Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » X / Y szkenner galvóépítés

Témaindító: Djatis, idő: Feb 22, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   5 / 41
(#) pintad válasza Libus hozzászólására (») Okt 19, 2009 /

Értem. Én azért megpróbálkozom majd vele, aztán beszámolok a tapasztalatokról
(#) Tujmi hozzászólása Okt 22, 2009 /

Tettem fel pár képet,én valahogy igy állok a galvoimmal.
Sajnos még a táp készül hozzá és abba várok még pár dolgot és akkor véglegesen készlesz és végre élesben is kiprobálhatom Az alu konzollal tegnap lettem készen mert még 3 as menetet kelett furnom a pofákhoz hogy összeszorithassam a motorokat

Lehet ma kiprobálom egy másik végfokról open loopként
majd meglátom hogylesz időm!
(#) golyo01 válasza Tujmi hozzászólására (») Okt 22, 2009 /

szép munka gratulálok
(#) Tujmi válasza golyo01 hozzászólására (») Okt 22, 2009 /

Köszi! :worship:
(#) wir12 hozzászólása Nov 12, 2009 /

Hali midnenkinek nekiállatam a saját Open Loop galvómnak késsz vagyok 1-el de egyből problémába ütköztem. A felépítés a következő: Egy régi kistrafó tekercstestére (30x20mm) 0.2-es huzalból (egymás meleltt 2 mert így tudtam lebontani szóval 2x0.2-es huzal) tekertem 50 menetet, kettévágott vinyómágnes van rárakva a tengely 2 oldalára a mágnesek a tekercsek felé néznek (nagyon erős mágnesek). A probléma hogy meg se moccan. Próbálkoztam a tekercskivezetések összekötésének kombinálásával semmi. Megpróbáltam úgyis hogy ráköttötem erősítőre adtam neki 50Hz-es színust akkor se történt semmi.

Mivel ti már tapasztaltabbak vagytok biztosan tudtok rá orvoslást.

Köszönöm előre is
(#) wir12 válasza wir12 hozzászólására (») Nov 12, 2009 /

A moderátoroktól elnézést kérek a nagyméretű homályos képekért már nem tudom módosítani...
(#) wir12 válasza wir12 hozzászólására (») Nov 13, 2009 /

üdv!
A probléma megoldódott újratekertem 0.2-es huzalból tekercsenként 125 menet szinte tökéletes...
(#) zz0323 válasza wir12 hozzászólására (») Nov 14, 2009 /

Üdv!
Én a kisujjamratekerős módszert választottam 70 menet, majd átfűzögetve mégegy szál a rögzítéshez, toroidtrafó módra 0,2-es vagy 0,25-ös, pontosan nem tudtam megmérni. Két 70-es sorbakötve pont 4ohm, ami a meghajtónak ideális. Ezt bemártottam műgyantába, majd ugyancsak azzal lett rögzítve. A visszatérítést dvd író fejéből kiszedett mágnesek "végzik". A tengely 3mm-es, a tükör 12*20mm.
Meglepően erősnek bizonyult, ajánlhatom mindenkinek
(csapágy ha megnyomódik és darálni kezd, akkor pákával megmelegítve még helyrehozható )
(kép kicsit homályos lett )
(#) Kovidivi válasza zz0323 hozzászólására (») Nov 14, 2009 /

Kérhetnék egy képet a visszatérítő mágnesekről (vagy egy skiccet), hogyan is állnak? A tükröt mivel rögzítetted a tengelyhez? Milyen meghajtóról hajtod, és mivel vezérled a meghajtókat?
Egyébként nagyon jó lett, nekem tetszik, gratulálok!
(#) Chokapick válasza zz0323 hozzászólására (») Nov 14, 2009 /

Hello
Nekem is nagyon tetszik a frappans megoldasod.En teljesen kezdo vagyok es engem is erdekelne nagyon,hogyan csinaltad meg a magneses reszet a galvonak.Sokat olvastam mar ezekrol es eddig sehol sem hallottam rola,hogy dvd vagy mas cd lejatszos egyseg magneseit hasznalnak.Valamint ami szamomra relytely az a galvo hatoldala ahova a foto diodat kell tenni.Te hogyan keszitetted el a galvo ezen reszet?
(#) Georgee válasza zz0323 hozzászólására (») Nov 14, 2009 /

Egyedül egy baj van, hosszú a tengely, így nagy lessz a tehetetlensége. De amúgy nem rossz megoldás
(#) zz0323 válasza Kovidivi hozzászólására (») Nov 14, 2009 /

Egyszerű open loop galvóról van szó Fotodióda, vagy kapacitív visszacsatolás tehát nincs benne.
Szupepe féle Open loop hajtja. :yes:
A visszatérító mágnesek (4db egyforma), egy ősrégi Hitachi dvd olvasóból vannak (lencsecserélős: forog benne a fej :yes: , és nagyon erősek, de winchesterből is lehet operálni ).
A főmágnes valami neodínium, nem tudom honnan termelték ki, mert kaptam őket. Minden rögzítés műgyantával van, habár a tükröket ideiglenesen ragasztópisztollyal rögzítettem
A visszatérítő mégnesek nem pont szemben vannak, habár ez nem baj, a menetre tudtam gyorsan és könnyen rögzíteni (értelem szerűen az egyiknek a D-i, másiknak az É-i pólusa mutat a főmágnes felé).
A tekercsek rögzítéséhez 1,5-ös rézhuzalt forrasztottam a ház belső részéhez (4db*20mm hosszú), és ahhoz van műgyantázva
(Nagyobb felbontású képet sajna nem tudok :no: , nincs a gépemen makró és elég régi is már )
(#) Chokapick válasza zz0323 hozzászólására (») Nov 14, 2009 /

Megneztem szupepe oldalan is a galvot es lattam,hogy onalla van egy fonott rez vezetek ami a tengely vegere csatlakozik.Na azt nem ertem,hogy miert van es hova megy.Neked is van olyan? + a magnesrol en azthittem 2db kell a tengelyre. Te pedig irtad,hogy fo magnes mellett vannak.De hol van a fomagnes? Akkor ez azt jeleni,hogy 2 db cd lejatszobol kiszerelt nem lenne jo? Mert en mar elokaptam 2 olyat es tenyleg nagyon erossek.
(#) Kovidivi válasza zz0323 hozzászólására (») Nov 14, 2009 /

Köszönöm a válaszokat. Még pár kérdésem lehetne? Megmutatnád nekem pontosan melyik Szupepe féle open loop meghajtóra gondolsz? Szétnéztem Szupepe honlapján, de ott a PID szabályzónak a kapcsolását találtam meg. (A végfokozattal tisztában vagyok.)
Tehát Te számítógépről vezérled? Melyik progival?
A visszatérítést sajnos még nem tudom elképzelni Lehet, hogy késő van már hozzá...
Ha van egy bármilyen nagyítód, akkor azon át fényképezve, éles képet tudsz készíteni
Most elkezdett érdekelni újra ez a téma, egy open loop nem is lenne olyan problémás... Csak egy DAC kellene, a többit meg csak össze kell keresgélni, meg dolgozgatni rajta egy kicsit.

Köszi, Üdv!
(#) Kovidivi válasza Chokapick hozzászólására (») Nov 14, 2009 /

Jól kifaggatjuk szegény Zz0323-at
(#) Chokapick válasza Kovidivi hozzászólására (») Nov 14, 2009 /

Biztosan orul nekunk,hogy ily keson kemkedunk a muhelytitkokrol
(#) zz0323 válasza Kovidivi hozzászólására (») Nov 14, 2009 /

És még valami ami most jutott eszembe :
Csapágyat senkinek eszébe ne jusson újat venni, mint nekem!!!
Ami a szervergépekbe van hűtő, az a hajszárító típusú vagy mi (nemtudom a nevét ), abból is a dupla
Na abban van 4 db csapágy, 3mm-es tengelyre :yes:
kb. 400Ft a PC bontóban, nem pedig 2800
Őaz ->>
(#) wir12 válasza zz0323 hozzászólására (») Nov 14, 2009 /

Én sima PC táp ventikből szedtem ki ilyen csapágyokat megolajoztam őket és "bejárattam" jól működnek
Eddig kész vagyok egy galvóval és kb 0Ft-ba került igaz ez még csak tapasztalat szerzés
(#) Szebence válasza zz0323 hozzászólására (») Nov 15, 2009 /

Sziasztok!

Már régóta olvasom én is ezt a topicot, de néma üzemmódban voltam. Azt szeretném megkérdezi, hogy honnan néztetek leírást, hogy magát a galvo-kat, hogyan kell elkészítnei? Van valahol komplett leírás, képekkel illusztrálva, ami lépésről lépésre bemutatja az építését? Esetleg aki már csinált ilyet nem akar cikket írni belőle? Nagyon sokan örülnénk neki! Én is szeretnék építeni lassan egy galvo-s lézert, eddig még csak olvasgattam, nincs hozzá semmim, de ha többen is most kezdenek hozzá, akkor én is nekikezdenék egynek...
(#) zz0323 válasza Szebence hozzászólására (») Nov 15, 2009 /

Itt mindent megtalálsz
http://www.szupepe.hu/
(#) wir12 válasza Szebence hozzászólására (») Nov 15, 2009 /

Ha rám halgatsz most kell eldöntened mit akkarsz. Ha csak sugárjátékra kell akkor elég lessz egy open loop-os galvó bontott alkatrészekból de hogyha ábrákat akkarsz kivetíteni akkor új alkatrészekből kell dolgoznod és egy closed loop galvót készíts. De én azt tanácsolom hogy csináld amit én infókat gyüjtögetel hogy is működik ez csinálsz egy demo open loop galvót bontott alkatrészekből tapasztalat szerzés gyanánt. Szupepe is leírta "a másolás nem mindíg célravezető". Ha ötletek kellenek én szívesen leírom neked hogy én hogy csináltam és eddig bele került 0 Forintomba.
(#) Szebence válasza zz0323 hozzászólására (») Nov 15, 2009 /

Köszi a linket! Ismertem, ezt az oldalt régebben többször átolvastam, meg a sima 1. generációs lézershowmhoz innen van az áramgenerátor, de nem emlékeztem, hogy ilyen jól le van írva a galvó építés mikéntje
Következő hetekben elkezdem alaposan olvasgatni, amennyire szabadidőm engedi, nagyon szeretnék majd egyet építnei, csak az tart vissza, hogy még az elején elakadok és az ismerettségi körömbe nincs senki aki elektronikával foglalkozik és bukott project lesz...
Számomra sokat segítene az, ha a képek mellett lennnek számadatok is, hogy mi milyen átmérőre van esztergálva, miből van a tengely stb, hogy egy ugyan olyat készíthessek el. Esztergálás az megy, azza nem lenne probléma. Majd részletesen elolvasom, többször is, csak így elsőre eléggé tartok tőle, hogy nincs konkrét adat és akkor, hogy mit mekkorára, hogyan...
(#) Szebence válasza wir12 hozzászólására (») Nov 15, 2009 /

Az nagyon szuper lenne! Igen először mindenféleképpen egy open loop scannert szeretnék, pontosan ahogyan írtad, tapasztalat szerzés céljából, mert e téren semmi tapasztalatom nincs. És, hogy mennyire sikerül jól, "könnyen" összehoznom ennek fejében dönteném el, hogy belevágjak-e egy closed loop-ba. Sajnos nem a leggyorsabban szoktam haladni ha valamibe belekezdek, kevés zsabadidő miatt, de azért haladok...

Szerintem, így első gondolatra szinte midnen van itthon ami egy open loop-hoz kellene.

Neodímium mágnesek (winchsterből és dvd írókból kiszedett fejmozgató mágnesek)
(kicsit vastag (?) - 3mm-es átmérőjű tengelyek dvd író tálcamozgató tengely
Ventillátorokból ki tudom termelni a csapágyokat
DC motoroknak a házait fel tudom használni, esetleg ha találnék valami műanyag tömböt, akkor tudnék esztergáltatni adott méertű házat.
Hanyas zománcozott huzallal jó dolgozni? 0,2-es van itthon régi, nagy floppy meghajtójának a motorjáról letekerve. Azt tudom, hogy 4 ohm-ra kell majd tekerni.

Amit néztem, hogy nagyon könnyűnek kell lennie a tengelynek és a mozgó mechanikának, viszont arra nem jöttem rá, hogy: van a tengely, és a tengelyre tesznek valamit a közepére, ahol a tekercsek vannak (alatta-felette) ez tulajdonképpen mi? illetve az alsó és felső tekercs az hogy van egymással összekötve, ha összevan? De szerintem ezek le vannak írva, ezért legközelebb csak akkor kérdezek, ha tényleg elolvasom rendesen szupepe oldalát és nem értek vlaamit belőle.
Köszi a segítséged!

Mivel van lehetőségem (legalábbi s úgy gondolom) esztergálásra, így valami hasonló minőségű galvo elkészítésére gondoltam: Bővebben: Link De persze nem egyből, ha majd már csinálok egy működő verziót kitapasztalom mit miből, hogyan a legjobb, akkor majd egy végleges verzió lehetne olyan mint a képen látható.

Figyelj látom midnen megvan neked. Hát én úgy csináltam hogy panelből összeforrassztottam neki egy házat veti csapágyakat beragasztottam. 3-as (azthiszem lángheggesztő segédanyaga vagy micsoda apa műheléybe találtam a heggesztő cuccoknál egyértelmű réz) tengely belepréseltem aztán beolajoztam és forgattam egy ideig bejáratódott és könnyű mozgású lett. Én is vinyó mágnest használtam véletlen kettétört de nembaj nem kelelt ketté vágni. A tengelyre úgy raktam fel hogy a vinyóba van egy távtartó a két lemez között na az 3mm vastag abból levágtam 2 db-ot két kis panel közé beraktam azokat a panel 2 oldalára felragasztottam a mágneseket is úgy hogy kicsit alsúlyos legyen szal a visszatérítést a gravitáció végzi. A tekercseket 0.2es bontott zománchuzalból készítettem egy kistrafó műanyag cséve testére tekertem 125 menetet. Ebből kell 2 természetesen. Megjelöltem a tekercsek elejét és végét (mert később az egyik tekercs elejét a másik tekercs végével kell összekötni sorosan). Aztán Hot glue gun-al beragasztottam a tekercseket a lehető legkissebb légrésel. A tekercseim sorosan kb 5-6 ohm lett. ha késsz vagy midennel akkor rákötöd 5-6 V-ra és megmozgatod a tengelyt ha érzed hogy könnyen mozog nem fogja a mágneses tér akkor: vagy polaritást váltasz vagy rosszul kötöted össze a tekercskivezetéseket. Ha midnent jól csináltál akkor egyenáramról elég szépen megfogja a tengely érezhetően csak ne hagyd rajta sokáig mert egyenről képes melegedni. Aztán próbálkozhatol nagyobb feszültségel. Nekem 12V egyenről már komoylan fogta. Vigyázz!!! Hogyha a tekercset leválasztod az áramforrásról ne érj a kivezetéséhez mert az önindukciós áram megcsíphet ne mveszélyes csak fáj. Am én most azon gondolkodom hogy a vinyómágnest leszerelem a tengelyről és a DVD olvasó fej mozgató mágnest rakok a helyébe és így a tekercseket még közelebb tudom rakni elég kicsi légréssel. Szuepepe oldalán van egy open loop galvó meghajtó áramkör na én megcisnáltam anyi változtatással hogy TL082 helyet TL071-et és a BD139-140 páros helyett BD241-242 párost használtam mert ezzek voltak itthon de még kisérletezgetni kell az ellenállás értékekkel mert jelenleg a bázis egyből kinyit és összezárják a tranyók a +-12V-ot. HF erősítőre is rákötheted a galvót ha késsz lessz de nem tanácsolom az én gyári Kenwood erősítőmbe kilőtte a biztosítékot szerencsére 4 csatornás . Van nekem egy kis Jelgeneráló programom én azzal kültem meg szép színuszt generál.

UI.:Ki gondolta volna hogy az unalmas Villamos alapok órán tanult mágneseség még egyszer hasznos lessz Ésha valamit nem értesz vagy képek kellenek szólj csinálok
(#) Kovidivi válasza wir12 hozzászólására (») Nov 15, 2009 /

Láttam azt az open loop meghajtót, amiről beszélsz. Tehát akkor te csak úgy vezérled, hogy hangkártyáról szinuszt küldesz a TL bemenetére, és amit rajzol, azt rajzol? Ezzel a szerkezettel simán lehetne kört, és egyéb egyszerű alakzatokat rajzolni, de ahhoz már komolyabb "vezérlés" kell. Esetleg máshogyan hajtod? Valami programmal?

Zz0323: Te is erre az open lopp meghajtóra gondoltál? Mert akkor én félreértettem. És mivel vezérled ezeket? Te is simán hangkártyáról? Vagy programmal? Mert ezekre nem válaszoltál .
Köszi szépen, üdv!
(#) wir12 válasza Kovidivi hozzászólására (») Nov 15, 2009 /

Még kezdeti stádiumban van a meghajtó de én egy magam készítette USB hangkártyáról szeretném vezérelni elkerülendő ha baj van az alaplapom menjen tönkre a későbbiekben meg egy AVR fogja küldözgetni a megfelelő frekvenciát hangvezérlésel szóval egy miki>>aluláteresztő szűrő>>ADC>>AVR>>Driver>>Galvo az AVR-be sok frekvencia lessz beégetve a kívánt alakzathoz és a bemenetén érkező impulzusokra vált hogy úgymondjam programot. A Youscope nevezetű Oszcilloszkópos videó adta az ötletett mert az XY Galvó úgy működik mint az oszcilloszkóp XY módban szóval egy jelgeneráló programal kikisérletezem a frekvenciákat és be égetem az AVR-be. Az AVR progam fejlesztésében a gyakorlati tanárom segít.
Bővebben: Youscope videó

Köszi ezt a kimerítő választ! Jól leírtad a dolgokat. Ha hozzákezdek biztos fogok még kérdezni és képeket is kérni, hogy ezt hogy csináljam, vagy te hogyan oldottad meg
Majd ha oda kerül a sor, akkor elkérhetem a nyákrajzod, amivel hajtani fogod / hajtod a galvokat?

Hát persze de majd később tervezem meg előbb próba panelon kikisérletezgetem a dolgokat És hogy kéred majd a nyákrajzot? lay, pdf, gif, brd (ezzek kiterjesztések)???
(#) Kovidivi válasza wir12 hozzászólására (») Nov 15, 2009 /

Valahogy megoldod a számítógépen, hogy az bal és jobb csatornára különböző szinuszjelekt adjon, és így fogsz próbálkozni? Jó lesz nagyon! Majd ha jutsz valamire, írd le!
Üdv!
Következő: »»   5 / 41
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem