Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Wand Clock
 
Témaindító: zoly15, idő: Okt 29, 2008
Lapozás: OK   51 / 67
(#) Hp41C válasza patexati hozzászólására (») Jan 1, 2010 /
 
Szia!

A Propeller átállt, a Wand órában valami hiba maradt, a kijelzőn nem jelent meg az idő (csak a táp kikapcsolása után)...

Szia
(#) patexati válasza Hp41C hozzászólására (») Jan 1, 2010 /
 
Szia! a Wand kiolvasta az időt igaz csak másodikra de jó! A propeller meg pihen asz nemmegy! Deénmegyekazágyambaelgvolt.
(#) janocsi válasza Hp41C hozzászólására (») Jan 1, 2010 /
 
Szia Hp41C!
Bekapcsolásra mindegyik RTC-s órám átállt a 2010-es évre hiba nélkül. (6db van egy régi bázis á.k.-val együtt, de az is átállt azonnal). A 2db f886-os Wand óránál, (az egyikben még v3.32 program fut, abban bekapcsoláskor rendesen megjelent az idő kijelzése is). A v3.35-os verzióban csak akkor jelent meg a kijelzés, ha a Wand fülön a Scrolling Text Mod-ot aktiválva elküldten a Send parancsal 2x is. (Itt sem volt probléma az átállással). Ez így működött "tavaly" is, ha le volt kapcsolva a tápja, kellett a kijelzéshez a beállításokat újra érvényesíteni. Egyszer már jeleztem is feléd ezt az észrevételem.
Szia.
(#) patexati válasza janocsi hozzászólására (») Jan 1, 2010 /
 
Szia! Én is nekiállok az idén a másik mechanikának de ezt mi van nem akarom már szétszedni! Az érdekelne,hogy "spakni,glettlemez" jó e rugónak Vagy a nyák lenne jobb?
(#) janocsi válasza patexati hozzászólására (») Jan 1, 2010 /
 
Szia!
Egyik sem tökéletes rugólemeznek, mert tartósan nem bírják a rezgést elviselni. A "spakni" talán jobb választás lenne, de azzal kisérletezve, (nagyon erős és vastag is), sem sikerült jó mechanikát készíteni. Az a baj ezekkel, hogy ha erősen meghajlítjuk, akkor maradandó lesz az alakváltozása, független attól mennyire masszívnak is tünik. (A spakni). Egy vékonyabb acél késpenge amely egyenletes vastagsággal rendelkezik, sokkal jobban tűri a rezgést, inkább ilyet próbálj meg keresni de ne legyen az sem vastagabb (0.5-0.6)mm-nél. Ebből hosszab rugólemezt kell késziteni, mert nem érdemes a szélességét megváltoztatni. Ilyen "acélt" sokkal könnyebb találni, és is ilyet fogok most használni.
- Minden már korábban elkészitett Wand mechanikám megvan, egyet sem szedtem szét, elraktam abban az állapotukban ahogyan működtek. (Gyakran át is nézegetem őket, melyik miért nem sikerült jól).
Szia.
(#) patexati válasza janocsi hozzászólására (») Jan 1, 2010 /
 
Köszi! Vannak kínai bóvli kések megnézek párat milyen acél ha már "szelni nem lehet vele Majd eltulajdonítom ha az asszony nem látja!
(#) janocsi válasza patexati hozzászólására (») Jan 1, 2010 /
 
Szia!
Folytattam a "tavaly" elkezdett mechanikát tovább, kezd kialakulni a végeredmény.
- Az aluminium rúd egy (Obi)-ból vásárolt 1000x20x6mm anyag. Ebből tökéletes mechanikai rögzitőelemeket lehet készíteni manuálisan otthoni körülmények között.
Néhány felvétel a mechanikai egységről.
Szia.
(#) janocsi válasza janocsi hozzászólására (») Jan 1, 2010 /
 
Sziasztok!
Elindítottam ezt a mechanikát egy vékony acéllemezes rugóval. Csak 14.5Hz a rezgési frekvencia a kijelző kar jóval hosszabb mérete miatt is.. Teljeskörű optókapus vezérléssel próbáltam ki, de a "ficánkolás" sajna benne van így is. (Erre voltam a legjobban kiváncsi, meg Patexati is szerintem). Az 1. index értéke 117, a 2. 178, ekkor megvan az együttfutás oda-vissza. Néhány felvételben ezekről is beszámolok. Ez a kijelző gyenge narancsszinű ledekkel van szerelve, (1206/24mcd), mégis jól látható, mert a "dupla" kijelzés miatt a fényerő is a duplája lett.
Sziasztok.
(#) Hp41C válasza janocsi hozzászólására (») Jan 1, 2010 /
 
Sziasztok!

A Wand óra 3.32 -nél újabb verzióinak évváltási hibáját megtaláltam, javítottam, tesztelem... (Már sokadszor jött el az éjfél...)

Sziasztok.
(#) patexati válasza janocsi hozzászólására (») Jan 1, 2010 /
 
Szia! nagyon szuper a mechanikád! Milyen ez az alu mekkora méretben vásárolható? Én is veszek mert a hűtőbordák közt nem találtam olyat mi jó lenne Én ma csak "punnyadtam" a hétvégén meg dolgozom az érdemi munka a jövő héten várható apró kísérletek azonban lesznek! Sajnos a szalagkábelos átvitel nem lett jó nagyon hamar törik a kábel igaz sokszor húztam szét! Talán valami vékonyabb lenne jó mert ez túl kemény mit használok! A gyáriban is valami hasonló van akkor jónak is kell lenni ennek a megoldásnak! Sajnos akkor nincs meg a hiba a mocorgásra de így ki lett zárva a vezérlési probléma mert az optot nem zavarhatja a másik mágnes!
(#) janocsi válasza patexati hozzászólására (») Jan 1, 2010 /
 
Szia Patexati!
Ez az anyag aluminium rúd, 1000mm*20mm*6mm-es méretben vásárolható. Természetesen van más ugyanilyen hosszban, csak 1mm széles lemezben is. Nagyon meg kell nézni, (obi!), mert egy árban van a 4-5-6mm széles alurúd mind. (1200Ft). Az 1000mm-es anyagból már nagyon sok összekötő és rögzitő elemet készitettem különböző furatokkal, (amatőr oszlopos furógéppel), menetekkel, befürészelt résekkel, sűllyesztésekkel, és a végén egy kis satupadban megmunkálom. Eddig két ilyen rúdat használtam fel, de még vennem kell belőle.
Szia.
(#) patexati válasza janocsi hozzászólására (») Jan 1, 2010 /
 
Köszi! Beszerzek egy métert én is és megcsinálom a végleges asztali verziót! A freki emelése nem szükséges szerintem mert így tovább bírja nagyobb amplitudó érhető el nagyon jó az oda,vissza vetítés ez rengeteg mechanikai problémát megold mivel elötte sokat kísérleteztél!
(#) Hp41C válasza patexati hozzászólására (») Jan 1, 2010 /
 
Szia!

Nem minden aluminium jó hűtőbordának. Az alu anyagok hővezetési tulajdonságai között meglepően nagy eltérések vannak... Nem véletlenül annyi az ára...

Sziasztok
(#) patexati válasza Hp41C hozzászólására (») Jan 1, 2010 /
 
Szia! Igen durál,aludur nem mindegy az ötvözet (alu csak egy van csak az ötvözet nem mindegy) sőt még a színe sem (a fekete jobban hűt)
(#) Hp41C válasza patexati hozzászólására (») Jan 1, 2010 /
 
Szia!

Ki tudja, mit árulnak a barkácsüzletek...

Szia
(#) patexati válasza Hp41C hozzászólására (») Jan 1, 2010 /
 
A legjobb hővezető és legerősebb alumínium ötvözet az úgynevezett Y fém ezt a motorok hengerfejeiben dugattyúiban és nagy igénybevételnek kitett helyeken használják és elég drága ez a fém! Hűtőnek valami silányabb minőség is megteszi hiszen nincs mechanikai igénybevétel csak a hővezetés és a leadás számít! Komolyabb hűtőnek inkább réz a megfelelő választás (abban is van sok fajta).
(#) janocsi válasza janocsi hozzászólására (») Jan 1, 2010 /
 
Sziasztok!
Hmmm. Mielótt teljesen más irányba fordulna az alurúd problémája... Nem hütőbordáról volna szó, csupán mechanikai alapanyagról, amely könnyen és jól megmunkálható. Itt ez jöhet számításba, mert minden más anyag beszerzése rendkívül nehézkes lenne.
(#) patexati hozzászólása Jan 2, 2010 /
 
Sziasztok! Szórakoztam az órákkal de a remegés megvan továbbra is és a propelleren is megvan ez a jelenség! Össze fogom dobni a sima propellert és azzal is megnézem majd. Próbáltam a mágnest forgatni,fototranyóval is ugyanaz a helyzet Nálatok is mocorog a 886-os propeller is? Ha igen akkor valami összefüggés lehet a két óra közt
(#) janocsi válasza patexati hozzászólására (») Jan 2, 2010 /
 
Szia!
Az f886-os propelleren nálam nincs mocorgás egyáltalán. Azzal itt minden rendben van, stabilan álló a kép.
A Wand f886 verziójában megvan, minden lehetséges módon átvízsgáltam, de nem találtam még az okát mitől eredhet.
Szia.
(#) patexati válasza janocsi hozzászólására (») Jan 2, 2010 /
 
Akkor van egy elméletem rá mi okozhatja csak most nem tudom kipróbálni mert melóba vagyok! Szóval a mocorgást szerintem az index jel váltja ki nem elég stabil! Arra gondoltam meg kéne próbálni a hall szenzort kirakni a tekercs másik oldalára,hol nagyobb az amplitudó ott szerintem spécibb lenne az indexjel Ez a gyári óra képei tanulmányozása során fordult meg a fejemben azon is sokkal nagyobb amplitudó vezérli az optokaput.
(#) janocsi válasza patexati hozzászólására (») Jan 2, 2010 /
 
Szia!
Ezt is kipróbálva sincs eredmény. Már annyira ki van téve az optó, hogy éppen eléri az amlitudó vége, de a mocorgás ugyanúgy jelen van. (75 fok kitéréssel megy a rezgetés).
Kipróbáltam még egy teljesen független rezgésvezérlővel is, saját külön stab. táppal, az eredmény lehangoló. Csak benne van a mocorgás és az "rángatódzás" is.
Tovább kell keresni az okot, ezekkel nem jutottunk előbbre.
Hp41C olyan tökéletesen szervezte meg a program felépítését, hogy kényelmesen lehet utánállítani a paramétereket minden lehetséges esethez.
Szia.

Opto1.jpg
    
(#) patexati válasza janocsi hozzászólására (») Jan 2, 2010 /
 
Nem úgy értettem a kirakást hanem mint a gyárin a tekercs másik oldalára! Ott jelentősen stabilabb lenne szerintem a jel mert kevesebb időt töltene a szenzor a mágnes alatt mivel sokkal nagyobb a kerületi sebessége! A nagyobb felbontásnak kell a stabil jel ezért mocorog szerintem egyet elöre egyet hátra nem elég pontos így! Sajnos a mechanikát is át kell variálni mivel a mágnes is át kell kerüljön a túloldalra! Szerintem egy próbát meg fog érni! A mechanika készítése elött még ki fogom ezt próbálni és úgy kell akkor majd tervezni! Ha kialakul a mechanika tervezek hozzá kart is ezért a méretek (csavar méret távolság,stb) majd egyeztetjük,hogy kompatibilis legyen a tervel!
(#) janocsi válasza patexati hozzászólására (») Jan 2, 2010 /
 
Szia!
Erre csak egy ellenvetésem volna, ugyanezzel a mechanikával és optókapukkal, a beállításokon nincs semmi változtatás, miért nem mocorog egyáltalán az f628-as programja is. Itt egy friss példa videón erre.
Szia.

f628_RTC.avi
    
(#) patexati válasza janocsi hozzászólására (») Jan 2, 2010 /
 
Én nem értek hozzá de mint ha azt írtad volna itt nagyobb a felbontás igy több osztás van ezért gondolom ezt de úgy is érzem lehet bent valami a propelleres kísérleteimre is magyarázatot az,hogy volt,hogy ugrált egy "behányt" fototanya meg jó volt (nagyobb íven futott).Lehet ez lesz a baj sajnos kell átalakítást végezni de ha ez a hiba akkor közel járunk egy végleges tökéletesen működő utánépíthetó Wand órához
(#) janocsi válasza patexati hozzászólására (») Jan 2, 2010 /
 
Szia!
Nem is vitaképpen írtam, csak megjegyezni szerettem volna. A felbontásokat mind végigpróbáltam az f886 verzióban néhány órája, mindegyikben benne van a mocorgás, abban is amelyik egyezik az f628-as felbontásával (120-nál van). A legnagyobb felbontásban hagytam meg a programban, (204), mert minél nagyobb lett, annál kevésbé látványos a ficánkolás, hiszen a végeknél ez felerősödik. Még így is elég "kövérek" a karakterek.
- A gyári optó nem pont így működik mint a miénk, de lehet ezt is figyelembe kell majd venni. Valószínű, a következő zajlik le egy periódusban. Mivel a takarólemez csak egy keskeny lemezke, ez átthalad a majdnem az amplitudó végére helyezett résen, túl is lendül, (volt szerencsém látni), és ad egy impulzust. De visszafelé is átthalad, és akkor is ad egy impulzust. Lehet, hogy ez miatt jó a kétirányú kijelzése?
Szia.
(#) patexati válasza janocsi hozzászólására (») Jan 2, 2010 /
 
Szerintem azon egy teljesen más program fut de lehetséges Én azért ezt ki fogom próbálni mert igen szúrja a szememet Minél jobban tötöm a fejem annál jobban meggyőződésem ez! Gondolj bele mi lenne ha lefelé raknád és még csökkenne szinte el sem hagyná a szenzort. Szerintem ezért kenődik de ha ki lesz próbálva akkor kiderül majd! Szia!
(#) patexati válasza janocsi hozzászólására (») Jan 2, 2010 /
 
Megcsináltam az átalakítást ideiglenesen de sajnos semmi jó eredmény nincs ugyanúgy remeg Pedíg nagyon bizakodtam. Talán mit janocsi írt az lehet egy megoldás oda,vissza számol így jobban kiszámolja az időt.
(#) janocsi válasza patexati hozzászólására (») Jan 2, 2010 /
 
Szia!
Megvéltoztattam és is az index résoptó takarólemez vezérlő helyzetét, tényleg nagy ívben működtetve. A helyzet változatlan, egyelőre nem javult semmit. Át kellene vízsgálni az egész rendszert elejétől a végéig, honnan ered ez a probléma. Nekem még mindig az a fő problémám, (csak egyirányú vezérlést engedélyezve), az f628 verzió miért nem mocorog egyáltalán, ugyanolyan felbontással összehasonlítva a két programot. (120/120).
Szia.
(#) patexati válasza janocsi hozzászólására (») Jan 2, 2010 /
 
Hát ezt Hp41C tudhatja csak én biztos nem Nem tudom milyen változtatások vannak a 886-ra átvitt időzítésekben.
(#) Hp41C válasza patexati hozzászólására (») Jan 2, 2010 /
 
Sziasztok!

Bogarászom a programokat...
- A Wand óra évváltási hiba: Javítva (ki szerettem volna számítani a hét napját is az évváltáskor, de elrontott néhány változót...)
- Mocorgás: Egy problémát találtam eddig, de javítása sem szűntette meg a mocorgást. Ha új periódus / körbefordulási idő mérési eredménye alapján kiszámolja a program az időzítéseket, átmenetileg elrontja az egy pont hosszát tároló változót (Az összes Soubry Henk féle verziónál így van, csak nem ennyire.)

  1. ;Soubry Henk féle:
  2.         ; start calculation for pixel width
  3.         clrc                    ; Clear Carry
  4.         rrf     NewPPitch_L,w   ;
  5.         movwf   PixelWidth      ; PixelWidth = NewPPitch_L / 2
  6.         movwf   Scratch         ;
  7.         clrc
  8.         rrf     Scratch,f       ;
  9.         clrc   
  10.         rrf     Scratch,w       ; w = NewPPitch / 8
  11.         addwf   PixelWidth,f    ; PixelWidth = NewPPitch * 5 / 8

Itt átmenetileg a 4/8 érték van a PixelWidth -ben.

  1. ;Wand_886, Prop_886 féle:
  2.                 clrc                                    ; Clear Carry
  3.                 rrf             NewPPitch_L,w   ;
  4.                 movwf   PixelWidth              ; W = PixelWidth = NewPPitch_L * 4 / 8
  5.                 clrc
  6.                 rrf             PixelWidth,f    ; PixelWidth = NewPPitch_L * 2 / 8
  7.                 clrc
  8.                 rrf             PixelWidth,f    ; PixelWidth = NewPPitch_L * 1 / 8
  9.                 addwf   PixelWidth,f    ; PixelWidth = NewPPitch_L * 5 / 8

Itt átmenetileg a 4/8, 2/8, 1/8 érték is előrfordul a PixelWidth -ben.

Külön változót hoztam létre a futó megjelenítésnek és az új érték számolására - de a mocorgás maradt...

Sziasztok.
Következő: »»   51 / 67
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem