Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Wand Clock
 
Témaindító: zoly15, idő: Okt 29, 2008
Lapozás: OK   42 / 67
(#) patexati válasza janocsi hozzászólására (») Nov 12, 2009 /
 
Na lenne is egy kérdésem! Úgy látom a két szélén keskenyebb a szám mint középpen ezt gondolom csak a programban lehetne módosítani de ott meg pontos érték kellene az amplitudó szélességéről és ferekijéről ebben gondolom HP41C a bűvész Ha volt róla szó nem szóltam csak keveset olvastam :hide:
(#) janocsi válasza lidi hozzászólására (») Nov 12, 2009 /
 
Szia Lidi!
Egyszer kipróbáltam a "saját" felépítésében egy HDD preciziós mechanikáját is munkára fogni.
Az volt az egyik lehangoló eredmény, hogy a saját tekercsével nem tudtam "kordában" tartani a rezgést. Ez abban nyilvánult meg, hogy álandóan ütközött a végeknél, (kolompolt), de még igy is kevés volt a kitérés amplitudója. (15-20 fok közötti). Ezt talán csak jóval hosszabb karral lehetne kikompenzálni. Ebben az esetben is kell a kart alul feszíteni, egy megfelelően beállított húzórugóval, a stabil rezgés fentartásához. - Valószinüleg működne így a szerkezet.
Szia.
(#) janocsi válasza patexati hozzászólására (») Nov 13, 2009 /
 
Szia Patexati!
A legújabb f886 fejlesztések már kompenzálják ezt a hibát. Találsz arról is képeket, videót, de itt a topikban a sok kikisérletezett meghanikákban nem ezt alkalmazom. Vannak régi elkészitett Wand elektronikák, (nekem legalább vagy hat működik), amelyekkel jól lehet szimulálni, fejleszteni a mechanikai felépítés különböző változatait. Ehez nem szükséges a legkorszerübb elektronikával hajtani, hiszen a kitérést, a frekvenciát, és az amplitudó kitöltését jól megmutatják. Ez a karakter-torzulás a széleknél valóban nagy probléma, kezdettöl fogva jelen van, de ez a szinusz függvény sajátossága, ami könyörtelenül meg is jelenik a rezgésben.
Hp41C már foglalkozott a problémával, így az előbb-utóbb megoldódik. Vannak mechanikus megvalósítási erőfeszítések is ennek kiküszöbölésére. A kettőt együtt alkalmazva, talán, teljesen "eltűnne" ez a probléma.
Szia.
(#) Hp41C válasza patexati hozzászólására (») Nov 13, 2009 /
 
Szia!

A Wand óra egy, a Propeller óra és a bázis programjából átgyúrt vezióval működik. A egyenletes körmozgásnál jó az egyenletes felosztás, de itt szinuszos rezgő mozgást végez a kar, a fordulópontokhoz közelítve lelassul, a fordulás után pedig gyorsul. A kompenzáció egész más időzítési számolást igényel - el lehet rajta gondolkodni.
Az algoritmus cseréje nem érinti a kapcsolást, a későbbiekben a program lecserélhető...

Szia
(#) janocsi válasza patexati hozzászólására (») Nov 13, 2009 /
 
Szia Patexati!
A "rengeteg" hátránya ellenére a propeller órával szemben, van néhány komolyabb előnye is. A legfontosabb talán az, hogy egy processzorra épül a program, (fele ár), és a kijelző közvetlen kapcsolatban áll vele. Igy azt jelenítünk meg rajta azonnal amit akarunk látni, nem csak azt, ami be van programozva.
Szia.
(#) sehaxx válasza janocsi hozzászólására (») Nov 13, 2009 /
 
Sziasztok
Igen itt vagyunk,mihelyt lessz mozgosítható energiánk
bekapcsolódunk a végleges projetbe.
Addig csendesen figyelünk és idönként csak ámulunk-bámulunk.
(#) Hp41C válasza patexati hozzászólására (») Nov 13, 2009 /
 
Szia!

A 16F886-ra épülő órából már két működő példány van, a szolgáltatásai hasonlítanak a propeller óráéhoz és a báziséhoz. Mivel itt az elektronika áll, a PC-vel való komminikáció egyszerű, a kijelzés is úgy állítható, mint a Propeller bázisának paraméterei.
Egyszerűbb a felépítése - csak egy kontroller van benne.

Szia
(#) patexati válasza Hp41C hozzászólására (») Nov 13, 2009 /
 
Sziasztok! Ezért választottam először a propellert ha azt meg lehetett csinálni akkor ez sem fog nagyobb kihívást jelenteni! Meg az valahogy jobban megragadott! Tény,hogy mechanikailag viszont ez nehezebb de talán megoldom mindig jó voltam ilyen dolgokban csak szerszám legyen az embernek!
(#) patexati válasza janocsi hozzászólására (») Nov 14, 2009 /
 
Szia! A csapágyas spirálrugós mechanikában nem lehetne a rugót egy elektromágnessel kiváltani (ezt már valaki felvetette most értem ide végig olvastam az egész topicot) és én úgy gondoltam,hogyha ez működik (ki kéne próbálni de én még semmivel nem rendelkezem) akkor az elektromágnes gerjesztésével,szaggatásával lehetne variálni az amplitudót Csak egy ötlet nem tudom fizikailag működik e először sima elektromágnessel kéne megpróbálni Aztán egy bonyolultabb mechanikai megoldás is megfordult a fejemben mégpedig a régi "felhúzós" órákban egy csiga alakú rugó "hajszálrugó" tartja kordában az amplitudót,hogy pontos legyen az óra ezt lehetne itt is alkalmazni csak kettő kéne és egymással ellentétesen csak ilyen rugó valami nagy batár órában lehet minek a beszerzésére nincs ötletem esetleg valami öreg órás szakinak akadhat a lomok közt
(#) patexati válasza patexati hozzászólására (») Nov 15, 2009 /
 
Még eszembe jutottak a deprez műszerek felépítései amelyek középállásúak. Lehet légcsillapítás és mágneses is ezekből is ki lehetne indulni valahogy
(#) janocsi válasza patexati hozzászólására (») Nov 15, 2009 /
 
Szia Patexati!
Egy kis ízelítő a mechanikákból...

A mechanikai felépítés igen sok kisérleten alapul, nem minden előpróbája szerepel itt a leírásokban. Arra törekedtem, (-tünk), minél kisebb legyen az a meghajtó teljesítmény, amely még elfogadható egy ilyen óránál. A legjobb meghajtó áramkör kidolgozása a szinkronizált H-hidas vezérlő megoldása lett, (egy Hall IC figyeli a kar helyzetét). Itt a rezgéshez szükséges teljesítmény általában 1W nagyságrendű. Ezzel az áramkörrel lehetett azt is megoldani, hogy bekapcsoláskor berezegjen, elinduljon a kar automatikusan. Ez a laprugós felépitésre mindig jellemző is maradt. A kialakitása csak a rezonancia -frekvencián hajlandó működni, amely értéke sok egyéb paramétertől függ. Pl.: A kar tömege, hossza, a rugólemez jellemzői, az mágnes tömege, stb.
A csavarrugós, (tengelyes), megoldás már helyből nem így működött, ott min. 2x akkora az áramfelvétel ugyanolyan kitéréshez, mint a laprugós társáé. Ráadásul itt, be ke kell lendíteni a kart! Ehez a teljesítményhez már nem elég 0.2-es CuZ huzal a tekercsekhez, legalább 0.35mm vastag CuZ kellene. A H-hid meghajtó tranzisztorai sem tudnák már hűtés nélkül elviselni ezt a plusz terhelést, (300-400mA!), tehát jóval nagyobbra kellene méretezni minden ide tartozó elektronikát és hűteni. (Ez is komolyabb méretnövekedéssel jár). Ezért van az, hogy még mindig a laprugós verziót fejlesztettem tovább, és ez a legújabb mechanika, a (kétszárnyú), lett most szerintem a legmezbízhatóbb működő szerkezet. Ennek oka még az is, hogy nagyon stabilan áll a talpán, kiegyensúlyozott a szerkezeti felépítése miatt.
(A fali Wand óráimnál nem volt annyira veszélyes a "saját berezgés", hiszen a falra egy tipnivel fel van csavarozva).
Pontosan ez a topik az, ahol ötletek akadtak ugyan bőven, de senki nem volt hajlandó eddig, legalább egy valamilyen működő szerkezetet megépíteni, ill. bemutatni vitalapnak, kivéve Pittyu fórumtársunkat.
Töled azt is vánám majd, hogy a mechanika fejlesztésében jelentős szerepet vállalj, legyen itt is továbblépés a legjobb megoldás felé.
Szia, és sok sikert.
(#) patexati válasza janocsi hozzászólására (») Nov 15, 2009 /
 
Szia! Igen én is gondoltam rá,hogy nagyobb áram kell a műkődtetéséhez mivel a laprugó ha a saját rezonanciáján megy akkor az összes energia tárolódik a rugóban és az felszabadul ellenkező irányban elméletileg csak a súrlódási és garvitációs energia legyőzéséhez kell az energia mit beleteszünk meg természetesen az indításhoz a tengelyesnél nem tárolódik az energia így azt minden lendítéskor újra bele kell rakni és persze le is kell fékezni tehát ez tetemes így a kis fogyasztású meghajtás csak rugóval érhető el így a laprugó és az általam említett csigarugó mi a tengelyre van felszerelve jöhetne számításba más kísérlet felesleges szerintem mert az áram nem szorítható le a fizika törvényei szerint (energia nem vész el csak átalakul) elmélet alapján hővé alakul a megállításhoz szükséges energia ezért a magas áram szerintem. A zaj erősödése 20Hz-en felül lehet az emberi fül érzékenysége miatt is ott kezd el hallani az ember és meghallja azokat a hangokat is mi nem jelentkezik alacsonyabb frekin. Próbáld ki egy jelgenerátoral és egy jó fülessel vagy hifivel érdekes a fűrészjel hangja a legalacsonyabb hallható frekin A tekercseket el akarom készíteni mit szólsz a 0.3 mm-es huzalhoz (az van kéznél) és tekerhetem e szépen sorban azt egymásra ezzel is kerülve minden nem kívánt zajt ha 20Hz-en felül megy! Üdv!
(#) janocsi válasza patexati hozzászólására (») Nov 15, 2009 /
 
Szia Patexati!
A H-hid mindkét irányban működteti a tekercseket úgy, hogy középállásból indul el a rezgés az astabil multivibrátoros vezérlés miatt. Ennek működése úgy jellemezhető, hogy a Hall IC kapcsolgatja a multivibrátor egyik oldalát, és az irányváltás midig kb. a tekercs közepénél történik. Tehát, ha elindul a mágnes pl. jobbra, a Hall IC máris átkapcsol az ellenkező irányra, és húzza visszafelé a tekercs mágneses tere, erre. vissza lendül a mágnes, átkerül a Hall IC kapcsolási pontján, és innen is vissza fog lendülni, de a tömeg tehetetlenségi nyomatéka miatt egyre jobban tovább lendül. Ez a rezgés erősödik fel, és beáll az egyensúly a bevitt teljesítmény értékéhez. Nagyjából ez zajlik le egy periódusban.
Jó a 0.3mm-es CuZ huzal. A légrést a két tekercs között célszerű lesz nem fixre beállítani, mert elképzelhető, hogy csökkenteni kell a hatásfok növeléséhez, amíg fizikailag az lehetséges. Természetesen jobb, ha szépen, menet/menet mellé van tekercselve a vezeték, de én alig vettem észre emiatt különbséget.
Szia.
(#) patexati hozzászólása Dec 4, 2009 /
 
Sziasztok! Nekiálltam a nyáktervezésnek és a kivezetéseket úgy oldottam meg mi a lengőkarra mennek,hogy sima tüskesoron viszem ki és ha megfordítom akkor fordítva megy a kijelzése így nem kell semmivel külön variálni! Az RTC is rajt van meg a műveleti erősítő de erős a gyanúm reggel sok mindent kitörlök és más elhelyezést próbálok! SMD csak a 100nF hidegítők lesznek a többi furatszerelt! Ha nem gond alkalmazok fekvő és álló ellenállásokat vegyesen a legkisebb helyfoglalás miatt és egyoldalas kivitel lesz! Az elem akkor egy számítógép alaplapokban található méretű elemtaró lesz a soros vonali kommunikációs kimenet egy 10 pines IDE csatin lesz a panel nem lesz meghatározó akkor így a dobozolásnál csak méretben de azt figyelem,hogy jól elférjen! A lehető legkisebb lesz mit képes leszek egyoldalas kivitelben tervezni! Holnap este teszek fel majd egy lay-t a tervről (lehet,hogy csak félkész lesz) azt ti is meglátjátok!
(#) patexati hozzászólása Dec 5, 2009 /
 
Sziasztok! A nyákterv teljesen nyers ellenőrizetlen verziója! Csak a kapcsolást nézzétek jó lesz e a forrszemek ,huzalok vastagsága mérete nem számít most az még lesz kozmetikázva! A rezgető nincs bent!
(#) janocsi válasza patexati hozzászólására (») Dec 6, 2009 /
 
Szia Patexati!
Nagyon szépen alakul az új Wand nyákterve. Tanulmányozom az áramköri megoldást, de már ez is nagyon profi szintű tervezet. Azon még el lehet tűnődni, hogy a rezgés vezárlő áramköre is helyet kapjon-e a nyákon.
Szia..
(#) patexati válasza janocsi hozzászólására (») Dec 6, 2009 /
 
Szia! Hát nekem nem teccik :no: Nekiálltam egy másiknak ha az jobb lesz majd eldöntjök melyik lesz a jó ha belefér belezsúfolom a rezgetőt is! Egy kérdésem lenne milyen hosszú panel fér el max?
(#) Hp41C válasza patexati hozzászólására (») Dec 6, 2009 /
 
Szia!

Ha lehet egy kicsit rövidíteni, a fali verzióba csak 13 cm -es nyák megy bele...

Szia
(#) janocsi válasza patexati hozzászólására (») Dec 6, 2009 /
 
Szia Patexati!
A fali és az asztali kivitelekben is valóban 130mm hosszú nyák férne el. A szélessége az 50-60mm-es még elfér a régi mechanikákban is. Ha nem férne rá igy a rezgés megható, az egyáltalán nem probléma.
Szia.
(#) patexati válasza janocsi hozzászólására (») Dec 6, 2009 /
 
Szia! Teljesen úgy "tömör panel készül 6x13 cm szándékozom a rezgetőt is rátenni de az majd a végén derül ki lesz e helye! Egy tápkábellel kell majd átkötni met azt viszont lefűrészelhetőre akarom! Ugye a rezgető tápja a J5 csatiról megy? És két hall dolgozik? Vagy egyel is megoldható?
(#) janocsi válasza patexati hozzászólására (») Dec 6, 2009 /
 
Szia Patexati!
Egyelőre két Hall IC-vel van megoldva a vezérlés, (az óra és a rezgésvezérlő), tehát függetlenek egmástól. Még nem próbáltam "egysíteni, de talán elkápzelhető az egy Hall IC-s vezérlés megoldása is.
Szia.
(#) patexati hozzászólása Dec 7, 2009 /
 
Kíváncsi voltam mekkorára tudom a rezgetőt megcsinálni Na nem lett nagy elég lesz összeszerekni nincs felesleges hely rajt Ha ráfér a panelra ez is rajt lesz! Az is kb 1/3-a kész hasonló sűrítményekkel
(#) patexati válasza janocsi hozzászólására (») Dec 7, 2009 /
 
Sziasztok! Ma is egész nap szerkesztettem a nyákot már csak a relé és a kommunikációs port nincs rajt de ráfér az is! A mérete 60x130 mm és a rezgető is rajt van!! Lesz jó pár átkötés de egyoldalas kivitelben másképp nem lehet megoldani!
(#) Hp41C válasza patexati hozzászólására (») Dec 7, 2009 /
 
Szia!

Kíváncsian várjuk az eredményt...

Szia
(#) patexati válasza Hp41C hozzászólására (») Dec 7, 2009 /
 
Ugye az nem gond,hogy az ellenállások kb fele álló kivitel Élvezet lesz összerakni azt hiszem egy hangya sem tud rajt majd megfordulni de mindennek meg van a helye! És nem lesz dióda sem lehetőségnek hanem egy 1A-os (kerek) híd szolgálja ki!
(#) Hp41C válasza patexati hozzászólására (») Dec 7, 2009 /
 
Szia!

Nem gond, most is van rajta néhány, sőt a dip tokok alá is eldugtam néhányat. Összerakás - a propeller smd alkatrészeit is sikerült beforrasztanunk...

Szia
(#) janocsi válasza patexati hozzászólására (») Dec 8, 2009 /
 
Szia Patexati!
Egy kicsit elidőztem az egy Hall IC-s megoldásnál, de csak kompromisszumokkal lehetne megoldani.
Néhány félvezető plusz beépítése a feszültségszintek tartásához, mert a rezgésvezérlő Hall a Vss-ről megy, az óránál viszont csak Vdd, azaz 5V-os szint kapcsolgatása lehetséges. Ugyanakkor az index fizikai állítási lehetősége megszünne, mert ezuttal, a rezgésvezérlő határozná meg a helyzetét fixen. Az óránál kicsit bonyolultabb a helyzet még az időzités miatt is, mert csak az egyik oldalon helyezhető el a Hall IC, különben a tükörképe jelenik meg a kijelzőn.
Egyelőre legyen inkább a két Hall IC-s független vezérlésé a főszerep.
Szia.
(#) patexati válasza janocsi hozzászólására (») Dec 8, 2009 /
 
Szia! Úgy leszen,van a tervben
(#) patexati válasza janocsi hozzászólására (») Dec 8, 2009 /
 
Sziasztok! A nyák! Át kell bogarászni de nekem nem bírja a fejem már!
(#) janocsi válasza patexati hozzászólására (») Dec 8, 2009 /
 
Szia Patexati!
Rendben, nézegetem én is.
Szia.
Következő: »»   42 / 67
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem