Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Gitár torzító / Effekt / Erősítő / Pickup
Lapozás: OK   48 / 316
(#) Rafael válasza ZSozsóó hozzászólására (») Dec 12, 2009 /

Hello!

Láttad a kapcsolást és az alapján írod? Ami a kapcsoláson azonnal a szemembe tűnt, hogy a trafón 2db 12V-os tekercs van és rámegy a graezt-re. Miért is? Nem mindegy, hogy 24V-os trafó van egyenirányítva? Mi a különbség? Nos nem értek a csövekhez, annak ellenére, hogy egy csöves torzítót már összeraktam.

Csoka69: úgy látom 12AU7-es csövek azaz ECC82-esek kellenek bele. THE HOOD

Csak lenne két ilyen csövem... összeraknám. Szintén várom Bourbonstreet véleményét a cuccról mennyire tiszta a Clean csatija?! /Mert állítólag alacsony feszen nagyon torzítnak a csövek./
(#) magitor válasza csoka69 hozzászólására (») Dec 12, 2009 /

Fűtésnek 12.6V 300mA kell az ecc83 nak! azért izzik halványan, egyébként narancsvörösen kell izzania, előferdülhet hogy kicsit lilás fénye van, bár én ezt 12ax7 nél láttam inkább.
Rafael: Biztos hogy szép tiszta, mert a ecc82/ 12AU7 es cső kifejezetten automotive-nek készült, az én csöves kapcsolásomban pl ha 60V rol hajtom, alig van valami torzítás ha a Odrive-ot kihajtom teljesen! Sőt alapból nekem is 24V az anódfeszem és 0 drávjba épphogy annyi torzítás van, amit a cső bepiszkol a hangba!
(#) magitor válasza magitor hozzászólására (») Dec 12, 2009 /

Elirtam, bocsi 12ax7 nek 12.6V 150 mA kell!
(#) csoka69 válasza magitor hozzászólására (») Dec 12, 2009 /

A fűtést egyenirányítva, vagy váltakozóban hagyva érdemes adni neki?

Az ecc83, és ecc85 el szerintem elmenne a kapcsolás, mert az olvasottak szerint, nem sokban különböznek, és a kapcsolásnak megfelelnek....
Szerintetek?

Az én előfokomban nincs baj?
Hiába rakom rá a csövet, nem ad semmi hangot... nem kéne a kimenetre csatolókondi?
Előrébb mellékeltem, amit megépítettem...
(#) CIROKL válasza csoka69 hozzászólására (») Dec 12, 2009 /

Idézet:
„Az ecc83, és ecc85 el szerintem elmenne a kapcsolás, mert az olvasottak szerint, nem sokban különböznek,”
Bocs hogy belebeszélek ! viszont a két csőnek nagyban eltérnek a paraméterei . Az ECC 83 , helyett a 85 -ös nem jó . ha az adatlapjukat megnézed akkor rájössz te magad is . ECC83 adatlap ECC85 adatlap eleve a csövek fűtését tekintve sem egyforma a 83-mas fűthető 6.3-12,6 Volttal is viszont a85 -ös csak 6,3 volttal ! Meg aztán ha az "ra" tényezőt megnézed akkor majd meglátod a lényeges külömbséget .
(#) ZSozsóó válasza Rafael hozzászólására (») Dec 12, 2009 /

Hello!

Kis feszültségről lehet próbálkozni az ecc83 alias 12ax7 el, sok sikert hozzá Nagy feszültségen jobban érzi magát. A 12au7 ha nem tévedek kimondottan telepes készülékekhez lett anno kitalálva, magyarán alacsonyabb anódfesszel is beéri, mint egy ax7es. Aztán lehet keverem valamelyik másik csővel, ez esetben bocsi, majd a szakik megmondják
Végülis szerinted mennyire mindegy, hogy 24V -os vagy 240V -os trafó van? A tápfeszültségben, ami egy nagyfeszültségre kitalált cső normális működéséhez kell szerintem, max ennyi 12AX7 re is vannak kis feszültségű alkalmazások, pl a Chandler Tube Driver néven ismert, de ott más is a kapcsolástechnika, a második cső rácsa pl a plussz tápra van húzva..stbstb. Biztos jó a The Hood is, nem mondtam, de ha csinálsz normális tápfeszültséget, ami kell egy 12AX7 nek, akkor 2 darab csőből már halálmetál torzítást is kihozhatsz akár. Tehát akkora géned van.
Ennyit tennék csak hozzá

Zsolti
(#) csoka69 válasza CIROKL hozzászólására (») Dec 12, 2009 /

Ohh!

Akkor vennem kell egy ecc82 es csövet még...

Ra az az Anódellenállás lenne?
(#) PetAd válasza csoka69 hozzászólására (») Dec 12, 2009 /

A fűtést szerintem váltóval old meg az elején. A fűtés vezetékeit össze kell csavarni, és minél rövidebb úton elhúzni. A fűtés mindkét vezetékét kösd egy-egy 100 Ohmos ellenálláson keresztül a földre. Így talán nem lesz brummos, bár a gitár elég kis jelet ad, lehet hogy még így is brummos lesz. Ha így nem jó akkor egyenirányíts, fogj egy 7812-t és diódával emeld meg a feszültségét, puffereld és úgy kösd a fűtésre, hűtőbordáról ne feledkezz meg. Mindkét esetben törekedj arra hogy 12.6V legyen a feszültség.
ZSozsóó: Szerintem te az ECC86-ra gondolsz, az a kisfeszültségű cső.

Idézet:
„Ra az az Anódellenállás lenne?
Nem ! Az ra , az erősítési tényező Javasolnám olvass egy picit a csövek világáról ? Az elektroncso oldalán is meríthetsz némi infót
(#) csoka69 válasza CIROKL hozzászólására (») Dec 12, 2009 /

Olvasom az oldalt, nagyon érdekes, nem bírom abbahagyni az olvasást! (nem mintha szeretném)

Arra gyanakszok, hogy az előerősítőmben megcseréltem az anódot és katódot, és azért nincs hangja...
(#) csoka69 válasza csoka69 hozzászólására (») Dec 12, 2009 /

Nem az... itt valami más a bibi... Valami tipp?
Az a hiányzó csatolókondi engem zavar... elhanyagolható a végéről?

A mellékelt kapcsolást mekkora tápról próbálod ? Csatolókondi az kéne oda a kimenetre ? Viszont az eredeti rajzon elko van ? Jobb lenne valami más fajta olajpapir STB .

A csatolókondi rajt van az eredeti rajzon , bár szerintem fordítva van bent. Mit kötöttél a végére? Csatolókondit mindenképp tegyél bele.
(#) csoka69 válasza PetAd hozzászólására (») Dec 12, 2009 /

Én csak az előerősítő részét csináltam meg.
Mellékeltem már előrébb is, hogy mennyit építettem meg belőle...

Igen láttam, azért írtam hogy az eredeti rajzon van csatolókondi. Mi van rákötve ennek a kimenetére?
(#) csoka69 válasza PetAd hozzászólására (») Dec 12, 2009 /

Egy Fisher erősítő.
Ezt szoktam használni ilyen célokra...
(#) csoka69 válasza csoka69 hozzászólására (») Dec 12, 2009 /

BC554 et nem kaptam, és az eladó ajánlotta a BC550-et, az van benne, és a Cső az régi... ennyit tudok mondani róla... és hogy nem működik...
(#) magitor válasza csoka69 hozzászólására (») Dec 12, 2009 /

Hümhüm, ez így érdekes, én annó megépítettem ezt a kapcsit, nekem a végfok nem akart menni, mérd meg a cső minden pontját, mekkora fesz, áram esik rá ha tudod!, illetve pár képet tehetnél fel a kapcsolásról, meg a csőről befűtve! Ilyen pl a 12ax7 fűtve.(Lásd alant a képen!
(#) csoka69 válasza magitor hozzászólására (») Dec 12, 2009 /

hmmm, számgéptáp?
Én is építettem már bele.

Az én csövem halványabban világít sokkal...
Felül lehet látni egy keveset belőle.
Forrlyukas próbapanelre raktam... de szerintem lemondok róla....
110V Anódfeszt adok, az munkapontilag sokat változtat?

Mérd meg a fűtőszálon átfolyó áramot. 110V tényleg elég kevés neki, de ettől még szólnia kellene.
magitor: Ötletes festés War, war never changes.
(#) ZSozsóó válasza PetAd hozzászólására (») Dec 12, 2009 /

Hello!

Köszönöm a helyre igazítást, akkor tévedtem, az azonban biztos, hogy ebben a kapcsolásban, mármint ebben a hood-ban, ilyen értékek mellett elég érdekesen szól a 12ax7, szerintem ez tuti. Ilyen kis feszültségről csak erőlködni fog szerintem, de ez persze privát vélemény.
Fűtésről annyit, hogy szerintem épp az elején kell DC, ahol érzékeny a fokozat, erősítőkben is az előcsöveket érdemes DC ről fűteni, persze azt sem kötelező. A fázishasítót meg már AC ról, mert eleve nagyok a jelszintek, meg a katódok is nagyobb feszültségen vannak. Szóval én azt mondom a felezőellenállás rosszabb ötlet, mint a DC fűtés, jó az is, de egy jó DC fűtésnek nem szabad brummot bevinni. Ami nálam előfordult már, hogy a sasszi nem volt leföldelve ,ezért brummogott, leföldeltem és nagyságrendet csökkent a brumm a próbasasszimon. 7812 is elég, nem kell a dióda, ha jól tudom 10% tűrés lehet +/- ban a fűtésnél, az a 600mV nem oszt, nem szoroz, de ha jobban alszik tőle a polgár, akkor lehet, meg amúgy is csak egy dióda....
Én még mindég azt mondom: értelmes feszültség, 12ax7, lehetőleg valami jó, tung-sol, sovtek vagy groove tubes, ha tiszta kell egy is elég, trióda- tone stack- trióda az atom tisztához, trióda - trióda - tone stack a kráncshoz. ha meg ennél torzabb kell ,akkor mégegy cső, jcm800 2203-4 vagy mesa recto eleje, vagy valami engl előfokozat. Ezekkel érdemes próbálkozni, meg moddolgatni.

Sziasztok
Zsolti
(#) jampi válasza csoka69 hozzászólására (») Dec 12, 2009 /

Ne haragudj meg, de ennek az előfoknak ,vagy nem is tudom minek, semmi értelme. Miért is nem építesz egy normális csöves előfokot? A netten annyit találsz amennyit csak akarsz! A végfok elé tehetsz pl. ilyet.

alembpre.gif

(#) ZSozsóó válasza jampi hozzászólására (») Dec 12, 2009 /

Hello!

Ebben egyetértünk, én is ezt sugalmazom Az általad belinkelt kapcsinak szép tisztája lehet, kicsit talán túl is vezérelhető egy erősebb pickuppal (trióda- tone stack - trióda). Engl előfokozatokat is lehet nézegetni, bár elég sok hamis rajz van a neten róla. Az alembicnek, vagy hasonlónak tök jó ami már régebben említettem, 2db pár VA-s trafó "összeforgatva"...filléres projekt és tuti jó.

Sziasztok
Zsolti
(#) jampi válasza ZSozsóó hozzászólására (») Dec 12, 2009 /

Vagy ha van egy olyan trafója ami 80-vagy 100-voltot tud, fesz kétszerezővel is el lehet érni a megfelelő anódfeszt.

Hello!

Jaja, 1-2 vagy max 4 triófához nem kell olyan kis belső ellenállású táp, elmegy az feszkétszerezővel is Az a max pár mA...

Zsolti
(#) jampi válasza ZSozsóó hozzászólására (») Dec 12, 2009 /

Van itt egy olyan, amit lehet "zúzásra" is használni!
(#) Rafael válasza ZSozsóó hozzászólására (») Dec 12, 2009 /

Amit igazából még most sem értek, hogy miért 2db 12V-os tekercsnek kell lenni a trafón...? /ami tulajdonképpen 24V és stabilizáva van 7824-el/
Meg épp Te is írtad, hogy "szembeforgatni" 2db alacsony VA -s trafót nem olyan nagy kunszt...
De miért fontos a két külön tekercs, vagy minek? /elvégre a fűtés is 7812 -vel van megoldva... nem az egyik tekercs 12V-os váltó feszével.../
Mert nekem van egy 24V-os trafóm amin van még egy 10V-os kivezetés is. De, hogy az miként van megtekerve fogalmam sincs. /Akkor az nem biztos, hogy jó trafó ehhez vagy az egészet csak félrértettem?/ És a lényeg, hogy a feszültségek stimmeljenek...?

Amúgy ecc83-as pedált csináltam, de túl torz és nem kivehető, hogy csöves a cucc. 12,1AC fűtéssel meg kb.: 24V-os anódfesszel, (feszkétszerezővel). Inkább egy tiszta hangú szintén alacsony feszes kapcsolás érdekelne, ami elé aztán bármilyen pedált rakhatok, de a hang főleg tisztán legyen csöves. /Ezért csillant fel a szemem a The Hood-ra/.
(#) csoka69 válasza jampi hozzászólására (») Dec 12, 2009 /

Nem tudtam elképzelni, hogy milyen egy csöves előfok hangja, és ez olcsó volt, ezért építettem meg...

Már utánanéztem én is neten, és találtam sokat.

Hétfőre be van tervezve, hogy veszek hozzá alkatrészeket.Előerősítő
(#) ZSozsóó válasza Rafael hozzászólására (») Dec 12, 2009 /

Szia!

Nem kell 2db 12V os tekercsnek lennie. Elég egy 24 es is, ebben az adott kapcsolásban.

Én a nagyfeszültség előállítására utaltam a szembeforgatott trafóval :
primer(230) - szekunder (12) ebből lesz a fűtés is erre rá egy másik kis trafó szekunderét(12) primer (230) egyenirányító, puffer és már van is jócskán 300V felett, ha graetz-el egyenirányítasz. A pár VA meg biztosítja, hogy nem lesz halálos fegyver a dologból semmiképpen.

A 24V és 10V -os tekercselésű akár jó is lehet, a 10V -ost egyenirányítod graetz-el ,megpuffereled jópár mF -al és simán rákötöd a csőfűtésre, szerintem 12V körül lesz, párszáz mV fel le nem számít. Nem kell feltétlenül stabról hajtani. Persze ez attól is függ, mekkora bika a trafó, igen nagy trafónál célszerű betenni akkor a csőfűtéssel sorba egy ellenállást, vagy ha van akkora egyenfeszültséged, akkor a stabot.

Zsolti

Hello!

Badcat jópofa, igazából én magam szoktam gyárit után építeni, aztán addig moddolni, míg nem tetszik, Így játszva tanul az ember Ez is jónak tűnik, egyedi hangja lehet, nem a megszokott marshall/mesa torzítás vonal. Így ránézésre elég sötét hangja lehet, ha nincs magas emelve a tonéban, de scoop-olt metálhoz tutui jól szólhat. Ez most csak benyomás a rajz láttán

Zsolti
Következő: »»   48 / 316
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem