Fórum témák
» Több friss téma |
LPT portosat. Bővebben: Link (elég egy bootlodert egyszer felszenvedni, utána nem kell)
Mintaáramkört meg pl. itt találsz.
És aztat mivel programozom fel?
Idézet: „És aztat mivel programozom fel?” Szerencsés esetben LPT portos programozóval, lásd előző beírásom első linkjét (ahol Watt két változatban is ismertet hason lovakat)! Watt honlapját is érdemes megnézni. Bővebben: Link
Köszi, megvan, megértettem
Kérdés - ha USB-ről akarom táplálni a panelomat, akkor a 90mA-es áramkorlátozásba belefér az, hogy bekötök egy LCD-t (természetesen világítás nélkül) vagy 3 v 4 digites led kijelzőt? Utóbbit időmultiplexelt vezérléssel hajtanám meg.
Az USB tud többet is ne aggódj. Kb. 500mA. Ritka az az alaplap, ami lekezeli a 100mA-es kéréshatárt.
Üdv mindenkinek!
Az alábbi kapcsolást építettem meg, amivel 16F628-at szeretnék programozni. kapcsolás Abban kéne segítség, hogy melyik kivezetést hova kell kötni ezen pic programozásához? Köszi előre is!
1. Már ezerszer le lett írva: ezek a soros porti tákolmányok (JDM) nem megbízhatóak.
2. Adatlapból megkeresed, hogy melyik lábra van kivezetve a PGD, PGC, VDD, GND és MCLR. 3. In circuit programozásnál tartsd be a Microchip ajánlásait (az áramköri környezet ne terhelj le a fenti lábakat). 4. VDD és GND közéé 100 nF kerámiakondenzátor kell a PIC lábaira, vagy a lehető legközelebb. 5. Futtatáshoz MCLR 10 kOhm-malfelhúzandó VDD-re. 6. Ha az LVP-t nem tiltod le, akkor futtatáskor PGM földre húzandó (pl. egy 1 kOhmos ellenállással)
Az adatlapon nem látok PGC és PGD lábakat, csak egy PGM-et, ezért gondoltam rá, hogy írja meg olyan aki használta, hogy mit hova pontosan.
Én nem tudom, hogy milyen adatlapot nézel, de Itt van a hivatalos adatlap, eszerint a 14. láb PGD és a 13. láb PGC.
Mire számítasz ebben a témakörben, ha még olvasni sem tudsz! ?
Szia!
Előfordul, hogy ICSPDAT és ICSPCLK jelölést használnak, ekkor ICSPDAT = PGD, ICSPCLK = PGC. Üdv.
Köszi, ezen tényleg szerepel.
Nekem a 18 lábú van, ahol ezek szerint a 12 és 13 láb a nyerő. Amúgy köszi a többieknek a kioktatást, ami kb a nesze semmi kategória volt. Bocs, hogy mertem kérdezni. Azért megmutathatnátok, hol is szerepel azon az adatlapon a PGC és PGD, amin én néztem. Ahogy nézem, ez is hivatalos gyártói adatlap, google mutatta a pic típusára, mint datasheetet. 16F628 Ezen egyik verzió sem szerepel az általatok említettek közül... (Vagy csak én nem látom?)
Szia!
Ezt a linket nem ismerem, de tény, hogy a 2. oldalán az RB6, és az RB7-es portok mellett tényleg nem szerepel a PGD és a PGC jelölés. Elképzelhető, hogy más adat sem pontos benne. Töltsd le a microchip oldaláról az eredeti pdf-et.
Egy tíz éves adatlapot szedtél elő! A gyártónál kellett volna keresned, úgy, ahogy az általad hivatkozott cikk is írja. Egyébként az áltlad használt adatlap 1-1 táblázata alatti szöveg utolsó mondata jelent valamit... Tovább nem bogarásztam, de gondolom az ICSP-ről is tesz említést valahol.
Már megoldódott a dolog, mert icserny által belinkelt oldal alapján bekötöttem a cuccot és szépen ír és olvas is.
Az adatlapot a google dobja be az adott pic-re keresve. Az meg, hogy mennyi idős mit számít? Adott azonosítójú alkatrésznek azonos bekötésűnek illik lenni, tehát a lábkiosztásnak stimmelni kell. Abban igazad van, hogy a rajzra koncentráltam, nem a 160 oldalas szöveget bogarásztam végig. Azért valljuk be, a legtöbb alkatrész adatlapjánál a bekötést nézi az ember, meg max a neki szükséges paramétereket. De béke van, megy a dolog.
Általában elmondható, hogy mindig a legújabb adatlapot érdemes nézni, és mindig csak a gyártótól szedni le. Nem csak PIC-nél, hanem mindenféle alkatrészre igaz ez. Persze vannak gyalázatos adatlapok egyes gyártóktól, akkor másikét is meg kell nézni. De ugye PIC-et csak egy gyárt, nem lehet válogatni, meg nemis érdemes.
Sziasztok!
Légyszi segítsetek, elolvastam a PIC18F4550-hez tartozó USB-s cikkeket, a panel is már alapszinten kész, gondoltam letöltök rá bootloadert. Leszedtem a legújabb MPLabot (8.4), meg hozzá a C18 LITE fordítót. Leszedtem az USB-s firmwareket is, aztán próbáltam fordítani, de nem jött össze. A következő hibával megáll a fordítás: Error - could not find file 'c018i.o' Mellesleg légyszi segítsetek, melyik a szükséges bootloader, az USB Device -on belül a HID class v a vendor class? Mert a firmware telepítője rengeteg mindent felrak, de nem igazodok ki. Ez lesz az életem első PIC-es projectje (de már most visszasírom az AVR-eket meg az ARM-okat), és el vagyok rettentően akadva.
Szia!
A "Project" menüben a "Set Language Tools Location" pontban be kell állítani a könyvtárakat a Microchip C18 -hoz tartozó "Executables" és a "Default Search Paths & Directories" összes bejegyzésére. Szia
Sziasztok!
Mikrokontrollerekről csak minimális ismeretem van. Annyit tudok róluk(egyelőre) hogy van a PIC meg az AVR amik csak annyiban különböznek egymástól,hogy más cég fejlesztette ki őket,és azokon belül vannak fejlettebbek(amik gyorsabbak,nagyobb a memóriájuk ) és vannak fejletlenebbek (lassabbak,kisebb a memóriájuk,egyszer írhatóak). Ha valamit rosszul tudok kérlek javítsatok! Meg hogy kell hozzájuk égetőt építeni,amihez kell egy program. Kb ennyi. Na most azt szeretném megkérdezni hogy: -Milyen programozási nyelvet kezdjek el tanulni? -Mindegyik mikrokontrollerhez más nyelv kell,vagy egy nyelvvel lehet programozni az összeset? -Mi kell egy égetőhöz?(azt tudom hogy program az égetéshez,égető kapcsolása,maga a program amit égetni akarunk).Mibe kell tenni a mikrokontrollert amibe égetni akarunk(egy IC foglalat elég hozzá?) -Milyen mikrokontr.lert ajánlanátok nekem?(gyakorolni szeretném rajta a programozást,egyelőre alapok is megteszik,ha lehet akkor újraégethető fajta legyen) Nagyjából ennyi.Ezt az oldalt fogom behatóbban tanulmányozni. Köszönöm a válaszokat/segítségeket!
Talán egy PICKIT2 starter KIT lenne neked a legjobb választás, ha megy az angol 1 picit. Ez egy égető berendezés+próbapanel egy PIC-el és adnak hozzá programot CD-n ami még példa progikat is tartalmaz.
Na igen,de amit lehet mindent magamtól szeretnék megépíteni rajz alapján(égető kapcsolás,program írása).
Semmi akadálya, keresd meg a cikket(itt) és építs.
Idézet: „-Milyen mikrokontrollert ajánlanátok nekem?” Amíg ezt tőlünk kell megkérdezned, addig semmilyet! Kezdd az olvasással (adatlapok, tankönyvek, mintapéldák, mások projektjei). Előbb-utóbb eljön az az idő, amikor egyre határozottabban körvonalazódni kezdenek az igényeid és elképzeléseid, s csak akkor érdemes tevőlegesen belefogni a vásárlásba, építésbe.
Helló
Ha visszaolvasgatod itt a hozzászólásokat, akkor kezdőknek az assembly nyelv az ajánlott. Válassz ki egy PIC tipust, építs egy próbapanelt ICSP porttal, így áramkörön belül is fel tudod programozni.
Ha most kezded olvasd át ezt: mikroelektronika.
16F887-ről teljes leírás. Az alapja minden pic-hez jó! Ha kell elküldöm pdf-ben.
Köszönöm a segítséget,de németet tanulok,amit küldtél,az ábrákkal együtt kb 70 %-t értem csak.A fordítók meg tudjuk hogyan fordítanak...
Úgy gondolom LPT porttal jó lesz így kezdetnek a programozás,aztán majd később(gondolom én) átlátom ezt a rendszert is,hogy mi merre hogyan. Ez az oldal szerintem mindent elmond majd nekem. Gondolom ezzel az egész programozással meg lehet csinálni olyat,hogy mondjuk egy fogyasztót pl minden nap egy adott időben ,adott időre kapcsoljon be,majd adott(programozott) idő múlva kapcsoljon ki.Nemde?
Ha értesz valamennyire a digitális technikához, illetve a kapuzásokhoz, akkor érdemes esetleg megnézni a Modulrendszerű grafikus programozást is. Modulrendszerű pic programozás
Kezdőként is lehet benne elérni elég gyorsan sikereket, aztán el lehet mélyedni az assembly-ben, vagy ami tetszik. Idézet: „amit küldtél,az ábrákkal együtt kb 70 %-t értem csak.” Mit akarsz, ez nem is rossz arány! Az angolt, sajnos, muszáj használni, mert enélkül az adatlapokat sem fogod megérteni. |
Bejelentkezés
Hirdetés |