Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Tirisztor vezérlése MOC3020-szal
Lapozás: OK   2 / 2
(#) dörmi válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Dec 11, 2009 /

Köszi, akkor bekel szereznem a MOC30xx-et. Terhelés nélkül próbáltam, de a led csak egy pár másodpercig világított halványan és elaludt. Ilyenkor mértem ellenállást a kivezetésen, gondolom akkor csak zárt a triak. Azt láttam a rajzodon, hogy sorba kell kötni a triakra az izzókat.
(#) proba válasza dörmi hozzászólására (») Dec 12, 2009 /

Mi a gondja? villódzik a lámpa vagy abszolut nem világít vagy folyamatosan ég? Ha villódzik akkor a TIC226M érzékenyebb ezért azzal működnie kellene.
Ledekkel ezt a kapcsolást nem tudod próbálni, mert egy adott terhelő áramnak kell lennie a tirisztoron egyébként nem gyújt be,a másik egy adott feszültségnek is mert nem tud kialakulni a gyújtó áram.
Köbzoli : miért nem jó a TLP (egyébbként úgy nézem az is optotriak,nem tirisztor) melyik paramétere nem tetszik?
(#) dörmi válasza proba hozzászólására (») Dec 12, 2009 /

Szia! A lámpa abszolút nem világít. Kipróbáltam a TIC226M-el is. Ugyan úgy semmi. A próba az most élesben ment. Viszont ha a főkapcsolót le kapcsolom, akkor egy pillanatra felvillannak az égők. Felteszem a képet hogy volt bekötve.
Megépítettem ezt a termosztátot a keltetőhöz és ennek szeretném a reléjét kiváltani.
(#) dörmi válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Dec 12, 2009 /

Kivettem és nem megy.
(#) dörmi válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Dec 12, 2009 /

Próbáltam és nem világít a led,gondolom kellet volna.
(#) dörmi hozzászólása Dec 12, 2009 /

Köszönöm a türelmeteket,meg rendelem a MOC30xx-et.De ez nem volt a boltban,kérdeztem ma.
(#) proli007 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Dec 12, 2009 /

Hello!
Nem egészen látom át a párbeszédeteket, mert nem tudtam követni, mit szeretnétek kapcsolni, de úgy tűnik néhány dolog mellett elsiklottatok.
- A TPL3062 (bár én még nem látta ezt az eszközt) Egy optotriac amely ráadásul nullpont kapcsolós kialakítású. ("TLP3062 and TLP3063 consist of a zero voltage crossing turn−on photo-triac") Erősen hasonlit a MOC-ra, persze nem a 3020-ra, mert az nem nullpont kapcsoló. De ettől még nyugodtan kapcsolhat lámpát, ha ugyan ez a cél..
- Elsiklottatok Proba hozzászólása mellett is, ahol felhívta a figyelmet, hogy meg kellene nézni a TIC226 érzékenységére, és tartóáramára. Ezt nem teszteltétek. Az adatlap szerint, a TLP inhibit feszültsége 50V, tehát nullpont kapcsoló révén, csak ez alatt gyújt be. Viszont kérdés, hogy az TLP-vel soros 1kohm-os ellenállás, ezen a feszültség alatt, képes-e gyújtani a triac-ot?
- "Viszont ha a főkapcsolót le kapcsolom, akkor egy pillanatra felvillannak az égők." Írta Dörmi.. Előfordulhat, hogy fordítva kötötte be és ezért villant a lámpa kikapcsoláskor? De ha egyszer villant, akkor miért nem gyújtott máskor?
- optopróba kapcsolásban, a Led fordítva van bekötve, így nem is éghet. De hála égnek, mert ha begyújtott volna az optotriac, akkor ez a Led és az opto halálát jelentette volna, hiszen az áramot nem korlátozta volna semmi. Tehát a teszt led-el sorban ellenállás kell, mégpedig akkora, hogy az optotriac 0,6mA tartóárama felett legyen a Led-áram. De hogy az adatlap szerint az inhibit feszültség 50V, abból számomra nem derül ki, hogy mi az a minimális feszültség, ahol az optptriac gyújtani is fog.
Lehet az optót 24V váltóról, egy kis 1W-os izzó terhelésével lett volna célszerű tesztelni.

Szóval ezek a kérdések merültek fel bennem, olvasva a hozzászólásokat.
üdv! proli007
(#) dörmi hozzászólása Dec 12, 2009 /

Látom nagy port kavartam.
A led polaritását észrevettem, és helyesen kötöttem be. A TIC226M-el próbáltam és avval sem működött. A triak feliratos része az a kapcsolási rajzomon lefelé néz, így van be forrasztva. Az optónak pedig a bal felső sarkában van a pont. Persze nem erőltetem a dolgot, az a pár forint nem ér annyit hogy 2-300db. tojást kidobáljak a keltetőből. Azért gondoltam, mert ezek az alkatrészek voltak itthon.
(#) dörmi hozzászólása Dec 14, 2009 /

Sziasztok! Gondoltam meg osztom veletek is az örömöm, ugyanis életre keltettem a TLP-ét. Egy kicsit átalakítottam és működik, igaz több kapcsolási rajznak a segítségével, amit itt a, HE.-án és a neten találtam. Csak az nem hagy nyugodni, hogy kicsit elkapkodtam a dolgot. Ugyanis átalakítottam az egészet, TLP3062-re és TIC226M-re. Lehet, hogy működött volna az első is, ha a TLP cserével kezdem. Felteszem a működő kapcsolási rajzot.
Ui. Egy hónapja még hieroglifáknak neveztem a kapcsolási rajzokon az ábrákat. Ennyit az amatőrségemről. Nagyon sokat tanultam itt a HE.-án, amit köszönök is a sok segítő kész embernek.

új kapcs.jpg

(#) proba válasza dörmi hozzászólására (») Dec 14, 2009 /

És ez most fordítva működik ,ha kap vezérlést kikapcsol?
Igazából azt nem értem ,az eredeti miért nem működött??
A kondenzátor ellenállás soros tag általában csak a feszültség lökések elleni védelemre szokták használni itt viszont úgy látom a gyújtóáramot adja .Érdekes elképzelés, de nekem nem tetszik.(És a keltetőhöz sem jó,ha kap vezérlést kikapcsolja a fűtést ellentétben a relével ami rákapcsolta.)
Az eredeti panelen minden alkatrészt jól ültettél be? (opto,a triak nem fordítva került bele ?) A panel tükörképe sok csalafintaságot szokott okozni,ha nem akkor az R2 értékét csökkentsd 220-330 ohm-ra szerintem úgy biztosan működnie kell neki.
(#) dörmi válasza proba hozzászólására (») Dec 14, 2009 /

Szia! Ez most úgy működik, ahogy kell neki, vagyis mikor meg kapja a vezérlést akkor kapcsol be. „Az eredeti miért nem működött?” Szerintem valamit elcsesztem. Mert az első próbánál még volt bent egy led is. Ez a led ez halott, most hogy eredetileg is halott volt –e, vagy a próba folyamán halt meg nem tudom. Most már gyanítom, hogy a próba folyamán, és akkor meg halt az opto is. Próbáltam a led nélkül is utána, de nem ment. Ez után kicseréltem a BT137-et egy TIC226M-re így sem ment. Ezután jött az átalakítás, ami abból állt, hogy először kicseréltem a TLP-ét. Az eredeti panelon ugyan úgy a pontozott része oda került ahol az előző volt. Utána kicseréltem az 1K ellenállást 390ohm-ra. (Itt valoszinü ki kellet volna azonnal próbálnom, amit nem tettem.) Ezek után fúrtam négy lukat az eredeti panelon (mert el fért még) ahová az ellenállást és a kondit raktam, ezeket huzallal át kötöttem és így ment próbajáratra, ami egész nap tartott. De meg építem majd, az eredetit, újból mert van még egy új TLP-ém. Hogy tudnám meg nézni, hogy élet képes-e a régi optócsatolóm? Nem szeretném még egyszer kiforrasztani a működőt.
(#) proba válasza dörmi hozzászólására (») Dec 15, 2009 /

Ha van 12V akkor a bemenet ahogyan a rajzodon ,egy 1K ellenállás (lehet 2,2 is,a kondi sem kell ) ,a kimenet meg egy led meg 1k szintén . Szerintem erre működnie kellene úgy hogy az első bekapcsolásra kigyullad a led utána csak tápelvételre alszik ki.
(#) dörmi hozzászólása Dec 19, 2009 /

Sziasztok! Köbzoli, igazad volt az ominózus optocsatolóval kapcsolatban tényleg kuka.
Megépítettem az eredeti rajzodat is, annyi különbséggel hogy nálam TLP3063-as és BT137-es van a panelon. Mind három ellenállás 1K. Az építésről egy pár szót. Meg csináltam a panelt készre az ominózus optocsatolóval, nem működött. Erre ki cseréltem egy másik optocsatolóval és lám szépen megy. Ekkor jutót az eszembe, ezt egyszerűbben is meg nézhettem volna, csak meg kellet volna mérni műszerrel az optot diódaállásban.
Mindenkinek köszönöm a segítséget.
(#) dcsabi hozzászólása Dec 15, 2013 /

Sziasztok. Egy olyan Tirisztor meghajtás kellene, ami 0-5V ról meghajt egy MOC3083-t fázishelyesen, ez pedig egy SKKT162-t. Ez jelenleg összeállított gyári konfiguráció javításához kellene. Van egy 0-5V kimenetű hőfokszabályozó modul. Ennek a kimenetéehez van kapcsolva egy áramkör, aminek az a funkciója, amit említettem. Az a probléma vele, hogy induláskor egy pillanatra bekapcsolja a tirisztort és "lever" minden automatát a vonalon, mert egy jókora trafót vezérel. Kiméregettem ez a cucc a rossz. Helyettesítettem, egy MOC3083-al a gyári ajánlott kapcsolásával. Ki-be kapcsolgatni tudom. A gyári cucc vagy hibás, vagy eleve egy gagyi. A hőfokszabályozó lágyindítva adja ki a feszültséget, pont amiatt, hogy a trafó ne rugjon akkorát.
Az említett 0-5V tirisztor illesztő is tartalmaz optókat, de mindenből ki van köszörülve a felírat és nem tudom cserélgetni sem. Állítólag ennek a cuccnak mindig ez volt a "betegsége". Tehát, ami kellene az 0-5V ból optocsatolt tirisztor meghajtás, ami bekapcsoláskor nem "rúg". Végső megoldásként egy 8 lábú PIC-ben is gondolkodtam az ütemet egy opton a hálózatból venném.
De ha van egyéb jól bevált megoldástok szívesen fogadom, az eszköz kiterítve az asztalon...
(#) Einstein21 hozzászólása Dec 28, 2013 /

Sziasztok!

Van egy Boxlight Cinema 13HD típusú projektorom és a kapcsoló üzemű tápjában szeretném kiiktatni a védelmét. Van a PCB-n egy FA5332M IC. Ennek lehet köze a védelemhez és a tirisztorok vezérléséhez? Ha igen, hogyan lehet kiiktatni ezálltal a védelmét. Hogy miért is szeretném kiiktatni, arra annyi volna a válasz, hogy nem akar elindulni a gép, csak ötödjére. Ha elindul, akkor stabilan megy, ameddig csak akarom.

Előre is köszönöm a segítséget!

FA5332M.pdf

Következő: »»   2 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem