Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   738 / 3999
(#) van104 hozzászólása Dec 31, 2009 /

Segitséget szeretnék kérni van volt és amper mérő müszerem mérés határának kitolásában ugy mindkető használhato legyen ( volt és amper ) 14 voltig (válaszokat előre is kösszönöm )
(#) Renátó004 hozzászólása Dec 31, 2009 /

Sziasztok szeretnék egy autós fejegységet hálózatról
üzemeltetni, keresgettem a jó öreg googleban és találtam is egy oldalt.
Csak annyit szeretnék tudni hogy ezzel működhet úgy mint egy autóban,és 4x50 watt egy nevesebb márkánál
tényleg anyie.Bővebben: Link
(#) _JANI_ válasza Renátó004 hozzászólására (») Dec 31, 2009 /

Szia! Gondolom a 12V-os példányra gondolsz...
A fejegység ugyan szólni fog, de szerintem nem fogod tudni igazán meghajtani a hangfalalidat. A fejegységen rajta van a felvett áram is. S az alapján keress tápegységet. Egy próbát azért meg ér... ( Egy jól méretezett toroid transzformátoros tápegységgel tuti semmi gondod nem lenne. S kevesebb lenne a hibaforrás is. Igaz az kicsit testesebb a kapcsolóüzemű társánál! )
(#) sprofan válasza Renátó004 hozzászólására (») Dec 31, 2009 /

Egyszerűbb ha fogsz egy számítógép tápot 500ft-ért, átkötöd a szabályzást az 5V-os ágról a 12V-osra némi módosítással és kész.
(#) Renátó004 hozzászólása Dec 31, 2009 /

Erre gondoltam én is de azt mondták hogy nem elég dinamikus.
Akkor szerinted egy pc tápnál kilehet csutkázni?
(#) sprofan válasza Renátó004 hozzászólására (») Dec 31, 2009 /

Lehet, de mégis jobb mint kivágni az ablakon 13.000Ft-ot.
Ráadásul amit mutattál az elég karcsú ha csutkán akarod használni, a fejegység felvesz minimum 150W-ot, az a táp meg csak 150W
(#) proli007 válasza van104 hozzászólására (») Dec 31, 2009 /

Hello!
Az előtét és shunt ellenállások számításához szükség van a műszer alapérzékenységére és belső ellenállásának ismeretére.
Ha ezt nem tudod, meg kell mérni, mekkora áramra tér ki végkitérésre, és ilyenkor mekkora a feszültség mérhető a műszer két kapcsán.
üdv! proli007
(#) bviktor hozzászólása Dec 31, 2009 /

Sziasztok

Olyan kérdésem lenne hogy egy ilyen sima potenciométer miért nem jó a pc-s ventik szabályozásához?Olvastam több topikban hogy mindenféle vezérlést építenek de minek ha egy egyszerű potival is megoldható?Ha pedig nem jó akkor miért nem jó és miért árulják így?
(#) Saggitarius válasza bviktor hozzászólására (») Dec 31, 2009 /

Azert nem alkalmas, mert az altalad bemutatott potmeter terhelhetosege kisebb a megkivantnal, vagyis a ket vegpontja kozott terhelheto kb max. 0.1W-tal, ami az elforgatott kozepleagazas eseten aranyosan valtozik -csokken-. Ha emlekeim nem csalnak, amolyan 3.5-4W koruli teljesitmenyuek a tapegysegekben levo keretventillatorok.
(#) proli007 válasza bviktor hozzászólására (») Dec 31, 2009 /

Hello!
Pontosabban egy potméteres szabályozás is megfelelő lehet, csak el kell viselnie a terhelést. Ehhez korrekt megoldáshoz speciális potméter (legfőképpen huzalpoti) szükséges. Viszont annak ára jelentős mértékű. Szinte bármely elektronika költsége elhanyagolható mellette. És ezekhez a megoldásokhoz bármely "gagyi" poti megfelelő. (ha potméteres)
üdv! proli007
(#) bviktor válasza proli007 hozzászólására (») Dec 31, 2009 /

Értem,köszönöm a válaszokat.
(#) bviktor hozzászólása Dec 31, 2009 /

Még annyit tudnátok segíteni hogyha ilyen potival szeretném a pc ventit szabályozni akkor milyen/mekkora kapacitású potit kell keresnem?Sok bontott alkatrésze van faternak,hátha találok megfelelőt.
(#) Saggitarius válasza bviktor hozzászólására (») Dec 31, 2009 /

megoldhato... milyen tartomanyon belul szeretnel szabalyozni?
(#) BMW-M3 hozzászólása Dec 31, 2009 /

Sziasztok!
Lenne 1 problémám ami nem biztos, hogy ide tartozik de remélem valaki segít rajtam. Egy autó kuplungját szeretném mozgatni 1 ujjal mert a gerinctörésem miatt sajna lebénult a lábam. Erre a célra szerintem 1 elektromos szervó lenne a legmegfelelőbb, amit 1 potival tudnék pozícionálni. Amit kiszámoltam, hogy a kuplung benyomásához min 2000Ncm erejű szervómotor lenne jó. Ilyen nagyot nem találtam. Létezik ilyen? És ha nem milyen más megoldással lehetne megoldani ezt a problémát?
Válaszokat előre is nagyon köszi!!
(#) bviktor válasza Saggitarius hozzászólására (») Dec 31, 2009 /

Amit kinéztem ventiket azok 0.06A és 0.08A áramfelvételűek és általában 7-12V -tal lehet pörgetni őket.
(#) _JANI_ válasza BMW-M3 hozzászólására (») Dec 31, 2009 /

(#) Saggitarius válasza BMW-M3 hozzászólására (») Jan 1, 2010 /

Egyszeruen meg kellene szerezni, hogy is mukodott anno a Trabantban a Hycomat valtot, mert azt erre talaltak ki!

Ezt talaltam rola:"Lényege, hogy alacsony fordulatszámon kinyomja, magas fordulatszámon felengedi a kuplungpedált. Persze nem közvetlenül a pedált, hanem a kuplungot kezeli belül a váltóban. Van egy kapcsoló a váltókarban, ami azt eredményezi, hogy a szerkezet akkor is kinyomja a kuplungot a magas fordulatszám ellenére, ha a kapcsoló kapcsol. Ez teszi lehetővé menetközben a gyors sebességváltást."
(#) Saggitarius válasza bviktor hozzászólására (») Jan 1, 2010 /

Esetleg megprobalhatod egy 68ohm 2,5W-os huzalpotival.
(#) pucuka válasza Saggitarius hozzászólására (») Jan 1, 2010 /

Üdv!
Sajnos ma már nem ilyen egyszerű Saját tapasztalatomból tudom
(#) bviktor válasza Saggitarius hozzászólására (») Jan 1, 2010 /

Köszi,akkor olyat vagy hasonlót keresek.Egyébként ha nem találok és másmilyet rakok a venti elé akkor mi fog történni?Leég a poti vagy valami más gond lesz?

Igen, a fustbol eszre fogod venni, elege egy par perc is. Ha mar "csak mast" talalsz, akkor valami huzalpoti legyen -minel kozelebb a 68ohmos ertekhez-, azok jobban birjak a gyurodest.

Nagyon szépen köszi a segítséget.

Nem tesz semmit, remelem sikerul osszhoznod valamit. Ilyen egyszeru dolgokkal nyugodtan kiserletezz, max a poti eg le, Te viszont eggyel tobb tapasztalatot szerzel.

Inkább attól tartok hogy fater megkerget mert kinyírom az összes potiját. Van a huzalpotiknak valami ismertetőjelük?Találomra kipróbáltam egyet,semmi füst mégcsak melegnek sem éreztem viszont valamivel félállás után kapott annyi szuflát a venti hogy elkezdjen pörögni. :no:

Egy kepet nem tudnal feltenni rola, a feliratos reszerol? Milyen erteku volt?

kozben leltem egy kepet, ami pl huzalpoti
(#) totti91 hozzászólása Jan 1, 2010 /

sziasztok
BUÉK
Egy olyan kérdésem lenne hogy van nekem egy Creative Sound Blaster Audigy 1 hangkártyám a gépben és most készülök venni egy Philips SHP2500as fejhallgatót és hogy egy az egyben ráköthetem e vagy kell hozzá egy fejhalgatóerősítő és ha kell akkor ti milyet ajánlotok?
(#) kadarist válasza totti91 hozzászólására (») Jan 1, 2010 /

Szia!

Nem kell semmilyen külső erősítő. A hangkártya önmgában is alkalmas fejhallgató meghajtására.

Két kép a potiról.1 2 Remélem látszik rajta a felirat.
(#) Directors hozzászólása Jan 1, 2010 /

Sziasztok!

Lehet nagyon nagy hülyeséget kérdezek de tranzisztoros erősítőn ugyan úgy lehet hallgatni rock zenét is?
(#) Saggitarius válasza Directors hozzászólására (») Jan 1, 2010 /

Ezt most miert kerdezed? LEHET! (vagy esetleg valami uj adonemet vezetnek be azoknak akik rockzenet hallgatnak tranzisztoros erositon? Vagy en maradtam le valamirol?)
Következő: »»   738 / 3999
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem