Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Meteorológiai műholdvevő (137Mhz)

Témaindító: banday, idő: Nov 28, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   4 / 97
(#) szendi001 hozzászólása Dec 11, 2009 /

Sziasztok,

Nem is gondoltam, hogy az AGC problemara ennyi valaszt kapok. A leirasokbol ertem, hogy a muhold vetelehez az AGC felesleges. Az emliett radio viszont musor vetelere keszult egyelore, es a mini tuner egyik bemenetere AGC van irva ami fel tapfeszt kap. Nos eros allomas mellett a masik halk, jol jonne a hasznalata, de megzavart az FM modulacio. AM nel CW nel dinamika csokkenest okoz az AGC, ezert a "High End" elvekkel utkozik... Az lenne a kerdesem hogy van elvi/modulacios/matematikai oka annak, hogy FM vevonel nem javasoljatok az AGC-t, vagy ez csak kifejezetten a muhold vetelere alkalmas radional igaz , tehat ahol amugy nagy jel nincs, meg zavaro ado sem lakik mellettem?

Az igazsag hogy pl. a BITX nevu ado vevoben nincs, es
a fulem le szakadna, ha fules lenne rajtam Masok is irtak...
Az epites ahogy all most:
A BITX-rol eszembe jutott ez a csodas radio epitesi elv, amit egy indiai amator talalt ki: tehat olcso egyszeru, lehetoleg egyforma tanyo, tekercstest nelkuli konstrukcio stb, ami a harmadik vilagbeli amatorok munkajat segiti. Tehat korabbi hozzaszolasokhoz megjegyeznem, hogy lehet vevot epiteni csak tranyoval is, de szerintem ahol mi elunk egyszerubb legalabb egy KF ic-t hasznalni legalabb. Jelzem, hogy az en kornyekemen ket sima tranzisztor ara osszemerheto egy hasznalt radioeval :eek2: !!! tehat amig nem volt muhely addig hasznalt TV bol szerzett NPN tranyoval epitettem pl ezt a hangvekfokot, ami jobb lett mint az LM 386 es tarsai:
(5.kep)
Bővebben: Link

Talaltam egy tranyos radiot az RT EK73-ban, holnap megprobalkozom a tuner reszevel, aztan kuldom a kepeket, ha nem gyuladt ki

Koszonom a tanacsokat, az AGC mentesseg megmentett egy szabalzo kortol es nemi fejfajastol

FM.JPG

(#) kadarist válasza szendi001 hozzászólására (») Dec 11, 2009 /

Szia!

Az FM modulációs rendszerből következik az automatikus erősítésszabályozás nélkülözhetősége. Az információt a jel frekvenciájának változása hordozza, nem a amplitúdója. A négyszögjellé torzított vivő frekvenciaváltozását demoduláljuk. Akármennyire furcsa is, de FM-demodulátort tisztán TTL-IC-kből is lehet készíteni.
A megépítendő vevődhöz sok sikert kívánok. Viszont a germániumtranzisztorokat csak bontásból tudod beszerezni.
Én maradok a inkább az IC-s keverőknél. Jól megtervezett jól kiegyenlíttett keverő-demodulátorokat lehet kapni.
(#) kadarist hozzászólása Dec 12, 2009 /

A TTL IC-s FM demodulátorban még két analóg IC található. A végeredmény egy nagyon jó minőségű, kis torzítású demodulátor.
(#) pucuka válasza kadarist hozzászólására (») Dec 12, 2009 /

Üdv!
Így van. Pontosan ez az egyik nagy előnye az FM modulációnak az AM -mel szemben, hogy a hangosság (demodulátor kimenő feszültsége) függetlenné tehető (amplitúdó limitálással) a bemenő (antenna) feszültségtől, mert az ideális demodulátor kimenő feszültsége csak a lökettől (max frekvencia eltérés) függ. Az FM nél hsznált fázisérzékeny demodulátorok közül az aránydetektor eléggé amplitúdó érzékeny, míg a szorzó demodulátor sokkal kevésbé, és sokkal lineárisabb is.
A limitálás miatt van az FM vevőknek az a jellegzetes tulajdonsága, hogy vivőfrekvencia híjján erős zaj hallatszik, amit az ún zajzár használatával lehet, kell kiküszöbölni. Ezen ok miatt felesleges, és értelmetlen az AGC használata.
Az AM esetén, a demodulátor kimeneti feszültsége arányos az antenna jel feszültségével, ezért változó térerősségű állomások kb. azonos hangerősségű hallgatásához AGC, kíváló készülékek esetén ALC alkalmazása szükséges. (előre, és hátra szabályzás)
Azoknál a "gyengébb" minőségű FM vevőknél, ahol közös a KF erősítő az AM - fokozatokkal, ott szükség van az AGC -re az AM miatt, az FM -nél meg nem oszt, nem szoroz, illetve FM -re kapcsolás estén max erősítésre állitja a KF erősítőt, aztán lesz ami lesz.
Marad a vita tárgya, a bemeneti fokozat AGC -je, nagy jelek esetére. Szerény véleményem szerint ez nem hoz megoldást, mert a bemenő fokozat intermodulációs tulajdonságai az átviteli függvényektől, és az impedanciaviszonyoktól függenek, és az olyan szélsőséges esetekkel, amikor az adó közvetelen közelében kell üzemeltetni az FM vevőt, a rendes üzem biztosításához más utat kell találni. (nem az FM gerincadó közvetlen közelében kell DX elni, de ha szükséges, akkor árnyékolás, szűrőzés)
(#) pucuka válasza pucuka hozzászólására (») Dec 12, 2009 /

Még csak annyit, hogy egy rendes, jól megépített FM vevőbe AFC sem igazán szükséges, de ebben az esetben ahol a vételi frekvencia a doppler effektus miatt változik, szükség van rá.
Az a kis TTL vevő amiről kadarist ír, igen jó jó kis darab, nem is bonyolult, elég szélessávú, talán ki lehetne próbálni ilyen alkalmazásban is.
(#) kadarist válasza pucuka hozzászólására (») Dec 12, 2009 /

Ez a scaler-megoldás még a hetvenes évek szüleménye. A Rádiótechnika évkönyvben láttam először. Érdemes lenne kipróbálni. Gyors TTL IC-vel és egy szintén gyors komparátorral talán még direkt 10,7MHz-en is működne.
Az AFC valóban hasznos, bár az én vevőmben nincs ilyen áramkör. Igazán nem is kellett utánahangolni a műhold átvonulása alatt. Valószínű ez a vevőm nagy KF sávszélessége miatt van.
(#) szendi001 hozzászólása Dec 12, 2009 /

Koszonom a segitseget, AGC kerdes tiszta, igazabol mar ertem miert teszik bele az AM/FM vevokbe...keleten.Nos a fentiek tukreben, egyelore az AFC-t is kihagyom, nem hinnem, hogy a ket rezgokoros KF resz tul szelektiv lenne a feladathoz.
A germanium tranzisztor jo kerdes
A hangolt korok osszealltak a tunerben, az oszci jon mindjart, de tobb mint valoszinu, hogy kivaltom NPN RF tranyora, vagy dual gate FET-re.
Nos, terv szerint megprobalom osszeahazasitani a TBA120-al, aztan meglatjuk. Vegeredmenyben ha veletlenul bejon egy kommersz FM ado, akkor a gyufaszal mar sikerult, ha el nem rontom azt is
A tunerhez van ajanlott panel rajz (73 RT EK) , ha mukodik berajzolom Sprintbe, es kozze teszem.

Udv: Joe
(#) szendi001 hozzászólása Dec 12, 2009 /

Kivaltas sikerult egy Dual Gate Fet-el. Fel delutan szorakoztam a varikap tesztelesevel, es be tudtam huzni az oszcit CCIR savba. Szerintetek egy ilyen tuner also vagy felso keveresu legyen?Van egy szignalom, az egyetlen eszkoz kalibralasi celra. A szkopomon ezen a frekin semmit nem latok megprobalom holnap befejezni es fulre behangolni egy erosebb adora. Maszni nem maszik, legalabbis nem tunt fel.Igazabol a korok egyutt futasanak bealllitasatol felek, van valakinek tapasztalata hogyan lehetne osszehuzni a bemeno koroket, minimal muszerezettseggel?
Erdekes otlet a TTL IC-s dekoder, egyelore kihagyom szorasbol.

Elore koszonom, udv mindenkinek:
Joe

(#) pucuka válasza szendi001 hozzászólására (») Dec 12, 2009 /

Üdv!
Ha van szignálod, (ami megy ezen a frekin) akkor minden van. Ha nincs, akkor sajna csinálni kell egyet, egyszerű oszcillátor, FM ben modulálva, (mint a vez. nélk. mikrofonos topikban, vagy GDO)
Általában felső keverést használnak, az oszc a magasabb, így a tükörfrekvencián nagyobb csillapítás érhető el, és a felhasznált erősítőelemek is kevesebbet erősítenek. (hacsak nam raksz bele 10 GHz ft -jű tranzisztorokat)
(#) szendi001 hozzászólása Dec 13, 2009 /

A szignalom 108 megaig megy. Bele dugtam egy fel meteres drotot, es a vevon jol hallhato modulacio nelkul. (Azaz siri csond van ). Arra gondoltam, hogy nem inditom el az oszcit, hanem a szignal jelet hasznalom, es ugy ki tudom hangolni a bemeneti koroket egy erosebb adora. Ha ez megvan valahogy megprobalom uttetessel behangolni az oszcit is.

Egyik banatom, hogy a varikapokrol nem sokat tudok, szazasaval vettem Lomexben. Szerintetek a ket hangolt koros tuner eleg lenne a muholdra is, szelektivitas tekinteteben az egy koros TBA120 Kf-el?
Elvileg a gyari tunerek sem tartalmaznak tobb cuccot igazabol, legalabbis az enyemben 6 smd felvezeto van, abbol legalabb 3-at diodanak nezek. :yes:
Szep estet, Udv Joe
(#) kadarist válasza szendi001 hozzászólására (») Dec 13, 2009 /

Pakolj bele kerámiszűrőket. Persze a korrekt impedancia lezárás nem árt, de ez annyira nem kritikus. Akkor jó lesz a szelektivitás.
(#) szendi001 hozzászólása Dec 14, 2009 /

Koszi Kadarist a szuro otletet. Megneztem a 95 EK ban az airband vevot, ott van kevero utan egy tranyos fokozat, aztan szuro , tranyo, TBA 120 a sorrend. Megprobalok hasonlo iranyba elindulni, ha mar valami zorog. Elkeszult az elso tuner , also keveres lesz egyelore a szignal limit miatt. A masik verzioju tuner a fetes, meg nincs teljesen kesz.
Kozben talaltam ket tranzisztoros tuner leirast is, ugy tunik ott az oszci resz erosit is. Most konvertalom a rajzokat JPG-be, fenykepezek is, aztan varom a tanacsokat a hogyan tovabbrol
A forumban korabban talalhato egyik tuner rajzban van egy hiba, nem indult elsore , de bekarikazom azt is.
(#) kadarist válasza szendi001 hozzászólására (») Dec 14, 2009 /

A kerámiaszűrőnek viszonylag nagy csillapítása van,ezért egy egytranzisztoros kiegyenlítő-erősítővel szokták kiegészíteni.
Próbáld meg a TBA120-at, mint KF-erősítőt alkalmazni. A demodulátor-rezgőkört hagyd el, és valamelyik, eredetileg tekercsre menő lábról vedd le a felerősített jelet.
(#) ferzoo hozzászólása Dec 15, 2009 /

Nagyon jó minőségű kf.erősítőt lehet építeni Tda1047 Ic-vel,6V-ról már működik,csak nehezen beszerezhető,nem úgy mint TDA1596,ami 1db.tekercset tartalmaz 6-700ft.ért kapni.Kb.30db.alkatrész zajzár ák.+térerő mérő kimenet is benne van.
Ez utóbbi Ph.gyártmányú sztereó tunerben,és fetes építésű 132-188MHz tunerben is alkalmaztam.
Amúgy a lidl.ben kapható zsebrádió freki mérőjét használom,989MHz ig mér/ Fm.+ra kötve/ viszonylag pontosan,2,2V-ról megy nem ugrál.
A fetes tuner ST1025 tuner mintájára készült 1uV érzékenységű 2db.fet,2db.tranzisztor és Tda1047 Kf.Ic+1w-os hangvégfok AN ic-vel.
A hangolófesz.g 15V stab.ról,megy a varicapok hangoló feszültségét 15fordulatú preciziós poti állítja.
Ami fontos nincs PLL.mégsem hangolódik el.
(#) ferzoo válasza ferzoo hozzászólására (») Dec 15, 2009 /

Jelenleg ezeket használom kvarcos adók behangolásához,valamint 2m-es amatőr sáv vételére.
(#) kadarist válasza ferzoo hozzászólására (») Dec 15, 2009 /

Legalább a Te rádióid szépek Én a külalakot nézve megrekedtem a fejlesztés fázisában
(#) szendi001 válasza kadarist hozzászólására (») Dec 15, 2009 /

Szia Kadarist!

A szuroknek elvileg -6dB korul van a csillapitasa? Igazabol az utana levo tranyot impedancia illesztonek nezem. Sajnos egy db TBA120-am van, szoval az marad egyelore a demodulatorom. Ki fogom probalni az otletet! Ma rendeltem Hong Kongbol egy MC3362-ot, szoval ha netan megszolal a csoda tunerem, megprobalkozom a francia radioval. Azon gondolkodtam, hogy DDS el kellene meghajtani egy negyszerezot lokal oszcinak, ami tobb mint elegendo pontossag lenne.

Udv Ferzoo!

Nagyon szepek a radiok, Lidl itt is van szoval azt hiszem korbenezek, hatha lehet ilyet szerezni. Megneztem a TDA1596-ot es az nagyon olcson van, szoval ha szepen megkerlek, tudnal feltenni egy KF rajzot? ST2025 anno lattam egy komplett tornyot az egyetemi konyvtarban, az erostoje van a tesomnak is.
Kenytelen leszek csinalni a frekimerom ele egy osztot, es egy URH gdo-t, mivel az csak rovidre van, a szignal meg megall 108 megan...
Mindjart csatolom a korabban igert tuner rajzokat. Koszonom mindenkinek a segitseget!
(#) kadarist válasza szendi001 hozzászólására (») Dec 15, 2009 /

Nem tudom, meg vannak-e a RT 1990-es számai. Valamelyik számában szerepel egy egyszer transzponált varikap hangolású, kristályszűrős KF-el ellátott 2m-es vevő. Könnyen el lehetne készíteni műholdas felhasználásra is. Egy 50kHz-es kristályszűrővel tökéletes lenne.
Megkeresem a cikket, és felrakom ide. Annak idején szerettem volna elkészíteni, de én inkább maradtam az áthangolós módszernél.
Bővebben: Link
(#) szendi001 hozzászólása Dec 15, 2009 /

Itt van nehany tuner rajz:

Fontos lenne a 75 ohm-os tunerbemenet. A keresztdipól 75 ohmos koaxsszal működik.
(#) Ferkógyerek válasza kadarist hozzászólására (») Dec 15, 2009 /

ÜDV!
Csak egy baj van hogy 50kHz sávszélű kristályszűrő nem nagyon van. Én is pont ezen agyaltam, egy egyszer transzportált vevőn. Már a vevő IC-t is kiválasztottam SA605. Csak azok a fránya szűrők. Ez a 34kHz-es sávszélesség nagyon eltér a megszokottaktól. Az 5-20MHz között lévő kristályszűrők túl keskenyek, a kerámiaszűrők pedig túl szélesek.

Erre gondoltal,?A kf IC vajon meg letezik?
Igazad van, ranezesre a AFC kivetelevel minden stimmel :yes:

2meter FM.JPG

Bingó!
UA3089PC-vel helyettesíthetjük. 186 Ft.Bővebben: Link., sőt keverő is van.Bővebben: Link
(#) ferzoo válasza szendi001 hozzászólására (») Dec 15, 2009 /

A Tda 1596 ic.ről kapcsi rajzot letudsz tölteni alldatasheet-röl,az adatlapján minden +van.
Én is csak ezt tudnám felrakni,az aránydetektor tekercset 10,7MHz re kell hangolni a menetszámot +nézem holnapra.
A lidl-ben kb.évente 2szer lehet kapni,ezt a forgókondis frekimérős rádiót.Utoljára 1,5hónapja volt 2200ft.ért.
Nagy előnye az érzékenysége és egyszerűsége mellett,hogy 2db.merült elemről vagy akkuról is működik pl.2,2V,2,4V.Áramfelvétele 25-65mA mindössze.
Úgymond nem sustorog,kijelzője nem halványodik el,mint a régebbi piaci típusoknál.
1db.Cd2003 smd.Ic-re épül az egész rf.rész,hangvégfok pedig Tda2822.
Áthangolás 1,5óra alatt +van.
A panel fm.része és a kijelző panel közé be kell építeni vékony 0,5mm.lemezt,ez min.ra csökkenti a freki mérő órajele által keltett idegesítő 100Hz körüli szaggatott zúgást.
Ez főleg jól behangolt érzékeny rádiónál jelentkezik,mert a panel és a kijelzőlap ák.túl közel van egymáshoz kb.1cm.
Tehát +szórja a modulátor tekercset,ezt az Ic.rf.+kf.erősítője felerősíti majd a hangfokozatnál is rendesen benne marad.
Nos ezt sikerült kiszűrni végre jó lett.
(#) kadarist válasza Ferkógyerek hozzászólására (») Dec 15, 2009 /

Kompromisszumos megoldás lehet több kommersz kerámiaszűrőt sorbakapcsolni. A szűrők középfrekvencia-szórásai miatt a szűrőcsoport végén jóval szűkebb áteresztési sávot lehet így előállítani. De egy kristályszűrő persze sokkal jobb...

Udv Ferzoo, megnezem, hogy talalok e hasonlot, mert nagyon jo otletnek tunik ez az athangolas frekimerostol. Felteve, ha van radio, de mintha multkor lattam volna.
Kadaris, a szurok sorba...a profeta szol beloled ez eszembe jutott nekem is, azt nem latom, hogy a szurok koze kellene-e kulon illesztes. Kvarcokat raktam sorba letra szuronek meretezve, uber jol mukodik, van tervezo progi is ha erdekel valakit, mindenfele szurot szamol, mindjart megkeresem a linkjet.
Amugy, ugy latszik elmeleti szakember vagyok, a JoeTuner1.0 nem mukodik, lokal oszci megy, de nem akartam megtaposni , szoval feladtam mara...Megprobalkozom holnap a fetessel. Valoszinu tul kapacitas szort a szerelesem, pedig az oszci elindult ezerrel.

2 meterre gondoltad? A nyakot szivesen bevarrom Sprintbe es le is vasalom, SO42 van a Radiotechnikanal, a masik IC ha teljesen egyenerteku, akkor van ertelme foglalkozni vele. Mondjuk most mar megvarom a kis kinai csomagomat a franciahoz, annak a nyakja is be van mar rajzolva, es van benne AFC. 2 meterre jo lenne alapbol, nem tudom van-e ertelme athanolni...Ugy erzem ez amolyan szived csucske radio
[/OFF]Meg nem fenykepeztem le a hibas tunert, kicsit pihegek[/OFF]

2méterre, vagy műholdra egyaránt jónak tűnik a rádió. Minimális elhangolással jön a NOAA is. Az UA teljesen egyezik a CA-val, csereszabatosak egymással.
Kíváncsi vagyok a kínai csomagra. Csak nehogy ferde szemmel nézz majd a kütyüre a végén.
(#) szendi001 hozzászólása Dec 16, 2009 /

Sziasztok,

Mellekelten felteszem az egyik tuner paneljenek digitalis valtozatat. Igaz hogy szerepelt de az egyertelmuseg es az utanepithetoseg miatt melle teszem a kapcs. rajzot, es a beultetest is, a 73-EK bol valo. Azert szemltem ki, mert a tekercsek tavolsaga is adott pontos menetszamokkal, szoval jo esely van megepiteni egy az egyben.
(#) szendi001 hozzászólása Dec 16, 2009 /

A tkercsek itt vannak, keleti URH-ra

tekercsek.JPG

Következő: »»   4 / 97
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem