Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Nem fog, mert az az áram, ami a töltöttebb aksiból elfolyik, az tölti a merültebbet, így egy idő után közös potenciálra kerülnek, és nem folyik át több áram. Azért kell mindegyiket feltölteni mielőtt összekötöd, hogy ne legyen túl nagy a potenciál különbség, mert akkor akár káros mértékű áram is kialakulhat a két aksi között, de nem kell tized voltra egyezniük.
Sziasztok van egy transzformátorom!
230/nem tudom mennyi azért próbáltamegmérni , 3 kivezetése van 2 kék 1 narancs sárga, 1 vezetéken bármelyiken tudok mérni 1 MÉRŐCSÚCCSAL 12 VAC-t de már ha 2 mérőcsúccal akarok mérni akkor 0V Kép mellékelve segítsetek mi lehet a baj!? Előre is köszönöm üdv:karesz01
Szia!
Mindig úgy kell mérni, hogy mind a két mérőcsúcs rá van kötve a mérendő áramforrás kivezetéseire. Másképpen honnan tudná szegény multimétered, hogy mi a viszonyítási alap? Szerintem a trafódat először vizsgáld meg ohm-méréssel, hogy nem-e szakadt a primer tekercse.
Azt én is tudom hogyan kell mérni de mind3 kivezetés sípol egymással !
A primer tekercs hány ohm-os? Az a két kivezetés a primer, amelyik a 230V-os hálózatra kapcsolódik.
Pontosabban kellene fogalmaznod. En nagyon valoszinusitem, Neked egy olyan halozati trafod van, amelyiknek 3 szekunder kivezetese van, ami all 2 kek es egy narancs-bol. Ugyancsak valoszinusitem, hogy kozepmegcsapolasos traforol van szo, es a kozepkivezetes a narancs, ezt pedig nagyon egyszeruen ki tudod deriteni.
1., AC-t mersz a ket kek kozott 2., AC-t mersz a narancs es barmelyik kek kozott. Ha igaz a feltevesem, akkor az elso meres alkalmaval ketszeres erteket fogsz kapni mint a masodikban mert. A masik lehetseges eset lehetne (ha nem lenne kep es nem lenne lathato az osztott cseve): csak a ket kek kozott fogsz feszultseget merni -az elozoek szerint-, megpedig azert, mert a narancs, mint kulonallo, nem a szekunder resze, hanem arnyekolas a primer es szekunder kozott. Legyszives ird meg mit mertel az 1-es es 2-es esetben.
A primer 13ohm, a szekunder pedig
két kék között 1.3 ohm 1kék sárga 1.3ohm 2kék sárga 1.3ohm.
A műszered biztos vátóáramban (AC) áll?
Ugy ahogy mondod, még már kínombnan dc ben is mértem mondom hát van beéített de nem is lehet mert a panel amire volt kötve volt rajta graetz.na mindegy majd lesz valami köszönöm a segítségeteket!
mindnekinek szép napot.
Ezek az ertekek a merozsinor sajat ellenallasa. Ha valami 10-12V-os szekunder tekercsek vannak, akkor mindossze talan par tized ohm merheto lenne. Elso ranezesre (kb 10-15W-os vas) 3-500mA terhelhetosegu szekunder tekercsei lehetnek.
A primer 13ohm-jat keveslem, amolyan 200-300ohm korulit varnek.
Egyáltalán rá megy a 230V a primerre?
Én nem hinném, mivel ez egy HIFI-ből való tarfó, a kis tarfó állandó tápfeszt kap, és arról megy a ki-be kapcsolás ami azt a kis kék relét kapcsolja ami indítja a nagy trafót. Márkásabb hifi-kben szokott ez lenni, mert ugye nem mindegy hogy mennyi a fogyasztása kikapcsolt állapotban.
karesz01 Vagy szedd le a trafót arról a kis panelről és adj neki direkt feszültséget, vagy a kis panelon lévő kék relét húzasd be a szintén a kis panelon lévő trafóval, de vigyázz hogy amíg átkötöd, ne legyen bedugva!
jogo a dolog ez hifiből való fix táp 230V al működik sárgához képest 2 x 28,8VAC-t mértem.
Szerintem ez többet tud mint 500 mA 2 db mtz első lámpa izzót tettem rá és meghajtotta rendesen. Hogyan csináljak ebből 42V-ot a tápegységemhez? (a képen mellékelve szerintetek elég lesz hozzá?) Ha nem mekkora kellene?
Sziasztok!
Nagyon kezdő vagyok. Szeretnék 3 kb. 3,5V izzót villogtatni. Ha Lehet véletlenszerű sorrendben, de az is jó ha egymás után villannak fel. Szeretném ha mondjuk 4-5 mp-ig világítana aztán váltana. Előre is köszi.
ez szerintem középleágazásos trafó mert a 2 kék között 58VAC-t mértem
Bővebben: Link
Nem egy bonyolult áramkör és nem is kell hozzá drága dolog. Ez 10 led-et tud sorba villogtatni, inkább használj te is led-et mert megoldható az izzó is, de ahhoz kell pár plusz alkatrész és az csak tovább bonyolítaná. Ha csak 3 led vagy izzót kel sorba villogtatni akkor a 4017-es IC 7. lábát összekötöd a 15-össel és kész. A villogás sebességét a kapcsolás tetején lévő 47K poti tekerésével tudod gyorsítani-lassítani. Ahol VCC-t ír oda jön a maximum 15V-os áramforrás + pozitív fele, ahol pedig egy vastag vízszintes vonal van, oda jön a negatív rész.
Ugy oldjak meg:
1., hogy a fokozat(ok)nak van -negativ- visszacsatolo aga amivel beallitjak az erositest 2., az aktiv alkatreszeket "munkapontba" allitjak, ami fuggetleniti a rendszert az alkatreszek szorasatol, es egyeb valtozoktol -pl. homerseklet-
Helló
Azt szeretném kérdezni hogy az ilyen tranyót: Bővebben: Link Hogyan kell L idomra szerelni? Mert nem igen tudom vizuálisan elképzelni a dolgot,... Köszönöm a választ előre is! Helló
Így kell, de a szigetelő gyűrűt lehet fölülről és alulról is betenni.
Helló
Köszönöm mindenkinek, így már világos,... A jlh erősítőn gondolkozok, és abban ilyen tranyók vannak csak ezért kérdeztem,... Köszi helló
helo 2n3053-as tranyót mivel lehet helyettesíteni?
Itt kapható, ha ez segít valamit.
Ide szoktam beírni, mert kidobja a már nem létezők helyettesítését néhány esetben.
köszönöm
Az bárhol kapható, talán nálunk a hentesnél is lehet venni.
Helyette jó 2N3773, BD249c, MJ15003, MJ21194, stb...
Köszönöm a segítséget!
Akkor ahogy olvastam a hozzászólásokat, arra kell ügyelnem hogy mielött összekötném az aksikat mindenkép töltsem fel őket(lehetőleg ugyan annyira) és minnél vastagabb kábellel kössem őket. A munka akkumulátornak nem lesz igy bajja hogyha az inditó aksikkal kötöm ? A napelem valóban „csak” 13w majd idővel ahogy pénzem engedi lehet hogy beszerzek egy nagyobbat. Nyáron fogom haszni . Akkor is hetente csak 2 éjszákát(energia takarékos izzókkal), a fesszültség szabájzóban és az inverterben pedig van lemerülés eleni védel ami megsegítí a dolgát a napelemnek hogy ne keljen annyit tölteni. Köszönöm az észrevételeket!
Most talaltam, remelem hasznalhato: Bővebben: Link. Rengeteg fele kijelzojuk van!
|
Bejelentkezés
Hirdetés |