Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hegesztőtrafó egyenirányítása
Lapozás: OK   11 / 45
(#) mpisti válasza jandark hozzászólására (») Dec 16, 2009 /

Szia!
Ez kis teljesítményű tirisztorhoz való,van ott több rajz is. Ha nincs,akkor valahol megkeresem azt, ami nekem megvan valahol(kb,7-8éve volt utolján a kezemben)
Az elv ehhez hasonló,de ki van egészítve a nagyteljesítményű tirisztorok meghajtásához szükséges plusz tranzisztorral.
(#) jandark válasza mpisti hozzászólására (») Dec 16, 2009 /

Szia Pisti!
Belinkeltem ahonnan származik a kapcsolás..
Esetleg ha találsz kapcsolást és van a meglevőról nyákterved,nagyon megköszönöm..
Találtam régi rádiótechnika ujságban pár dolgot,ezekről mi a véleményed?tca785
(#) mpisti válasza jandark hozzászólására (») Dec 16, 2009 /

Szia! A dokumentum 14.oldalán található a kapcsolás. A tirisztorokat kell másképp kötni, a kapcsolás maga rendben van. De- azt hiszem,korábban említettem, van egy kapcsolásom,amely feszültség és áram szabályozással is rendelkezik. A szabályzó IC abban UAA145. Ez jól helyettesíthető TCA785-el.Más a lábkiosztása, mások a paraméterei, de funkcionálisan azonos.Meg fogom keresni, szerintem a céljaidnak megfelel. A szabályzó IC-n kívül egy 747-es kettős műveleti erősítőt tartalmaz még.
(#) jandark válasza mpisti hozzászólására (») Dec 16, 2009 /

Nagyon szépen köszönöm előre is,résen leszek.Addig is holnap átnézem a lehetséges fojtójelöltet a trafóhoz,és megirom mi áll rendelkezésre..
További szép estét
(#) szekegabi hozzászólása Dec 17, 2009 /

Sziasztok!

Van nekem otthon egy hegesztőtrafóm. Méretei alapján én minimum 3KW-osnak nézem, de nem számoltam utána. Kimenetét mértem, 40 volt körüli, nos, hogy heggesztéskor ez mennyire esik le, azt nem tudom. A problémám az vele, hogy heggesztés közben lazán veri a 20 amperes kismegszakítót. Nem mindig, csak hébe-hóba. Próbáltam már különböző pálcákkal más-más eredménnyel, de a végkifejlet ugyanaz.
A kismegszakító jó, mert apám szokott róla hegegszteni (más hegegsztőtrafóval) és azzal nem old le.
Mivel lehetne jobb működésre bírni?
Szerintetek, ha egyenirányítanám a szekundert, akkor meg lehetne akadályozni, hogy leverje a biztit?
Jó trafónak tűnik, de heggesztésre nem volt még használva (bár ara volt tekerve) és szeretném még használni az életben barkácsolásra.
(#) szekegabi hozzászólása Dec 17, 2009 /

Köszia választ!

Remélem a két ünnep között lesz időm foglalkozni vele és kipróbálom amit mondtál.
(#) erbe válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Dec 17, 2009 /

Gyanítom, hogy ott a fázisjavító sem fog segíteni. Valószinűleg túl laposra sikeredett a trafó karakterisztikája.
Szekegabi!
Nem figyelted meg, hogy új pálcával az elején még gyengén hegeszt, a vége felé, ahogy fogy a pálca, felizzik?
(#) mpisti válasza erbe hozzászólására (») Dec 17, 2009 /

Szia Béla!
90%-ra biztos hogy igazad van. A 40V mindenképpen kevés gyújtófeszültségnek, az 50-55V lenne a minimálisan elfogadható érték. A csatolás pedig "túl jó" a primer és a szekunder között,ha a trafó az általad vázolt működést produkálja. Ha az ív nagyon karakteres, a beégés nem szabályozható, akkor szinte biztos a merev csatolás a primer és a szekunder között.
(#) mpisti válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Dec 17, 2009 /

Szia Zoli!
Nem kaptunk pontos leírást arról,hogy a trafó bekapcsoláskor,avagy ívfogáskor veri le az automatát.
A fázisjavító kondenzátor természetesen segíthet,ha tudod hogy melyik esetre méretezted. Tudvalevő,hogy az üresen járó trafónak nagyon rossz a cos fi értéke, ha párhuzamosan kötsz vele egy kondit,akkor előállhat egy olyan állapot,ami(elviekben) ohmos terheléssé varázsolja a trafót.Emiatt a bekapcsolási áramlökés elmarad. De ha ívfogáskor újfent jelentkezik a probléma, akkor már nehezebben kezelhető a dolog. Ha optimális a csatolás a primer és a szekunder között, -azaz szórótranszformátorként viselkedik az ominózus trafó, akkor nem jelentkezhetne a túl magas primer áramfelvétel,mivel a szekunder feszültségnek jelentősen esni kellene a szekunder tekercs terhelésekor. Ha ez a feszültségesés nem következik be, nos akkor beszélünk merev csatolásról. Ebben az esetben viszont az ominózus trafó megfelelő szekunder feszültségre tekerve Co hegesztőbe alkalmas lenne(oda feltétlenül merev csatolású trafó kell)de elektródás hegesztésre nem igazán.
(#) jandark válasza mpisti hozzászólására (») Dec 18, 2009 /

Szia!
Kicsit lecsusztam a fojtóval..
Készitettem pár képet a meglevő dolgokról..A trafóm méretéhez képest kisebb a fojtónak való vas viszont a fele mérettől jóval nagyobb.(kb 3/4).
Kérdésem:hogy kezdjek a tekerésnek?-szedjem szét lemezenként,majd a csévébe lazán viszatéve a lemezeket,1-2db ot elhagyva elég laza lessz e?
Esetleg megoldás lehez e az mint a kimenőtrafóknál hogy a csévébe az E lemez egyirányban van és az utolsó 2oldali 1-1db lemez (az ilemezeket ráhelyezve a végére)forditottan?
A cséve szűkül lejebb hiszen a régi primer még lejön róla,igy kicsivel karcsubb lessz...
mellékeltem egy másik képet is amiben a hegesztőtrafó helyet kap,egy nagy méretü régi szünetmentes táp,..
(#) mpisti válasza jandark hozzászólására (») Dec 18, 2009 /

Szia!
Hát igen, a merev csatolás-amiről már korábban írtam.Ez a vas igazából Co hegesztőnek lenne alkalmas, elektródás hegesztőnek csak abban az esetben,ha az "E" és az "I" lemezek közé jelentős légrést tennél.Azaz először csak az "E"lemezekkel szorosan feltöltenéd a csévetestet, majd az"I"lemezeket szintén egy csomóba fogva légrés közbeiktatásával tennéd a helyére. Ebben az esetben viszont irdatlan üresjárási árammal kellene számolni. Elektródás hegesztőtrafónak én ilyen magot nem használnék.
Erre a célra teljesen más kialakítású trafó szükséges. Szerintem a neten találsz számtalan megoldást,ha nem, akkor megpróbálok keresni neked valamit. De ez a vas biztosan más célra való.
(#) jandark válasza mpisti hozzászólására (») Dec 18, 2009 /

Értem,ebből a vasból csak a fojtó lenne,,arra sem alkalmas?
(#) (Felhasználó 5823) válasza mpisti hozzászólására (») Dec 18, 2009 /

Sziasztok! Esetleg egy ötlet, a mikro tarfóknál alkalmazzák két külön csévetest közte 15-20mm hézag, ahova bergasztva (hegesztve) egy -egy vasmag darab, így csökken a primer és a szekunder szoros csatolása! Ha kell teszek fel képet!
(#) jandark válasza (Felhasználó 5823) hozzászólására (») Dec 18, 2009 /

Szia!
A mikró e vasába általában elszigetelten a primer után jön a tekercseket elválasztva (kb 5-6 lemez),majd pár menet huzal,és a szekunder tekercs.Az egészet öszepréselik,megy a talpa,amivel egyben az i rész,és ezen a ponton awi-val végigvarják a két oldalt.(ezért az öszepréselés miatt van az hogy olyan mintha ragasztva lenne,,fixre hegesztett választó lemezekkel még nem találkoztam mot-ban).
Nekem is van belőle szinte mindig kisebb nagyobb is,elég sok mikrót javitok..
Belegondolva a gyári hegesztőm is erre alapozza az álithatóságát hogy a csatolást a két tekercs közt egy menetesszárral eltolja...
Igy ha szoros a csatolás kisebb mig ha laza nagyobb feszültség van,,itt ez 42.5-47 v-ig terjed..
Azán majd a nagyok mondanak rá valamit
(#) (Felhasználó 5823) válasza jandark hozzászólására (») Dec 18, 2009 /

Mivel egy az oldal arra van, hogy bővítsük egymás ismereteit, mindjárt egy pár kép!

Persze ez igy korekt.Máris adok egy képet én is,, ha kell szét kapok egyet bemutatásra is,ezen látszik a két tekercs közti lemez..

100_4349.JPG

(#) (Felhasználó 5823) válasza (Felhasználó 5823) hozzászólására (») Dec 18, 2009 /

Ja én nem foglakozom mikró javítással, csak úgy hozzák őket!

Üdv

Két MOT-ból simán lehet hegesztőtrafót csinálni, nem lessz csúcs de lehet vele hegeszteni! Mindjárt megkeresem!
(#) (Felhasználó 5823) válasza (Felhasználó 5823) hozzászólására (») Dec 18, 2009 /

Na itt egy Youtube-os video pl:

A hapsi hegeszteni azt nem tud, de valami látszik!Bővebben: Link

És itt a cikk, hogyan készítsünk sza..ól várat!Bővebben: Link

Gyors voltál
No itt is látható a lemez a két tekercs között,gondosan elszigetelve a vastól..
Sokat elhordanak tőlem,főleg ponthegesztőnek párban..
Az egyszerü feladat..,Mivel a mikrótrafó nem állandó üzemre van tervezve,ezért a primer menetszáma kevés állandó terhelésre,ezért ponthegesztére a következőt javasolják:1 párat nézve:a 2 trafó primerje marad,szekunderek leszedve,majd erre 2-5menet hegesztőkábel (a szekunder helyére) majd a primerek sorba,és attól függően hogy mekkora fesz kell használják a szekundert magában párhuzamosan vagy sorban....
De ez a ponthegesztőben tárgyalva van..
Érdekes hogy mint a suszternek jó cipője....Nem próbáltam ki pedig lenne hozzá minden..
Sőt olvastam hogy a mikrótrafó szekunderét leszedve az új tekercs 1v/menet-ből kiszámolva 24 menet vastag rézhuzallal 24voltról,hegesztett már több emberke is..

A net az otthonom, pláne egy pár éve!

Én még arra is lusta vagyok, hogy előszedjem a co-mat, van mindig egy-két darab javításon. Azokat használom!

Leköröztél..
Hát igen lehet csinálni jó dolgokat főleg ha adott is hozzá valami..
Kicsit sokaltam a hosszu tápkábelt meg az a két csilivili kapcsolót,de azt leszámitva nem lett rossz..
Talán egy lágyinditónak több értelme lett volna,de sorbakötött primernél,nem kéne rántania a hálózatot.
(#) Freedomocska válasza jandark hozzászólására (») Dec 18, 2009 /

Szia -- én nem foglalkoznék a helyedben MOT-okkal . Nemrég vágtam be őket a MÉH telepre (pedig most nincs jó ára a vasnak )
(#) (Felhasználó 5823) válasza Freedomocska hozzászólására (») Dec 18, 2009 /

Nem akarlak megbántani, de ahhoz egy kis számítás elég lett volna, hogy plazmához milyen teljesítmény kell. Nekünk könnyű tudjuk, hogy egy háromfázisú 70A plazma 3x35A lomha betéttel van biztosítva! Oda teljesítmény kell nem mot. De nézz meg egy kínai hegesztő trafőt ekkora benne a vas! Ja végig olvastam a plazmás próbálkozásaid, a kitartás tetszett benned!

Üdv Leiszt Jani

(#) (Felhasználó 5823) válasza Freedomocska hozzászólására (») Dec 18, 2009 /

Egy egyszerű példa, most hoztak hozzám ( 3 hónapja) egy plazmát javításra, nemrég vissza adtam nem tudtam kipróbálni 3x20A kevés volt ahhoz, hogy a kompresszor is menjen meg a gép is. Én is 25év alatt hozzászoktam, hogy a cégnél 3x1000A-volt és egy-egy csarnok 3x350-el volt biztosítva. A ruszki hegesztő automaták két fázisról adták az 1000A hegesztőáramot. Otthon az ember kevés mint ide Makó!
(#) Freedomocska válasza (Felhasználó 5823) hozzászólására (») Dec 18, 2009 /

Nem értem miről beszélsz -- nem akartam 70A-es plazmát - Adott is le teljesítményt csak jóval kevesebbet adott át mint amire számítottam ezért elvetve . Jelenleg a gyári el megyen egyfázison 10A-es automatárról 35 A es beállítással --bár a feszültsége kisebb .
(#) Freedomocska válasza (Felhasználó 5823) hozzászólására (») Dec 18, 2009 /

Én meg egyszerűen kikapcsoltam a kompresszort és a tartályban volt annyi levegő ,hogy kipróbáljam . Csoda -- tudok vágni .
(#) jandark válasza Freedomocska hozzászólására (») Dec 18, 2009 /

Örülök hogy látlak!
Kár hogy a méhben végezték,szivesen néztem az épitgetős képeket..
Szégyenemre már volt vagy 100db ami itt megfordult de egyből se csináltam semmit..Ami rossz volt nekem is a méhben landolt..
Csak a kiváncsiság.
Következő: »»   11 / 45
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem