Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Meteorológiai műholdvevő (137Mhz)

Témaindító: banday, idő: Nov 28, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   6 / 97
(#) gerenk válasza kadarist hozzászólására (») Dec 19, 2009 /

Régebben megépitettem a konvertert, külső PLL-es
oszcillátort kapcsoltam az S042 ic-hez /MC145152 PLL.
ic-vel működő VFO /, 130-150 MHz sávban lehetett hangolni 12,5 KHz csatornaraszterrel.
M10 zsebrádió 10,7 MHz kf fokozatát kapcsoltam a kimenetre.
Nem nagyon tudtam fogni vele semmit sem, lehet hogy éppen rossz időben, próbálkoztam, csak arra emlékszem
hogy valami különös gépadószerű adást fogtam, lehet
hogy a NOAA adása volt, csak akkor még ezt nem tudtam,
azután a fiók mélyére került.
Lehet hogy érdemes lenne a konvertert újraéleszteni.
Csatolok egy pár képet.
(#) 20sz Jófiú válasza gerenk hozzászólására (») Dec 19, 2009 /

Ez nem az 1992-es RTÉK-ben volt?
(#) kadarist válasza gerenk hozzászólására (») Dec 19, 2009 /

Szia!

Éleszd újra! A 160 megás sáv még mindig tele van sok érdekességgel, nem is beszélve 145 megáról, na és persze 137 MHz-ről, a műholdas sávról.
(#) gerenk válasza 20sz Jófiú hozzászólására (») Dec 19, 2009 /

Már nem tudom melyik ÉK-ben volt, de arról a cikkről és kapcsolásról van szó ami itt 3 hozzászólással visszább
található. Az a kapcsolás lett elkészítve.
(#) kadarist válasza 20sz Jófiú hozzászólására (») Dec 19, 2009 /

Szia!

a '89-es évkönyben volt a kapcsolás.
(#) 20sz Jófiú válasza kadarist hozzászólására (») Dec 19, 2009 /

Igen-igen! Ezt régebben én is meg akartam építeni de inkább áthangoltam a meglévő műsorvevőket. Hát ez nem ma volt!

Szerinted a PLL VCO ezzel a 12,5 KHz raszterrel megfelelő, vagy át kell programoznom?
Van egy BRG FM301 rádióm annak szeretném a vevőjét
használni az FM10 zsebrádió helyett, 10,7 MHz 15KHz
sávszélességű kvarcszűrővel indul, CA3089 FM KF
ic-vel működik.
Hf. erősítő kell-e, vagy hogyan tovább, ha a meteo műholdat akarom pc-re behozni?
(#) kadarist válasza gerenk hozzászólására (») Dec 19, 2009 /

Jó a kis csatornaraszter, azzel nincs gond. Csak amikor léptetsz, még mindig jön adás, még mindig... Csak amikor ellépsz vagy 30-40 kilohertzet, akkor gyengül, majd szűnik meg a vétel. Legalább 50 KHz KF sávszélesség kell!
NOAA hangminta:noaa_mp3
Erről az oldalról való:mark

Köszi a segítséget, azt hiszem át kell olvasnom az
RTÉK 2009 meteo műhold vételével kapcsolatos cikkét,
aztán nekikezdek valamelyik vevő elkészítésének.
Tetszik a francia projekt is, már régóta tervezem hogy elkészítem, igaz nem meteo vételre akartam.
Megvettem az MC3362P ic-t is Debrecenben, tavaly
800 Ft volt, kvarcok is magvannak, az LCM mérőt is elkészítettem, GDO-m, frekimérőm van, a feltételek adottak.

(#) szendi001 hozzászólása Dec 19, 2009 /

Helyzet jelentes :

Levasaltam a francia radio paneljet, azt irja a koma, mar amennyire lejott a francia angol online forditasbol, hogy az AFC-t ki lehet iktatni hangolas idejere.
A tunerem oszcijat atalakitottam, BF199 -el azonnal beletalaltam az FM savba. Feltunt, hogy a 22 pf forgo trimmer kondi sok lesz 137 megara (kene vagy 5 pf), 5 menet mag nelkul 5 os csevetesten, ket varikap es kb 10 szazalek kondi behozza az egeszet 100 Megahertz kore. kb 25 szazalek trimmer leviszi 88 Megara az oszcit. Egyelore minden jo, mindket KF tekercs 10,7 mega korul van, holnap jon az eles teszt a Maplinos KF-el. Az en MC3362-m meg valahol a repteri raktarban lehet, varom de csak Karacsony utanra.

Szep estet:
Joe

(#) Medve válasza szendi001 hozzászólására (») Dec 19, 2009 /

Én vezetéknélküli telefonokból szedtem ki ilyen IC-ket, kerámiaszűrőstül. Persze bokorba kell érte menni
(#) 20sz Jófiú hozzászólása Dec 20, 2009 /

Műsorvevőben még nem találkoztam olyannal ami venné ezt a hullámsávot pedig létezik. Bővebben: Link
(#) szendi001 válasza 20sz Jófiú hozzászólására (») Dec 20, 2009 /

Apam, szerintem itthon le is csuktak, ha volt egy ilyened pottyos kendovel letakarva Nagyon szep es hihetetlen ritka radio lehetett.
(#) Medve válasza szendi001 hozzászólására (») Dec 20, 2009 /

A Conrad-ban is lehetett hasonlót (gagyibbat) kapni zsebrádió formában, nekem is van ilyen, az még a CB-t is fogja, de nagyon kellemetlen hangolni az áttétel miatt.
(#) szendi001 hozzászólása Dec 20, 2009 /

Mellekelten felteszem az 1.0 verzios nyak tervet az SO42p TBA120 parosu radiohoz. Van benne egy keramia szuro, tettem melle egy LM368-ot, es a piros vonal menten eltorve csak a KF resze is hasznalhato, tehat elvileg ossze lehet dugni az epulo tuneremmel is.
Tudom nem a legkisebb panel a vilagon, de legalabb elfer nehany extra alkatresz, ha modositani kell.

Mivel a francia radiot epitem, ez a verzio egyelore talonban van nalam, de ha valaki nekiall, szivesen irok teljes alkatresz listat, pontos beultetesi pozicioszammal. :yes:
Ha valaki talal benne hibat, kerem szoljatok, szivesen modositgatok rajta, pozitiv hozzaszolasok eseten.
(#) szendi001 hozzászólása Dec 21, 2009 /

Udv Mindenkinek!

Lenne egy gyors kerdesem: ha nem onozott vaslemezt hasznalok arnyekolasnak, hanem egy oldalas nyakot, akkor egyenerteku RF arnyekolast kapok?

Koszi a segitseget:

Joe
(#) ferzoo válasza szendi001 hozzászólására (») Dec 22, 2009 /

Réz vagy alu lemez,vastagabb sem jó árnyékolásnak,kisebb frekvenciákra pláne nem.
Ónozott lemez,vagy vas/ acél 0,5-0,8mm.a +felelő.
(#) kadarist válasza szendi001 hozzászólására (») Dec 22, 2009 /

Szia!

A nyáklap is tökéletes. Sok építési leírásban ajánlják a nyákot. Bár szerintem pocsékolás nyáklapból árnyékolást készíteni, de ha csak az van kéznél...
(#) szendi001 hozzászólása Dec 22, 2009 /

Nos, a ket leirasbol egyertelmuen megkaptam a valaszt . Sokat gondolkodtam, hogy kell-e magneses arnyekolas. A titan doboza ontott aluminium. Igaz vastagabb. Kozben eszmbe jutott hogy UHf linear vegfokot is lattam vekony alu dobozban.
A kerdes onan jott, hogy nyak van olcson dogivel, lemez megcsak a spay dobozbol.

Megcsinaltam a fenykepezo gepet, ma teszek fel kepeket az eddigiekrol. A ket szuro a franciahoz eleg huzos arban van csak
(#) kadarist válasza szendi001 hozzászólására (») Dec 22, 2009 /

A Titán egy adó-vevő. Oda valóban érdemes vastagabb lemezt használni. Ehhez a projekthez értelmetlen. Egy kétoldalas nyák teljesen jó árnyékolást biztosít egy oszcillátor esetében.
Várom a képeket!
(#) gerenk válasza szendi001 hozzászólására (») Dec 22, 2009 /

Szia!
Kadarist kolléga jól tudja, több darab volt NDK gyártmányú
kisközösségi antennarendszerekben használt konverter
van bírtokomban, az egész nyák lap sárgarézből készült
dobozba van szerelve.
(#) szendi001 válasza kadarist hozzászólására (») Dec 23, 2009 /

Sziasztok!

Megerkezett a csomag Kinabol, szepen rendben alufoliaba, majd polimerbe agyazva itt az MC3362. Szinten lett egy MC12054-em elooszto gyanant tervezem a frekimero ele, mivel LCD-s radiot sehol nem talaltam.
Kicsit elore menekulesert nekialltam egy URH GDO nak es egy hangolo oszcillatornak is. A ket uj nyak kozul a kisebb az oszci modulatorral, a nagyobb az enyhen modositott GDO nyak. A francia radio a kepen kozepen meg csak felkesz, a muszerekre koncentralok, aztan megprobalom beloni a tunert is. Jobbra van egy taviro adovevo es egy masik ado fokoztat. Mindennek van doboza is. Sajnos 10,7 M es 455 k szuroim meg nincsenek, meg fog allni a francia radioepites ennel a pontnal par hetre... Ha valami elkeszul jenetkezem.
Koszonom a tanacsot a nyakkal, a tuner mar abban lakik.
Udv Joe
Kepek minosege.. sajnos elszallt a vakum
(#) kadarist válasza szendi001 hozzászólására (») Dec 23, 2009 /

Szia!

Még egy észrevétel. A két árnyékoló lemezt kösd össze egy kis nyák darabbal.
Szép munka, várom a fejleményeket!
(#) szendi001 válasza kadarist hozzászólására (») Dec 23, 2009 /

Koszonom Kadarist a javaslatot,

elmeletileg a jelolt vonalra merolegesen lesz osszekotve lefele. Kivancsi voltam a kulonbsegre (raszoras, gerjedes, dinamika csokkenes?) ezert nem forrasztottam be az utolso darabot. Azert jol esett hogy valaki inspekciozza a keszuleket

Ebbol alakitottam ki hangolo generatort. A tekercsek nem legmagosak, es arnyekolo serleg is van, a korok varikappal hangolhatoak, es a mikrofonerosito helyen egy szinusz oszci van modulator gyanant. Ha mukodik teszek fel rajzot es nyaktervet. A GDO-t epitgetem most.
Udv: Joe

poloska_2.gif

(#) szendi001 hozzászólása Dec 24, 2009 /

Kellemes Karacsony Estet Mindenkinek!

Ket bejgli kozott osszeraktam az RH-URH GDO-t. A szimmetrikus oszcilator nagyon jo tulajdosagokat mutat, raadasul ugy tunik az amplitudo is stabilizalva van. RH-n 3 tekercs csere utan is konstans volt az amplitudo. Modulalva nem lesz, viszont kivezetek belole egy erositet jelet frekvencia meresre.(kepek jonnek holnap)
Az lenne a kerdesem, hogy lehetseges egy muholdat kiszemelnunk, (ami itt is latszik) amihez a kesobbi konyebb utanepithestoseget is tekintve kvarcos lokal oszcit hasznalunk? Elmeletileg a kvarc elhuzhato, tehat AFC helyett utana lehetne tekerni egy kis kondival. Ha sokszorozva van a jel akkor tobbet is maszik tehat ebbol a szempontbol kulon jo, raadasul dds jelet is kaphatna...
A tobbszorozo aramkort talaltam, eleg sok hasonlosag mutatkozik az RT hasabjain, ugy is mondhatom bevalt. A kvarc frekvenciat nem sikerult meg meghataroznom. Van valakinek tanacsa, hogyan tallanank bele frekibe? Sajnos ha kvarcszurot is hasznalunk nem lehet elmaszni a 10.7 Mega Kf jeltol. Vegszukseg eseten hasznalhatnank mas KF frekit.

Koszi es Udv Joe

137.9125 MHz (NOAA-18) Ezt keressuk alapvetoen? Doppler effektust nem szamolva egyelore.
Koszi megegyszer: Joe
(#) kadarist válasza szendi001 hozzászólására (») Dec 24, 2009 /

Ez igen! Kvarc, meg többszöröző. Hát nem tudom, de én annak idején egy kommersz forgókondis autórádió- tunert hangoltam át fülre, kezdésképpen. Tök jó volt. Ugyan nem volt digitális skálája (sőt semmilyen sem volt), de működött. Ezzel a rádióval, meg a keresztdipóllal sikerült vételezni az azóta már rég kimúlt Meteor holdakat, és azok képeit még az FTV nevű DOS-os programmal, egy Soundblaster 16-os karival megjeleníteni
Én úgy gondolom, hogy erre az igénytelen (már elnézést), relatíve szélessávú FM adásra kvarcot, meg többszörözőt nem érdemes pocsékolni.
Maximum egy VFO+kiegyenlített keverő oszt slussz.
Az antenna után egy kiszajú tranyós előerősítő plusz kiegészítő KF-erősítő a keverő után, és egy jó minőségű KF-erősítő-demodulátor a végére. Közben itt-ott egy-egy kerámiaszűrő.
Ez szigorúan az én véleményem, mindenki a saját igényeit szem előtt tartva építkezzen!
(#) kadarist válasza szendi001 hozzászólására (») Dec 24, 2009 /

Ezen a weboldalon naprakész információkat és hasznos adatokat találsz a NOAA és egyéb műholdakról. Ráadásul mostanában különleges beállításban működnek a NOAA18 és NOAA19 műholdak. És még a 15-ös és a 16-es is tökéletesen működik. Úgyhogy szinte egymást érik a műholdak! Jönnek a képek ezerrel!

Boldog, Békés Karácsonyt!

Mindjart nezem a honlapot. A kerdes nem feltetlenul csak a muhold vetelere vonatkozott, kicsit belekavart hogy 2 meterben is gondolkodom, legalabbis szivesen behuznam a radiot oda is. (ezt vagy masikat)
A masik problemam, hogy mivel egyelore nem tudok merni frekit arra gondoltam, hogy tobbszorozovel ha csinalok egy ismert fix frekit, amit lokalnak hasznalok, a GDO-val frekvencia meres nelkul is be tudom huzni az elokoroket a nevleges frekvenciara, tisztan zaj minimumra. Ugyanezzel a metodussal behuzhatnam az FM tunert is savhatarra, ugy, hogy ket helyen keresem meg a felharmonikust ami kb 10..12 Mega tavolsagban pontos skalajelolest jelent. Szerintem jelentosen megkonnyithetem az esetleges utanepitest. Nekem van egy szignalom, de nem emgy 108 felett,es tobben jeleztek privatban, hogy erdekelne oket a projekt, de ez vagy az hianyzik. A hangolo generatort (korabbi kepen meg csak nyak) tudom uttetni 88-108 megaig, de felette nincs refrencia jelem, kene legalabb egy vevo...
Kicsit felreerthetoen kerdeztem, errol az oldalrol ertem kerdest igazabol. Koszi az adatot, nezem is a lehetseges muholdakat.
modositva:
Gyorsan meg is neztem, 137.500 ra van kvarc 12 szerezessel felso keveresnel.
Udv Joe

Eszembe jutott meg, hogy ha 10 megas kvarcot zorgetnek meg valahogy, akar sokszorozoval akar impulzus IC-vel, mint a 91 EK ban talalhato vobbernel, egy kicsatolo hurok segitsegevel kalibralhatnam a GDO-t URH tartomanyban.
Valahol korabban beszelgettunk a freki merokrol , a vegen tenyleg kenytelen leszek az eloosztoval kezdeni, de annak is kene ismert nagyfrekis jel teszthez.
Azt hiszem ertem miert konnyebb fulre behuzni egy meglevo tunert
kozben beszereztem egy jol mukodo urh frekimerot egy forumos kollega segitsegevel, de csak februarban tudok megismerkedni vele
Következő: »»   6 / 97
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem