Fórum témák
» Több friss téma |
Idézet: „Mert a lemezelt vasmagú trafólemezeket, bizony teljesen el kell elektromosan szigetelni egymástól !” Kiegészítés: Minden transzformátortípus vaslemezeit el kell szigetelni egymástól, az örvényáramú veszteség csökkentése céljából. Ez vagy kémiai szigetelőréteg felvitelével vagy vastag OXID-réteg előállításával oldják meg. ( Mivel legtöbb FÉM-OXID elég jó szigetelő. ) Más típusú szigetelő réteget alkalmaznak melegen hengerelt SI-ötvözésű lemeznél, és mást a hidegen hengerelt irányított szemcséjű (feltekercselt és vagy vágott) szalagmagos transzformátoroknál. [off] ÁTS ILLÉS, KISTRANSZFORMÁTOROK. 1976. ![]()
ÁTS ILLÉS
![]() Valóban, kedves hobbitársak ajánlott és igen hasznos olvasmány. Ha nekiálltok toroid tekercseléshez, szóljatok, hátha be tudok szállni segíteni...
Szia!
Látom számításban kéred a segítséget. Jandark adatai helyesek, akár még 600 VA-es toroid is lehetne ekkora vaskeresztmetszeten. Sajnos a geometria nem ideális a tekercseléshez. Ez a forma un. köcsög. Nagy vasmagassághoz kis lyukátmérő tartozik. Abban akadhat el a project, hogy egész egyszerűen nem férnek el a menetek a maradék lyukon, nem tudud "átdobni a vetélőt". Hálózati transzformátorként lehetne a primer menetszám 650 menet, ezzel ~1,5T indukciót okozhatunk. Huzal meg legyen 1-es, ha 500 VA körül akarsz teljesíteni. Most ki lehetne számolni, hogy elfér-e egyáltalán ennyi menet azon a kis ablakon. Valahol van erre egy számításom, ha még mindig érdekel akkor megkeresem. Bár a számítás matemetikai modellel dolgozik és ideális esetre tervez, de ha számok tükrében sem fér el, akkor eleve felejteni kell. Nekem az a gyanum, hogy nem véletlenül volt ezen a vason takaréktranszfromátor.
Hello mindenki !
Érdeklődnék,hogy feltudna-e valaki tölteni toroid magokhoz tartozó teljesítmény táblázatot. Valamelyik rádiótechnikában, vagy Hobby elektronika újságban láttam, de jelenleg nemtalálom. Előre is köszönöm üdv.
Szigorúan véve nincs értelme vasgeometria - teljesítmény táblázat feltöltésének, mert egy trafót meg lehet csinálni vasszegény és rézszegény változatban is, tehát egy vason - ha nem számít az ár - sok különböző teljesítményű trafó tekerhető. A vasakhoz rendelt teljesítményeket gyártási optimumra szokták megadni, amiben a felhasználni kívánt részmennyiség, a tekercselőgépnek szükséges maradék lyuk játszák a fő szerepet. Közelítő adatokat tehát lehet mondani vaskeresztmetszetre, de koránsem biztos, hogy azon az egyedi vason csak olyan trafó tekerhető.
Nos akkor kérdezek konkrétat
![]() Van egy toroid trafóm primer tekerccsel, szeretnék belőle 300VA -s 2x28V os szekunderrel rendelkezőt csinálni. A trafó jelenlegi méretei (primer tekerccsel együtt + szigetelők): 130mm külső átmérő, 65mm belső átmérő, és 48mm magasság. A primertekercs 1mm átmérőjű huzalból van. (ennyit tudok a primer tekercsről) Kérdésem az lenne, lehet ebből egyáltalán 300VA-s trafót csinálni? Illetve, hogy mekkora átmérőjű huzalból tekerjem a szekundert, és hogy tudnám kiszámolni hogy milyen hosszúságú huzal kell ehhez, és hány menet ? Köszönöm előre is a segítséget. üdv.
Na, most már értem.
![]() A trafó jelenlegi méretei alapján nehéz megmondani, hogy pontosan mekkora lehet a vas keresztmetszete. A megadott méretek szerint ez egy elég lapos trafó és belső lyuk átmérője is jó nagy. Ez két dolgot jelent: egyrészt a vas elég "karcsú", másrészt jócskán lehet még rá meneteket rakni, mert belefér a közepébe. Ha saccolnom kellene a primer tekercselés vastagságát, komolyabban el kéne gondolkoznom. De lássuk: ![]() huzalátmérő 1mm, tippre a külső oldalon lehet kb 3 réteg a belső oldalon 5 akkor a vas keresztmetszete (2,4x3,9=9,3cm2). Amennyiben ez igaz, akkor ki lehet belőle sajtolni 300 VA-es trafót. Amúgy meg lehetne mondani pontosan is , hogy mennyi a primer tekercs átlal kitöltött felület, csak vissza kell mérni a primer menetszámot. Ezt úgy csinálhatod, hogy felteszel pl.30 menetet szekundernek, megméred a leadott üresjárási feszültséget, ezt arányítod a hálózat 230 voltjához. Az így kapott tiszta primer menetszámot kicsit vissza kell számolni a hatásfokkal szorozva. Ekkora trafónál 92-95%. Másik módszerem: A primer tekercs huzalátmérője 1mm, ebből a keresztmetszet 0,785 mm2 ekkor a keresztmetszeten megengedhetünk nyugisan 2A áramot. Ha ezt megszorzod a hálózat 230 Voltos feszültségével (460 az eredmény) máris látod, hogy alaposan túl vagyon az elvárt 300VA-en. Annyira magas ez a számított érték, hogy meg is kérdezem 230Voltos primerrel készített trafód van??? Ekkora vasra nem nagyon szoktak 0,8-asnál vaskosabb huzallal tekercselni 230 Voltra. Összefoglalva: Szerintem lehet erre a trafóra 300VA-es teljesítményt tervezni. A szekunder menetszámot megkapod, ha feltetted azt az emlegetett 30 menetes próbát és a mért feszültséget átszámolod az elvárt 28 voltos feszültség menetszámára. Mivel a trafó 300VA-ra méretezett, ezért a szekunder oldalon 5,5 amper körüli áramok lesznek. Ehhez az értékhez 1,6 mm-es huzalt javasolnék, bár ezt kézzel feltekerni elég izmos. Remélem segítettem!
Hello !
Köszönöm válaszod ![]() Méregettem, ill tekercseltem ma. Nos arra jutottam, hogy 30menetnél 11,6V ot ad a trafó. Visszaszámolva kb 550 menet lehet a primer (a huzal lehet hogy 0,8-as vonalzóval mértem szóval nem biztos az az 1mm ![]() Esetleg tudnál ötletet adni hol lehetne jó áron rézhuzalhoz jutni ? Még egy kérdés: Mivel szigeteljem el az egyes tekercseket, illetve az egészet milyen szigetelővel fedjem a végén ? (Láttam itt az oldalon az egyik videóban valami zsírpapírral csinálták, az jó nekem ?) Még 1 ![]() Köszi válaszokat előre is üdv. Ui.: eszembe jutott még1 kérdés, erősítőhöz fogom használni a trafót, kell ekkora teljesítményhez már lágyindító ?
A mért és a zsámított adataidat ha lesz egy percem ellenőrzöm.
A 12 voltos tekercsed is mehet a többire szigetelés nélkül. Ennek a "teljesítménye" 12Vx1A azaz 12VA : szinte elhanyagolható. Huzal ügyben talán tudok segíteni. Vagyis ahogy kérdezted: "Hol lehet jó áron huzalt venni?" válasz: NÁLAM ![]() A primer tekercset le kell szigetelni a szekunderektől jó alaposan, a szekunder tekercseket nem kell egymástól elzárni, de a végén kell egy zárószigetelés. Mindezekre legalkalmasabb a Hostaphan névre keresztelt szigetelő szalag. Ez nem ragasztós, hanem csak sima szalag, feltekered és a végét leragasztod. Természetesen Hostaphant is tudok eladót... ![]() Szerintem nem kell lágyindító. Az induló áram persze sokkal magasabb, mint az üzemi, de ha kellően lomha a kismegszakító az adott hálózaton akkor nem fogja leverni. Végezetül: 2x29 voltos 320 VA-es trafóm van 6000 Ft-ért ![]()
Nos, mennyiért tudod a "jó áron huzalt" ?
![]() ![]() Üdv., és köszi
Sziasztok!
Nekem, van egy 12V 300W toroid trafóm azt szeretném áttekerni 2 x 24V 160W ra Hogyan tudom meg, hogy milye vastagságu drót kell? Most ami rajta van az 3száll 1,86mm drótból van összefogva és úgy van megtekerve. Én arra gondoltam, ha leszedem a drótot és megmérem a hoszát és annak a dupláját teszem vissz akkor az 24V kell hogy legyen. És aztán mégegyszer csinálok egy ilyet. összekötöm a véget a kezdettel és lessz egy szimetrikus tápom. De milyen vastag legyen a drót? 1mm drótom az van elég sok.
Sziasztok!
Olyan helyen dolgozom, ahol toroidokat tekernek, csak most látom a témát, hátha tudok néhány hasznos tanáccsal szolgálni. Nem olvastam vissza mindent, ha valaki már leírta, akkor bocsi ![]() Nem kérdés, hogy nem egyszerű dolog, de gépesíthető is, szóval kézzel is simán megoldható. Nálunk a nagyobbakat kézzel csinálják, nem ritka a 4x8 mm keresztmetszetű, lapos rézhuzal sem. A magot függőlegesen satuba fogják, műanyag pofák közé. A szükséges hosszúságú huzalt előre levágják, és feltekercselik, a mag átmérőjének kb. kétszeresére (csak mag nélkül lazán, mint amikor a vaslerakatban drótot vásárolsz ![]() ![]() Üdv : Péter
Legegyszerűbb módszer:
Szétválasztod a 3 eredeti szálat. Kettőt sorbakötsz belőle, a harmadikhoz beletekersz 3 db 1-eset összefogva. Nagyjából leutánozod az eredetit, majd leméred, mit produkál. A különbözetet a végén még hozzátekered vagy visszafejted.
Nagyon jó ,hogy van egy szaki is itt. :integet2:
Nemrég csináltam egy kisebb trafó áttekerését . Kb 200 W -os volt , és 48 voltos szekunderrel. Igazából egy középcsapolásra lett volna csak szükségem. Hát jól megszenvedtem a szigeteléssel is ,és a drót ujjra feltekerésével is. Én egy "vetélőfát" használtam. de a tekercs jóval kövérebb lett... De azért még jó. Szerintem erről a kézi dologról szívesen fogadnánk infót. A kivezetőszálak helyes kialakításáról. A helyes szigetelési kialakításról ,a felhasználható anyagok . Meg ilyesmik. Ha esetleg vannak fotóid akkor szívesen nézegetnénk. Üdv Ptesza
[OFF]
Mail ment huzal ugyben. - barczap nak is.
Én már tekertem ilyen trafót,a menetszámra nem emlékszem,de a toroid 160W-ot tudott leadni 2x26,5V~ üresjárati fesz.g.,Uterh=2X24V~2X4Amp.kimeneti áram mellett.Alig melegedett 1mm.Cu-z böl volt tekerve szekunder.
sziasztok van nekem egy 2x 280 w os erositom es azt szertnem kerdezni h mekkora toroid trafo kellene hozza szeretnem sajat kezuleg elkesziteni az alapanyagokat betudnam szerezni csak az a problema h nemtudom mibol menyi mijen es mekkora kell. ha megtudnatok nekem mondani az naon jo lenne
![]() ![]()
szia BARCZAP
nemtudnal kuldeni egy tablazatot amiben benne vannnak az adatok amivel meglehet hatarozni egy trafo erosseget. koszi
Ha 1mm vastag drótból megtekerem akkor meglessz a 160W? Vagy 2 száll 1mm összefogva.
sziasztok nemtudjatok h a rendes vasmagnak h kel kiszamolni a fajlagos induktivitasat egy 30 x 50x20mm es vasmagnak menyi lehet ? elore is koszi
Remélem nem beszélek hülyeséget.
I=P/U Azaz: 160W/(2x26.5) = 3A . Meg kellene nézni egy táblázatban ,hogy a 3A áramerősséghez milyen vastag drót dukál. Plusz egy picivel túlméretezném. ![]()
Toroidon, mivel eléggé szabadon van, az 1-es is kibírja a 3 A-t. Korábban már írtam lehetséges átalakítási módszert. Ha azt választod, a meglévő tekercsek keresztmetszetéhez is igazodni kell, mert más lesz a feszültségesés. Minimum 2*1-es huzalból tekerd.
Inkább leszedem és egyforma vezetékből tekerem meg, hogy ne legyen eltérés. 1-es az van, ha magában elég, de, ha tudok 2mm szerezni akkor azzal lessz tekerve, vagy 2db 1mm egyszerre tekerve.
Felesleges leszedni. Ha van elég hely és 3 szállal egészíted ki, tökéletes lesz.
Hali!
Valahol láttam itt, hogy egy ürge fejest ugrik a folyóba, csak be volt fagyva! Szerettem volna megint megnézni, de nem találom. Aki tudja a címet, kérném tegye megint ide valahova! üdv.: Foxi Idézet: „Valahol láttam itt, hogy egy ürge fejest ugrik a folyóba, csak be volt fagyva!” Beleőrült volna a toroidtekerésbe? ![]()
A huzalátmérő meghatározásához el kell döntened, hogy mekkora áramsűrűséget engedsz meg. Az áramsűrűség "1mm2-nyi keresztmetszetre jutó amperek száma"
![]() :felkialtas: Vigyázz! 2x1mm huzal keresztmetszete nem egyezik meg 1 db 2mm-es átmérőjű huzaléval !! A duplán vezetett 1-es összesített keresztmetszete 1,57mm2, a 2mm-es huzalé: 3,14 mm2. Kézi tekervényezésnél jobban meg tudod csinálni szerintem 2szál 1mm-essel. Az a módszer jó, hogy feltekered egy szállal, aztán a következő szállal és a végeket utólag egyesíted.
Fajlagos induktivitás mihez kell neked?
van egy toroid vasmagom es azt szeretrnem megtekercselni a neten talaltam is egy progit ahol mekell allitani a vasmag mereteid es megadja h mijen es menyi kabel kell csak a faji induktivitast is megkell adni ami eleg fontos vagy ha tud vki mas modszert ennek a kiszamitasara szivesen hallgatom koszonom
![]() ![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |