Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Segitséget szeretnék kérni van volt és amper mérő müszerem mérés határának kitolásában ugy mindkető használhato legyen ( volt és amper ) 14 voltig (válaszokat előre is kösszönöm )
Sziasztok szeretnék egy autós fejegységet hálózatról
üzemeltetni, keresgettem a jó öreg googleban és találtam is egy oldalt. Csak annyit szeretnék tudni hogy ezzel működhet úgy mint egy autóban,és 4x50 watt egy nevesebb márkánál tényleg anyie.Bővebben: Link
Szia! Gondolom a 12V-os példányra gondolsz...
A fejegység ugyan szólni fog, de szerintem nem fogod tudni igazán meghajtani a hangfalalidat. A fejegységen rajta van a felvett áram is. S az alapján keress tápegységet. Egy próbát azért meg ér... ( Egy jól méretezett toroid transzformátoros tápegységgel tuti semmi gondod nem lenne. S kevesebb lenne a hibaforrás is. Igaz az kicsit testesebb a kapcsolóüzemű társánál! )
Egyszerűbb ha fogsz egy számítógép tápot 500ft-ért, átkötöd a szabályzást az 5V-os ágról a 12V-osra némi módosítással és kész.
Erre gondoltam én is de azt mondták hogy nem elég dinamikus.
Akkor szerinted egy pc tápnál kilehet csutkázni?
Lehet, de mégis jobb mint kivágni az ablakon 13.000Ft-ot.
Ráadásul amit mutattál az elég karcsú ha csutkán akarod használni, a fejegység felvesz minimum 150W-ot, az a táp meg csak 150W
Hello!
Az előtét és shunt ellenállások számításához szükség van a műszer alapérzékenységére és belső ellenállásának ismeretére. Ha ezt nem tudod, meg kell mérni, mekkora áramra tér ki végkitérésre, és ilyenkor mekkora a feszültség mérhető a műszer két kapcsán. üdv! proli007
Sziasztok
Olyan kérdésem lenne hogy egy ilyen sima potenciométer miért nem jó a pc-s ventik szabályozásához?Olvastam több topikban hogy mindenféle vezérlést építenek de minek ha egy egyszerű potival is megoldható?Ha pedig nem jó akkor miért nem jó és miért árulják így?
Azert nem alkalmas, mert az altalad bemutatott potmeter terhelhetosege kisebb a megkivantnal, vagyis a ket vegpontja kozott terhelheto kb max. 0.1W-tal, ami az elforgatott kozepleagazas eseten aranyosan valtozik -csokken-. Ha emlekeim nem csalnak, amolyan 3.5-4W koruli teljesitmenyuek a tapegysegekben levo keretventillatorok.
Hello!
Pontosabban egy potméteres szabályozás is megfelelő lehet, csak el kell viselnie a terhelést. Ehhez korrekt megoldáshoz speciális potméter (legfőképpen huzalpoti) szükséges. Viszont annak ára jelentős mértékű. Szinte bármely elektronika költsége elhanyagolható mellette. És ezekhez a megoldásokhoz bármely "gagyi" poti megfelelő. (ha potméteres) üdv! proli007
Még annyit tudnátok segíteni hogyha ilyen potival szeretném a pc ventit szabályozni akkor milyen/mekkora kapacitású potit kell keresnem?Sok bontott alkatrésze van faternak,hátha találok megfelelőt.
megoldhato... milyen tartomanyon belul szeretnel szabalyozni?
Sziasztok!
Lenne 1 problémám ami nem biztos, hogy ide tartozik de remélem valaki segít rajtam. Egy autó kuplungját szeretném mozgatni 1 ujjal mert a gerinctörésem miatt sajna lebénult a lábam. Erre a célra szerintem 1 elektromos szervó lenne a legmegfelelőbb, amit 1 potival tudnék pozícionálni. Amit kiszámoltam, hogy a kuplung benyomásához min 2000Ncm erejű szervómotor lenne jó. Ilyen nagyot nem találtam. Létezik ilyen? És ha nem milyen más megoldással lehetne megoldani ezt a problémát? Válaszokat előre is nagyon köszi!!
Amit kinéztem ventiket azok 0.06A és 0.08A áramfelvételűek és általában 7-12V -tal lehet pörgetni őket.
Remélem ez kicsit közelebb visz a végeredményhez...
Bővebben: Link Szervóhajtás méretezési példa Tibor45 (Szabó Tibor) Hobby CNC fórum 2009 November 29.
Egyszeruen meg kellene szerezni, hogy is mukodott anno a Trabantban a Hycomat valtot, mert azt erre talaltak ki!
Ezt talaltam rola:"Lényege, hogy alacsony fordulatszámon kinyomja, magas fordulatszámon felengedi a kuplungpedált. Persze nem közvetlenül a pedált, hanem a kuplungot kezeli belül a váltóban. Van egy kapcsoló a váltókarban, ami azt eredményezi, hogy a szerkezet akkor is kinyomja a kuplungot a magas fordulatszám ellenére, ha a kapcsoló kapcsol. Ez teszi lehetővé menetközben a gyors sebességváltást."
Esetleg megprobalhatod egy 68ohm 2,5W-os huzalpotival.
Üdv!
Sajnos ma már nem ilyen egyszerű Saját tapasztalatomból tudom
Köszi,akkor olyat vagy hasonlót keresek.Egyébként ha nem találok és másmilyet rakok a venti elé akkor mi fog történni?Leég a poti vagy valami más gond lesz?
Igen, a fustbol eszre fogod venni, elege egy par perc is. Ha mar "csak mast" talalsz, akkor valami huzalpoti legyen -minel kozelebb a 68ohmos ertekhez-, azok jobban birjak a gyurodest.
Nagyon szépen köszi a segítséget.
Nem tesz semmit, remelem sikerul osszhoznod valamit. Ilyen egyszeru dolgokkal nyugodtan kiserletezz, max a poti eg le, Te viszont eggyel tobb tapasztalatot szerzel.
Inkább attól tartok hogy fater megkerget mert kinyírom az összes potiját. Van a huzalpotiknak valami ismertetőjelük?Találomra kipróbáltam egyet,semmi füst mégcsak melegnek sem éreztem viszont valamivel félállás után kapott annyi szuflát a venti hogy elkezdjen pörögni. :no:
Egy kepet nem tudnal feltenni rola, a feliratos reszerol? Milyen erteku volt?
kozben leltem egy kepet, ami pl huzalpoti
sziasztok
BUÉK Egy olyan kérdésem lenne hogy van nekem egy Creative Sound Blaster Audigy 1 hangkártyám a gépben és most készülök venni egy Philips SHP2500as fejhallgatót és hogy egy az egyben ráköthetem e vagy kell hozzá egy fejhalgatóerősítő és ha kell akkor ti milyet ajánlotok?
Szia!
Nem kell semmilyen külső erősítő. A hangkártya önmgában is alkalmas fejhallgató meghajtására.
Sziasztok!
Lehet nagyon nagy hülyeséget kérdezek de tranzisztoros erősítőn ugyan úgy lehet hallgatni rock zenét is?
Ezt most miert kerdezed? LEHET! (vagy esetleg valami uj adonemet vezetnek be azoknak akik rockzenet hallgatnak tranzisztoros erositon? Vagy en maradtam le valamirol?)
|
Bejelentkezés
Hirdetés |