Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok
Segítenétek? Van 1 1,5Kw-os 220-as villanymotorom, hogy tudom átalakítani generátorrá? Köszönöm előre is!
Mihez?
Mekkora fordulatra? Mekkora teljesítményre?
ha gondolod adok érte egy 1,8KW szervomotort ami állandómágneses,az ugy ahogy van jó kiindulási alap egy generátornak.
Én a vasmagos tárcsagenerátort nézegetem. Próbálom számolgatni. Vannak már eredményeim ferrit mágnesre, de azt is meg szeretném nézni, hogy az erős neodym mágnes mire képes. Ebbe kérek segítséget. ( nincs neodym mágnesem )
Szerintem a mágnesekről megadott prospektus adatok semilyen támpontot nem adnak arra. hogy a beépítés után mi lesz üzemi légrésindukció. Ezt csak a tervezett légrés és beépítési adatok ismeretében, méréssel lehet megállapítani az adott mágnesnél. Nagy segítség lenne nekem néhány mérési adat. Leírom azt is, hogy miért, és hogyan gondolom. A segítséget előre is köszönöm. A pontosítás érdekében , ezen a lapon van az a generátor, amihez hasonlót számolgatok: http://www.windstuffnow.com/main/microwave_wind_generator.htm A következő lapra meg felteszem a mágnes bemérését, ahogy én csináltam.
A mágnesek bemérése és az adatok felhasználásának lehetősége:
( bocs az írás stílusa miatt, de lehet hogy valakinek jól jön ez a részletesség ) A generátor egy tekercsének menetszáma: N = Ueff / (4,44 * f * max flukszus) N = egy tekercs menetszáma Ueff = a kívánt váltó feszültség a tekercsen volt-ban f = frekvencia 1 / sec-ban max fluxus weber-ben ( ami átmegy a tekercsen, és gerjeszti a feszültséget ) Most a max fluxus meghatározását próbálom leírni. Az előző képlet azért lett leírva, hogy látszódjon, mire megy ki a játék. A fluxus az erővonalak száma. Ezt a mágnesek hozzák létre a generátorban. Ezek az erővonalak átmennek a vason és a légrésen is. Kényelmi, és egyéb szempontok miatt nem az erővonalak számával számolnak, hanem a felület egységre eső erővonalak számával, amit mágneses indukiónak hívnak, jele a "B", egysége a Tesla. A Tesla mértékegysége: weber/négyzetméter ( Wb/m^2 ). B = fluxus / A ( A = felület m^2-ben) Mi a fluxust keressük, ami: fluxus = B*A ( B=Tesla, A=m^2 ) Kihagytam egy sort, mert ami következik, az nem folytatása az előbbieknek. A légréses elektromágnes húzóereje: F=390283*B^2*A F = húzóerő newton-ban B = a mágneses indukció a légrésbenTesla-ban ( a négyzeten ) A = a mágnes felülete, ami húz m^2-ben A húzóerőt adó erővonalak száma az előzőek alapján: max fluxus = B*A és ez kell nekünk a menetszámhoz! Pihenés képpen jön egy kis kisérletezés: A kézre vigyázz! A mágnesek erősek, ősszecsípik a bőrt! Oldalról nyomd rá a vasra a mágneseket, mert a csapódás miatt az is sérülhet! Védőkesztyű sem árt... Összeállítjuk az eljövendő generátorunk mágneses körét, és megmérjük a mágnesek maximális húzóerejét. Nekem a következő jött be: Egy nagyobb laposvasat letettem a földre. ( Légmagos generátornál ide is kell két mégnes olyan távolságra egymástól, mint ahogy azok a generátorban lesznek.) Ráraktam a tervezett légrésnek megfelelő vastagságú müanyag lapokat.( légmagosnál a laposvasra és nem a mágnesre!) Két mágnest rátettem egy másik laposvasra olyan távolságra egymástól, mint ahogy azok a generátorban lesznek. Polaritásra ügyelj, egy északi, egy déli felül. Emelés, súlyok felrakása, emelés....majd a súlyok megmérése. Az adatok felírásáról ne felejtkezz el! Mérj adatot különböző légréssel, meg egymásra tett két mágnessel is. Még mindíg lazítás, csak most papírral, ceruzával. Rajzold fel a kisérletben, és a generátorban a mágneses erővonalakat. Nem pont azonos, de minden erővonal mindkét helyen kétszer megy át a légrésen, és kétszer (légmagosnál négyszer) a mágnesen. Ha így van, az megnyugtató, lehet számolni. Ne feledd átszámolni: 1 kp = 9.81 newton B = ( F / (390283*A))^0,5 B=Tesla, F=newton A=m^2 ( a két mágnes alatti felület ) A fluxus, ami átmegy majd a tekercsen, és gerjeszti a feszültséget: max fluxus = B *A B = Tesla, A = m^2 ( egy mágnes alatti felület ) A különböző légrésekhez különböző max fluxust kapsz, ne feledd ezt egyértelműen jelölni. A mágneses indukció értékének mágnestől függően B = 0,15-1,5 között kell lenni (talán). B=0,15 gyenge mágnes, vagy nagy légrés.
Ingyenesen 30 napig használható mágneses tér modellező program. Az összeállításba a megfelelő erősségű mágnest behelyezve a tér adott pontjain mutatja a gerjesztés értékét.Mágneses tér modellezése
Azt meg elfelejtettem leírni, hogy milyen lesz az én tervezett generátorom paramétere.
Csak az egyik lapon lesznek mágnesek. A mágnesek közötti távolság 10 mm. A légrés 2 mm. Ha valaki megméri ezekkel a méretekkel a max húzórőt, azt nagyon megköszönöm. Persze kérem a mágnes adatait is.
Áramot előállítani. De akarok 1 olyant ami legalább 3kw-ot termel Nem nagyonértek hozzá de jó lenne minél alacsonyabb fordulatú. Keltetőt és infra lámpákat akarok táplálni, amik éjjel nappal mennek!
Tehát a szervó motor megfelel generátornak? és azt már csak hajtani kell valamivel?
Először is, merrefelé laksz?
Másodszor: 3 KW-os keltetőt nem bíznák szélre. Akkor már inkább 1 olcsó gázkazán, precíz termosztát és légbefúvós fűtés (nem FÚVÓS, inkább lehelgetős). Néhány takarékos fénycsövet meg már akármiről lehet üzemeltetni.
igen azt már csak hajtani kell valamivel,de nem akarlak el keseríteni de a 3 KW az rengeteg
Ajka környékén lakom. De a gázkazános megoldást nem tuom megoldani, se helyem se tudásom hozzá!....
Hogy érted hogy rengeteg, meghajtani? mi kéne hozzá?
A szél nem elég megbízható. Még Ajka környékén sem! Mit csinálsz a rengeteg záptojással, ha 2-3 hétre leáll a szél?
Még a vegyeskazán+puffer+vezérlőelektronika is üzembiztosabb. Aki meg tudja oldani 3 KW szélgenerátor megépítését vezérlővel, akkuteleppel, inverterrel, nem igaz, hogy nem tud összekötni 1 palackot a gázkazánnal, meg 1 termosztátot a keringetővel. ![]()
Ha jól emlékszek, a kW nagyságrendű kompletten kapható szélgenerátoros rendszerek ára vetekszik azzal, hogy villanyt építsenek ki az adott területre.
A Vizimag program tanúlni és játszani nagyon jó! Akit érdekel a mágnesesség, tegye fel a gépre. Egyedüli gond vele, hogy 30 napos az ingyenes program. Előzetes saccolásra jó és kényelmes. Időtállóbb és pontosabb az a bemérés, amit én leírtam. Megcsináltam hozzá Excelben a számolást, csak nem tudom, fel tudok -e rakni ilyen programot erre a lapra.
Akit több is érdekel a mágnesek erejéről, egymásra rakásáról van egy bemérés sorozat a az egyik lapon: http://fenykapu.free-energy.hu/pajert/index.htm?FoAblak=../pajert51...ul.htm Ne rémítsen el senkit a lap neve, ezen a lapon valós kísérletek mérési eredménye van összefoglalva.
A lap nehezen jön be, felrakom inkább a tartalmát.
Ez meg nem megy a nagysága miatt. Nem marad más, ha nem megy egyből, többször kell megpróbálni.
Jó nagy szél, ami itt ritkán van az országunkban folyamatosan. Megpróbálok mellékelni egy excel programot, amivel meg lehet nézni a teljesítményt.
Remélem sikerül, meg az is, hogy meg tudod nyitni, mert régi programom van.
Hol laksz?
Én Zalaegerszeg közelében. Nálam sem fúj.
Nekem nagyon tetszik ez a számítási módszer. Nagyon ötletes, és pontos lehet. Csak azt nem értem, hogy a légmagosnál miért a laposvasra kell tenni a légrésnek megfelelő műanyaglapokat. Nem írtad el véletlenül?
Miért a laposvasra kell tenni a légrésnek megfelelő műanyaglapokat? Az ok prózai. A mágnes anyaga miatt, nagyon rideg, törékeny. Jobb rá vigyázni, mérés közben meg ne sérüljön!
Bocs a félreérthető fogalmazásért, köszi hogy szóltál. (írással nem kisérleteztem eleget?) A pontosságában meg biztos vagyok. Hangszóró mágnesekkel kisérleteztem. Pl. egymásra raktam kettőt, és megnéztem, mit tud az egyhez képest. Három méret van belőle. Különböző következtetéseket lehetett a "sorbakapcsolásból" levonni. Meg azt, hogy felhasználás előtt mérni kell. Hivatkoztam a következő weblapra: http://fenykapu.free-energy.hu/pajert/index.htm?FoAblak=../pajert51...ul.htm Valószínüleg az ott leírt "aktív" és "passzív" erővonalak okozzák a kiszámíthatatlanságot.
Hogy a mi szempontunkból miért nem megfelelőek a megadott oldal kísérletei?
Elektromos alkalmazásokban a rádiófrekvenciás adás-vételen kívül nem túl gyakran használunk nyílt mágneses köröket (légmagot) legfeljebb minimális, az alkalmazásban optimálisan méretezett légrést. Teljesen nyitott légmagos tekercseket legfeljebb speciális mérésekhez, pl. fémkereső, MR... Áramtermeléshez semmiképpen. Az alábbi Vizimaggal készített összeállításokon bemutatom, mit művel a mágnes, ha segítünk neki: Talpas nevezetű képen 2X magasságú mágnes tapad egyik pólusával többszörös szélességű vasdarabhoz. A mágnes törzsében, ami gyárilag homogén 1,4 T-re lett fölmágnesezve, az erővonalsűrűség maximuma 1,3 T, de a felső széle felé 0,7-ig is lemegy. Talpas2 nevezetű képen 4X magasságú mágnes tapad egyik pólusával többszörös szélességű vasdarabhoz. A mágnes törzsében, ami gyárilag homogén 1,4 T-re lett fölmágnesezve, az erővonalsűrűség maximuma 1,32 T, a felső széle táján 0,68-ig megy le. A levegőben szétterülő szórt mágneses tér miatt az egymásra rakott mágnesek ereje bizonyos mértékben összeadódik. Ennek az eredménynek sokszorosát érhetnénk el néhány vasdarabbal. 1X magasságú mágnestömb, ami ugye az oldal mérései szerint a leggyengébb eredményeket produkálta, zárt mágneses körben "korbe.jpg" teljes keresztmetszetében mindenhol 1,4 T-s értéket mutat, a körbezáró vastömbben a sarkokon sűrűsödéseket, kijjebb ritkulásokat mutat, de összességében a keresztmetszeten azonos erővonalmennyiség megy át, mint a mágnesben. Emiatt ha az "U"-ról le akarnánk választani "I" darabot, sokkal jobb eredményt kapnánk, mint a mérési elrendezések bármelyikében. A gyári adat 1,4 T. Táblázat szerint ez négyzetcentiméterenként pont 10-szer ekkora teherbírást jelent. 1,4 T = 14 kg teherbírás /cm2. A kört alkotó vas a kis mágneskockának segít megduplázni a teherbírását, mert ezzel kétszeres felületen érvényesül a teljes erővonalsűrűség, nem pedig az eredetinek csupán része, bár mint látjuk, teljesen nyitott mágneses kör esetén is sokra képes.
Módosítottam a hozzászólást, utólag tettem hozzá a táblázatot, közben az eredetileg hozzáfűzött 3 kép eltűnt.
Itt újra:
Itt olyan szél van 2 napja,hogy már üzemen kívül van a gépem
![]() Szétment az áttételműve ![]() Este még ment,beleszaladt a 17 voltba is néha szóval nagyon jó szél van... Csak nem folyamatos,hanem széllökés szerű. Van hogy pár másodpercre le is áll a lapát,aztán kapja a következő pofont. Mindenesetre már pihenő pozícióban van. ![]() Úgy látom valami erősebb megoldás kell... Kevés a 12 MM széles bordás szíj.
sziasztok! kérdezném tölletek,hogy 1 elektromos roller motorja jolenne e szélerömühöz.24v/14A .2500fordulat/min,ha olyan áttétel lenne hozzá ami a szélkerék lapátja egyet fordulna akkor a generátor 5-öt.a lapátokat már megcsináltam pvc csöböl.márcsak a mechanikai részeket kéne összeraknom és kiprobálni.
Elvileg jó , de lehet hogy kevés lesz az 5-ös áttétel. Majd úgy is menet közben tudod kideríteni, mert függ a lapátszámtól és a nálatok előforduló széltől is. Valószínűleg legalább 6 lapát kell hozzá, de minél több a lapátod, annál alacsonyabb lesz az elérhető fordulatszám, viszont nő a nyomaték ami meg az áttétel miatt kell. Sajna nincs rá egy pontos adat hogy mennyi és milyen nagy lapát, mekkora hosszúsággal és mekkora áttétellel muzsikál jól. Jó kísérletezést kívánok és ha jutottál valamire oszd meg velünk is a tapasztaltakat! (Jót is rosszat is, had okuljunk belőle)
|
Bejelentkezés
Hirdetés |