Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » 1.2V -os akkucellából 8-9V
Témaindító: tothtechnika, idő: Jan 5, 2010
Szia!
Ehhez mit szólsz?Bővebben: Link 1,5V-ról elmegy. Ha ez nem felel meg, akkor vannak még hasonló típusok a Linearnál. Itt beszerezhető:Bővebben: Link
Szia!
Akár jó is lehetne, de ezeket sem tudom beszerezni 1 vagy 2 db ilyen ic-t rendelni meg elég drága mulatság. Lomex,RET, HQvideo, esetleg sini, ezektől tudnak rendelni a kollégák... De még majd nézegetem, hátha ebayen is van olcsón valami hasonló
Mennyi kellene ebből?
Igen, lehetséges. A legnagyobb kitolás az lenne ha a FD lábat negatív irányba eltolnánk...
Szerintem, az LX lábra egy fordított polaritású diódát kötve még negatív feszültséget is lehetne venni. Kettő kimenet között közel dupla feszültség lenne. (de lehet, hogy ez most nagy baromság a részemről.) Egy kapcsoló frekire való kondenzátoros kicsatolás pontján már a lüktető feszültség váltóra alakul, az már duplázható.
Jó kis ic, de 7 euró plusz szállítás... Agyam eldobom...
Nézzétek meg skori oldalát: Bővebben: Link Lehet ezekkel kellene inkább próbálkoznom, bár lehet ez a tranyós kapcsolás nem tud olyan hatásfokot mint az ic, bár jobb tranyókkal biztos lehet feljebb menni hatásfokba is
Már másodjára linkeled be a megoldást...
Skori írja, hogy működhet 1 cellával is, és lehet emelni a kimeneti feszt...mi kell még? Üdv Inhouse
Hétvégén összerakok pár áramkört, köztük a skoriét is, és meglátjuk akkor, hogy melyik hogy működik.
Nem bírtam magammal, és összeraktam az ominózus egytranyósat
Először csak összedrótozva, de az első mérés után rögtön egy pici próbanyákra, mert ugyebár nem póknak születtem én se. 15mA terhelésnél 7,2-8 Voltot adott, terhelés nélkül 40 Volt a kimenő feszültsége. 1,3Voltos cerkaelemről. További tesztek, talán később. A képen látható gyári induktivitásra kb.: 10 menet drót került pluszba a tranziztor bázisához. Szerintem ígéretes.
Helló
Nekem is nagyon megtetszett ez a kis kapcsolás. Van egy számítógéphangfal átalakítva hordozhatóra megcsinálva aminek egy tda 2822-es IC az erősítője és egy távírányítós autó akkujával üzemelt, de sajnos az akku elég idős és egyre kevesebbet bír. Van nekem is 1-2 1,2 voltos kis AA méretű akkum és arra gondoltam hogy ilyesmi kapcsolással üzemeltetni is lehetne az erősítőt, mert annyit nem ér nekem hogy vegyek hozzá alkatrészeket, de ha otthoni alkatrészekból meglehetne valósítani egyszerűen akkor én is belevágnék szívesen. Az erősítő teljesítménye is elég kicsi és így az áramfelvétele is, ezért ha nem teljes hangerőn hallgatom akkor sokáig képes lenne üzemelni.
Hát szerintem azért egy kis erősítőt meghajtani kevéske lesz.. Gondolj bele, ha csak fél W-ot akarsz kivennni az erősítőből ami nem sok, akkor 70%-os (igen jó) hatásfokot feltételezve 0.7W-ot fog felvenni az erősítőd.
Hozzájön még a konverter kb 80%-os hatásfoka (ami szintén nagyon jónak számít, ha ilyen egyszerűt csinálsz) akkor 1 celláról 0.6-1A áramot jelent. Két cella esetén kb 200-400mA. Ami szintén nem túl kevés. Mindenesetre az ötlet nem rossz. De erősítőhöz a kimeneti feszültség instabilitása végett sem ajánlanám ezt a kapcsolást. Skorié működhet.
Igazad van. Bár akkor is látok fantáziát ennek az áramköznek a felhasználásában még ha nem is erre a célra.
Melyik kapcsolásra gondolsz?
Szia!
A kapcsolás nekem is tetszik, (én is kiagyaltam a felhasználási területét) de szerintem a dinamikus terhelést rosszul reagálná le. Ahhoz már komolyabb verzióban és szabályozottan kell megcsinálni, mint pld. Skorié . Ennek ez egytranyósnak van egy izmosabb változata, fénycsövet hajt, valószínűleg át lehet építeni úgy, hogy a teljesítménye nem sokat csökken, de a betápja és a kimenőfeszültsége a kívánt lesz. Lehet, hogy ez lesz a következő projekt, úgyis most a low_design a menő nálam. Ehhez van majdnem mindenem a fiókokban. Ez a fénycső inverter a RT ÉK 2000 évi 126. oldalán kezdődik, 6Wattos kivitelben.
Nem tudom aktuális-e még, és hogy az egytranyós megoldás bevált-e, ha igen és nem, akkor esetleg két lépcsőben aránylag olcsón meg lehet oldani, kicsi méretben.
Van egy ilyen DC/DC IC: NCP1402SN50T1 Adatlap Ez 5V-os(tudom, korábban is linkeltél ilyet, de ez csak 324Ft, és SOT23-5-ös mütyür.) Ha megnéze a rajzát az adatlapban, akkor még az is lehet, hogy meg lehet hekkelni egy kicsit úgy, hogy a 2. lábra egy osztóval vinnéd a feszt. Nem biztos, hogy működik, ki kell próbálni! Ha nem jönne be, akkor 5V 200mA áll renelkezésedre, amiből további emelést gyakorlatilag bármilyen IC-vel(pl. MCP34063A), vagy tranyós megoldással meg tudsz valósítani. Én az IC-s megoldást azért javaslom, mert a hatásfokuk 80%-nál is jobb. Egy tranyósé kizárt, hogy 70%-nál jobb lenne, de lehet, hogy tévedek. Mindenesetre a megbízhatóság, és a telep jobb kihasználása az IC-k felé fordítná a mérleget. Az is egy előny lenne a dupla lépcsős megoldásban, hogy a 78L05-öt ki lehetne dobni a miki paneljéről, ami további nyereséget jelent, elég csak az eső 4V-on keletkező veszteségre gondolni, ami hővé alakul a regulátoron! Én tuti így csinálnám...
Ennél a kapcsolásnál ha növelni akarom a kimeneti feszültséget akkor csak az L1 tekercs menetszámát növeljem vagy mindkettőjét ha a bemeneti feszültség változatlan?
És még egy kérdés schottky diódát nem lehet helyetesíteni 1N -típusúakkal?
Szia!
Bocs, hogy későn válaszolok, de épp ilyesmi projektben vagyok. Nem tudom, hogy pontosan mekkora feszültséget és áramot szeretnél hozzá, illetve a bemenőfeszültség mennyire kötött. A kapcsolás nálam a jelen gyenge 2n3440 tranziztorral kapásból nyomja a 80V feszültséget. A "bázis" tekercs lehet kevesebb, nálam jelenleg 5 menet. A kollektor köri tekercs menetszáma maradhat eredetibe, többet függ a dolog a vasmagtól és a tranziztor paramétereitől mint a tekercs menetszámától. (persze ésszerű határok közt) Ha nagyobb teljesítmény kell, akkor a mellékelt kép adhat táppontot. Most ezzel a kapcsolással bütyköltem egy szulfátoldót... de a harmadik úgynevezett nagyfeszültségű tekercset lehagytam a tranziztor kollektorából van a diódával "kicsatolva" a feszültség. (200V ig simán tekerte 6,5V os akkuról a 100V-os kondit terhelés nélkül, a kondi túlélte, szerencsére) Ja a dióda, szerintem egy próbát megér a sima is, de jobb eredményt ad egy gyors kis nyitófeszültségű típus. Kis teljesítményig a 1n4148 teljesen jó, mert kellően gyors, 1n4001 már nem biztos, hogy oké.
Szinte tökéletes ez az ic nekem Köszi
A CE lábán keresztül lehet mahinálni vele ha jól látom egyébként. És még olcsó is .... Rendeltetek is belőle pár darabot
Elvileg fix 5V-os ezért majd a próbák során derül ki, hogy be lehet e csapni(Én még nem próbáltam, nekem 5V kellet fixen). Lehet, hogy bizonytalanná válik, ha át akarjuk verni a komparátorát. Majd meglátjuk. (Én is rendelek legközelebb, mert elfogyott...)
És akkor még itt van ez is: ic-link -- 131 ft.. vicces.
Micsoda jó poloskát is lehet csinálni csinálni ebből az 5V-os ic-ből Nagyon tetszik. És 5V-ról már mennek az ALC áramkörök is.
Igen ezt is szeretem(SMD-ben), de ez csak 3V-tól indul, azért gondoltam az 5V-os IC után kötni a 9V előállítására.
Köszi a választ. Még magam se tudom mit kezdek az áramkörrel pontosan de tetszik hogy 1 tranzisztor és néhány alkatrész mire képes. Én is láttam valami hasonlót ahhoz amit most mutattál, de ott úgyemlékszem egy 2n3055-ös töltötte be a Bd 245 szerepét. Egyenlőre majd a kisebb telsejítményüvel kísérletezek majd később a nagyobbal.
Jók ezek az áramkörök, de egy hátrányuk van, hogy a jelalak közel szinuszos(mérte már valaki milyen a jelalak?). Ez nagy veszteséget jelent nagyobb áram esetén, ami a tranyó melegedését okozza. Hatékonyság szempontból elmarad a kapcsolóüzemű megoldásoktól, ezért telepes használat esetén nem előnyös a használata.
Ebbe igaza van Wattnak, nem lehet kapcsolóüzemű mert nincs benne vezérlés, csak egy induktivitás. És ez bezony melegedéssel jár, még ha az ember nem is észleli, azt jelenti, hogy romlik a hatásfok.
Szia !
Épp túl vagyok a mérésen, olvastam, hogy írod "majdnem" szinuszos a jelalak. Nem mertem beírni, hogy az utoljára betett fényképen ott a jelalak ábra. Ezért ellenőriztem, és stimmel igaz az értékek eltérnek, mert az első áramkörről készült aminek kettő képét szintén betettem. Terhelt jelalak a kimeneten, sima, semmi tüske, ezen meglepődtem, az elemen ami 1V adott erős zaj tüske, 0,47µF van csak szűrve, a kimeneten 100µF 50V szűréssel 1KOhm terheléssel szép sima, semmi tüske. A kollektoron mint az alább betett képen lévő cikkrészletben látszik csak kisebb értékkel de a jelalak stimmel. A bázison ugyanez, csak negatívban kisebb értékkel szintén. Szerintem, ilyen alacsony feszültségnél a veszteséget a tranzisztor magas maradékfeszültsége határozza meg.
Közben erőt vettem magamon, és lefényképeztem a szkóp képet. Ilyet még úgysem csináltam, de gondoltam jobb látni. A 0686 a bázisról készült, a 0688 a kollektorról, a többi részét nem fényképeztem, mert kezdem zsibbadni..
Heló!
Bár konkrétan 1.2 V -ból 9 V -ra konvertáló áramkör nincs benne, de a müködési elvek feltétlen ebbe a topicba kívánkoznak. Például,ha a 8.ábrán látható konverterben a D4-es zenert 9V1 -esre cseréljük akkor már kész is van a címdarab (persze a negatív 5V-os rész minden további nélkül elhagyható !)
Meggyőztél, de azért ettől szebb négyszögjele van egy ICnek. Ettől függetlenül a tranyós is megfelelő lehet. Bevallom nem gondoltam, hogy ilyen a jel, miután ez egy fáziscsatolt oszci.
Sziasztok!
Na összeraktam a kis IC-s 1V -> 5V dc-dc konverteremet, és egy nagyon érdekes hibajelenség van... 1,1V-ról tökéletesen működik. 1,4-1,5V-ról viszont már gerjed. Nem tudom elképzelni mi lehet vele, majd még kipróbálok másik sottky diódát. Üdv.
Milyen kondikat használsz a be és a kimeneteken(érték, típus?)? Milyen a tekercs?
35uH-re sikerült a tekercs, 1µF van a bemeneten, és 10µF a kimeneten, még így volt a legjobb...
Úgy néztem a bemeneti kondi értéke egyáltalán nem kritikus. Még lehet azt kellene megpróbálni, hogy Low ESR kondit betenni a vévére, szerintem még attól gerjedhet... Vagy a dióda. Ugyhogy rendelek ilyen kondit, aztán kiderül. Az induktivitás egy tv-ből kibarkácsolt gyári 210,3uH-s, csak letekertem belőle egy csomó menetet, hogy 47 legyen, de sajnos kicsit többet sikerült mint kellett volna. Persze próbáltam 47-essel is, de azzal sem volt jobb.
Öreg hiba, hogy a 100nF-os kerámia kondikat lehagyjátok a ki és bemenetről. Pótold és nem fog gerjedni! A lábakhoz a lehető legközelebb tedd!
|
Bejelentkezés
Hirdetés |