Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » X / Y szkenner galvóépítés

Témaindító: Djatis, idő: Feb 22, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   16 / 41
(#) watt válasza mex hozzászólására (») Dec 14, 2009 /

Elég lenne néhány tized rés. A forgórészre nem sok hatása lenne a középállásnál.
(#) watt válasza slogan hozzászólására (») Dec 14, 2009 /

Van egy nagyfordulatú(33000rpm) fúróm, állvánnyal. Ebbe való köszörűfejet kell vennem. Ami a csempét viszi, az elvileg ezt is...
(#) gulyi88 válasza watt hozzászólására (») Dec 14, 2009 /

Ferritet bármi viszi.
Llégrést sima csiszolóvászonnal meg reszelővel szoktam tenni E magokba.

Torroidon nem gondolkoztatok? Meg lehet venni U magokat is.

Ha már írok akkor mekérdezném, hogy mi az ami visszatéríti a "forgórészt" alapállásba?
(#) mex válasza gulyi88 hozzászólására (») Dec 14, 2009 /

A szimetrikus négyszöghullám az alapállástól jobbra-balra ugyanannyi kitérést eredményez. Az egyenáram meg alapállást.
(#) slogan válasza watt hozzászólására (») Dec 14, 2009 /

Ne felejts el venni "kőlehúzót " is ,mert a gyári követ simán befogva szétrázza a géped !
A követ ,ha furatszerűt köszörülsz ,meg kell "hordósitani".
Nem célszerű sík kövel....
(#) dB_Thunder válasza watt hozzászólására (») Dec 14, 2009 /

Én már kísérleteztem vasmaggal.. nem egyszerű az eset.
Watt által rajzoltak szerint nem lesznek jók a vasmagok mert a mágnes azonnal befordul.
Tehát nekünk az lenne jó ha a mágnes pólusai a réseknél lennének..csak ezt a helyzetet a mágnesek nem szeretik.
Próbálkozhatunk egy másik mágnessel ami középhelyzetben tartja a forgórészt, de ez sem fog működni, mert igen nagy erőre van szükség. Viszont ez a nagy (rögzítő) erő miatt már nagyobb teljesítmény kell a mozgatásához.
Megoldást csak az itt látható 4 légréses vasmag adja..
(#) Panhard válasza mex hozzászólására (») Dec 14, 2009 /

Idézet:
„Az egyenáram meg alapállást.”

Ez nem teljesen így van, ha a galvónak be kell állni mondjuk 2fokos szögbe, a tekercs csak addig kap feszültséget amíg el nem éri a 2 fokot, ezt érzékeli az opto, és nem gerjeszti tovább a tekercset. Ha kicsit túllendülne, vagy kézzel továbbtekered, akkor ellentétes polaritást kapcsolr rá, és húzza vissza. De lényeg, hogy áram csak addíg folyik a tekercsen, amíg a kellérték és a vanérték nem egyforma.
(#) watt válasza slogan hozzászólására (») Dec 14, 2009 /

Az ehhez kapható cuccok precízek(és drágák)
(#) watt válasza dB_Thunder hozzászólására (») Dec 14, 2009 /

Ezért akarom, hogy teljesen körbe vegye a ház. Ha körbeveszi, leszámítva a légrést, akkor egyenletesen vonzza a mágnest. Ki kell próbálni.
A belinkelt rajzodon nem veszi körbe a mágnest a mag, így viszont van egy alapállása, ami nem biztos, hogy jó, mert rezonáns galvó lesz belőle. A középreállító erő kvázi egy rugóállandó, ami nem túl szerencsés a vezérlésnél.

Ha az elgondolásom szerinti kivitel esetén bármiféle alaphelyzetbe állító erő ébred, akkor kukában a helye az ötletnek. Tehát igyekszem úgy kialakítani a furatot, hogy a mágnest körbevegye.
(#) gulyi88 válasza Panhard hozzászólására (») Dec 14, 2009 /

Ezekszerint nincs galvo visszacsatolás nélkül. Így már oké, nem vezérelt hanem szabályozott "hajtás"
(#) watt válasza gulyi88 hozzászólására (») Dec 14, 2009 /

Vannak rezonáns galvók, oda nem kell visszacsatolás, csak azok nem annyira precízek és lassúak.
(#) mex válasza watt hozzászólására (») Dec 14, 2009 /

Nem bizok a teljesen zárt furatos kialakitás működőképességében. Az erővonalak mindig a legrövidebb, és a legjobb mágneses vezetőképességű közegen át záródnak. Ilyen kialakitás melett nem kényszerülnek a légrés nagy mágneses ellenállást jelentő útvonalán áthaladni, igy aztán a forgórészre sem tudnak hatást gyakorolni. A forgórésznek nincs meghatározott beállása, ez igaz, de igy ennek nincs értelme.
Az E-E kialakitásnál van alaphelyzet, gerjesztés nélkül is.

galvo.pdf

(#) Djatis válasza watt hozzászólására (») Dec 15, 2009 /

Nem akartam okoskodni sem csapkodni a mellemet de valami misztikus dolog folytán meg hogy szerinted nem értem az egészet csak megépítettem egy 20 K galvópárt amit még úgytudom senki maszekon nem tudott még.
Legalábbis nem tudok róla vagy nem osztotta meg kb 10 K ig mentek el hobby szinten.
Remélem ha megépíted a galvód megosztod mit tud mert sokan nem osztják meg az ilyen dolgokat .
(#) Djatis válasza mex hozzászólására (») Dec 15, 2009 /

Max pedig zárt fúratos mindegyik galvótest amit eddig láttam ga nem is úgy néz ki a mágnes körül de a régi galvóknak is kívül egyben vannak a lemezek lásd WWW.szupwepe.hu lézr meüben nézz körül látsz ott egyet
(#) watt válasza mex hozzászólására (») Dec 15, 2009 /

A rajzodon túl nagy a furat. Ha minden oldalról vastag ferrit veszi körül a mágnest, akkor nem szabadna találnia kitüntetett irányt.
(#) watt válasza Djatis hozzászólására (») Dec 15, 2009 /

Idézet:
„meg hogy szerinted nem értem az egészet”

Nem ezt írtam, ne ferdíts! Azt írtam, azt nem érted, ahogy én akarom megoldani! Úgy látom most sem. Felejtsük el!
(#) mex válasza watt hozzászólására (») Dec 15, 2009 /

Épp ezt mondogatom, ezért nem bizok a zárt furatos kivitelben. Vastag ferritben a tekercsek erővonalai nem fognak rákényszerülni a légrésen, és a forgórészen keresztüli záródásra, ha egyébként nincs telitésbe a mag. Légrést nyitva, máris egy kétpólusú motorhoz jutunk, aminek viszont van kitüntetett iránya.

Kérdés, hogy ez a kitüntetett irány milyen problémákat okoz. Jobb lenne, ha nem lenne kitüntettet irány, de az erőt csak maggal lehet tovább fokozni, ami ezt eredményezi, akár hogy is próbálom másképpen elképzelni.
(#) watt hozzászólása Dec 15, 2009 /

Közben egy érdekes dolog. Kértem ajánlatot 4x1,1x25-ös csőmágnesre, de nem tudnak ilyet legyártani! Ez van...
(#) mex válasza watt hozzászólására (») Dec 15, 2009 /

A 4x1x10 méretű meg rövid lenne?

Nem, legfeljebb kettől tennénk, de viszont az 1mm nem igazán jó, mert nem tudjuk beletenni az 1mm-es karboncsövet. Valószínű 5x1,1x5 lesz több darab. Csak az a d=5mm egy kicsit soknak tűnik.

Jut eszembe, hol lehet kapni 4x1x10-est? Talán ha megcsiszolnánk a csövet, vagy rudat venni és azt csiszolni...
(#) gulyi88 válasza mex hozzászólására (») Dec 15, 2009 /

Hasonló méretű neodíumokat lehet találni CD/DVD-rom(egyéb..) optika fókuszrészében, legnagyobb felületre merőlegesen polarizálva.
Próbálkozni jó lehet, igaz ez téglatest.
(#) Djatis hozzászólása Dec 15, 2009 /

Az euromagnettől is lehet rendelni cilinder mágnest most küldenek nekem is belső furat 2 mm külső átmérő 4 mm
de van nekik vastagabb is hossza 1 CM
csak most tudtam meg hogy helyben is lehet ilyet rendelni szupepén kívül
(#) watt válasza Djatis hozzászólására (») Dec 15, 2009 /

De nekem 3x25mm-es kéne és 4x1.1x25-ös. Ilyen meg a világon nincs! Aki ilyet tud, az érdekel!

Addig is jó lesz az 5x1,1x5-ös.
Most találtam Ferrit E magot is a próbákhoz EF20/6-os, pont jó méret egy mágnes próbájához.
(#) dB_Thunder hozzászólása Dec 15, 2009 /

Kedves mágnest rajtam keresztül rendelők !!!

Csináltam egy teszt rendelés, ami rámutatott a postaköltségre, ami felfele kerekítve 14 dolcsi. Most 5en vagyunk rá így 2,8 dolcsi fejenként plusz a magyar posta, akiknek majd postán megy.
Szerintem ez így már nem vészes a költség.

Holnap 20 óráig még bárki csatlakozhat, ill. változtathat az álláspontján.
Jelen pill 31 db 5x1,1x5
és 20db 6x2,1x5 mágnest rendeltünk plusz a többi apróságok..

( Ezzel a postai szolgáltatással 6-10 naposnak írják a szállítási időt )

(#) Roy Jones hozzászólása Dec 16, 2009 /

Csináltatok már próba galvót,hogy ilyen bátran rendelitek a mágneseket.Mindenkinek szíve joga...csak én abból indulok ki,hogy először megcsinálom a próba tekercset és próba mágnesekkel.
Ezt inkább Tisztelt db-Thunder fórumozótól kérdem Mert ha ez megvolt szívesen várnánk a képeket a prototípusokról.Nekem készül a galvóm,és felteszem mások tapasztalat szerzései miatt.
(és nem szeretnék megint felkelést szítani ezzel a hozzászólásommal)
(#) dB_Thunder válasza Roy Jones hozzászólására (») Dec 16, 2009 /

Igen én már építettem, galvót, kísérleteztem vasmagos állórésszel is, mint ahogy ezt már írtam 1 oldallal visszább .
Akkori anyagi lehetőségeim nem engedték hogy olyan új , és megfelelő anyagokkal dolgozzak, ezért a várt eredmény elmaradt. Viszont rengeteg információhoz jutottam.
Ami a képeket illeti, a weblapomon volt belőlük, de már leszedtem, azóta történt sorozatos vinyóhalálok miatt, nem tudom azt sem, hogy megvannak-e ezek a képek.
Ha találok akkor majd teszek fel...
(#) watt válasza dB_Thunder hozzászólására (») Dec 16, 2009 /

Szerintem a 6mm nem megfelelő ide, de már az 5-ös is soknak tűnik, de próbára jó lesz. A 3 dolcsi nem sok, de ha lehet,
akkor nekem inkább 4mm-es rúdmágnest rendelj 10db-ot, 4x12! A 6-osból nekem nem kell.
Valamint 2,5mmx1mmx2,5mm -esből 20-at!
És 2,53mmx5,5mm -ből 12-őt.
Persze kell a 5x1,1x5-ös is 10db , de a 6-os nem.
Írd meg mennyi lenne nekem így! Köszi!
(#) dB_Thunder válasza watt hozzászólására (») Dec 16, 2009 /

Nem is neked, és nem is magamnak rendelem a 6-os mágnest..

A többit privátba megbeszéljük de ha nem fog emelkedni a postaköltség, akkor csak 3 dolcsi plusz a rendelt mágnesek ára.
(#) watt válasza dB_Thunder hozzászólására (») Dec 16, 2009 /

Akkor félreértettem, elnézést! Amit írtam az nekem jó lenne, ha van még valami, akkor írj, vagy hívj!
Következő: »»   16 / 41
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem