Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Szélgenerátor építési problémák
Lapozás: OK   166 / 507
(#) sziriusz válasza Atis57 hozzászólására (») Dec 27, 2009 /

Szia!
Köszi, nem kell rajz! Közben a megvilágosodás útjára léptem. Már el tudom képzelni a háromtól több fázisú rendszert is, tekercsestől forgórészestől együtt ( vasmagos generátornál igen, légmagosnál talán). A tekercsek mindenkori áramleadásának kérdése is tisztázódott. (négy fázisnál felrajzolta a programom a szinusz hullámokat)
Megjegyezni kívánom, hogy pont én akartam egy fórumost rábeszélni a négy fázis helyett a három használatára, meg nem fordult a fejembe 12 fázis.
(#) sziriusz válasza Dzsos hozzászólására (») Dec 27, 2009 /

Szia!
Szóval a három fázis a nyerő!
Te írtad:
nincs gond a 4 fázissal,de ebben az esetben mivel 12 tekercs van választható a 3 és 4 fázis is,az a kérdés mekorra fesz jön igy ki,a 3 fázist választva nagyobb lesz a kijövő fesz,mert 4 kötsz sorba.
Ráadásul valaki írta a több fázisról, hogy kacifántos vektorokkal kell számolni. E szerint:
A három fázisnál az eredő feszültség a 120 fok miatt : fázisfesz * gyök 3
A négy fázisnál az eredő feszültség a 90 fok miatt : fázisfesz * gyök 2
Ez bizony még nagyobb különbséget ad!
Ezzel végleg rendbe a fázisok száma téma nálam. Köszi a segítséged!
Na ünnep van, iszok egy kis bort, holnapra nyoma sem lesz nálam a sok fázis dolognak...
(#) Dzsos válasza sziriusz hozzászólására (») Dec 27, 2009 /

az a lényeg hogy elöbbre jutottál a témában és mások is tanulnak belöle.Nálam marad a 4 fázis mert 16 tekercsböl 3 fázist nem lehet csinálni ,8 fázis meg nem lenne jó mert kevesebb lenne a kimenő fesz. 2 fázissal meg rángat az egész.
(#) athor77 válasza Dzsos hozzászólására (») Dec 27, 2009 /

Szia.
És ha minden tekercset egyenként egyenirányítasz?
16 fázis?
Hogy alakulnának a fesz viszonyok?

Én is a 16 tekercsen gondolkodom, ezért kérdem.
(#) Dzsos válasza athor77 hozzászólására (») Dec 27, 2009 /

ahhoz nálam kevés a menetszám és kicsi lenne a feszültség,probáltam már.
(#) Atis57 válasza athor77 hozzászólására (») Dec 28, 2009 /

Szia!
igen a" tréfás egyenirányitás" -- minden tekercs külön egyenirányitva és hol sorba/hol párhuzamosan kötve ? azért a diódák elég olcsók ......100 db val méginkább
(#) erbe válasza sziriusz hozzászólására (») Dec 28, 2009 /

"A három fázisnál az eredő feszültség a 120 fok miatt : fázisfesz * gyök 3 A négy fázisnál az eredő feszültség a 90 fok miatt : fázisfesz * gyök 2"
Emiatt nem mindegy, melyik fázisokat méred együtt.
Ugyanis 4 fázisnál 2-2 fázis egymással pontosan szembe kerül. Emiatt nem 90 fokkal kell számolni, hanem 180-nal. Fázisfeszültség * 2!!!
(#) sziriusz válasza Dzsos hozzászólására (») Dec 28, 2009 /

Szia Dzsos!
Nekem érdekes, amit írsz, mármint: 2 fázissal meg rángat az egész. Ezt én úgy értelmezem, hogy a generátor a teljesítményt a szélkerékről lüktetve veszi le. Kíváncsi vagyok, ezt hogyan csinálta a generátorod. Légy szíves, írd már meg, hány mágnesed van a tekercsekhez. A kapcsolást remélem meg tudom fejteni két fázishoz.
(#) Dzsos válasza sziriusz hozzászólására (») Dec 28, 2009 /

16 mágnes 16 tekercs,igen a lüktet az egész bár előtte én ac szervómotorokkal kisérleteztem az annyira simán jár hogy a háztetőn van mindenféle merevítés nélkül és nem hallom a házban ha tekeri a szél,max probakor nem tudtam kézben tartani a motort,mert elfordult de nem rezonált.Ezzel szemben a légmagos probájakor a kb 400kg-os munkapadot ugy berázta hogy zörögtek rajta a kulcsok.Egyböl megértettem akik korábban azt mondták hogy háztetőre nem tesznek szélkereket,igy külön árbocott kellett készítenem.Csak igy 6 méteren van a kerék ,a másik a háztetőn kb 12 méteren.Ja és a rezonancia egyértelműen a generátor miatt volt lapátok nélkül hajtottam meg és megprobáltam kiszerelt tekercsekkel is és nem rezonált,tehát nem a mehanika excentritás miatt rezonált.
(#) jiatur válasza Dzsos hozzászólására (») Dec 28, 2009 /

Dzsos mért nem csinálod meg egyen áramú generátornak, ha már akut akarsz vele tölteni, akkor egy oldalra rakd a déli pólusokat és a másik tárcsára az északi pólus legyen egyformán és a két déli közé essen az északi, vagyis ne szembe legyenek a déliek az északiakkal, hanem közöljék egymást és akkor nem lesz a rángás. és a ragadás sem jön létre. de a ragadásban nem vagyok biztos. Szeretettel „RJ” mindenkinek Áldót boldog és gazdagabb Új esztendőt kívánok.
(#) erbe válasza jiatur hozzászólására (») Dec 28, 2009 /

Először hirtelen azt hittem, április elseje van!
(#) sziriusz válasza jiatur hozzászólására (») Dec 28, 2009 /

Erről eszembe jutott egy régi mondás:
Ha valami elég őrültségnek tűnik, érdemes megnézni, hogy nem-e igaz.
Lehet, hogy berezgeti a gépet.
(#) Dzsos válasza jiatur hozzászólására (») Dec 28, 2009 /

a következőnél kifogom probálni ez már ki van öntve,eredetileg azért ragaszkodtam a váltóhoz mert a 4 fázisu váltót kevesebb veszeteséggel tudom "szállítani" mint egyen feszt . A napelemek és a szélkerék között van távolság.
(#) mokuli válasza jiatur hozzászólására (») Dec 28, 2009 /

Ez esetben hogy kéne a tekercseket bekötní(12db).Esetleg csináltál már ilyet?
(#) sziriusz válasza Dzsos hozzászólására (») Dec 28, 2009 /

Én úgy gondolom, hogy a két fázist úgy kaptad, hogy a tekercseket körbe számozva a páros számúakat sorba kötötted, aztán ugyan így a páratlan számúakat is.
Nem voltam lusta, megrajzoltam a két fázis szinusz görbéjét. Nem ad magyarázatot arra, hogy miért rázkódott a géped. Az egyenirányítás után a szinuszok egymástól 90-al eltolva igen szépen mutatnak. Ennél a megoldásnál a szinusz görbe null átmeti torzulása sem okozhat nagyobb galibát.
Azt viszont sokan állítják, hogy az egy fázis rázza a gépet. Véletlenül nem volt rosz egy diódád? Persze ezt így utólag könnyű ráfogni... A témát passzolom.
(#) sziriusz hozzászólása Dec 28, 2009 /

Négy fázis, két fázis. Ha már a szélgépeknél is megjelent, érdemes leírni róluk a következőket:
A négyfázisú áramrendszer feszültségei és áramai egymáshoz képest 90 fokkal vannak eltolva. Ez egy olyan vektor ábrát ad, melynek középpontjához négy, egymással 90 fokot bezáró, kifele mutató vektor jellemez. Az eredő feszültségek és áramok a fázisfeszültségek és fázisáramok 1,41-szorosai (gyök 2). Érdekessége a kapcsolásnak, hogy az egymással 180 fokot bezáró vezetékek kapcsain nem lehet feszültséget mérni, mert azokra minden időpillanatban két azonos nagyságú, de ellentétes feszültség hat.
A két fázis megnevezést ma a csonka négy fázisra használják. A négy fázis tekercseit használják fel, mégpedig úgy, hogy a négy fázis vektor ábráján az egymással 180 fokot bezáró feszültségek egy irányba mutassanak. (a két tekercset sorba kötik a gépben) A fázis feszültsége ezzel duplájára nő. A két fázis között megmarad a 90 fokos (vagy 270 fokos) eltolódás, ezért itt is az eredő feszültségek és áramok a fázisfeszültségek és fázisáramok 1,41-szorosai (gyök 2).
(Az öt, vagy ennél több fázist egyenlőre nem merném vállalni, pedig hasonló...)
(#) erbe válasza sziriusz hozzászólására (») Dec 28, 2009 /

Teljes mértékben igazad van.
De kit érdekel a gyökkettő, ha mindig van 2 olyan fázis, amit összekötve 2X-et kapok?
(#) Dzsos válasza sziriusz hozzászólására (») Dec 28, 2009 /

dióda hid biztos jó,mert azzal probáltam a többi megoldást is.Ismét egy eset ami elméletben müködik gyakorlatban pedig sántit. Én inkább a "megmunkálási pontatlanságban" keresném a hibát .Elméletben minden tekercs idálisan áll légrés mindenhol egy forma stb,de a gyakorlatban ilyen házi öntésű műgyantát lehetetlen hibátlanul kiönteni,valamenyi eltérés mindig lesz.
(#) Atis57 válasza Dzsos hozzászólására (») Dec 29, 2009 /

Szia!
ha ezt megvilágitanád jobban !
---mert a 4 fázisú Ac-t én 4 vezetéken gondolom elvinni -a DC-t meg kettőn.
s ha a DC-m 100-300V közé esik akkor PC táppal vissza is tudom alakitani 12-24V -á -vagyis az akku töltése megoldott . a "távvezetékem " meg lehet 1.5--2,5mm2 vezetékből is.
(#) Dzsos válasza Atis57 hozzászólására (») Dec 29, 2009 /

nem értem a kérédésedet pontosan mit világítsak meg.Hacsak nem arra vagy kiváncsi miért irtam a váltot szállítani.Az egyenáram csak nagy veszteségekkel továbbítható szemben a váltóval.4x2,5 vagy 4x4 es kábel meg található könnyedén szemben ami a egyenhez elfogadható hogy csökkenjen a veszteség 2x10.Azt nem találsz minden sufniban.
Én viszont nem értem a számítógép tápot légyszi ezt ird le jobban!600-700 wattot átkergetni a számítógép tápon ráadásul nagy ingadozásokkal?Vagy te 100-200 wattot tervezel?
(#) sziriusz válasza erbe hozzászólására (») Dec 29, 2009 /

Erbe!
Amit leírtam a négy fázisról, azt nem azért tettem, hogy lássák a többiek, milyen okos vagyok. Te írtad pont nekem, hogy az 5, 7, 23 és 51 és XXX fázisnak is ismertek a játékszabályai, aztán kiderült, hogy ezt csak a drótok összekötésére érthetted legfeljebb.Gondoltam nem árt tisztázni, mit jelent ez feszültségben és áramban. (érdemes megnézned, mekkora butaságot kérdeztem tőletek egy hónapja a delta kapcsolásról, de
nem szégyellem. Most itt tartok.)
Ez a téma azért érdekel, mert a másik fórumon csak úgy röpködnek a szakszavak, 17 meg 51 fázis, 20 mágnes, meg a kis kínai hogy csinálja. De nincs ember, aki leírta volna egy ketyere pontos működését. Azt tudod, hogy én meg a vasmagos tárcsagenerátort nézegetem. Úgy gondolom, nem nekem kell feltalálni, csupán meg kell érteni, hogy működik, és megnézni, a többiek hogyan csinálják.
Bocsi! Elfelejtettem megírni a négy fázis, két fázis témánál, hogy nem fogadok el reklamációt! Ezeket közvetlenül T. Hajach-nak vagy H. Meluzinnak kell elküldeni. Remélem jó egészségben vannak, ők írták az "Elektrotechnikai számítások" könyvet, melynek ide
vonatkozó részét a fórumozók segítségével sikerült megértenem, és idéztem is belőle.
Majd írok levelet.
(#) pudding1 válasza Atis57 hozzászólására (») Dec 29, 2009 /

100-300vdc-vel elmegy a pc táp? Nem feltétlenül kell neki vac? ("DC-m 100-300V közé esik akkor PC táppal vissza is tudom alakitani 12-24V -")
(#) gulyi88 válasza pudding1 hozzászólására (») Dec 29, 2009 /

Belenézel hálózat felől az EMI után találsz egy Graetzet...
Tehát DC-vel elmegy megy a táp. (tulképp DC-ről megy a táp)
(#) erbe válasza pudding1 hozzászólására (») Dec 29, 2009 /

Méregettem néhányat. DC-n 97-120 V körül elindulnak, de akkor még a kimeneten nem tudják leadni a beállított feszültségeket. Ha már elindult, akár 70 voltig is visszaeshet a feszültség, nem áll le. Fölfelé 350-ig általában szépen muzsikálnak, följebb nem mentem, mert nem durrantani akartam, csak mérni.
Az indulás, alsó üzemi feszültség eléggé típusfüggő. A 110 voltos átkapcsolás DC-n nem használható, mert az 1 feszültségkétszerező váltó üzemben.
(#) erbe válasza sziriusz hozzászólására (») Dec 29, 2009 /

"De nincs ember, aki leírta volna egy ketyere pontos működését."
De leírtam ... 4634-es hozzászólás körül.
(#) pudding1 válasza erbe hozzászólására (») Dec 29, 2009 /

Naccerü! Már csak a 410vdc kellene megvadítanom hogy kissé lejjebb jöjjön és akkor a 2000W-os szélgenerátor már dolgozhatna a 12v-os akkupakkomra. Pc táp meg annyi van mint a fene, ha lehet őket párhuzamosan használni akkor megoldódik az ügy....Igaz baromi sok veszteséggel, de kevés is több mint a semmi.
(#) erbe válasza pudding1 hozzászólására (») Dec 29, 2009 /

410 V DC-re át kellene alakítani 1 nagyobb PC tápot. Akadnak komoly 500 W-os szervertápok. Lehet, hogy még a kondija is kibírná, ezekben a meghajtók, tranzisztor vagy FET általában jobban túl vannak méretezve. A 12 voltos ág az egyedüli korlát, mert igaz, 6-8 HDD-t is el tudna hajtani, de az 5 voltos oldal a nagyobb teljesítményű.
Van 1, ami 5 volton 100 A !!! terhelhetőségű.
(#) pudding1 válasza erbe hozzászólására (») Dec 29, 2009 /

Köszi! Még sajna nem áll az oszlop és lapátból is csak a töröttek vannak meg, de tavasszal neki kellene ugranom a kivitelezésnek. Ebből az 500W-os tápból is kellene legalább 5 db hogy tutira ne tudjon kiszúrni velem a szerkezet. Addig is termelhetne az 5 kicsi generátor, csak hát a szél egy ideje megint sztrájkol. Ha továbbra is ilyen marad az idő, a napelemek és a napkollektorok megtérülési ideje erősen lerövidül.
(#) Dzsos válasza pudding1 hozzászólására (») Dec 29, 2009 /

azért csak ovatosan a pc tápokkal .a felét sem tudja mint a mi rá van irva .Engem már alaposan szívatak miatta.A Plc eredeti tápja elment nyaralni 12 V-on tudot 6A-t a pc tápra 12V-ra 20A volt irva a a gép mégsem indult el vele.rendes tápcsere után hiba megoldodott a gép azóta is termel.
(#) Riggs válasza erbe hozzászólására (») Dec 29, 2009 /

Szerintem nem jó a pc táp, mert 12V-on gyenge. Csak 5V-on kajak. Át kellene tekerni vastagabra a 12V-os részt, de nem fér rá a vasra.
Következő: »»   166 / 507
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem