Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   740 / 3999
(#) mate_x hozzászólása Jan 2, 2010 /

Sziasztok!
Egy 230 V/24 V -os trafó szekunder feszültségét meg lehet valamilyen kapcsolással 12 V-ra változtatni?
A választ előre is kösz!

Üdv.: mate_x
(#) SzervízMacska válasza mate_x hozzászólására (») Jan 2, 2010 /

Természetesen. Tekerd le a szekunder felét...
(#) mate_x válasza SzervízMacska hozzászólására (») Jan 2, 2010 /

Valami kapcsolásfélére gondoltam, de nem 7812-vel mert úgy sok lenne a veszteségi teljesítmény. Le tekerni meg nem tudom, mert ez egy gyári "kiöntött" kis trafó.
(#) Sir-Nyeteg válasza mate_x hozzászólására (») Jan 2, 2010 /

Mégegy trafó vagy kapcsolóüzemű tápegység.
(#) pajti2 hozzászólása Jan 2, 2010 / 1

Abukodonozo, mate_x:

Ami kell nektek, az ugyanaz. LM2574-nek kellene utána nézni. Ha nagyobb áramú verzió kell, lehet a kimenetre fejelni még egy végfok tranzisztort (kapcsolóüzemben nem melegszik olyan nagyon).

Amúgy meg 12V-ot ledisszipálni egy tranzisztor+hűtőborda párossal nem a világ vége.

Amelyik trafón nincs közép kivezetés, annál nincs.
(#) Abukodonozo válasza pajti2 hozzászólására (») Jan 2, 2010 /

Köszönöm a segítséget, megnézem!
(#) Saggitarius válasza jdani hozzászólására (») Jan 2, 2010 /

Megeshet, hogy csak a 2x16 LCD a lenyeg. Most neztem utana, hogy idekinn milyen es mennyiert van (16 Font, de az jelenleg kb 18-19 Euro). Amit talaltam, az ugyanazokkal a csatlakozasi pontokkal rendelkezik. Bővebben: Link
(#) Pulyka hozzászólása Jan 2, 2010 /

Üdv

Elnézést az off-ért előre is,de nem szeretnék hiába való munkát,és egy topicot nyitni,egy igen,vagy egy nem válaszért

Szóval a barátaim autójába szeretnék készíteni egy ledes kijelzőt,közel 90 db-el
A lényeg,hogy a szélvédő mögött az utastérben lenne nekik elhelyezve egy felirat,amit 90 darab sárga! led ábrázolna.
Ez fog tetszeni a rendőröknek?
A színével nem lenne gond,mert ugye sárga,nem piros.
Mondták,hogy miért is lenne baj,mikor a kamionosok is ilyen díszítéseket használnak a kamionokon...
Szóval tiltja a kresz szabálya?

Köszi előre is

Tomi

Ja és Sikerektől hemzsegő 2010-et mindenkinek
(#) Action2K válasza Pulyka hozzászólására (») Jan 2, 2010 /

Elvileg tiltja. De! Még nem láttam, hogy egy rendőr kiráncigált volna egy kis, 8-10 cm-es karácsonyfát a műszerfalról, vagy leverte volna a kamionok utólagosan felszerelt kiegészítő jelzőfényeit. Ez utóbbi, azaz egy jól "kivilágított" kamion ráadásul növeli is a biztonságot. Persze nem szabad túlzásba vinni. A feliratok már nem tartoznak bele a "helyzetjelző" kategóriába.
(#) karvolt hozzászólása Jan 2, 2010 /

Sziasztok.
Napelemmel szeretnék tölteni 12v-os akkumulátorokat. Az akkumulátorokat páhuzamossan szeretném összekötni. Ezzel kapcsolatban lennének kérdéseim:
1.:Más Amper számúak az aksik (55 Ah, 45 Ah, 100 Ah, 75 Ah)ez nem-e gond?
2.:Más típusuak: Az 55 Ah, 45 Ah, 75 Ah ezek indító aksi, a 100 Ah pedig munka aksi. A munka akkumulátornak nem lesz baja?
3.:Milyen vastag kábellel kössem őket össze?(Mi valami 1 cm átmérőjű réz kábelre gondoltunk, amiket aku sarukkal rögzítenénk)
A válasz(oka)t előre is köszönöm
(#) Pulyka válasza Action2K hozzászólására (») Jan 2, 2010 /

Értem Köszönöm Szépen.

Én egyébként két kis apró dologra gondoltam,amiért szólhatna érte(ha már rossz napja van),mert sárga,mint pl az index(igaz az borostyánszinű )
és mert figyelemelterelő,mert nem az utat nézed,még elolvasod,és ráadásul,még csodálkozol is,hogy milyen jó
de mondjuk ennyi erővel akkor a reklámtáblákat is ki lehetne ásni a földből,úgyhogy ez kiesett.
(#) Saggitarius válasza karvolt hozzászólására (») Jan 2, 2010 /

Ilyen vegyes kapacitasu bankot egyszerre nem tudsz tolteni, mivel mindnek mas a belso ellenallasa, de meg hasznalatra sem ajanlanam, ha csak ugy direktbe parhuzamositod oket.
(#) karvolt válasza Saggitarius hozzászólására (») Jan 2, 2010 /

Köszönöm a segítséget.
Csak azért akartam össze kötni őket mert ahol használom ott nincs áram, ezért napelemmel szeretnék elő álítani 12v-ot amit inverter segítségével 220v-ra alakítók.A párhuzamos kötésre azért gondoltunk, hogyha több aksit kötünk össze akkor az invertert több ideig tudjuk használni mint csak egy aksival és a töltés is könyebb lenne( ez megoldható: Ha a lemerült aksit kicseréljük egy feltöltötre,ez eléggé kellemetlen főleg hogyha sötét van.De töltésnél is macerás mert mindig figyelni kéne a feszültségszabályzót hogy mikor van feltöltve,és mikor lehet tölteni a következőt)
Tudsz valamot javasolni ere a problémára?(próbáljak meg beszerezni még egy 100 Ah munka aksit és ugy párhuzamossan kötni?)
(#) mate_x válasza pajti2 hozzászólására (») Jan 2, 2010 /

Kösz a segítségeket!
Szerintem maradok a stabilizátornál, nekem igazából 5 V kell, csak az a 27 V feszültség különbség elég sok, de majd nagy hűtőbordát használok . Azért akartam a feszültséget csökkenteni még, mert a trafó
2 VA-es, a terhelés pedig 50-100 mA -lesz és a veszteségi teljesítmény+hasznos teljesítmény már eléggé a határán van, de azért túl fogja élni.
(#) bujan válasza Saggitarius hozzászólására (») Jan 2, 2010 /

A töltéssel egyetértek, de az összekapcsolással nem. Ha az aksik feszültsége azonos, nyugodtan össze lehet kötni őket párhuzamosan a kapacitásuktól függetlenül. (Lásd Csepel gépkocsi párhuzam kapcsolója) Ha nagy a feszültség különbség, akkor én sem ajánlanám, mert töltés indul be a lemerült aksi irányába, ami sok amper is lehet. Bár megjegyzem, amikor a lemerült aksis gépkocsit "bikázzák" (másik aksival rásegítenek), ezt csinálják.
(#) jumbo65 hozzászólása Jan 2, 2010 /

Sziasztok!
Kezdő hobby elektronika építők vagyunk. Egy kitt-ből építettünk 15w-os erősítőt. Erre 30W-os hangfalat javasolnak. Az volna a kérdésünk, maximum hány W-os hangfalat lehet rákötni? Ha valaki tudna elektronikai alapismeretekkel foglalkozó könyvet ajánlani megköszönnénk!
(#) kadarist válasza jumbo65 hozzászólására (») Jan 2, 2010 /

Maximum érték nincs, mert a nagyobb teljesítményű hangszóró nem jelent nagyobb terhelést az erősítőnek. Legfeljebb a hangerő lesz kisebb, mert a nagyobb membrán megmozgatásához nagyobb teljesítményre van szükség. A hangszóró impedanciájára (4 ohm, 8 ohm) viszont ügyelni kell! Az erősítő leírásában meg van adva ez az érték.
(#) _JANI_ válasza karvolt hozzászólására (») Jan 2, 2010 /

Össze lehet őket kapcsolni! CSAK A kapocsfeszültségük legyen azonos! Vagyis célszerű csak feltöltött akkumulátorokat összekötni. Lehetőleg akkor amikor beált a kapocsfeszültségük. Az így párhuzamosan kötött akkumulátor-telepeket viszont érdemes ezután egy egységként kezelni. Az akkumulátorokat összekötő vezeték, minél vastagabb annál jobb! ( Mert ezzel az egyenlő terhelés elosztást is segítjük, főleg nagy áramoknál. De kis teljesítménynél is megéri. ) Ja párhuzamos üzemben a belső ellenállások nem nő hanem csökken! "... n szer kisebb, mint egy elem belső rezisztenciája."
(#) proli007 válasza mate_x hozzászólására (») Jan 2, 2010 /

Hello!
Analóg-disszipatív módon, legfeljebb 60mA-ra tehetsz szert. Mire kiszabod a hűtőbordát, ezzel is elkészülsz...
üdv! proli007

Step-Down.png

(#) mate_x válasza proli007 hozzászólására (») Jan 2, 2010 /

Kössz az ötletet !
(#) Saggitarius válasza kadarist hozzászólására (») Jan 2, 2010 /

En nem ertek veled egyet ezzel. Lehet, hogy a nagyobb meretu hangszoro hangosabb lesz, annak ellenere, hogy fizikai meretei nagyobbak, de nem ettol, hanem attol hogy jobb hatasfoku. Ezert van megadva minden hangszoronak az "erzekenyseg"-e. Itt a HE-n a cikk rola.
(#) Saggitarius válasza bujan hozzászólására (») Jan 2, 2010 /

Nem szorosan ide tartozik, de ugye tudod hogyan is kell "szabalyosan" bikazni, mert ott nem direktbe kotod ossze a ket akksit!
(#) kadarist válasza Saggitarius hozzászólására (») Jan 2, 2010 /

Szia!

Köszönöm a helyreigazítást!
(#) Saggitarius válasza karvolt hozzászólására (») Jan 2, 2010 /

"Folyamatos" uzem eseten celszerunek tartanam, ha nem 12V-os rendszerben gondolkodnal, mert 1., minel kozelebb vagy az eloallitando feszultseghez, annal kevesebb az aramterhelesed. 2., Kisebb aramterhelessel tovabb kepes taplalni az akku es 3., Kisebb aram igenybevetelnel az akksi elettartama is hoszabb.
Azt is vedd figyelembe, hogy lehetoleg olcson meguszas feltetele a minel jobb hatasfoku napcellak. A jo hatasfokhoz hozzatartozik az is, hogy allandoan az eloirt 90 fokos szogben kapja a napcella a napsutest, ergo a legjobb ha napkoveto a rendszer. (raadasul a dolesszog is mas es mas evszakonkent 30-70 fok) Meretezeshez nezz korul a neten, mert szamottevo a kulonbseg a napsuteses orak szamaban az evszakok fuggvenyeben! Pont a sotetebb evszakokban hasznalsz tobb energiat.
(#) 256kb válasza dZsordeN hozzászólására (») Jan 2, 2010 /

De mit kérdeznél?
Mi segítünk!
(#) hapro válasza 256kb hozzászólására (») Jan 2, 2010 /

Segítőkész vagy, de eltévedtél, nézd meg a dátumot, meg, néhány helyi értékkel kisebb a hozzászólás sorszáma.
(#) djhua hozzászólása Jan 2, 2010 /

ehez az erositohoz : Bővebben: Link
Ezt a kapcsolast hova kell kossem ?

Egy rajzot ha lehetne hogy hova kossem az IN1 es az IN2 ?

Az erosito kijovetelehez ? es azutan a hangszin szabalyzo kijovetelerre kossem a hangft ??

Koszonom elore !!
(#) djhua hozzászólása Jan 2, 2010 /

Bocsanat itt a kapcsolas amit hozza kell kotni az erositohoz : http://www.hobbielektronika.hu/kapcsolasok/hangszinszabalyzo.html?p...%3E%3E
(#) nagy hoho válasza karvolt hozzászólására (») Jan 2, 2010 /

Én más oldalról közelítem meg a kérdést: Ha jól számolom a négy akksi párhuzamosan kötve 275 Amper , milyen napelemmel akarod ezt feltölteni? Az általad belinkelt napelem teljesítménye 13 Watt.
(#) Stefan válasza nagy hoho hozzászólására (») Jan 3, 2010 /

Nemértek nagyon az akksikhoz, -lehet inkább nemkéne beleszólni, de írta valaki, hogy ha azonos feszültségre töltődnek akkor össze lehet őket kötni.
Különböző kapacitások esetén, még ha feltételezzük hogy sikerül is azonosra tölteni !? a merülés következtében nem lesznek egyből eltérőek a potenciálok? Ekkor terheletlenül nem fog az összes a leglemerültebb belső ellenállásán keresztül merülni?
Következő: »»   740 / 3999
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem