Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Wand Clock

Témaindító: zoly15, idő: Okt 29, 2008
Lapozás: OK   46 / 67
(#) patexati válasza janocsi hozzászólására (») Dec 19, 2009 /

Szia! Nagyon jól néz ki! Kíváncsi leszek az én "szuperzöld" ledecskéim mit fognak mutatni Most végeztem kb 95%-ban a beültetéssel elég volt mára most már tényleg! Jobban mondva tegnapra volt elég Jól néz ki el is fér minden csak a fetek rezgetőtranyóknak kellett volna kicsit nagyobb forrszem de ez is megteszi! A fetek nincsenek bent mert elöbb labortápról megnézem a rezgetőt! A mechanikával van még dolgom de vasárnap talán lesz eredmény!
(#) janocsi válasza patexati hozzászólására (») Dec 19, 2009 /

Szia Patexati!
Két Hall IC-t mentettem ki csapágyas P2-es ventikből. Egyformák a Hall szenzorok, csináltam képeket a bekötésekröl is. Ezeken jól látható, hogy szemből nézve a felíratok felől, a baloldali a plusz táp, jobboldali a GND, és a két középső az Out. Ez szerint is nézd át, hogy jó legyen a bekötésed hozzá.
Szia.

Folytattam a panel szinte véglegesen kész csak a két fet meg a rezgető 0.1 ohmos ellenállása illetve a páramérőnek egy ellenállása nincs bent! Még nem néztem át most készült el! Megyek folytatom a mechanikai részével! Sajna a 12V-ost stabilizátor hűtése nem a leg jobb módon lett megoldva de ez van Más minden elfér! Remélem elég lesz a hűtők mérete ti tudjátok mennyire szokott melegedni a fet! Az osszcillátort a makró szerint forrasztottam be ahol van egy kis pötyi és nincs lekerekítve a sarka az nem megy sehová ugye?

Szia!
Gyönyörű munka, tetszik is nagyon! Hamarosan hozzáfogok a beépítéséhez szintén, néhány alkatrész még híányzik. A rezgésvezérlőt indítsd el a labortápoddal, hogy rendben legyenek a tekercsek soros kötései, és a vendégmágnes automatikus indítási helyzete is. Ott csak arra kell ügyelni, hogy jó polaritással legyen a Hall kimenete, vagy a kis mágnes pólusa, ill. a tekercsek becsatlakozása is. Ez utóbbit lehet, fordítani is kell. Az oszcillátorról egy kis képet feltöltök, arról jól látható a bekötése a toknak felülnézetben.
Szia.

Szia! Igen akkor jó a makró! A mechanika nagyon szívat nem tetszik sehogy sem most megint tervezem hozzá a panelokat más elrendezéssel!
(#) patexati válasza patexati hozzászólására (») Dec 19, 2009 /

Mobilokból kiszedett fehér ledet nem próbáltatok milyen?

A tekercseket,hogy kell összekötni ami alulról jön azt a másik felsőjével és egy oldalon kötöm össze úgy jó

Szia!
A tekercseket úgy kösd sorba, hogy az egymás mellé szerelt páron, egyik oldalán legyenek a kivezetések. Ekkor a kezdeteket kösd össze, a végek menek a vezérlőbe, (vagy a végeket kötöd össze, akkor a kezdetek mennek). A vezérlő becsatlakozásánál lehetséges a soros tekecs polaritásának megfordítása, ha erre szükség van. (Áramot már felvesz, de nincs rezgési hajlam semmilyen módon). Az első beállításnál 8-10V-ra kapcsolva, a vezérlőben a két trimmert célszerű egyformán állítani minden rezonancia keresési helyzethez. Aztán beszabályozni a legnagyobb amplitudóhoz. (Itt már nem lesznek egyformák a trimmer beállítások a szinkron miatt sem !).
Egy kép a tekercsek kivezetéséről, bekötéséröl.
- Fehér ledekkel már szereltem kart, (SMD_0805/640mcd), nagyon vakító a fénye..
Szia.

Tek03.jpg

(#) Hp41C válasza patexati hozzászólására (») Dec 19, 2009 /

Szia!

Irigykedve nézem a panelt... Ez a két napom elment másra...

A rezgető nálam max. tápról megy - a fetje így nem melegszik jelentősen. A led-ek fetjének melegedése a fényerőtől és a ledek áramától függ. Hasonló méretű - talán kisebb- TO220 tokra való, egyszerű U alakú bordácska van a 7812-n és a rezgetőt hajtó feten.

Szia
(#) patexati válasza Hp41C hozzászólására (») Dec 20, 2009 /

Sziasztok! Igaz mára ígértem az élesztést de a mechanika még csak 80%-ban van kész A hall szenzorok és a rugó beállítása tekercsek beállítása alaplapra szerelése van vissza a gyárihoz hasonló szalagos megoldás kész van, de nem tudom folytatni mert egyéb dolgaim akadtak Holnap meg dolgozom és ott nem tudom a mechanikát csinálni Kedden lesz belőle valami!) Lehet,hogy a csekkolást meg tudom csinálni holnap azzal is kevesebb lesz
(#) Hp41C hozzászólása Dec 20, 2009 /

Sziasztok!

Nem találtam a felvetést, ezért írom új kérdésnek...
Megcsináltam az oda-vissza kijelzést az órán. Sajnos a rezgés nem egyenletes annyira, hogy ne legyen szellemkép. Néha egész jó, néha kb. 3 pont eltérés is összejön.
Inkább visszatértem az egy irányban történő kijelzéshez...
Arra mindenesetre jó volt a tanulmány, hogy még mindig fel tudtam szabadítani RAM-ot...

Sziasztok.
(#) janocsi válasza Hp41C hozzászólására (») Dec 20, 2009 /

Szia Hp41C!
Nagyon érdekelne az az oda-vissza rezgés megoldásának lehetősége a programban. Azt gondolom, kisebb frekvencián sokkal stabilabb a rendszer működése, 12-15Hz-en, kellene teszteléseket végezni. Ez a frekvenciaduplázó program akkor lehetne tökéletesebb, ha nem lenne frekvenciafüggő a program, ill. ha nem csak egy frekihez lenne kötve a működése. Talán ezzel mégis érdemes lenne tovább foglalkozni(?)
Szia.
(#) patexati válasza janocsi hozzászólására (») Dec 21, 2009 /

Szerintem az index szenzort kéne pontosan a lengetőkar közepére rakni lehet ez is probléma mivel ha oldalról va egy kicsit más a kép visszirányban mivel nem lineális a rezgés Vagy az egyik végponton is jó lenne Érdekelne engemet is és holnap úgy is alakíthatnám a mechanikát,hogy lehessen próbálni! 15Hz már oda vissza egy 1800-as fordulatú propeller órával megegyező lenne!
(#) Hp41C válasza janocsi hozzászólására (») Dec 21, 2009 /

Sziasztok!

A program frekvencia függetlenül számolt az időzítési adatokból, de a rezgés egyetlensége miatt az időpontok, a kijelzett pontok elcsúsznak...

(Két megjelenítés futott egyszerre - az egyik az egyik irányban, a másik a másik irányban - az eltolást egyedileg lehet állítani.)

Sziasztok
(#) janocsi válasza Hp41C hozzászólására (») Dec 21, 2009 /

Szia!
Nagyon jó a kidolgozott programod, jó lenne mégis így tovább fejleszteni. A "gyári" kijelzője is úgyanilyen módon rezeg, szinuszos mozgást végez. Ott is csak az egyik oldal végállásában van egy optikai kapu.
Csak egy gondolat még ehhez. Ha ciklikusan egy "oda" írányú rezgést végig letárolna a program, a "vissza" ezt olvasva írná ki, lehet hogy jó helyzetben kerülne a kiírás? Nem tudom hogyan oldottad meg a kiíratást, azért találgatok.
Szia.

Szia Hp41C!
Az a két megjelenítés amelyben egyedileg lehet beállítani a kijelzés együttfutását, az azt jelenti, midkét módban kiszámítja külön-külön a kijelzési időket? Ezt össze lehetne-e vetni egymással, hogy ugyanarra a helyre kerüljenek a poziciók minkét írányban?
Érdemes lenne még erre a problémára némi időt majd szakítani. Az előbb emlitett letárolási folyamat túl nagy helyet foglalna, nincs is lehetőség ennyi adat eltárolásához, vagy nehézkessé tenné a program futását, ill. sokkal egyszerübb újra kiszámitani a kijelzéshez az időzitéseket.
Szia.

Szia! Ez jutott nekem is az eszembe bár nem értek nagyon a program működéséhez! Szóval ha az egyik végállásban van a szenzor akkor csak egy impulzus lenne nem mint most kettő! Ebből egy oda vissza kiírás biztos nem csúszna el! Kérdés ez hogy valósítható meg a programban
(#) Hp41C válasza patexati hozzászólására (») Dec 21, 2009 /

Sziasztok!

A Hall érzékelő most is csak egy lefutó és egy felfutó jelváltást csinál... A program a lefutót tekinti aktívnak.

A kijelzendő adat (ledek vezérlési adatai) egy pufferben vannak (60 pozícióra). A kijelzés 168 pozíciót különböztet meg - ebből csak 60-nál jelez ki, pontosan a buffer tartalmát.

A két kijelzést úgy kell érteni, hogy az egyik előről a vége felé haladva, a másik a végéről előre felé haladva számolja a pozíciókat. Ha valamelyik a buffer területére ér, akkor az ott levő adatot a kijelzőre másolja. Az egyik kijelzés indítását a DisplayOffset-tel lehet módosítani, a másikat ehhez képest lehetett eltolni.

Azt tapasztaltam, hogy az eredmény a szellemképes tv-hez hasonlón viselkedett. Volt viszonylag jó periódus, de legtöbbszor a két minta nem fedte egymást.

Sziasztok

Szia Hp41C!
Ez óriási eredmény még akkor is, ha nem tökéletes az együttfutás. Hogy hogyan lehetne ugyanolyan kijelzést mindkét írányra pozicionálva majd elérni, bizonyára van valamilyen megoldás. Szerintem ne tedd félre a problémát, ez egy jó lehetőség a Wand mégtökéletesebb, így mechanikusan is kimélt verziója felé.
15Hz-nél inkább kevesebb a "gyári" saját rezgési ideje, így sokkal egyszerübb tekercsmeghajtással is jól működik. Csak egy tranyó hajtja meg a tekercseket. A rugólemez is elviseli kényelmesen ezt a frekvenciát hosszabb ideig gond nélkül.
Ezeket a tényeket figyelembe véve, és nagyon támogatnám a "kétírányú" kijelzés megoldását előbb-utóbb.
Szia.

Sziasztok!
Ezzel az üdvözlő szöveggel kivánok Nektek és kedves fórumtársaimnak kellemes ünnepeket.
Sziasztok.

Udvozlet.avi

Köszönjük! Viszont kívánom remélem az én órám is elindul még az ünnep elött! R27 ellenállásnak 10K van bent jó lesz vagy csökkentsem
(#) janocsi válasza patexati hozzászólására (») Dec 21, 2009 /

Szia Patexati!
Az R27-el 2.7K-ig is lemehetsz, de 10K-val is kell működnie. (Hol tartol a mechanikával? Van-e valami gond vele?)
Szia.

Szia! Most dolgozom nem tudtam ma semmit csinálni csak a panelt néztem át hibát zárlatot keresve de úgy nézem az jó! A mechanikára készítettem két kis panelt és ugyanaz a szalagkábelos megoldás mint a gyári óránál a hall szenzoroknak is csináltam másik nyákot holnap talán kész lesz de nem akarom csak úgy összedobni törekszem az esztétikus időálló kivitelezést tartani! Az alaplap egy deszka lesz még el nem találom a megflelő elhelyezéseket,furatokat és utána valószínű plexiből gyártok alaplapot (van kiselejtezett sörreklámos plexim szerintem duplán összeragasztok 2 db-ot és aból vágom ki majd matt fekete lesz az egész és az eleje teljesen átlátszó ezért akarom szépre gyártani!)
(#) patexati válasza Hp41C hozzászólására (») Dec 22, 2009 /

Sziasztok! Lenne egy kérdésem! Az óra elindul a sima felprogramozott kontrollerel eprpm és RTC nélkül? Azért kérdezem mert igen lassan haladok a mechanikával de még ma elkészül viszont éleszteni a melóhelyen tudom már csak (éjjel melózom) és a laptopomon nincs soros port A másik kérdésem mekkorát rúg mekkora súlyú alaplap kell?
(#) Hp41C válasza patexati hozzászólására (») Dec 22, 2009 /

Szia!

Elindul RTC és EEProm nélkül, az idő a propelleren megszokott 2001-01-01 12:00:00 -tól indul. Az EEProm hiánya miatt a képek, üzenetek és a forgó számlapos óra nem fog működni - a többinek mennie kell. Ha minden jól megy, infra parancsra beindul (ha a rezgető a bekapcsolásra elindítja a kart.).

USB - soros átalakító vagy PCMCIA soros kártya segíthet...

Rázkódás: A kijelzés csak akkor indul meg, ha a rezgés stabilizálódott. Nálam egy adókönyv (10cm mastag) alatt megindul...

Szia
(#) janocsi válasza patexati hozzászólására (») Dec 22, 2009 /

Szia!
Egy egyszerű szorítóval az asztalhoz rögzited, vagy legalább 3-4kg súlyú talpra szereld. Egy képen látható, hogyan tesztelem én is. (A gyáriban egy nagy "szikladarab"-ot találtam a talpában).
Szia.

Szorito2.jpg

(#) patexati válasza janocsi hozzászólására (») Dec 22, 2009 /

Sziasztok! Úgy néz ki minden kész! Most indulok melóba viszem magammal! Ha lesz időm indul a csekkolás! Megpróbálom a rezgetőt elindítani,ha megy akkor lecsekkolom a kontrollert meg mindent! Elviszem a kissatumat az megfogja Egy deszkán van most! Ha megy átalakítóval is be fogok szerezni egyet mert jobb lenne a mobilitás miatt a laposról kezelni! Írok majd mire jutok ma este!
(#) patexati hozzászólása Dec 22, 2009 /

Sikerült rezgetnem de nagyon melegszenek a tranyók 5-6v-nál nem merem feljebb tolni mert nincs tartalék BD tranyó! Amúgy berezeg rendesen ha meglököm! 6v-on felvesz 350-400 mA-et
(#) Hp41C válasza patexati hozzászólására (») Dec 22, 2009 /

Szia!

Egy kicsit sok az áram... A programból lehet majd állítani a rezgető feszültségét, de az alap beállítás a teljes táp. A rezgetőt tápláló FET-ed melegedni fog 6V*0,3A=1.8W...

El kell érni a protenciométerek állításával, hogy a táp bekepcsolásakor lökés nélkül, fokozatosan induljon el magától, a maximális kilengéssel rezegjen stabilan.

Szia
(#) patexati válasza Hp41C hozzászólására (») Dec 22, 2009 /

Hogy lehetne az áramot csökkenteni? Talán a 03.as tekercs vastag
Következő: »»   46 / 67
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem