Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Szia.
Cimopata tápját szeretném megépiteni,csak nemtudom hogy egy akksirol üzemel az egész vagy segédtápnak egy külön akksit használlnak. Akkor az úgy müködhet hogy a 48V-os pakkot ráteszem a fetekre (és a trafóra).És ugyenerröl a pakkrol egy LM2576HVT konverterrel megcsinálom a vezérlésnek szükséges 12V-ot.?
Szia!
Már többször ajánlottam ezt a könyvecskét:Bővebben: Link Kezdőknek ideális. Ja,és tessék olvasni, és megérteni a leírottakat.
Adott egy áramkör nyáklapon. Áramerősséget szeretnék mérni oszcilloszkóppal.
Tudom, hogy csak feszültséggel arányos áramot tudok mérni, csak a bekötésével nem vagyok tisztában. Bontás nélkül szeretném megtenni az említett műveletet. Valaki tud segíteni? Köszi Kerüld légy szíves az ilyen hanyag írásmódot és a felesleges sortöréseket! Köszönöm. Frankye
Az egész áramkör felvett áramát akarod mérni, vagy csak egyes részen?
Amúgy, egy 1 ohm os ellenállást sorbakötsz a mérendővel, s a rajta eső feszültség egyenesen arányos a rajta átfolyó árammal. Persze, ha nincs ilyen precíziós mérőellenálásod, akkor akármilyen pár ohm-os is jó, csak annak a méretével arányosan kell számolni.
Ebben az anyagi világban, érdekelnének a kapcsolóüzemű tápok hatásfokai. Az köztudott, hogy a teljesítmény/súly arányuk nagyon jó, de mi van a hatásfokukkal? A neten olvasgattam róla, de nemvalami jókat láttam.
Példának, épp a kezemben egy mobíltelefon töltöje. Kimeneti feszültsége 5 V, leadott max áram 350 mA. Ez alapján 1,75 W a terhelhetősége. ezen a terhelésen járatva a hálózati 230 V-ból 60 mA-t eszik. Ez viszont 13,8 VA (W). Ebből adódóan 12,68% a hatásfoka. Ezek nem mért, hanem gyári, ráírt adatok. Lehetséges, hogy ennyire rossz a kapcsolóüzemű tápok hatásfokai? Vagy ez csak épp egy kivétel volt? Egyáltalál van olyan kapcsolóüzemű táp, aminek jobb a hatásfoka a tafónál? No és olcsó, házilag is megépíthető. Ebben kérném a véleményeteket, ugyanis 12 V-os halogén lámpákat akarnék majd üzemeltetni, s nem mindegy mekkora a veszteség. Segítségeteket köszönöm!
Action2K kérdéséről nekem is eszembe jutott valami. Erősítőt lehet kapcsolóüzemű tápról üzemeltetni, mert nem nagyon láttam még ilyet? Ahogy ő is írta valóban olcsobban kijönne egy kapcsolóüzemű tápegységgel sokminden mint pl. toroid trafóval. Én nem vagyok elég informált vagy valóban pl. erősítőket nem nagyon látni ilyen tápegységgel? Tegyük fel, hogy egy nagyteljesítményű valami igényel egy 15,000 forintos toroid trafót, de ennek feléjért is lehet kapni ugyanakkora teljesítményű kapcsolóüzemű tápot. Akkor most bármire meghajtására jó egy kapcsolóüzemű táp, vagy vannak korlátok? Köszönöm előre is.
Akár 99% is lehet a hatékonyságuk. Amiről a cikket írtam pl. 6,5V 1A leadott teljesítmény mellett 32,6mA-t eszik.
Ezzel most nagyon beültetted a fejembe a bogarat.
No igen, de most én is használtam a szemét gyártók gyakran ismételt varázs szóösszetételét: Akár 99% is lehet a...
![]()
Azért nem ennyire vészes a helyzet. Abban a töltőben biztos, hogy nem marad benne 10W. Az azért már (egy zárt dobozban) igen komoly melegedés lenne. Lehet erősítőket hajtani róla, a legtöbb autós végfok így működik. Próbáltam javítás után ilyen ketyerét, semmit nem hallottam, ami a táp kapcsolóüzemére utalt volna.
Sajnos a teljesítmény felvétel az 5 W-tól, akár a 150-200 W-ig is elmehet, attól függően, hogy hány izzó fog világítani. Valószínűsíthető, hogy olyan 50-70W lesz az átlag, de ugyebár a rendszernek (jelen esetben a táp) a maximumot is ki kell bírnia a "végtelenségig" is.
Idézet: „Azért 20 W 230 V ra az 20 W fizetni való, de 230 V ra, 40 db 6 V 20 W-os izzó, az 800 W nyi fény, és csak 20 W nyi fizetni való..” Hát... Idézet: „Ha ez így lenne, akkor már régen lenne, perpetum mobile...” Bebizonyítsam? ![]()
230V, 20W esetén 0,087A az áramerősség. A 6V, 20W esetén 3,333A az áramerősség. Ha 40 darabot sorba kötsz, ugyebár a feszültségek összeadódnak azaz 6V*40=240V lesz, ezért ráköthetjük a 230V-os hálózatra. Az átfolyó áram a soros kötés miatt változatlan marad. Azaz 3,333A, ezt megszorozzuk a 230V-os feszültséggel, s már meg is kapjuk a 766,59W teljesítményt. Pontosabb érték érdekében a 230/240V-os eltérés miatt ohm-osan kéne kiszámolni. No akkor mi után is fizetünk?
![]()
Hello!
Hát vannak logikai áramkörök is, abban lehet logikát keresni... :yes: De jó hogy előjött a szakácskönyv, mert a kérdésed kb. így hangzott: "Mekkora répát kell egy négyliteres fazékba tenni." A gond az, hogy lehet nem is levest akarsz főzni.. Tehát először talán néhány szakácskönyv receptjét kell kipróbálni, vagy megtanulni, hogyan kell főzni.. Azután majd kiderül mi miért van. üdv! proli007
Szia!
"Főzni" tudok. ![]() ![]() De megpróbálok minél több tudást össze szedni. Köszönöm a segítségeket mindenkitől.
De miért lenne a 40 darab sorba kötött 6V/20W-os izzó fogyasztása 20W? Mert ugye annyi az egy darab 6V/20W-os izzó, de még a 230V/20W-os izzóé is annyi.
Gondolom 240V-on annyi wattos a 40 db.
De miért lenne? Ez egy 40 egyforma ellenállásból álló feszosztó, aminél minden egyes tagon ugyan annyi fesz esik, azaz 6V. Áram ugyan annyi folyik hisz soros kötés.
![]() Ez az áram pedig a teljes 240V-on 799,92W teljesítményt produkál. Jó a képletszerkesztő, köszönjük!
Vedd úgy a 40 darab sorba kötött izzót, mint egy hosszú ellenálláshuzalt, vagy izzószálat. Nagyobb feszültség mellett kisebb áram hoz létre azonos teljesítményt.
Ez igaz, de ahhoz, hogy a növekvő feszültség mellett az áramerősség csökkenjen, az ellenállás értékét is növelni kell. Viszont itt most nem az nézzük, hogy hogyan érümk el azonos teljesítményt.
Szerintem a Zoli azt akarta kihozni ebből, ha van "egy halom" kisfeszültségű izzója, akkor inkább sorba köti őket, semmint eredeti feszültségről járatja őket kapcsitápról.
Ez teljesen igaz! Innen indultunk el, csak elgabalyodtunk a fogyasztás arányaiban.
Én is szívesen sorba kötném a 20 db 12V-os izzómat, csakhogy 5 és 10W-osak, illetve, sajna nem egyszerre kell, hogy világítsanak. És itt jött az a felvetésem, hogy egy 200W-os trafóról menjenek az egyes csoportok, vagy egy 200W-os kapcsolóüzemiről? Merthogy, melyik a gazdaságosabb, ha nem mindig lesz a terhelés a maximumon?
Így van, szépen elbeszéltünk egymás mellett.
![]()
Csak azonos teljesítményű és feszültségű izzókat lehet sorba kapcsolni. De gondolom nem mondtam ezzel újat.
Természetes, két 5W-os párhuzamosan kitesz egy 10 W-ost. Fel is lehetne így egy vegyes kapcsolással építeni a láncot, csak mint említettem, nem fog mind egyszerre világítani.
Most ha jól értettem 200W nyi 12 Voltos izzót látna el egy kapcsolóüzemű táp?
Ehhez milyen vezetékeket akarsz használni? Mert ha párhuzamosan kötöd, az 16,6A 2,5mm2 es kábellel 5 méter ellenállása 0,035 ohm ami nemlenne durva, de mégis 9.84W ot disszipál el ![]()
( kitérés )
Nem. Az üzemi áramuk legyen azonos. 230 volt 40 wattos ( 0,174 amperes ) izzóval kötöttem sorba 0,2 amperes 2,5 voltos zseblámpaizzót. Működött. ( visszatérés )
De gondolom 230 ra kötötted. 2,5V on már nem ment volna... Tehát fogalmazzunk úgy, hogy az üzemi áramuk legyen azonos, és a tápfesz az izzók névleges feszültségének összege.
Párhuzamosan, de egy egy ágon 20-40W lenne csak. Persze, ha ezt a veszteséget tovább akarom csökkenteni, akkor talán az a megoldás még járható, hogy áganként 3 izzó sorba kötve, és akkor 36V a fesz, az Amper meg harmadolódik. Ez esetben 6 darab 36V, maximum 30W-os ágról beszélünk. össz. teljesítmény max 180W Minimum 15W. És mi a helyzet az üresjárattal? Mind trafó, mind kapcsolóüzeműként egyaránt. Mi lenne, ha 6 darab 230/23V, 40W-os trafóról mennének az ágak egyenként. s akkor nem lenne üresjárati veszteség, mert a 230V lenne kapcsolva.
Ez a megoldás már szimpatikusabb vezetékezés szempontjából
![]() Mondjuk azt nemtudom halogének amúgy mennyire tűrik a feszültségingadozást? ![]() ![]()
Jaj, elírtam! először is 36V, hisz 3*12V, és max 30W-ot a 40-esből. A 10W tartalék. s úgy méretezve, hogy terhelve 36V. A feszültség ingadozást szerintem tűrik, bár mekkorára gondolsz? Mert +/- 1-2V-ot szerintem elvisel.
230V/36V vagy 240V/37,5V |
Bejelentkezés
Hirdetés |