Fórum témák
» Több friss téma |
Elég lenne néhány tized rés. A forgórészre nem sok hatása lenne a középállásnál.
Van egy nagyfordulatú(33000rpm) fúróm, állvánnyal. Ebbe való köszörűfejet kell vennem. Ami a csempét viszi, az elvileg ezt is...
Ferritet bármi viszi.
Llégrést sima csiszolóvászonnal meg reszelővel szoktam tenni E magokba. Torroidon nem gondolkoztatok? Meg lehet venni U magokat is. Ha már írok akkor mekérdezném, hogy mi az ami visszatéríti a "forgórészt" alapállásba?
A szimetrikus négyszöghullám az alapállástól jobbra-balra ugyanannyi kitérést eredményez. Az egyenáram meg alapállást.
Ne felejts el venni "kőlehúzót " is ,mert a gyári követ simán befogva szétrázza a géped !
A követ ,ha furatszerűt köszörülsz ,meg kell "hordósitani". Nem célszerű sík kövel....
Én már kísérleteztem vasmaggal.. nem egyszerű az eset.
Watt által rajzoltak szerint nem lesznek jók a vasmagok mert a mágnes azonnal befordul. Tehát nekünk az lenne jó ha a mágnes pólusai a réseknél lennének..csak ezt a helyzetet a mágnesek nem szeretik. Próbálkozhatunk egy másik mágnessel ami középhelyzetben tartja a forgórészt, de ez sem fog működni, mert igen nagy erőre van szükség. Viszont ez a nagy (rögzítő) erő miatt már nagyobb teljesítmény kell a mozgatásához. Megoldást csak az itt látható 4 légréses vasmag adja.. Idézet: „Az egyenáram meg alapállást.” Ez nem teljesen így van, ha a galvónak be kell állni mondjuk 2fokos szögbe, a tekercs csak addig kap feszültséget amíg el nem éri a 2 fokot, ezt érzékeli az opto, és nem gerjeszti tovább a tekercset. Ha kicsit túllendülne, vagy kézzel továbbtekered, akkor ellentétes polaritást kapcsolr rá, és húzza vissza. De lényeg, hogy áram csak addíg folyik a tekercsen, amíg a kellérték és a vanérték nem egyforma.
Az ehhez kapható cuccok precízek(és drágák)
Ezért akarom, hogy teljesen körbe vegye a ház. Ha körbeveszi, leszámítva a légrést, akkor egyenletesen vonzza a mágnest. Ki kell próbálni.
A belinkelt rajzodon nem veszi körbe a mágnest a mag, így viszont van egy alapállása, ami nem biztos, hogy jó, mert rezonáns galvó lesz belőle. A középreállító erő kvázi egy rugóállandó, ami nem túl szerencsés a vezérlésnél. Ha az elgondolásom szerinti kivitel esetén bármiféle alaphelyzetbe állító erő ébred, akkor kukában a helye az ötletnek. Tehát igyekszem úgy kialakítani a furatot, hogy a mágnest körbevegye.
Ezekszerint nincs galvo visszacsatolás nélkül. Így már oké, nem vezérelt hanem szabályozott "hajtás"
Vannak rezonáns galvók, oda nem kell visszacsatolás, csak azok nem annyira precízek és lassúak.
Nem bizok a teljesen zárt furatos kialakitás működőképességében. Az erővonalak mindig a legrövidebb, és a legjobb mágneses vezetőképességű közegen át záródnak. Ilyen kialakitás melett nem kényszerülnek a légrés nagy mágneses ellenállást jelentő útvonalán áthaladni, igy aztán a forgórészre sem tudnak hatást gyakorolni. A forgórésznek nincs meghatározott beállása, ez igaz, de igy ennek nincs értelme.
Az E-E kialakitásnál van alaphelyzet, gerjesztés nélkül is.
Nem akartam okoskodni sem csapkodni a mellemet de valami misztikus dolog folytán meg hogy szerinted nem értem az egészet csak megépítettem egy 20 K galvópárt amit még úgytudom senki maszekon nem tudott még.
Legalábbis nem tudok róla vagy nem osztotta meg kb 10 K ig mentek el hobby szinten. Remélem ha megépíted a galvód megosztod mit tud mert sokan nem osztják meg az ilyen dolgokat .
Max pedig zárt fúratos mindegyik galvótest amit eddig láttam ga nem is úgy néz ki a mágnes körül de a régi galvóknak is kívül egyben vannak a lemezek lásd WWW.szupwepe.hu lézr meüben nézz körül látsz ott egyet
A rajzodon túl nagy a furat. Ha minden oldalról vastag ferrit veszi körül a mágnest, akkor nem szabadna találnia kitüntetett irányt.
Idézet: „meg hogy szerinted nem értem az egészet” Nem ezt írtam, ne ferdíts! Azt írtam, azt nem érted, ahogy én akarom megoldani! Úgy látom most sem. Felejtsük el!
Épp ezt mondogatom, ezért nem bizok a zárt furatos kivitelben. Vastag ferritben a tekercsek erővonalai nem fognak rákényszerülni a légrésen, és a forgórészen keresztüli záródásra, ha egyébként nincs telitésbe a mag. Légrést nyitva, máris egy kétpólusú motorhoz jutunk, aminek viszont van kitüntetett iránya.
Kérdés, hogy ez a kitüntetett irány milyen problémákat okoz. Jobb lenne, ha nem lenne kitüntettet irány, de az erőt csak maggal lehet tovább fokozni, ami ezt eredményezi, akár hogy is próbálom másképpen elképzelni.
Közben egy érdekes dolog. Kértem ajánlatot 4x1,1x25-ös csőmágnesre, de nem tudnak ilyet legyártani! Ez van...
Nem, legfeljebb kettől tennénk, de viszont az 1mm nem igazán jó, mert nem tudjuk beletenni az 1mm-es karboncsövet. Valószínű 5x1,1x5 lesz több darab. Csak az a d=5mm egy kicsit soknak tűnik.
Jut eszembe, hol lehet kapni 4x1x10-est? Talán ha megcsiszolnánk a csövet, vagy rudat venni és azt csiszolni...
Hasonló méretű neodíumokat lehet találni CD/DVD-rom(egyéb..) optika fókuszrészében, legnagyobb felületre merőlegesen polarizálva.
Próbálkozni jó lehet, igaz ez téglatest.
Az euromagnettől is lehet rendelni cilinder mágnest most küldenek nekem is belső furat 2 mm külső átmérő 4 mm
de van nekik vastagabb is hossza 1 CM csak most tudtam meg hogy helyben is lehet ilyet rendelni szupepén kívül
De nekem 3x25mm-es kéne és 4x1.1x25-ös. Ilyen meg a világon nincs!
![]() ![]() Addig is jó lesz az 5x1,1x5-ös. Most találtam Ferrit E magot is a próbákhoz EF20/6-os, pont jó méret egy mágnes próbájához.
Kedves mágnest rajtam keresztül rendelők !!!
Csináltam egy teszt rendelés, ami rámutatott a postaköltségre, ami felfele kerekítve 14 dolcsi. Most 5en vagyunk rá így 2,8 dolcsi fejenként plusz a magyar posta, akiknek majd postán megy. Szerintem ez így már nem vészes a költség. Holnap 20 óráig még bárki csatlakozhat, ill. változtathat az álláspontján. Jelen pill 31 db 5x1,1x5 és 20db 6x2,1x5 mágnest rendeltünk plusz a többi apróságok.. ( Ezzel a postai szolgáltatással 6-10 naposnak írják a szállítási időt )
Csináltatok már próba galvót,hogy ilyen bátran rendelitek a mágneseket.Mindenkinek szíve joga...csak én abból indulok ki,hogy először megcsinálom a próba tekercset és próba mágnesekkel.
Ezt inkább Tisztelt db-Thunder fórumozótól kérdem ![]() ![]() (és nem szeretnék megint felkelést szítani ezzel a hozzászólásommal)
Igen én már építettem, galvót, kísérleteztem vasmagos állórésszel is, mint ahogy ezt már írtam 1 oldallal visszább .
Akkori anyagi lehetőségeim nem engedték hogy olyan új , és megfelelő anyagokkal dolgozzak, ezért a várt eredmény elmaradt. Viszont rengeteg információhoz jutottam. Ami a képeket illeti, a weblapomon volt belőlük, de már leszedtem, azóta történt sorozatos vinyóhalálok miatt, nem tudom azt sem, hogy megvannak-e ezek a képek. Ha találok akkor majd teszek fel...
Szerintem a 6mm nem megfelelő ide, de már az 5-ös is soknak tűnik, de próbára jó lesz. A 3 dolcsi nem sok, de ha lehet,
akkor nekem inkább 4mm-es rúdmágnest rendelj 10db-ot, 4x12! A 6-osból nekem nem kell. Valamint 2,5mmx1mmx2,5mm -esből 20-at! És 2,53mmx5,5mm -ből 12-őt. Persze kell a 5x1,1x5-ös is 10db , de a 6-os nem. Írd meg mennyi lenne nekem így! Köszi!
Nem is neked, és nem is magamnak rendelem a 6-os mágnest..
A többit privátba megbeszéljük de ha nem fog emelkedni a postaköltség, akkor csak 3 dolcsi plusz a rendelt mágnesek ára.
Akkor félreértettem, elnézést! Amit írtam az nekem jó lenne, ha van még valami, akkor írj, vagy hívj!
|
Bejelentkezés
Hirdetés |