Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Köszi
Én is erre jutottam. (a fenének akarok mindig egyszerűsíteni...)
Keresgéltem, a 18F2520 olyan, hogy 16, vagy 32MHz-nek megfelelő órajelet tudsz előállítani a belső oszcival úgy, hogy a 4x-es PLL-re vezeted a 4, vagy 8MHz-es jelet. A 2580-is ilyen.
Szia!
- A 16F877(A)/ban van uart (RC7, RC6). Nem lenne egyszerűbb azt használni... - Tegyél fel képet ... jpg, gif, stb... Szia
Na jo, de a FAT-ot megsem kell kezelned -- feltetelezed, hogy a file egy egybefuggo teruleten van, de nem bovited vagy csonkolod, igy nem kell a FAT-ot magat piszkalgatni. Es a root directory-t lekezelni tenyleg semiseg -- ill. ha speci filenevre keres az ember az egesz diszken, akkor meg akar alkonyvtarban is lehet az a bejegyzes, es meg mindig nem kell bonyolult FAT meg konyvtar kezelest megvalositani Raadasul kesobb betehetsz egy masik SD kartyat ami lehet nagyobb pl... Na jo, nem ragozom
Sziasztok!
Haver vett egy PicKit3 -at, és vagy féli óriág szórakoztunk vele, mire sikerült felrpogramozni egy PICet. Settingsben be kelett állítani hogy adjon neki tápfeszt, még azt is hogy mekkorát. A másik hogy módósítja a firmwaret ha átállsz 16F szériáról 18Fre... A PicKit2 detektálja hogy van-e saját tápfesz és ad neki ha nincs... Ez tényleg ennyire körülményes vagy csak én vagyok a béna, vagy ez sokkal jobb, de nem látom az előnyét? Mi lesz ha saját tápfesze van az áramkörnek, és bekapcsolva marad a "power from PK2"? Idézet: „Ez tényleg ennyire körülményes vagy csak én vagyok a béna, vagy ez sokkal jobb, de nem látom az előnyét?” Tenyleg ennyire... Volt is belole egy botrany, egy Ausztral ficko akinek egy elektronikaval foglalkozo video blogja van csinalt egy kis ossze hasonliotast a PICkit2-vel, es tragar szavak kozepette tette fel a kerdest a Microchip menedzsereinek: "Oh, miert?! Es ki volt az a toketlen manager aki a jol bevalt modszereket megprobalta vacak, nem mukodo sz*kra cserelni?!". Aztan a Microchip is valaszolt egy videoval, ami nagyjabol arrol szolt, hogy a "D. Head" nevu manager (nyilvan fantazianev, de talalo... ) szoval, hogy o tolta el, es, hogy kirugtak, es majd lesz jo es szep PICkit3 -- gondolom a firmware-t ujra faragjak majd...
Érdekes sztori meg kell hagyni. A Honfoglaló is "mostanában" küldött egy "Bocsi de ezt jobban is megoldhattuk volna" kategóriás levelet.
Hát akkor úgytűnik a Microchip tényleg feladta a dolgot, mert hogy firmware frissítést se találni azis biztos. Dicsérendő, hogy elsimerik , de látszólag semmilyen lépést nem tettek az ügy érdekében. Persze azt nem várom, hogy oda legyen írva mint pl. a 93c86-hoz, hogy "Not recommended for new designs". Mindenesetre nálam a JDM mellé kocogott a PK3 :no:
Vegyel vagy epits egy PICkit2-t, de a pk3-t se dobd ki meg! A pk2 sem volt ennyire jo az elejen, csak keves eszkozt tamogatott, debuggolast csak egyetlen chiphez stb, es az evek soran alakult ki, hogy ennyire jo. Kar, hogy nem tartottak meg a jot es csinaltak hozza egy megbizhatobb es gyorsabb hardware-t pk2.5 neven
Szerencsére nekem már régóta megvan a gyári 2, csak tegnap mikor bementünk a chipcadhez, haver meglátta a 3 at és végül azt vette meg.
Tényleg az a rossz a dolgoban, hogy a 3at mintha jobban menedzselnék. Persze marketing szempontból a 3 mindig jobb mint a 2, és aki először vesz, és komolyan gondolja, de annyira nem ért hozzá az a 3 at fogja megvenni, mert az biztos jobb.
Koszonom mindenki hozzaszolasat, nem csinalom egyelore FAT rendszerre, tokeletes az kontrolleren keresztuli adatletoltessel is.
szamoca Nagybetuvel fogom kezdeni a mondantokat de nincs ekezetem.
Szaiasztok. Az lenne a kérdésem, hogy ha piccel feltöltök egy soros bemenetű, párhuzamos kimenetű sift regisztert 8 bit-el, és nem adok rá több órajelet, akkor a siftregiszter kimenete, az általam megadott adatok szerinti állapotban maradnak, egészen addig amíg nem adok ujjabb órajeleket ? 74HC164-et használnék.
Igen, végül is igazad van. Nem sokkal bonyolultabb a fájl nevére keresni.
Első blikkre igen, úgy marad.
Szia!
A 74HC595-ben egy soros bemenetű - párhuzamos kimenetű shift regiszter és a kimenetén egy 8 bites regiszter van. A a shiftelés után az adat a regiszterbe beírható, így a kimenetén még a feltöltés sem látszik... Szia
Konkrétan semmi. Sajnálatos módon, ugyanazt a terméket kell többféle változatban elkészítenem. Próbálok egyszerűsíteni és költségeket lefaragni. Sajnos a megrendelőnek is vannak "elvárásai".
Ha megszakítás esetén szeretném a W és a STATUS regiszterek tartalmát kimenteni majd visszamásolni a megszakítás végén, akkor miért kell a STATUS regiszter alsó és felső négy bitjét megcserélni?
(Bővebben: Link)
Mert a SWAPF utasítás nem bántja a STATUS regisztereket a MOVF utasítással ellentétben, ami Z bitet állítja. Kicsit nyakatekert így de a 16f-eken csak így lehet megoldani.
Ja tényleg.
Másik kérdés: az INTCON regiszterben van az a bit amivel be lehet állítani hogy a timer0 okozhasson-e megszakítást. De a timer1, timer2 stb esetén melyik regiszterben lehet ugyan ezt beállítani? Idézet: „Ez a WinHex képes a kártyán lévő adatok kártyabeli címét megjeleníteni?” A Winhex képes a kártyát fizikai eszközként is megjeleníteni, ekkor a 0. szektora ugye a boot szektor lesz. Olyan mint anno a DOS korszakban a norton diskeditor volt.
Találtam ezt az oldalt:
Bővebben: Link Itt van három algortmus is, ami azt végzi el amit én találtam ki magamtól (16 bites szám 5db BCD kóddá konvertálása). A linken a második megoldást oldottam meg én. A harmadik nagyon ötletes, eszembe sem jutott... Na de amit kérdezni szeretnék: A fenti linken felül (11.4.20-1. Táblázat) le van írva hogy az adott algoritmus minimum és maximum mennyi utasításciklus idejéig fut. Már többször gondoltam rá hogy szükségem lenne erre az információra, hogy egy adott programrészlet mennyi ideig tart mire lefut. Nem lehet ezt valahogy kiszámoltatni az MLAB-al? Idézet: „De a timer1, timer2 stb esetén melyik regiszterben lehet ugyan ezt beállítani?” Idézet: „Megvan: INTCON2, INTCON3.” Biztos vagy benne? Én kapásból másra tippeltem és meg is néztem. TMR0IE analógiájára TMR1IE, TMR2IE stb... bitet kell keresni!
MPLAB SIM-ben van a Stopwatch, azzal ki lehet. Ha beállítod a kontroller órajelét, akkor pontosan mutatja a szükséges időt is, egyéb esetben csak a ciklusok számát.
Nem sajnos mert használlom az assincron vonalat, és a kettőt együt nem lehet, mivel a terminál pic-je figyeli az interraptal az rs232-öt, és nem kell hogy belebeszéljen az alállomás munkájába.
De telyesen jó és megbízható lett. Viszont a portok átrendezésével , nomeg néhány apro kiegészítéssel hibátlan lett, és szépen ketyeg. Köszi a segítséget és a tippet. Idézet: „A Winhex képes a kártyát fizikai eszközként is megjeleníteni, ekkor a 0. szektora ugye a boot szektor lesz. Olyan mint anno a DOS korszakban a norton diskeditor volt.” Ott nem veletlenul az MBR van? Mintha lenne annak az SD kartyanak particios tablaja is, es akkor ha minden igaz egy 64 szektoros diszket emulalnak, tehat a DOS BOOT rekordnak a 64. "szektoron" kellene kezdodnie? Lehet tevedek persze. Idézet: „Már többször gondoltam rá hogy szükségem lenne erre az információra, hogy egy adott programrészlet mennyi ideig tart mire lefut. Nem lehet ezt valahogy kiszámoltatni az MLAB-al?” Dehogyisnem: az MPLAB-ban Debugger / Select Tool / Mplab SIM. A Setting-nél meg beállítod a procid órajelfrekvenviáját, teszel egy töréspontot a kiíró függvény meghívásához, a Debugger / Stopwatch-ban megnyitott stopperórát nullázod, nyomsz egy F8-at, ezután a stopwatch ablakban ott lesz a futási idő. Anno én is csináltam ilyen univerzális 8 és 16bites átalakító macro-t, ez a kivonogatásos elven működik. Extrája a konfigurálható előjeles/előjeltelen kiírás, a kezdő "0"-k eltüntetése, a kevesebb számjeggyel történő kiírás (ha tudod pl. hogy a nem lehet nagyobb a 16bites számod 999-nél). Igaz ez 18-as PIC-re íródott, de nem olyan nagy munka 16-osra átírni. Idézet: „Már többször gondoltam rá hogy szükségem lenne erre az információra, hogy egy adott programrészlet mennyi ideig tart mire lefut. Nem lehet ezt valahogy kiszámoltatni az MLAB-al?” Csak halkan jegyzem meg, hogy erről már korábban beszéltünk, emlékszel?
Jogos, tényleg van az SD-nek is MBR-je, az MBR szektor 0x1C0-nél található az hogy hol kezdődik az első partíció.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |