni, mert alacsony az aktiv). Csak felve kerdezem: a progi rendben?
Amúgy szerintem feszültség stabilizátort sem használ!
Szia!
köszi, megis építettem, működik is csak anyni a gondja, hogy a potit a feléig elkell csavarni, mire elkezdi növelni a feszt, és aztán egy pici csavarással is maxon lesz, tehát nehéz állítani mert nagyon picit kell hogy mondjuk közepes legyen a fesz. szóval ezt hogylehetne korrigálni? Hogy a poti az eleétől a végéig növelje a feszt? Illetve egy olyan kapcsolást tudnál nekem mutatni, amibe a feszcsökkenés fordíttottan arányos az áramerősség növekedéssel, Tehát a teljesítmény nem csökken. Köszi előre is!
Köszi!
A poti lineális, és mégse teljesen úgyvan ahogy mondtam, a felénél kezd nőni a fesz, a végéig. tehát a poti egyik feléig semmi.
A program rendben.
Fesz stabilizátort leírtam miért nem használok, csak viszi az áramot a semmiért. Vagyis ahogy elnézem jobban járok a külön táppal így az optikai leválasztás teljesen megvédi a procit és gyakorlatilag egy feltöltéssel több évig is tudna menni pl 3db ceruza akksiról (főleg, hogy sikerült napelemet is tennem rá ami tölti).
Üdv!
Ehhez keresek elosztót, de nem találok, ami furcsa, gondolom nem csak nekem kéne . Vagy ha esetleg más módot ajánlotok a párhuzamos leágazásra azt is köszönettel fogadom, ja és jó lenne ha a hestoreról elérhető lenne, persze nem feltétel. Köszönöm
Üdv!
Valahonnan rémlik egy olyan kapcsolás, hogy szimmetrikus trafó (pl 2*12V, 1A) bekötödik úgy mint (durván 12V, 2A). Vagyis a szimmetrikus trafónak mindkét ágát csak pozitív tartományban használni és így közel dupla terhelés érhető el. Készítettem 3 rajzot, de nem tudom melyik az ami a legjobban ezt eredményezi. Az első az biztos jó, de nemtudom gratez híddal még lehet-e valamit szépíteni működésén. Vagy ez az egész nekem rosszúl maradt meg régről a fejemben? Köszönöm.
Szaisztok!
Egy egyszerű fénykapcsolóhoz keresek kapcsolási rajzot, már végig néztem az egész netet de sehol sem találtam. 9V-12V-ig kellene. Vissza olvastam a topicot és találtam egyet de az nem tetszik tudtok egy másikat mutatni. Tosi |
Bejelentkezés
Hirdetés |