Fórum témák
» Több friss téma |
Láttam én is.Az is jó lenne,ha nem lenne SMD alkatrészekből,másrészt a másik egyszerűbb,de azért köszi!
Hát igen... egyszer próbaképp terveztem SMD panelt és úgy megtetszett, hogy azóta már csak így tervezek.
Szerintem megépítheted, csak egy kis kézügyesség kell hozzá.
Üdv!
Én is ezt a kapcsolást szeretném megépíteni pár power ledhez. Viszont 1 led helyett betehetek 3-at sorban? 3.6V-on 350mA-t eszik. (10.8V) A táp 11.5V és 12V között, inkább a 12-höz közelítve változik/változhat (stabilizált állítható dugtáp). 2A-es tekercs helyett tehetek bele 1.6A-osat? IRF-re szükséges hűtőborda? Hülye-biztosra kibővíthető? Gondolok itt arra, hogy a led árama legyen max 420mA. Viszont e fölé ne emelkedjen az áram. (ekkor fesz. gondok előfordulhatnak? A 3 párhuzamos ledet nem bírná már meghajtani a táp[max1A] vagy igen?) A 0.1R mekkora teljesítményű legyen?
Hogyan forrasztod be ezeket a LED-eket? Nekem is van ilyen hidegfehérben, de nagyon körülményes, mert a tok alján van csak forrasztható felület. Egyébként ugye tudod, hogy hűtőfelületet kell nekik kialakítani?! Megkérdezhetem még, hogy honnan szereztél ilyen LED-eket? Közvetlen a gyártótól? Nekem már nem enged többet rendelni, azt írja, hogy vegyem fel valakivel a kapcsolatot.
Eddig 2 rendelésem volt tőlük, 3 termékkel, most rendeltem megint sample-t 2 külön termékkel. Nem tudom, hogy mennyit lehet rendelni összesen.
Az adatlapban lévő hűtőfelületet alakítottam ki, szerintem elég lesz, bár még nem próbáltam, nem jöttek még meg. A hűtőfelületet csatolom. A középen lévő a negatív, a nagy, teli a pozitív. Forrasztást én úgy gondoltam el, hogy előre beónozom a feületet, majd a nyáklapot ráteszem a meleg vasalóra, majd amikor megolvad rajta az ón, akkor az smd ledet ráhelyezem szépen az ón felületre, majd ha rátapadt, akkor az egészet leveszem. Még nem próbáltam ezt a technikát, de szerintem beválhat
-Tehetsz bele 1,6A-es tekercset.
-Hűtőborda nem szükséges. -3 led mehet sorba, állítsd be 350mA-re és akkor annyit kapnak a LED-ek ha esik, ha fúj. -Ami nyákterv fentvan... azokkal az alkatrészekkel 1,5A-ig lehet állítani, de max 2 A-ig át lehet alakítani. -Ellenállásból 1-2W-os biztos elég.
Eppen most fejeztem be egy aramgeneratort, LED-es lampakhoz.
Az alapja egy szabalyozhato lm2679-es stepdown, aminek a sense vezeteket egy muv. erositovel taplalom, ami viszont a figyeloellenallasrol kapja a jelet. 5db 1W-os LED sorbakotve, 330mA-el taplalva (max 350-et bir), a figyeloellenallas 1 Ohmos 1W-os, hideg. A feszultseg kb 15.8V, egy 19V-os notebooktaprol hajtom. Szepen lehet merni, ahogy a feszultseget veszi le folyamatosan (mert a LEDek melegszenek), mikozben az arammero el sem mozdul a beallitott ertekrol...
Köszi a válaszokat!
Nem tudod még azt esetleg, hogy a feszültségek hogyan fognak változni a ledeken? Mert ugye sorba van kötve a figyelő ellenállással, amin nem sok fesz marad, a tekercsen és a feten. Erről a kettőről nem tudok nyilatkozni, csak sejtésem van. Ha bekapcsolja a fetet, akkor azon nem sok fesz esik, mnt a figyelőn, de a tekercsen akkor mekkora fog? Ha egy ledet hajtanék meg vele, akkor nem kerülne rá több feszültség, mint ami ki lett mérve, és a led adatlapján ahhoz az áramhoz, akkora fesz tartozik?
Sziasztok!
Új ember vagyok, és próbálkozom egy lézerled felélesztésével. Vettem egy LM317-es IC-t, az Adj és az Out lába közé bekötöttem egy 10 ohmos ellenállást, és a leírása szerint akkor 125 mA-es áramot kellene a kimeneten produkálnia a kép szerinti kapcsolásban. Ehelyett kapok 32 mA-t, amivel a led épp csak pislákol. Van valami tippetek, hogy miért? Előszőr azt hittem, kevés a bemeneten az 5 V, de 12V-nél is ugyanez a helyzet.
Hello!
- És az LM bekötését megnézted? Mert nem a "szokványos" háromlábú. - Szűrés meg van a bementi oldalon? Mert ha brummog, nem ad ki annyi áramot amit lehet - Mérd meg az ellenálláson eső feszültséget, annak 1,2V-nak kell lenni. Ha annyi, akkor nem akkora az ellenállás. Ha nem, akkor mégis kicsi a fesz, vagy gerjed. üdv! proli007
Sziasztok
Segítenétek? Van nekem 1 1.5Kw-os 220as villanymotorom, hogy tudom átalakítani generátorrá? Vagy egyáltalán bármely más motort, melyik lenne a legalkalmasabb? Köszi előre is!
Hali!
Talán ebbe a témába jobban beleillik kadarist: ezzel nem sokat segítettél (nem kötöszködésképp írtam)
Valóban nem sokat. Most ennyire futotta.
Üdv! Én egy olyan kérdésel fordulok hozátok hogy én egy 5w Power ledet szeretnék működtetni 1,5V elemről, s hogy ez összejöhesen megoldható e egy DC-DC Step Up és egy Áramgenerátor segítségével a vagy roszul gondolkodom?
Egy 5W teljesitményű led ~1.5A vesz fel teljes fényerőnél, 3.3V feszültségen, (feltételezem, fehér fényű). Ez viszont több mint 3A jelent 1.5V-os táplálás esetén, ami jóval több is lehet a step-up hatásfoka függvényében. A góliát elemen kivül csak akkus táplálás jöhet szóba. Gondot jelent, hogy milyen kapcsolóelemet használjunk, de gyakorlatilag csak bipoláris tranyó jöhet szóba házilagos kivitel esetén. Esetleg külön step-uppal lehetne fetvezérléshez feszültséget előállitani. Maga az áramgenerátor pedig, jó ha kapcsolóüzemű, illetve célszerű a step-up részt mindjárt áramgenerátorosra kiképezni. A böki, hogy rajzom nincs róla, a netem sem igen találni...
Szét kell nézni a neves gyártók kinálata közt, Ők már rég megoldották ezt a problémát. Valamelyik ledes topicban (kertivilágitás ?) láttam önrezgő feszültségátalakitót, talán az alapján el lehetne indulni.
Köszönöm a kímerítő választ! Nagyábol értem Egy 2-3 5w ledből szeretnék egy Binyigli lámpát lehetőleg nem túl sok akuelem működtetésel de először egy 1 ledest készítek tesztelgetni.
Megépítettem EZT a kapcsoló üzemű kis tápot ,egy db power ledet akarok róla üzemeltetni.
Szépen megy is ,(3.6V 0.350mA ennyi kell a lednek) mérhető mikor üzemel, és kb. 85% hatásfokkal. Viszont ez a kapcsolás a feszültséget igyekszik állandó értéken tartani nem az áramot. Számít ez valamit ? Szerintetek átlehetne alakítani hogy áramgenerátorként működjön. Vagy jó így ahogy van...? Köszi a segítséget.
Ja és természetesen nem a fix fesz.értékű ic-t használtam hanem az LM2674-ADJ tipust.
Ha jól látom, ebben van áramkorlát. Azt beállítod a 350mA-re, a feszültséget pedig egy magasabb feszültségre, kvázi mindegy mennyire...
Hát szerintem az inkább csak limit és nem áramgenerátor
, én nem látom hol lehetne állítani.
Sziasztok!
Nem éppen az itteni témákhoz illik, de áramgenerátor: Keresek egy precíziós áramgenerátor kapcsolást, ami 1...100 mA körüli áramot szolgáltatna és referenciaforrásnak lehetne használni. Onnan már csak egy lépés, hogy a meglévő 0,1%-os ellenállásaimmal feszültség-referencia is megvalósítható lenne.
Hello!
Pont most készítettem egyet, csak még nem rajzoltam le... üdv! proli007
Hello!
Megelőztél.. De Jóska több helyen is rakott fel hasonló kérdést.. De majd meglátjuk, hogy mire jó, ha felteszem a rajzot. Alapvetően nem sok különbség van, csak kicsit más. üdv! Gábor
Hello!
Nos elkészült. Lehet komplikáltnak tűnik, de még sem az.. - Ha nagy átfogással szeretnéd használni, akkor célszerű tízfordulatos Helipotit alkalmazni. - Lehet más Fet-et is használni bele, de akkor a stabi feszültséget legalább 6V-ra kell megemelni. - Szakadt kimenetnél, vagy az áramgenerátor túlterhelésénél jelzés van. (ami itt nem rövidzárat jelent, hanem nagyobb értékű terhelő ellenállást, mint amin a tápfeszültség be tudná állítani a szükséges áramot) - A Fet-re természetesen hűtés kell. - Ha pontosabb referenciát szeretnénk alkalmazni, mint amit az LM7805 tud, akkor egy TL431-el kell a referenciát előállítani. - R8 cseréjével itt is lehetne "áramtartományt" beállítani, mint a Zoli által feltett rajzon, csak annak kapcsolástechnikája nem jó. Tekintve, hogy a kapcsoló átmeneti ellenállása beleszól a mérés pontosságába. üdv! proli007
A FET-es "végfok" további gondolatokat ébresztett bennem. Van néhány azonosítatlan diódám. Némelyik vélhetően Zener. Mi van, ha megfelelő FET-et választva 60÷120V-ról hajtom meg? Bár a szükséges vizsgálóáram csak 0,1÷1mA körül lenne, a FET hűtésére akkor is oda kell figyelni (különösen, ha nyitóirányban rakom be a diódát. Így viszont meg lehetne állapítani a letörési feszültséget. Szerinted működhet?
Hello!
- Az 5V-os stabit azért választottam, mert általában ez van kéznél, és a tápfeszültséget a szükséges minimumra választani. Így ez 8V-ra adódik. Az 5V még éppen megfelel a Fet működéséhez, levonva az LM358 maradék feszültségét. - Semmi gond, ha a tápfeszültséget felviszed, természetesen a stabi feszültségét is meg kell emelni a Fet küszöbfeszültségének megfelelően és külön tápról kell járatni a stabit, mert annak maximális bemenő feszültsége kb. 40V. - Ha a pontosabb TL431-et szeretnéd alkalmazni és 1mA kimenő áramot, akkor érdemesebb a poti feszültségét feljebb vinni pld. 1V-ra, hogy a műveleti erősítő Offset feszültsége elhanyagolható legyen a vezérlő feszültség mellett. Természetesen R8-at így 1kohm-ra kell választani. A "biztonságot jelentő Q1 tranyót ekkor érdemes egy BS170-re cserélni. üdv! proli007
hali
1,5amper (állítható) teljesítményű power ledhez való áramgenerátort keresek valakinek van ilyen kapcsolása? |
Bejelentkezés
Hirdetés |