Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése
 
Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   831 / 2208
(#) Moszkvai válasza biji hozzászólására (») Dec 18, 2009
Nagyon igényes munka!
Szép lett!
(#) tungsram válasza mark.budai hozzászólására (») Dec 18, 2009
Ezt fejből is tudom: 250V-nál max 10ma. Az anódvesztesége 2Watt. Bár mondjuk ezt nem illik kihasználni mert egyrészről a katódját elemittálja parallel kisebb áramú üzemmódban kissebb a torzítása is. Érdekesség képpen az én átalakított APX100-osban ECC85 volt a meghajtó cső, pedig erről mindent el lehet mondani csak azt nem, hogy hangfrekvenciás cső.Lásd régi csöves rádiók URH fokozata.
(#) mark.budai válasza tungsram hozzászólására (») Dec 18, 2009
Jaa, én kevesebbre emlékeztem, talán 3-ra. Én is URH fokozatból szedtem ki az ECC85-öt ez EL84SE-be. De tetszik a hangja, bár kipróbálom 6N1P-vel is, mert azok EV-k, meg van belőle 9db. Nem fogom szerintem bennhagyni úgyse, csak kipróbálom. De lehet, hogy ha annyira tetszik a hangja, akkor bennhagyom azt. ECC85-ből meg csak 2 van, 1 sikeresen eltört, amikor festés után hoztam vissza a szobába.
(#) mayky válasza tungsram hozzászólására (») Dec 18, 2009
Az ECC85-öst én nagyon sok (magyar) csöves magnóban láttam alkalmazva.
(#) tungsram válasza mayky hozzászólására (») Dec 18, 2009
Megbízható és mivel relatíve nagyáramú csövek voltak nem voltak hajlamosak a gerjedésre és még a mikrofóniára sem. Ez nem mondható el pl. az ECC83-ról hiába is sztárolják a mai napig is.
(#) mayky válasza tungsram hozzászólására (») Dec 18, 2009
Szerintem azért fejlesztették tovább cc83-at (ha jól tudom) ECC808 néven, ami megítélésem szerint nagyok király kis cső, csak ritkán lehet hozzájutni.

Nem véletlen hogy ilyen horror áron árulják..

Tungsram-ot is láttam már hasonló áron:

ECC808
(#) tungsram hozzászólása Dec 18, 2009
Miután látom, hogy itt szakemberek beszélgetnek egymással úgy én is feltennék egy kérdést: kinek van meg véletlenül is a toroid trafók méretezése és ezeknek a mágnesezési görbéje.
(#) tungsram válasza mayky hozzászólására (») Dec 18, 2009
Sőt mi több én használtam is kiváló eredménnyel, csak az a baj ezzel a csővel lezárult a világhírű TUNGSRAM fejlesztőmunkája. Ez a cső messze meghaladta a korát: lásd fűtés csak 6.3Volt és a belső kiképzése is hibátlan volt. No mikrofónia no noise stb. Még váltóáramú fűtésnél sem morgott annnyira mint az ECC83.
(#) mayky válasza tungsram hozzászólására (») Dec 18, 2009
Én is használtam ebben , csak eladtam, a vevője utána kicserélte egy ECC83-ra.
Pedig a magasai jobbak voltak sokkal részletezőbb volt a hang, de vannak akik nem szeretik borotva éles magasakat, a túl sok információt.

Ja ránézésre a PCL86-os triódája is inkább egy ECC808 fele mint egy ECC83-é és ez hang megítélésében sokat számít.(sokan jobbnak hallják ezt a csövet mint az el84-.et) szerintem azt még senki se próbálta, hogy a pcl86 pentódáját egy külső ecc83-al van 6n2p-vel hajtja meg.
(#) tungsram válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Dec 18, 2009
Köszönöm szépen.
(#) tungsram válasza mayky hozzászólására (») Dec 18, 2009
Kérlek szépen ha volt egy cső amit elb.. na ez akkor az ECL86 parallel PCL86 volt . Számtalan esetben kellett cserélni mert a gyári adatokat sem tudta. Az anódjúk sokszor izzott és hajlamosak voltak a gázosodásra. DE ennél még volt egy szemetebb trükkjük is amikor a cső alján a getter kivált és f... begerjedtek.A Symphonia rádiók többségének ez volt a hibája. Csak egy orvoslat volt erre a hibára ha az A-osztályú munkapontot a katódellenállás cseréjével megváltoztattad méghozá fölfelé irányba ami a nyugalmi áram csökkentését jelentette. Én a mai napig ezeket nem tartom csöveknek.
(#) mayky válasza tungsram hozzászólására (») Dec 18, 2009
Nekem van Ezzel a csővel is erősítőm, valóban elég sok rossz van közte, de ha találsz 4 jót, akkor azért szépen tud muzsikálni.
Az mostani cuccomban most fix biassal megy 220k rácslevezetővel, így eléggé kordában lehet tartani a megfutás terén. Első körben katódbiasos volt, de úgy szinte minden cső megfutott.

A gerjedést is megoldottam egy trükkel
(#) tungsram válasza mayky hozzászólására (») Dec 18, 2009
Teljesen más ha D-osztályban üzemelteted fix előfesszel de még akkor előferdül, hogy megszalad. Nem fogod elhinni de nekem már szaladt meg PL519 is. Miért a mai napig nem tudom . Minden a helyén volt előfesz stb és egyszer csak beizzott és vége. Kihangsúlyoznám , hogy a rácskondi hibátlan volt és csőcsere után a gép ment.
(#) Imi65 hozzászólása Dec 18, 2009
Janika rávett hogy a börzén vásároljak be 6P15P-t. Megtettem, de egy kicsit nem EL84, hanem inkább EL83-as. Van valakinek üzemeltetési tapasztalata a 6P14P (EL84) vs. 6P15P terén?
(#) s.sanyi hozzászólása Dec 18, 2009
Srácok megépitettem az első monoblokkomat.Bekapcsolás után elkezdett zúgni és ahogy melegedett fokozatosan halkult a brumm, beállt eggy majdnem elfogadható szintre de ekkor elkezdtek füstölni a fűtéshez vezető szálak.mitől van ez?
(#) tungsram válasza s.sanyi hozzászólására (») Dec 18, 2009
Akár lehet fűtés- katód zárlat is ami pedig elég ritka. Apropó a fűtés egyik ága vagy pedig fűtés közepelő trimmerrel le van téve a GND-re?
(#) s.sanyi válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Dec 18, 2009
ez 80 tápcső ecc83 és el84.Mellékelem a táp rajzát. Találtam eggy kontakt hibát, ha hozzáértem a bemenethez csavarhúzóval akkor szikrázott az EL84 foglalata valószinűleg kontakt hiba .Megoldottam utána nem melegedett de eggy idő után elment végső nyugovóra a hangszótóm,ha hozzá értem a bemenethez.

táp.png
    
(#) s.sanyi válasza tungsram hozzászólására (») Dec 18, 2009
igen
(#) mark.budai válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Dec 18, 2009
Csak nem Jani rajzára gondolsz: Annak aztán gyönyörű hangja van :finom: ! Ezt én is elmondhatom, még számítógépről,hajtva, meg műanyagdobozos hangszóróval is olyan szépen zenélt, hogy csak na!
(#) mark.budai válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Dec 18, 2009
Ezt a rajzot öröm belinkelni!
EL84SE Jani rajza
(#) lpcollector válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Dec 18, 2009
Nem olyan komplikált ez sem, első csövesnek nálam is "tuti" bevált. (Éppen Tőletek vettem hozzá az ötletet és a bátorságot is).
Apróbb módosításokkal így néz ki...
(#) lpcollector válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Dec 18, 2009
Ezek szerint nekem szerencsém volt. Elsőre megszólalt, akkor még egy A-10 Accord rádió kimenőjével, és egész jó hangot produkált. (Számomra az érzékenysége okozott csak gondot, ezen kellett rontanom...)
Végleges formáját egy Fleta által tekert SM74-es kimenővel nyerte el.
Most is éppen ezt hallgatom, nem volt kedvem meg időm sem befűteni a 6C33C-ket.
(#) _ampervadasz_ válasza lpcollector hozzászólására (») Dec 18, 2009
Pedig a 6C33C - B az egy vagány kis cső, a maga három csöcsével.

Az az erősítőd mit tud?
Csak érdeklődés kép kérdezem, mert nekem az a cső nagyon megtetszett, igaz a közel jövőben sem számolok azzal, hogy építeni fogok egyet. (anyagiak)
(#) lpcollector válasza _ampervadasz_ hozzászólására (») Dec 18, 2009
Ebben a beállításban nálam 15W-ot tud 8 ohmos műterhelésen. A csak névleg 8 ohmos hangdobozaimon már közel 18W-ot.
Nekem is nagyon tetszik ez a cső, hát még a hangja
Viszont arra nem való, hogyha az ember "rákiván" egy lemezre gyorsan feldobja a "tányérra" és már szóljon is...
Tíz perc előfűtés után már képes lenne a katalógus szerint a megfelelő emmisszióra, de még újabb közel tíz perc kell míg a rákapcsolt anódfesz után stabilan beáll a megfelelő munkapontba ... De aztán!
(#) mark.budai válasza lpcollector hozzászólására (») Dec 18, 2009
Idézet:
„...Tíz perc előfűtés után már képes lenne a katalógus szerint a megfelelő emmisszióra...”

Tudtam én, hogy brutális egy cső ez, de ennyire..
(#) tungsram válasza lpcollector hozzászólására (») Dec 18, 2009
Na ezért szeretem a sugártetródákat (PL509,6p45sz,Stb) amit sokan tévesen pentódáknak hisznek. Ezek nem sz... nak hanem azonnal beáll minden munkapontjuk bár ezek sem HF- re vannak kitaláva. Viszont egy gondosan megtervezett ármkör mellett tökéletes hangzást adnak. Régen is volt triódás végfok AD1-es csővel ami nem igazán volt sikeres.
(#) _ampervadasz_ válasza lpcollector hozzászólására (») Dec 18, 2009
Rátaláltam.

Óóóó! Engem az érdekel, hogy szép hang jöjjön ki rajta, ezért kitudom várni azt a 20 percet.

Az IC -s Panaszkodikot, meg száműzném az örök konstrukciós szégyenfalára. Megmondom őszintén egyáltalán nem szeretem a hangzását. Az 3W -os EC84 SE legyalázza, 1/10 -ed teljesítményen, mindentéren.
(#) mark.budai válasza tungsram hozzászólására (») Dec 18, 2009
Én is szeretem őket, de nem csak ez miatt. Az a sajátos hangjuk, jóval hallani az EL84SE, meg a PCL86SE közt a különbséget, az első ugye pentóda, az utóbbinak inkább sugárformázó rácsa van. A 6P3Sz-re leszek kiváncsi, na meg a PCL82PP-re, lesz összehasonlítási alapom triódával, pentódával..
Ampikém, az EL84, ha EC84 lenne, akkor nem pentódának, hanem triódának kéne lennie.
(#) lpcollector válasza tungsram hozzászólására (») Dec 18, 2009
No egy ilyenre is rábeszéltek itt a fórumon, hála érte Nekik.
Viszont ezekhez az erölködőkhöz valóban elkelne egy érzékenyebb hangdoboz mint az enyém, bár a G807 már progresszív zenékkel is elég jól elbír.
Az igazán nagyot viszont a 6C33C hozza, mellette a másik kettő minden tekintetben halványabb ... (Hangsúlyozom, ezeken a hangdobozokon!)
(#) s.sanyi válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Dec 18, 2009
Én ezt a kapcsolást csináltam meg.Ha van egyszerűbb az jó lenne .Ehhez a kapcsoláshoz voltak alkatrészeim.Majd holnap még átnézem a kontaktokat lehet ott volt a hiba.Lehet az őreg csőfoglalt már beoxidálódott és nincs jó illesztésem .Ha van eggyszerűbb rajzotok akko légyszi tegyétek fel.
Következő: »»   831 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem