Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Erősítőhöz való hangsugárzó védelem (koppanásgátló)
Témaindító: Thom, idő: Márc 14, 2006
Témakörök:
Megcsináltam a Zener diódás védelmet (illetve visszaállítottam, csak az új értékekkel).
Működik, de a Zener feszültsége (ami végül 43 V lett) nem egyezik a névlegessel (43 V helyett 41 V körüli). Vajon miért? Ennyire pontatlan a Zener vagy nem jó a munkapont-beállítás? (Ut=52 V, R=820 I=11 mA)
Hello!
- Dióda teljesítménye válogatja a minimális könyökáramot. De a stabilkizálási szakaszon is van belsőellenállás, tehát növekvő áramra nő a feszültsége. (kukkenzi adatlap!) - A zénerrel azért nem lőnek nyulat, a 11mA meg nem túl sok. Arról nem beszélve, hogy kifelejtetted, hogy a zénert is terheli valami. Az levonódik ebből a 11mA áramból. üdv! proli007
Hello!
Köszönöm a tippeket. Megnéztem az adalapját (ZPD43, 0.5 W) és valóban, elég nagy lehet a szórás: 40...46 V, tehát akár jól is lehet így, ahogy van. A 11 mA az egész áramkör áramfelvétele, a Zener-rel együtt. Lehet, hogy külön is meg fogom mérni, csak nem akartam csak ezért kiforrasztani a Zener-t. De most már kíváncsi vagyok ![]()
A Zener-t még nem mértem meg külön, de az egyenfeszültség elleni védelmet kiteszteltem.
2 db használt ceruza elemmel történt a próba, a feszültségük 2.4 V volt együtt. Működött a védelem, de kellet várni vagy 1 másodpercet, mire a relé kapcsolt. Szerintetek nem túl lassú ez? Vagy nagyobb feszültségnél gyorsabb lesz? Kiteszteltem még azt a LED kiegészítést is, amit talán az Alkotós kapcsolási rajzon láttam, de az nálam megzavarta a működést: a LED akkor világított, amikor kellett, ezzel minden rendben is volt, de a relé nem kapcsolt ki egyenáram esetén, kikapcsolásnál pedig jóval lassabb volt, mint a LED-es kiegészítés nélkül. Úgyhogy nem is hagytam benne. Pedig jó lenne, mert így tudnám, hogy miért nem szól az erősítő? Azon töröm a fejem, hogy ha FET-tel csinálnám, akkor nagyobb eséllyel működne, hiszen azt jóval kisebb árammal (elvileg feszültséggel) kell vezérelni. Ha ez működne, akkor beraknék több LED-et is, külön az egyenfeszültség és a túlmelegedés védelmére. Pepe
Sziasztok.Szeretném megkérdezni a hozzá értőket,hogy ebben a kapcsolásban mivel tudnám kiváltani a bc107-es tranyókat?Azt írják,hogy akár milyen tranyó jó bele de én azért megkérdezem a biztonság kedvéért
![]() Már csak a 107-es tranyók hiányoznak az áramkörből,de sajnos nem kaptam eggyetsem ![]() Nekem itthon bc559-es,bc327-es,és bc337-es van csak. Szerintetek valamelyik jó lenne esetleg? A válaszokat előrre is köszönöm! Üdv,Ato01
Ami a relé tekercsével van sorba (a nyákon az alsó BC107) oda mindenképpen BC 337-et tegyél. Egyébként meg jó a 107-es helyett bármilyen hasonló NPN tranyó.
Köszönöm szépen a gyors választ!
![]()
Megmértem a Zener áramát és meglepően kicsi: 0.1...0.3 mA. Az áramkör felvett árama 12 mA volt most. Ehhez képest nekem nagyon kicsinek tűnik a Zener árama. De a Zener feszültség 41 V volt, ami jónak tűnik.
Az egyenfeszültség elleni védelmet egyébként most hosszabb ideig teszteltem, hogy kiderüljön, hogy az új ellenállások jók-e a védelem aktív állapotában is? Jónak tűnik, nem tapasztaltam semmilyen hibajelenséget. A LED-es visszajelzésre meg lehet, hogy felhasználom a relé harmadik kapcsolóját, mert az most üresen áll. Azzal biztos, hogy teljesen elszigetelten, minden zavar nálkül tudom jelezni a relé állapotát.
kicsit zavarban vagyok mert nem olvastam végig a 100 odalnyi értekezést. de nem is ez a lényeg. hanem hogy mi a rákot lehet tárgyalni egy két tranzisztoros áramkörön 100 oldalon keresztül. na akkor segitek egy kicsit. it egy tuti müködö kapcsolás, meg a panelrajz. a panel 100-200W ig jo. afelett nagyobb relé kell. ezen nem kell ennyit rágodni. megcsinálod oszt jolvan.
védelem akkor van ha nem nyulsz elktronikához.
ez egy egyenfesz védö és koppanásgátlo. a rövidzár védelemnek a végfok áramkörében van a helye. lehet külsö is de az messze hatástalanabb mint a belsö.
ez nem magyar nyelvi hanem elektronikai forum. a lényeg a lényeg. egy koppanásgátlonak pont annyit kell tudnia mint amit kiraktam. se többet se kevesebbet.
Idézet: Ahol elvárt az alapvető helyesírási szabályok betartása. „ez nem magyar nyelvi hanem elektronikai forum.”
Sziasztzok olyan kérdéssel fordulok hozzátok h megépitettem egy rt.92/100W erösitöt . csináltam hozzá egy itt talált "Dragon"-os védelmet de mikor elkészültem vele jöttem rá h ez igy nemteljessen oké mert a kapcsolás nem ilyen fajta erösitöhöz van csinálva, mert itt a közös pont "0" nem a hangszóró egyik végén van . Légyszi nézzétek meg
![]() ![]()
No kicsit gondolkodtam és jam sztem igy már jólesz Valaki bólintson rá h igen
![]() ![]() ![]()
Hidalt erősítőnek 2 védelem kell, vagy mint a kapcsolásoknál ami van általam leírt védelem, az eleje van duplázva csak.
Akkor jóloldottam meg a problémát. ugyanaz volt a kiindulási kapcsolás csak máshogyan volt rajzolva!
![]() ![]() ![]()
Sziasztok!
Szeretném bővíteni a hobbielektronika.hu-t, ezért felrakom a koppanásgátló, DC feszültség figyelő, Clip-jelző áramköröm kapcsolási rajzát, és nyáktervét, egy rövid élesztési útmutatóval (hátha valaki hasznát veszi!) Felrakom EAGLE formátumban is, ha valaki szerkeszteni szeretné, és onnan lehet nyomtatni is a tervet. Nézegetéshez pedig ott a JPG! A torzítás jelző csak egy nagyon egyszerű kapcsolás, a lényege, hogy egy bizonyos nagyságú jel (amit a potival lehet beállítani) kinyit egy tranzisztort, ami pedig kapcsol egy LED-et. Ezt elég korrektül be lehet állítani pl. oszcilloszkóppal, vagy le lehet mérni, hogy mekkora feszültség az, ahol még biztosan nem torz a jel, stb, esetleg fülre is beállítható (egy buliban, ahol fogy a sör, azért ez is elég védelmet nyújthat ![]() A DC védelem kapcsolását innen vettem, annyi kiegészítést eszközöltek rajta a fórumtársak, hogy koppanásgátlást is tettek bele. A trafó váltófeszültsége egyenirányítva van, 2.2µF-dal pufferelve. Tehát ha kap feszültséget a trafó, akkor behúz a relé, ha nem, akkor még előbb elejt, mielőtt a pufferek lemerülnének (azonnali kikapcsolás). A DC védelmet teszteltem, diódavizsgáló állásban rátettem a műszerem a kapcsolás erősítő bemenet helyére (1V alatti feszültséggel mér a műszer), és azonnal kikapcsolt a "minden rendben" LED. Kis idő múlva szépen lassan visszakapcsol. Nekem nagyon tetszik, frankó kis kapcsolás, kicsi a nyák is, a rögzítő furatok is rá vannak tervezve. Minden csatlakozás csavaros módon történik, így a huzalozás is átlátható lesz. Egyébként néztem többféle CLIP-indicator-t, de mindegyikhez szimmetrikus táp kellett, én pedig JLH-hoz használom majd, így maradt ez a "fülre" beállítós. Üdv!
DC-védelemben a soros 100k+dióda értelmetlen: A két tranzisztor egymást fogja védeni a záróirányú igénybevételtől a saját BE átmenetével. A kondiból elég egy elkó is, mivel ellenkező polaritással a tranzisztorok Ube feszültsége által korlátozott mértékig üzemszerűen bőven igénybevehető. A DC-kör érzékenységét egy, a kondival párhuzamosan kötött ellenállással, a 22k-s ellenállással feszültségosztót alkotva lehet beállítani a kívánt értékre. Koppanásgátláshoz nem kell még egy tranzisztor, a relét kezelő tranzisztor bázisköre is felhasználható, az egyenirányítás mögött nyert egyenfesz lehet a tranzisztor báziskörének felhúzása, de akár a relé tápja is, ekkor kellően kisértékű elkóval a relé tápfesz megszűnésekor szinte azonnal eldob (nálam a védelem tápjában 2200µF-os elkó van, és kikapcsoláskor a két G8R relé azonnal eldob), a báziskörben pedig lehet még egy saját RC-tag beiktatva bekapcsoláshoz.
Clip-detektor: Én ezt dupla-komparátorral oldanám meg. Az első komparátor bemenetére kerülne a bemenőjel (lezárás 200kOhm környékén), a másik bemenetére a kimeneti jel, leosztva az erősítés mértékével. Az első komparátor kimenetén így a bemenet és kimenet különbsége jelenik meg (ha a végfok invertál, akkor nyilván +1 komparátor, inverterként bekötve). Ezt egy diódával+kondival simítani és pufferelni lehet, majd összehasonlítani egy pl. potméterrel beállított, vagy fix DC feszütséggel. A második komparátor kimenete közvetlen LED-et hajthat soros ellenállással. Ez a kapcsolás észreveszi a zárlatot is, illetve bizonyos fokú túlterhelést, mivel ekkor a kimeneti jelszint nem tudja elérni a normális értéket, ami szintén hibafeszültség-növekedést eredményez.
Ja, féltáp itt sem probléma, egyszerűen kondival csatolod be a jeleket a komparátoroknak, LM324 meg féltápról remek.
Alapul véve az erősítők jellemző kimeneti impedanciáját és szórását, a figyelést célszerűen 10% körüli értékre lehet érdemes építeni.
Szia!
Nagyon jókat írtál, köszi! A DC védelem így is működőképes, csak kicsit több alkatrészt tartalmaz. Nekem megfelel, maximum legközelebb figyelembe veszem az érveidet, amikkel eléggé minimalizálni és egyszerűsíteni lehetne a kapcsolást. Vajon le tudom megfelelő nagyságúra osztani a kimenő jelet? Sima feszültségosztóval be lehetne lőni kb-re, és egy kis értékű potival pedig finomítani. Ezt az ötletet szerintem meg fogom valósítani, ez lenne a korrekt clip figyelés. Sok kapcsolás úgy működik, hogy akkor jelez, amikor a kimeneti feszültség a (tápfeszültség-pár V) környékére ér, de ez sem mutatja a torzítást, inkább csak azt, hogy elérte a kimenő feszültség a maximumot. Már régóra kerestem egy korrekt kapcsolást, de eddig nem találtam kedvemre valót. Köszönöm az ötleteket! Üdv!
Egyelőre ötlet ez, de működőnek tűnik
![]()
Ha van kedved, szívesen elkészíteném a segítségeddel a rajzot! Mellékletben egy terv. Az integrálásra nem tudok rajzolni semmit. Felrakom az EAGLE-s fájlt is, így tudod (és más is) szerkeszteni.
Az előző kapcsoláshoz még annyit fűznék hozzá, hogy a bekapcsolástól számítva 10-15mp-ig ne húz be a relé ![]() ![]() Üdv!
Najó, annyi változtatás talán tényleg mehetne bele, hogy a 330µF-ot csökkenteni kell. Akár 47-100µF-ig simán. Egyébként minden rendben van
![]()
Nagyszerű, köszönöm!
![]() Kb. így gondolom, de R4 legyen párhuzamos a kondival, oda egy olyan időállandó kell, ami pillanatnyi csúcsokat is érzékelhetővé tesz (kb. 200ms), ha a kondit nincs, ami kisüsse, akkor egy darabig megmarad a kijelzés. 1µF is elég lehet, az LM324 kimeneti és bemeneti paramétereit elgondolkozva (mert az első komparátornak fel is kell töltenie a kondit záros időn belül).
Szia.
Közben járt az agyam a kapcsoláson, és eszembe jutott néhány dolog: Az első komparátor összehasonlítja a két jelet, annak különbsége lesz a kimenetén. Ez kb. 0.1-0.2V-os jel. Ha ezt egy 1N4148-al egyenirányítjuk, akkor ez a jel teljesen el fog tűnni. Ezért szerintem indokolt előtte egy kb. 20x-os erősítés. Még azon is gondolkodtam, hogy ha nem sikerül elég pontosan leosztani a kimenő jelet, lásd csatolmány, akkor valahogyan lehetne variálni egy diódával, hogy a beállítás pontatlansága miatt keletkezett folyamatosan kis mértékű jelet levágjuk, így csak a "kiugrás" maradna meg. Pont akkor erősítés kellene , hogy a "pontatlan beállításból eredő" hiba legnagyobb erősített értéke 0.7V legyen, és egy 1N4001-gyel ki tudnánk iktatni. És a csatolmányban látszik, hogy akkor nem érünk el semmit, ha a kimeneti feszültséget nagyobbra osztjuk le, mint a bemenő jel... Egyelőre ennyi. Ha a csatolmányt rosszul rajzoltam fel, akkor kérlek javítsd ki. Köszönöm szépen. Felrakom az eddigi módosításokat. A 200ms-os időállandóhoz mekkora ellenállás kellene? Üdv!
Nem, ott komparálás lesz, vagyis ha eltér a két érték, akkor a kimeneten tápfesz lesz (ehhez a kimeneti jelnek az invertáló bemenetre kell érkeznie), ezért így valóban nem lesz jó, mert ez túlságosan érzékeny lesz: Visszacsatolást kell létesíteni. Ennek mértékét a kívánt eltérés maximuma fogja meghatározni, de első körben az 1x-es erősítés nem tűnik problémásnak (lezárásnak mondtam egy kb. 200k-t, ez zárja le a neminvertáló lábat a föld felé, tehát akkor az invertáló bemeneten 100k+visszacsatolásban 100k lehet). A dióda nyitófeszültségén könnyen lehet segíteni, a visszacsatolókörben kell egy diódát is beiktatni, ez a kimeneti ofszetet pont egy dióda nyitófeszültségével fogja eltolni.
Egy tapasztalat a DC védelemmel kapcsolatban: Ha kicsatoló kondenzátoros erősítőhöz csatlakoztatjuk, akkor kell az erősítő kimenetére egy 1k-10k-ohmos előterhelés, mert egyébként a kondenzátorok miatt nem kapcsol be a relé. Így kb. 7mp a késleltetés 220µF-os kondival, ami már megfelelő érték.
Didyman: Itt az új változat. Ezt nem teljesen értem: Idézet: - melyik kimeneti jelre gondolsz? Eddig így állunk (csatolmány). Plusz még a 200ms-ot kellene kiszámolni 1µF-ra... Keresgélek. „ehhez a kimeneti jelnek az invertáló bemenetre kell érkeznie” |
Bejelentkezés
Hirdetés |