Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Lapozás: OK   208 / 729
(#) bobz válasza szergey hozzászólására (») Nov 25, 2009 /
 
Hat miert irtad akkor hogy : ''Elektromosan gyenge, alacsony terhelhetőségű, de viszonylag érzékeny free-air szerű, hangszóró, javításra szorul, ahogy látom.''
Milyen javitasra szorul?
bocsi ha felreertettuk egymast. Nem szeretnek viatatkozni olyannal aki sokkal jobban ert az ilyen dolgokhoz.
Mi kozephangra szeretnenk hasznalni. Amikor bedobtuk 1 ideiglenes dobozba, magunk is meglepodtunk azon amit tud
(#) szergey válasza marcall hozzászólására (») Nov 25, 2009 /
 
SAL mentes kétutasokkal jobban jössz ki. Egy normális háromutas hatalmas feladat, és a SAL-nak nincs hozzá megfelelő közép- meg magashangszórója.
(#) szergey válasza bobz hozzászólására (») Nov 25, 2009 /
 
Mert a hangszóró ilyen, amilyennek írtam.

És a fene se gondolná, hogy gyárilag elvágják az egyszer legyártott membránt. De ha azt mondod, én elhiszem neked. Mindenféle extrém ötletet kipróbáltak már.
(#) szergey válasza csezoli21 hozzászólására (») Nov 25, 2009 /
 
Nem tudom innen megmondani, vagy elnéztél valamit, vagy én néztem el valamit, vagy mindketten. Innen már távgyógyítás, abban pedig nem vagyok olyan jó.
(#) szergey válasza Action2K hozzászólására (») Nov 25, 2009 /
 
Míg nem mértem, én nem állítanám. Kb.
(#) bobz válasza szergey hozzászólására (») Nov 25, 2009 /
 
A hangszoro 1963-as kibovsltasu. Valamilyen regi angol marka.
Zart dobozba akarjuk rakni. Majd ha kesz teszek fel kepeket, meg az epitesrol is teszek fel.beledobnk 1 filteres aztan had szoljon! egy 50w-os erositot siman elbir, hacsak kozephangot kap.
(#) Zupp87 válasza potenciameter hozzászólására (») Nov 25, 2009 /
 
Idézet:
„...ha komoly mélyet akar...”
...és hosszú távon halláskárosodást

Amellett egy komolyabb Pio mély, valamint egy izmosabb erősítő, ami névlegesen legalább 300W-ot le is ad, nem olcsóság. Ha esetleg nem szakadt rá az OTP, és nem akar hangnyomásversenyen győzelmeket, és még kezdő, továbbra is a Braun mellett állok, meghajtva mondjuk egy MNC Hurricane V200-zal, hídban (8 ohmra hidalva 80W körül szerintem teljesít torzításmentesen.. és nem is túl drága).
(#) ptesza válasza Zupp87 hozzászólására (») Nov 25, 2009 /
 
5900Ft jelenleg. Nekem is mostanság készül egy ilyenem , korábban már tettem be ide képet. Annyi van vissza , hogy bekárpitozom , és beépítem a hszt ,meg a csatikat.


Bővebben: Link
(#) ptesza válasza bobz hozzászólására (») Nov 25, 2009 /
 
A zárt dobozba jó lehet az üveggyapot , mennyisége jóval több mint , egy reflex doboznál. A végső hangolást ennek a mennyiségével lehet elvégezni.

Viszont reflex dobozba ne tegyél üveggyapotot , mert ellégé nagy "szél fujdogál belül, és a reflex csöveken át kihordja a ,amit belélegeztek. Használjál vatelint ,olcsó és jó .Úgy is szokták nevezni ,hogy szintetikus vatta , kabátbélés , de egy méteráru boltban tudják mi az a vatelin.
(#) bobz válasza ptesza hozzászólására (») Nov 25, 2009 /
 
Ebben igazad van. Es en is gondoltam erre.
mi is azon gondolkodtunk. sot az az otletunk is tamadt hogy turkaloban veszunk rossz regi takarokat. Ugy tudom abban is valami ilyesmi van. Ezt fogjuk hasznalni, nem uveggyapotot. Koszi a sok segitseget. Barcsak megtudnam valahogy halalni
(#) honyike hozzászólása Nov 25, 2009 /
 
Sziasztok!

Szemezek 2db Hi-Vi Professional mélysugárzóval. 25cm-esek, 120W-osak 8OHM-osak. Szerintetek megmerjem venni? Illetve ha IGEN-tmondotok, akkor tudtok segíteni neki ládát építeni?Köszi: Gábor
(#) Kovidivi válasza honyike hozzászólására (») Nov 25, 2009 /
 
Ez kb. olyan, mint: Hello! Szeretnék venni anyukámnak egy piros virágot. Tetszeni fog neki? Ha megvegyem, akkor megmondjátok, hogy milyen folyadékkal öntözzem, hogy sárga legyen?
(#) honyike válasza Kovidivi hozzászólására (») Nov 25, 2009 /
 
Rendben, igazad van, bocsi. Nem gondoltam űát teljesen a kérdést.

Tehát akkor másképp:

Néztem egy hangszórót, amiről túl sok infót nem találtam, csak azt, hoyg hány Wattos, meg hogy mekora. Tehát egy 120Wattos, 25cm-es mélyről van szó. Ha csinálok neki egy 30-35literes zárt ládát, akkor ha minden igaz nagyon nem lőhetek mellé...

Vagy TI mekkorát csinálnátok? Tudom, hogy így NEM LEHET ládát tervezni, nem is a csúcs láda elkészítése a cél, hanem haverom kocsijába kéne valami, ami szól. Füle ehhez annyi, mint Pákónak a népdaloghoz, neki az a lényeg, hogy legyen basszus...

Köszi!
(#) ferzoo válasza bobz hozzászólására (») Nov 25, 2009 /
 
A hangdoboz oldallapjait nuttal kell összeállítani +fa ragasztó is kell közé.
A hátlapot érdemes duplára készíteni vagyis 2db.majd azonos méretű keményfából 12mm.vastagságúból.
Kell még hogy légrés legyen közöttük,kb.15mm.
Ez azért fontos mert igy a mélyhangszóró által kiadott hanghullámok/állóhullám teljesen elnyelődnek,tehát másodlagos vadrezgések sem zavarják a hangképet.
Az én gyári régi német hangdobozaim is ilyenek,és nagyon élethűen szólnak.
Hátlapot lehet csavarozni,de min.8helyen és a ragasztó bőven legyen mindenütt az illesztéseknél.
(#) bobz válasza ferzoo hozzászólására (») Nov 25, 2009 /
 
Ertem. Koszi szepen.
(#) bobz válasza ptesza hozzászólására (») Nov 25, 2009 /
 
Meg 1 fontos kerdesem lenne. A hangdoboz azon oldara amaelyiken a hangszoro van szoktak csillapito anyagot rakni?
(#) ptesza válasza bobz hozzászólására (») Nov 25, 2009 /
 
Reflex doboznál én nem szoktam , de zárt doboznál elképzelhető , mivel azt vastagon szokták "tömni".

Talán a többiek is elmondják kell -e oda ?
(#) bobz válasza ptesza hozzászólására (») Nov 25, 2009 /
 
Ertem. Es koszi. Kb milyen vastagon szigeteljem a reflexdobozt muvattaval?
A zart dobozt meg uveggyapottal?
(#) Zupp87 válasza honyike hozzászólására (») Nov 25, 2009 /
 
Tegnap jöttem rá, hogy a hétköznapi embernek a rossz mélyátvitel is tud jó mélyhang lenni. Egy Onkyo erősítőről hajtottak vmelyik szobában egy SAL xb-8-as szubcsövet. Mondogatták többen: ebbe van basszus.. holott a szobámban, miközben hajnal 1 volt, és próbáltam volna aludni, monoton 100-120Hz-es búgást hallottam.. de minden számnál ugyanazt a hangot.. Szóval ha nem is 100Hz, de a kiemelés a lényeg, még talán az a legjobb, ha paraméterei alapján zártba való a hangszóró.. csinálsz neki 40 liter körüli dobozt, reflexcsövet bele, behangolod 50Hz környékére, és máris 60-80..90 között lesz egy jó kis kiemelés, szóval hétköznapin szólva "nagy lesz a basszusa"..
(#) honyike válasza Zupp87 hozzászólására (») Nov 25, 2009 /
 
Köszi szépen, erre voltam kíváncsi!

Én amikor mélyet csináltam magamnak, akkor TITEKET kértelek meg, hogy tervezzetek egy ládát a JBL cs1204-es hangszórómnak. Lett is egy szép, ~60liter körüli bass-reflex ládája a szobámban...

Illetve lenne egy olyan kérdésem még, hogy 4 OHM-os hangfalat hogyan tudok rákötni egy 8OHM-os erősítőre? Csak ideiglenesen kéne egy kis ideig. Valami ellenállással nem lehetne?

Köszi!
(#) szamóca válasza honyike hozzászólására (») Nov 25, 2009 /
 
Idézet:
„Néztem egy hangszórót, amiről túl sok infót nem találtam, csak azt, hoyg hány Wattos, meg hogy mekora.”


Bővebben: Link
(#) ptesza válasza bobz hozzászólására (») Nov 25, 2009 /
 
Az attól függ mi a célod vele.

Zárt doboznál mindenképpen sok kell bele ,ezzel kell behangolni .

Reflex doboznál , az állóhullámok csillapítása a cél ,de jól el is lehet hangolni vele ,egy már késznek tekintett csövet. Ha jó a dobozméretezés akkor mehet egy normális 3-5 cm vastagságban mindenhova. Ha egy olyan doboz ami csak hasraütés szerűen készült , akkor ellenőrizni kell a dobozt állóhullámok szempontjából , és célzottan azokon az oldalakon elhelyezni ahol a rezonanciák keletkeznek. (az egyébként is berakott csillapító anyagon felül).

Pluszban annyit még ,hogy szivaccsal lehet térfogatot csökkenteni , és ez különösen a zárt doboz hangolásánál lehet fontos.
(#) bobz válasza ptesza hozzászólására (») Nov 25, 2009 /
 
Ertem. koszi szepen. Hat en is ugy gondoltam hogy a reflexes melyladaba megyen 5cm vastag muvatta, a zart dobozba meg kb 10cm vastagon uveggyapot.
(#) Zupp87 válasza honyike hozzászólására (») Nov 25, 2009 /
 
Félreértés ne essék, én csak elmondtam, hogy mi van akkor, ha a hangszóró jóságai alapján inkább a zárt doboz felé húz, és hogyan lehet ebben az esetben szakmailag nem valami helyes, viszont döngős mélyládát csinálni Ha ilyet készít valaki, lehet hogy dübögni fog, viszont 50 alatt rohamosan el fognak fogyni a mély hangok, valamint fs alatt elszabadulhat a membránkitérés mértéke, illetve a csoportkésés sem lesz valami meggyőző. Ezen még egy nagy damping factor-ú erősítő sem segít szerintem.

Ja, és 8 ohmos erősítőre 4 ohmos hangszórót. nekem erre az esetre az alapelvem: ésszel, füllel, és kézzel Tehát megfontoltan bánni a hangerővel, hallgatózni, mi a határ, valamint sűrűn taperolni a hűtőbordát
(#) marcall hozzászólása Nov 25, 2009 /
 
Estét!
Na akkor a szubládát majd megcsinálom a kocsiba! Azzal a hangszóróval amit ptesza ajánlott!
De azért még zaklatnám a hozzáértőket!
Szeretnék itthon házilag építeni egy 2*70W erősítőhöz egy hangfalat! 3utasra gondolok! Szeretném ha segítenétek ebben a témában mert alig szinte sehogy nem vagyok benne!
Az erősítő lassan elkészül és kéne hozzá a hangfal
Előre is thnx!

üdv
(#) honyike válasza Zupp87 hozzászólására (») Nov 25, 2009 /
 
Hálás köszönetem SZAMÓCA-nak, megvan, hogy milyen hangszóróhoz szeretnék ládát. Ehhez szeretnék egy elég mélyre menő boboz-tervrajzot kérni Tőletek!

Köszi!
(#) bigbrother válasza marcall hozzászólására (») Nov 25, 2009 /
 
Három utasba kezdőként nem ajánlott belevágni...
(#) marcall válasza bigbrother hozzászólására (») Nov 25, 2009 /
 
Akkor azt mondod kezdésnek elég egy kétutas!??
(#) Zupp87 válasza marcall hozzászólására (») Nov 25, 2009 / 7
 
Bevált recept: HA 17-634+HG2,5. Mélyközép elé 1.2mH körüli tekercs, magas elé egy másodfokú váltó a mélyközéphez illesztve+3,3...4,7 ohm soros ellenállás. És lakhelyüknek pedig egy 18...25 literes reflexdoboz (igény szerint, attól függ, jobb mélyátvitelt vagy jobb terhelhetőséget akarsz), 42...44Hz környékére hangolva. 70W-ot tűri, mint akinek kötelező
(#) marcall válasza Zupp87 hozzászólására (») Nov 25, 2009 /
 
Aham!
Reflexdoboz=kell reflex nyílás is a hangfalon(szubcső)!?
Következő: »»   208 / 729
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem