Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Feszültségmérő átalakítása
Témaindító: csikosgabi, idő: Szept 30, 2006
Témakörök:
Sziasztok!
Megépítettem a feszültségmérőt, de nem müködik teljesen jól: Ha nem mérek vele semmit, akkor -1888 a kijelzés, ha mérek akkor se változik. Ha csavarhúzóval összeérintem az IC 1es lábát a kijelző felé menő +5V-os ágával, akkor már müködik, azonban a - jel továbbra is világít. De ez a furcsa, hogy a +5V-os ág közvetlenül rá van kötve az IC 1es lábára, már kivettem a diódákat, de csak akkor jó ha egy vezetékdarabbal összeérintem. Szerintetek mi lehet a hiba? Remélem érthető vagyok. Deniel
háát nem nagyon értem, tegyél fel képet a cuccról, nekem szépen müxik!
üdv
Közben megoldódótt.
Az IC nem volt teljesen belenyomva a foglalatba. ![]() ![]() ![]() Deniel
Hali!
Megépítettem én is ezt a feszmérőt, de a csatolt rajz alapján. Adtam neki +-5V-ot, ekkor egy pillanatra felvillant a -1666 (érdekes, nem -1888, pedig minden szegmens jó és be is van kötve), majd néha 1-et, néha -1-et, néha össze-vissza számokat ír ki. Ezután rátettem egy AA akksit, majd egy laposelemet, de egyiket sem tudta megmérni, csak 1-et vagy semmit sem mutat. Régebben a Topi-féle kapcsolást is megépítettem, de nem működött rendesen, meg egy idő után az IC bal alsó sarka (1-es láb környéke) el kezdett melegedni. Most ugyanazt az IC-t használtam, lehet, hogy az a gond, hogy már régebben megzakkant? Bár próbáltam mérni rajta, de egy új IC-vel összehasonlítva nem találtam eltérést. Akkor mi lehet a gond? Krisz
Sikerült kijavítanom a hibát! Az IC rossz volt, és egy 3. kapcsolás szerint építettem össze (1. csatolmány). Nagyon jó, pontos is, bár akad 1-2 szépséghiba (azon kívül, hogy még csak próbapanelen működik): ezekkel az alkatrészekkel (30-31 között 10k) 200V a méréshatár, de ha pl egy laposelemet mérek, akkor egy 0-t rak a mért érték elé (3. csatolmány). Ha pedig 20V-ra állítom a méréshatárt (30-31 között 100k), akkor nem tudom megmérni a 12V-os akksit, mert valami 8V-ot mutat (jó az akksi).
Na de semmi gond, nagyon jó kis műszer ez, főleg, hogy könnyű áramerősség mérővé alakítani (2. csatolmány). Na és igen, a témaindítónak is ez volt vele a célja (bár ő Topi verzióját akarta átalakítani, ami mellesleg nekem nem működött).
a 36-os lábbon állítsad be a 100mV-ot, akkor pontossan fog mérni, mellesleg 12K, 120K használj, 100k, 10k-val más érték jönn ki
![]() megcsináltam én is, azért tudom.
Szabi!
Biztos egyről beszélünk? Én nem a Topi-féle feszmérőt építettem meg, hanem egy másikat (csatoltam is az előbb). Eléggé hasonlít a kettő, de nem is tudom... A 36-os lábon nekem 2-3V körüli fesz van, attól függően, hogy hova állítom a potit. Most akkor hogy is van ez? Egyébként amikor a 10k-s ellenállást használva + potival finomhangolva egy 7815-höz a feszt, akkor onnantól kezdve mindent pontosan mért (legalábbis így 200V-os méréshatárral). De aztán ellenállást váltva valami hülye értékek jöttek ki...
http://electronics-diy.com/ICL7107_volt_meter.php
erről beszélünk. irja is: Idézet: „Calibration -------------------------------------------------------------------------------- Use 10K potentiometer to set the reference voltage between PIN 35 and PIN 36 of the ICL7107 IC to 1V. ” ekkor: 10k -val 199.9V a határ meg 0.1V os lépés 100k -val 19.99V a határ meg 10mV os lépés nekem a 36-os lábon 100mV van beállítva(ha akkarsz majd ampert mérni ezzel,nem ártana neked is a 100mV-hoz ragaszkodnod ![]() üdv ![]()
Igen erről van szó.
Bevallom, egy picit (inkább nagyon) hülye voltam, mert nem az 1M-t változtattam, ami a "+" és a 31-es láb között van, hanem a 30-31 közötti 10k-t. ![]() A 35-36 között megvan már az 1V. De még mindig nem értem, hol mérsz Te 100mV-ot? 36 és a közös test között? Mert ott nekem 3V fölötti fesz van. Amíg a 31-es láb és a "+" között 1M van, addig pontos a mérés, de ha méréshatárt akarok váltani (írja is, hogy 1M-t 100K-ra cseréljem), már hülyeségeket ír: 12.8V-os akksira 773-at, 4.3V-os laposelemre 398-at (tizedespont most nincs bekötve. Várjunk csak!!! Ez véletlenül nem 2V-os méréshatár lenne mV pontossággal??? De hát csak tizedére csökkentettem az 1M-t... Mit is cseréljek akkor a méréshatárváltáshoz, és milyen irányban (csökkent, növel)? Hova rakjam a 12K-t?
ÁCSI!
Idézet: „36 és a közös test között? Mert ott nekem 3V fölötti fesz van.” itt kell 1V Idézet: „De hát csak tizedére csökkentettem az 1M-t...” 1M MARAD! így ahogy van, 36-os lábon 1V a gndhez képest ekkor 200V a méréshatár! 100K -val meg 20V lesz a határ. ellenállás nélkül 10k vagy 100k meg 2V a mérés határ. HA: a 36 os lábon 100mV ot állítaszbe, ekkor így alakul: 200mV a határ ellenállás nélkül 2V ha 1.2K 20V ha 12K 200V ha 120K üdv remélem már kezded kapisgálni ![]()
De a 36 és test között a feszt csak 2.3V-ig tudom levinni a potival, és ilyenkor már össze-vissza mindenféle számot elkezd kiírkálni...
Kínos, de még mindig nem tudom, hogy melyik ellenállás cseréjével tudom váltani a méréshatárt... ![]() Bocsi, hogy ilyen körülményes és értetlen vagyok! ![]() Idézet: „Bocsi, hogy ilyen körülményes és értetlen vagyok!” nem baj ![]() ![]() csatolmányt rakjad össze ez egy normális kapcsrajz! viszont én össze kötöttem a 21 és a 30-as lábat is(GND). 36-os lábbon gndhez képest 100mV! Össze raktad akkor 200mV ig tudsz mérni! Teszel be 12K-t a C5 -el párhuzamossan akkor 20V ig tudsz mérni. üdv
Átalakítottam ez a mérce.jpg alapján a kapcsolásomat, de ahogy tápfeszt adok neki, kiír valami össze-vissza számot. Ha tekergetem a potit, akkor változik ez a szám. Ha 100mV van a 36-os lábon, akkor valami 1870 körüli számot ír ki.
![]()
valamit te nagyon elbarátkoztál..
tegyél fel képet, h lássuk mit kutyulsz össze! ![]()
Gondolod, hogy ki tudod majd nézni ebből a próbapanelen összerakott kapcsolásból, hogy mi a gond?
![]() Na de ahogy gondolod, csinálok mindjárt 1-2 közelit... Egyébként, amit még csatoltam rajzot, meg Te is beillesztetted a linkjét, na annál ha nagyon lecsavarom a potit (2.5V körül van ekkor a 36-os lábon), akkor már ugyanilyen össze-vissza számokat ír ki.
http://kepfeltoltes.hu/070101/DSCN4909_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
http://kepfeltoltes.hu/070101/DSCN4910_www.kepfeltoltes.hu_.jpg http://kepfeltoltes.hu/070101/DSCN4911_www.kepfeltoltes.hu_.jpg A felső "+" sor a +5V, az alsó "+" sor a -5V, az alsó "-" a közös test.
Haladtam egy kicsit azzal a fajtával, amit még én csatoltam...
Ha a 35-36 lábak közötti feszt 1.045V-ra állítom, akkor pontos a mérés a 10K-s ellenállással (200V-os méréshatár). Ha 1K-t rakok, akkor 2000V-ra nől a méréshatár, már nincsenek tizedesjegyek. Még itt is pontos. A 10K->200V, ill 1K->2000V-ból kiindulva megpróbáltam egy 100K-t használni (mint ahogy a leírás szerint is van), hogy 20V-os legyen a határ. Hár a határ az megvan (a potit eltekerve 20V-nál kiakad), de a pontosság szörnyű. Alacsony fesznél (<5V) még úgy-ahogy elfogadható, de ahogy növelem a feszt, egyre romlik az eddig is rossz pontosság. Na erre mondjon valaki valami okosat! ![]() Ja, és érdekes következtetést vontam le (fordított arányosság lett a méséhatár és az ellenállás értéke között, nem úgy, mint nálad Szabi!): 200mV -> 10M 2V -> 1M 20V -> 100K 200V -> 10K 2000V -> 1K
http://www.atel.ru/images/m890fbig.gif
Itt van 1 komplett műszer rajz, ebből kitudod nézni... Osztóra: http://www.electronics-lab.com/projects/test/007/index.html
Húha, most már ahány rajz, annyi különbség. Na nem sok, csak 1-2 alkatrész értéke tér el...
Az osztóra, amit linkeltél, már próbáltam azt a kapcsolást, de valami nem volt jó benne. Az egyébként mennyit számít, hogy milyen értékűek a 27-28-29-es lábon lévő alkatrészek? Mert legtöbbször abban különköznek a kapcsolások. Ami egyiknél jó, az jó lenne a másiknál is, de más osztóval?
csinálj egy nyákot, rakjad be a cuccokat..
szerrintem.. ![]() ![]() ![]()
Na ez az, ami aztán végképp nem működik, csak egy 1-est ír ki.
Asszem én most feladom (egy időre félre teszem ![]() Köszönöm mindenki segítségét!
Nyitott bemenettel túlcsordul a zavaroktól...
Sziasztok!
Igazán nem is tudom, hogy kinek kellene címezzem ezt a hszt, (talán Topi a legilletékesebb) de hátha más is tud válaszolni a problémámra. Csak annyiban illik a topikba, hogy a már itt sokszor említett panelműszerről van szó. Egészen pontosan a baja az, hogy nem akar működni. :- D (Persze ez így nagyon tág, úgyhogy leírom a tüneteket) : 1. ami a legszembetűnőbb probléma, az az, hogy a négy kijelző közül háromnak világít a pontja (az első háromnak). 2. És hát szerintem ennek a hozományaképpen nem mér semmit (mindig nullát mutat, kivéve ha a bemenetére kb +5 volt körüli értéket adok, akkor viszont össze-vissza ugrál a kijelző, de akkor is csak hülyeséget mutat. 3. Ami a legbosszantóbb, hogy akkor is ezt az ugrálást produkálja, ha a Vin két bemenete közül csak az egyiket dugom a mérendő feszültséghez. Egy fontos adalék az egészhez. A megépítésben szereplő méréshatárok közül én a 0-2 voltosat választottam, ami a leírás szerint 0 Ohm ellenállást jelent, az én esetemben ez egy huzaldarab lett. Előre is köszönöm a segítséget, és bocs, ha egy kicsit körülményesn fogalmaztam.
Sziasztok!
Nos legnagyobb sajnálatomra, kicsit elsiettem a kérdezést... ![]() ugyanis, gondolkodás nélkül elhiszek mindent ami le van írva ezen az oldalon (ami nem biztos, hogy rossz hála az üzemeltetőknek ![]() De az egyik probléma, nevezetesen, hogy a műszer nem jól mér megoldódott a 0 Ohmos ellenállás cseréjével....Ezzel kapcsolatban: lehet hogy javítani kéne a cikket, mielőtt más is beleesik ebbe a hibába... A másik probléma, az, hogy a pontok világítanak, az viszont ettől nem oldódott meg, úgyhogy arra még mindig kérnék valakitől valami magyarázatot (ha lehet)
Szia!
Az első probléma szerintem abban rejlik, hogy Te mind a három tizedespont kivezetését bekötötted. Ezt nem az IC kapcsolja! neked kell megfelelően az egyikre bekötni (értelemszerűen az általad választott méréshatárhoz)! Ha a bemenetre nincs kötve semmi ugyanúgy kell viselkednie mint egy digit multinak, nem mutat csak (0).000-át és hol világít, hol nem a "negatív előjel". Az adatlap szerint ha +/- 5V-os tápról működteted, akkor az IN LO (30-as láb) össze kell kötni a GND-vel! Elvileg segítenie kell... A 2V-os méréshatárhoz nem 0 ohmos ellenállás kell, hanem semmilyen (a műszert az egyik kondi cseréjével lehet 2V illetve 200mV-os méréshatárba állítani)
Hali!
Nincs valakinek véletlen ehhez (esetleg 7 szegmensű LED-es kijelzőhöz átalakítva) vagy a csatolt multiméterhez NYÁK rajza? A csatoltat unalmas óráimban még talán meg tudnám rajzolni Eagle-ben, de a linken lévő mégiscsak többet tudna. ![]() Tudom, ha az előbbibe belefognék, akkor lehet, hogy olcsóbban jönnék ki, ha boltban megvenném, és az még talán pontosabb is lenne, de ha már van itthon egy rakat 7107/7137, akkor használjuk is azokat valamire. ![]() Üdv Krisz
Megkérdezhetem, hogy miért kell külön tápról táplálni a fesz merőt? Lehet, hogy hülyeséget kérdeztem
![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |