Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Szélgenerátor építési problémák
Lapozás: OK   155 / 507
(#) Tirex válasza mokuli hozzászólására (») Nov 19, 2009 /

Szerintem így elég nehéz megtervezni a generátort. Mint látod, én is kínlódok. Nekem is egy vertikális turbinám van, amihez én először egy 18 pólusu 48V-os generátort terveztem, aztán lett belőle 12 pólus. Bár még mindig vacilálok hogy 18 vagy 12. Sokan írták itt hogy a több pólus jobb. A mágnesek 2x18-lesz nálam.
A turbina úgy 60-80 körül fordul gyenge szélben. De mértem már 180-210 fordulatot is percenként.
A tárcsa átmérője meg akkora lesz amekkorát kiadnak majd a tekercsek, ha kirakom őket körbe. Szóval nem egyszerű az élet.
(#) zolika60 válasza Tirex hozzászólására (») Nov 19, 2009 /

Ha megnézed a #382273 számú hozzászólást és a környékén levő fotókat ott van viszonyítási alap. A Mágnes valóban lehetne nagyobb is, de szerintem ezzel is működik csak kisebb a teljesítménye.
(#) Tirex válasza zolika60 hozzászólására (») Nov 19, 2009 /

Megmnézem köszi.
(#) delmur82 válasza Tirex hozzászólására (») Nov 19, 2009 /

Szia!

A 12 cm az tényleg nagyon nagy. 0.65 - ös vezeték elég lett volna. Az nagyban csökkentette volna a dimenziókat. Meg kell próbálni szépen egymás mellé tekerni a drótokat. Az is segít. A korábbi adatok amiket írtam útmutatók voltak. Nem kell feltétlenül ragaszkodni hozzájuk. Ezeknél a generátoroknál az a lényeg hogy tetszés szerint variálhatók. A példa felállításánál a sajátomat vettem alapul. Az enyém 24V - os, ha jól emlékszem te 48V - osat akartál és 12 db tekercset azthiszem. Valahol tettem fel egy képet a saját elrendezésemről. 0.65 - ös vezetékből 230 menet 16 db kettesével sorba kötve. Ezért gondoltam hogy ha a mágnes szám és méret megegyezik akkor neked 2x annyi menet kell a töltőfeszültség előállításához. A kb 300 menet 0.65 -ös vezetékből szerintem (nem próbáltam) el kell hogy férjen a formába 12 db esetén. Természetesen 70-80 menettel több megy rá de neked nem kell az egyenirányítót beletenni a gyantába mert csak kettő kell. Így hosszában is elférnek a tekercsek. Az én tekercseim nem nagyobbak 6-7 cm - nél. +70-80 menettel nem lehet nagyobb 7-8 cm - nél. De vannak más lehetőségek is.
(#) Riggs válasza Tirex hozzászólására (») Nov 19, 2009 /

Nekem 1,3mm-es huzalbó 55 menet van a tekercseken.
Viszont 4 tekercs van sorba kötve. Az egész pedig(3×4 tekercs) csillagba. Így 60-as fordulaton 12V-ot, 120-on pedig 24V-ot ad le. Ha nem fér el a kellő menetszám, akkor több tekercset sorba kell kötni, viszont akkor ügyelni kell arra, hogy azonos körben lévő tekercsekhez pont akkor érjenek oda a mágnesek. De ha egy tekercset akarod 48V-ra tekerni, akkor vékonyból kell hajtani, és a végén egyenirányítás után párhuzamba kötöd őket. A végeredmény szerintem ugyan az.
(#) delmur82 hozzászólása Nov 19, 2009 /

Annyit még az előzőhöz hogy az én generátorom 120-130 körül kezd el termelni. Én így számolgattam.
(#) delmur82 válasza Riggs hozzászólására (») Nov 19, 2009 /

Milyen méretű és hány db mágnesed (mágnespárad) van?
(#) Tirex válasza delmur82 hozzászólására (») Nov 19, 2009 /

Igen, tudom, hogy csak irány elveket írtál. Nem is állt szándékomban hibáztatni. Félre ne érts!
Azon döbbentem csak meg, hogy hatalmasak lettek a tekercsek. Ez persze lehetett az én hibám is. Sőt biztos.
Most finomabban fogom elkészíteni a tekercset. Ügyelve a fedésekre.
Aztán, majd meglátom mi lesz belőle. Lehet hogy kevesebb menet és több (18) pólus (tekercs).
Ha netán még is 18 tekercs sül ki a dologból, akkor érdemes e 4-ével sorba kötnöm őket? Vagy alkalmazzam azt a bekötést amit a 12 tekercsre adtál?

Sajnos a vezeték már marad 0,8mm-es.
(#) delmur82 válasza Tirex hozzászólására (») Nov 19, 2009 /

4 - esével nem tudod mert kettő kimaradna. Akkor inkább már 6 - ot. Így leviheted a menetszámot 150 - re. De már kezd összevisszaság lenni a dologból. Először is tervezd el milyen géped lesz. Vízszintes vagy függőleges tengelyű, milyen fordulaton kezdjen termelni, milyen teljesítményű legyen a generátor...
(#) Tirex válasza delmur82 hozzászólására (») Nov 19, 2009 /

Igaz. Elírtam. 3-at kell sorba kötni, vagy 6-ot.
A gép már készen van. Már írtam róla. Tettem is fel képet. Bár azóta újra építettem és kicsit módosult. Hétvégén csinálok róla fotót és felteszem.
(#) Tirex hozzászólása Nov 19, 2009 /

Találtam 2 képet a telefonomon. Felteszem őket.
Szóval így néz ki:
(#) delmur82 hozzászólása Nov 19, 2009 /

Üdv!

Otthon a szélgenerátorom akku pakkra dolgozik. Rá van kötve egy sima olcsó 350W - os inverter de elég csúnya négyszög jelet ad ki. Az induktív fogyasztók (trafók stb...) eléggé zúgnak róla. Korábban vettem egy kis UPS - t. Arról ment a számítógépem. Az is olcsó kis vacak volt de arról nem zúgtak a fogyasztók. Valaki azt mondta hogy azért nem mert abban a fetek a trafóra dolgoztak, ezáltal a jelalakot alakította kicsit a trafó és szebb lett. Az a kérdésem hogy van e ebbe valami? És hogy működhetne e az hogy mondjuk a mostani inverterre rákötök egy 1:1 - es trafót és akkor a jelalakom szebb lesz?
(Elnézést ha nem közvetlenül szeles kérdés de ahhoz kapcsolódik)
(#) fassenkugel válasza delmur82 hozzászólására (») Nov 19, 2009 /

igen és a veszteséged is nagyobb.
(#) Riggs válasza delmur82 hozzászólására (») Nov 19, 2009 /

2×16db 40×20×10-es mágnes van az én generátoromban és 12 tekercs. Ha 48V-ra akartam volna csinálni, akkor ebben a felállásban 110 menetet kellett volna egy tekercsre tenni és így tudta volna leadni a 48V-ot 120-as fordulatnál.
(#) Riggs hozzászólása Nov 19, 2009 /

Néhány hozzászólással ezelőtt feltettem egy oldal címét, ahol feszültségkétszerező kapcsolás volt. Ha egy kicsit jobban körülnéz az ember van egy szinuszos inverter is ott. Teljes a rajz, csak a leglényegesebb dolog nincs kivesézve, az pedig a nagyfrekvenciás trafó. Nem lehetetlen igy sem utánépíteni, csak tudni kéne ferrittrafót méretezni...
(#) durkonorbi válasza Riggs hozzászólására (») Nov 19, 2009 /

Mennyire éri meg építeni szinuszos invertert, ami pl. kw-os nagyságrendű? Mert én pl. vettem egy olyan UPS-t, ami szinuszos, hidegindul, tud külső akkukról dolgozni, és teljesítményben ohmikusra 2kw a névleges, induktívra olyan 1400-1500W ... bár én nem használom, sőt ha tetszik vkinek meg is veheti annyiért amiben nekem volt- elnézést nem reklámnak szántam, inkább gondolatébresztőnek !!!

Visszatérve a kérdésre: ez már ugye egy okos, öndiagnosztikával bíró, bejáratott gyári darab, és én pl. 30-ért vettem ... ennyiből kihozható egy hasonló szinuszos inverter...? Illetve ekkora teljesítményre hány voltos akkupakkot érdemes csinálni - mert ehhez a UPS-hez ez adott: 48V kell neki ...
(#) Riggs válasza durkonorbi hozzászólására (») Nov 20, 2009 /

Annak aki keni-vágja a témát megéri építeni színuszos invertert, mert már 10 papírból is összerakható egy egyszerű (természetesen nem mikroprocesszoros, öndiagnosztikás stb...) , komolyabb teljesítményű készülék, ha a saját munkáját nem számolja az ember. 30 ezret is vígan megér egy kész darab, hiszen jóval 100 fölött kérnek egy ilyen cuccért. Én biztosan nem vennék boltból újat, mert lehúzzák vele az embert.
48V alkalmazása az csak jó, hiszen kisebb áramokkal kell dolgozni a rendszernek. Ellenben több akksit kell venni, hogy sorba kössed őket.
(#) Tirex hozzászólása Nov 20, 2009 /

Sziasztok!

Tegnap este tekertem egy új tekercset. Próbáltam minél szorosabbra. Most már kisebb lett. 310 menet, 0.8mm-es huzal.
A kész tekercset körbe rajzoltam 12 kis papírlapon és kivágtam őket. Majd kiraktam belőle a tekercstárcsa körét. 47 cm átmérőjű lett, külső szélétől külső szélig. Mi a véleményetek?
Íme a képek:
(#) delmur82 válasza Riggs hozzászólására (») Nov 20, 2009 /

Értem!

Milyen teljesítményeket látsz a te elrendezésedben? (bocs ha már írtad)
(#) delmur82 válasza Tirex hozzászólására (») Nov 20, 2009 /

Láttam a szélkerekedet. Az enyém vízszintes tengelyű, 3 lapátos. A tiéd gondolom lassabb forgású, nyomatékosabb, függőleges tengelyű (ha jól tudom ez a vawt). Erre másfélét terveznék, olyat ami már kisebb fordulaton is termel. De vannak itt szakértők ezt a fajtát illetően. Én még nem teszteltem ilyet.
(#) Tirex válasza delmur82 hozzászólására (») Nov 20, 2009 /

Valóban nem fog 3-400-at forogni. De amit eddíg mértem rajt az kis szellőben 60-80/s közepes szélben 120-160/s.
Ezért gondoltam hasonló generátorra mint a tiéd. Mint írtad 120/s-nél már termelt a tiéd.
Láttam több helyen is VAWT generátort. Ugyan ilyen légmagost raktak alá.
Ha maradok annál a koncepciónál amit beszéltünk és megcsinálom ezt a tekercstárcsát, az átmérője 50cm-lesz. Elvileg jónak kell lennie.
Ja, köszönöm az eddigi segítséget. Legalább el tudtam indulni. Még egyszer köszi.
(#) Riggs válasza delmur82 hozzászólására (») Nov 20, 2009 /

Közepes szélben 400-500W-nak kell lennie. Viharban elvben a 700w-ot is el kellene érnie. De ugye nem ez a cél, hanem ha kicsi is, de állandó termelés.

Hogy érted azt hogy "kell lennie" ??? Még nem mérted? Üzemel vagy még csak készül?
(#) Riggs válasza delmur82 hozzászólására (») Nov 20, 2009 /

A cucc ugy áll, hogy kész teljesen, csak fell kell állítani a tornyot. Az akksiknak valami fedett helyet kell csinálnom, mert üresen nem merem forogni hagyni. Így teljesítmény mérésre még nem volt alkalmam, csak a Hugh Pigott féle leírásra hagyatkozom. A leadott feszültségeket amiket írtam természetesen megmértem és mivel stimmelt a leírásban szereplő adatokkal (a tekercsek menetszámát is onnan néztem és ugy tekertem) így valószínű, hogy a teljesítmény is olyan lesz.

Értem! Éles üzemben sok minden ki fog derülni. Sajnos nálunk nincs olyan szél mint ahol a leírásban lévőket építik. Az én generátorom is képes 500W - nál is többet leadni de majdnem biztos hogy nem fogok látni többet tőle. Ha másért nem akkor azért mert akkora szélben már inkább lefékezem. Jobb a béke

Ja és a lapátokon tényleg nagyon sok múlik. Én még e téren tervezek fejlődni.
(#) mokuli hozzászólása Nov 20, 2009 /

Riggs szeretném meg kérdezni mekkora átmérőjű tárcsára tetted a mágneseket?Sőt ha nem gond le másolnám a generátorod,amit írtál és láthattunk róla meggyőző!Én már sok mindennel kisérleteztem más témában is (sok ídő és pénz)rájöttem egyszerübb ha lekoppintunk egy müködő szerkezetett.Az eddígi kisérleteim nem "jöttek be" lehet másik keréken működne de nekem lassabb járású generátor kell.
A légmagosgenerátorhoz is még kell gyorsító de a mostaní jó lesz,a hétvégén össze áll az agy és rá a két tárcsa.30CM-ES VITO-é de ha érdekel valakit meg tudom kérdezni biztosra.
(#) Riggs válasza mokuli hozzászólására (») Nov 20, 2009 /

310mm-es vastárcsán vannak a mágnesek. 5mm-es perem van hagyva a külső átmérőn, amit azért hagytam, hogy a mágnesek forgás közbeni centrifugális ereje erre terhelődjön, ne a kiöntött gyantára. Meg praktikus is volt mikor tettem rá a mágneseket, csak ki kellett tolnom ütközésig. Igy a mágnesek átmérője 300mm-re adódik. (8mm-esek a vastárcsák, a külső 5mm-es premnél 12mm)
2×16 mágnes van felragasztva. Erre az átmérőre többet nem célszerű tenni, mert túl közel lennének egymáshoz, és az erővonalak nem a szemközti mágnesre, hanem a szomszédosra szóródnak.
Általánosságban elmondható, hogy az egymás mellett lévő mágnesek legközelebbi pontjai legalább kétszer olyan távol legyenek, mint a szemközti mágnes távolsága. A tárcsák Zsiguli elsőkerék agyon forognak. A tárcsák belső átmérője pont olyanra van esztergálva, hogy passzosan ül az agyon, tehát az összekötő menetes orsók hajlító irányban nem terhelődnek.
Az állórész klasszikus háromfázisü, csillagba kötött generátor. 12 tekercs, egy fázisban 4 sorba kötve.
Menetszámoktekercsenként)
12V-ra:28 menet
24V-ra:55 menet
48V-ra:110 menet
Én 24V-osat csináltam 1,3mm-es huzalból.
(#) Riggs hozzászólása Nov 20, 2009 /

Mjoy-tól kérdezném, hogy nem-e meg van annak a feszültségkétszerezőnek a rajza, amit a Baji-elektronikától vettél?
Mert én meg azt szeretném lemásolni, illetve nagyobb teljesítményűre megcsinálni.
(#) mokuli válasza Riggs hozzászólására (») Nov 21, 2009 /

Köszönöm .40x20x10 mágneseid vannak,milyen erősek?Én mindenképp akkutöltésben gondolkodom 24-48 közt vacilálok,de inkább24 azt könnyebb megtekerní(ez lesz az első!!!).A feszültség szabályzást megoldottad már?
(#) Riggs válasza mokuli hozzászólására (») Nov 21, 2009 /

Hú... az erősség megállapítása nehéz dolog. Régebben Puddinggal kísérleteztünk ezzel, hogy mi az a vastagság a kettő között, ami még megtartja a saját súlyát. Illetve 100Ft-os érmét távolítottunk. Felül mágnes- üveglap-alul 100Ft-os élével. Kb 3,5cm-nél még tartotta az érmét.
A szabályzó megvan, közzé is tettem itt a teljes rajzot, talán 8-10 hónapja. ha nem találod, megkeresem.
Következő: »»   155 / 507
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem