Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » CNC vezérlő elektronika és progi
Lapozás: OK   24 / 115
(#) quite válasza quite hozzászólására (») Dec 15, 2009 /

Opsz kis hiba, már nem bírtam javítani.

Tehát: "..én beszéltem.." és "..AT89C2051.."
(#) prst14 válasza quite hozzászólására (») Dec 16, 2009 /

Általános feladatra szeretném 3 tengelyesre.
Még igencsak az elején tartok ,tehát a tervezgetési ,ötletgyűjtési résznél.Képzeletbe már teljesen összeállt a cucc ,mármint a mechanikai része.Az nem gond.(mármint én így képzelem.)
A vezérlővel lesznek bajaim.Egy egyszerű vezérlő ami jó és olcsó.<<---ez hülyeség mert a 3 feltétel soha nem fog teljesülni.
De próbálom az infókat begyűjteni ,és a többi ember tapasztalataiból tanulni .
Nem szeretek a saját hibámból okulni ,jobb szeretek máséból.De egy saját tervezésű gépnél ugye mindég vannak bukkanók ,kivitelezéskor felmerülő problémák ,tehát konkrét tervrajzot nem fogok készíteni az 100% ,a végleges verzió úgy is el fog tőle térni ,mivel nem vagyok mérnök (tegyük hozzá ők is hibáznak ,hát akkor én?!?!)

>>
(#) frecsko hozzászólása Dec 27, 2009 /

Sziasztok. Nyák marásra és fúrásra tudnátok ajánlani elektronikát? Ha lehet soros vagy USB-s kellene.
(#) Sir-Nyeteg válasza frecsko hozzászólására (») Dec 27, 2009 /

A vezérlő a mechanikát mozgatja. A szoftver irányítja a vezérlőt.
Nem tudok kimondottan nyákhoz való vezérlőt! Szerintem bármelyik megteszi, nincs spéci erre kitalált.
(#) frecsko válasza Sir-Nyeteg hozzászólására (») Dec 28, 2009 /

Tudsz vezérlő kapcsolást amit tud a mach3 kezelni?
(#) Sir-Nyeteg válasza frecsko hozzászólására (») Dec 28, 2009 /

Bármelyik step-dir rendszerűt tudja kezelni a mach3.
Vaterán is van pár darab, de ha rákeresel neten, akkor az is kidob párat. Na meg cél-IC-k is léteznek, pl olvass visszább.
(#) frecsko válasza Sir-Nyeteg hozzászólására (») Dec 28, 2009 /

Te vetted a vezérlőt vagy építetted?
(#) Sir-Nyeteg válasza frecsko hozzászólására (») Dec 28, 2009 /

Építettem! Keress rá: "cenece" "MM2001"
(#) pepe33 hozzászólása Dec 29, 2009 /

Elhatároztam, hogy építek egy CNC vezérlőt, léptetőmotorokhoz STEP/DIR rendszerűt.

Első lépésként elékészítettem a tengelyvezérlők paneltervét.
Próbáltam odafigyelni az árnyékolásra, és hogy a testek is csak 1 ponton találkozzanak, a vezérlést egy PIC18F1320-as végzi majd, ami IRL540-es FET-eket kapcsol.

Szeretném, ha véleményeznétek a tervet.
Előre is köszönöm!
(#) Sir-Nyeteg válasza pepe33 hozzászólására (») Dec 29, 2009 /

-Fet-ekhez gate-lehúzó ellenállás.
-R8 akár n*10W is lehet, a motortól függően, és érdemes lehet kettőt használni: tekercs-áganként egyet, ez akkor célszerű, ha féllépést is használsz.
Érdemes lehet optót is használni, de ez nem feltétel.
(#) pipi válasza pepe33 hozzászólására (») Dec 29, 2009 /

mintha a piros és kék oldalon fólia/föld zárlat lenne
(#) pepe33 válasza pipi hozzászólására (») Dec 29, 2009 /

Igen a kitöltés mindkét oldalon 1 helyen érintezik ( Q2 es FET )a GND vel, és azon a ponton van közösitve a motorok GND-je és a digitális jelek GND-je.

Betettem a lehuzókat a fetekhez és az áramkorlát ellenálásokat is átszerveztem.

(#) frecsko válasza pepe33 hozzászólására (») Dec 29, 2009 /

Szia. Szerintem ez a kapcsolás adhat inspirációkat.

e03c054.pdf

(#) pepe33 válasza frecsko hozzászólására (») Dec 29, 2009 /

Akkor e szerint a rajz szerint nem kell a kontroller és a FET közé ellenállás, viszont kell védődióda.
A hobbicnc oldalon fellehető PROFI1 rajzban nincsenek diódák a fetek mellett, viszont van ellenállás a mikrokontroller fele, és lehúzó sincs a feteknél.

Módosítottam a rajzot.
(#) Sir-Nyeteg válasza pepe33 hozzászólására (») Dec 30, 2009 /

Ajánlom figyelmedbe!
Itt van minden infó ami neked kell: Diódák, zenerek, ellenállások!
Ellenállásból elég lenne kettő is, úgy gondoltam, hogy eredeti helyre, de kettő darab a két ágba, ne 4 db a négy ágba
Lehúzó tényleg nem kell, mert a pic kimenete határozott: 0V vagy 5V, viszont soros ellenállás kell, az áramkorlátozás miatt!
(#) pepe33 válasza Sir-Nyeteg hozzászólására (») Dec 30, 2009 /

Kösz az infókat , akkor lehuzót kiveszem a többi marad.
Az ellenálásból azért tettem 4et mert vannak olyan motorok amikben belül a tekercsek közösitve vannak.
Ilyen eseteb a 2x4,7 ohm már felére csökkenhet.

Persze arra is gondoltam hogy PWM módban kapcsolgatom a kimeneteket , igy tudnám szabályozni az áramot is akár. ( a jumperek és a sorosport ilyen célra lett betervezve )

PWM mindenképpen jó!
Úgy szokás, hogy üzemi áram fojjon az ellenállások által, és a pwm ezt a felére, ötödére csökkenti.
(#) TaviGyerek hozzászólása Dec 30, 2009 /

Sziasztok!
Rég foglalkoztat a gondolat ,hogy építek egy kis cnc gépet,pár napja bukkantam erre a topikra,átolvastam és gondoltam nekivágok.Ezt a vezérlőt gondoltam megépíteni: 3axisPIC

Pár hozzászólással feljebb olvastam a Fet-ek előtét ellenállásairól ,ezen a vezérlőn sincsenek .Ezen kicsit elgondolkodtam,mi a véleményetek? Tervezzem át?
(#) pepe33 hozzászólása Dec 30, 2009 /

Ezen az oldalon ahol találtad a 3 tengelyes vezérlőt , megtalálod a CURRENT LIMITERT is , ha azt is megépíted akkor azzal tudod szabályozni a motorokra jutó áramot és akkor nem kell az ellenálás.

Én úgy gondoltam hogy léptetéskor teljes kapcsolással léptetem , tartáskor meg 40% os PWM el tartom majd pozícióban. Ez ugyan azt eredményezi mintha lejebb vettem volna az áramot és nem fog forrosodni a motor. Az ellenálások meg a max. áramokat adják meg.

Ha valakinek van jobb ötlete az ne tartsa magában.

Szerintem ő a gate ellenállásra gondolt.
Első ránézésre olyan, mintha nem értene az elektronika alapjaihoz, avagy a fetekhez. Én nem bíznék benne, de valószínűleg kibirja a pic a vezérlést, max néha majd cserélni kell
Egyébként nyugodtan megépíthető, hisz a tervezője sem panaszkodott rá
(#) TaviGyerek hozzászólása Jan 1, 2010 /

Köszönöm a válaszokat Módosítom a rajzot.
(#) pepe33 hozzászólása Jan 4, 2010 /

Valaki esetleg tudna tippet adni hogy honnan lehetne olcsón beszerezni golyósorsókat a CNC masnához ?
(#) Sir-Nyeteg válasza pepe33 hozzászólására (») Jan 4, 2010 /

Vatera, expressz.hu, hobby cnc nagyobbik fóruma, stb.
(#) pepe33 válasza Massawa hozzászólására (») Jan 5, 2010 /

Bár vannak , de kicsit horror összegek jönnek ki a szállítási költségre.
Azért gondoltam hogy itthon is meg kéne nézni hátha van itthon is normális áron.
Amúgy 1,2m hosszú kellene és egy kb 90cm.-es.
Szóval sulyra sem kevés és méretre sem.
(#) frecsko hozzászólása Jan 5, 2010 /

Valaki szánjon meg! A bőség zavarába estem.
Annyi motorvezérlőről olvastam, hogy már nem tudom melyiket építsem meg, pedig jó lenne már a tervezőasztaltól elmozdulni a megvalósítás felé.
Van valakinek egy működő, szuper, cnc vezérlő elektronikája ( ne LPT portos ha kérhetném) ami bevált neki. Én elsősorban penelmaratásra akarnám használni.
Valaki segítsen
(#) frank tibor válasza pepe33 hozzászólására (») Jan 5, 2010 /

Hello
Hazai CNC-s fórumokon és bazár oldalakon is találsz. Boltban új lineár+golyós orsó retentő drága ithon is. 1.2méter hossz már elég húzós.
(#) aflmor hozzászólása Jan 6, 2010 /

Sziasztok. Pár oldal, a téma kedvelőinek:
KCam CNC SOFTWARE
Mastercam
Nanjing Swansoft CNC Simulator
(#) jeges válasza frank tibor hozzászólására (») Jan 7, 2010 /

Nem az orsoszár a drága hanem az golyos anya!
Itt jó szemléltetö az orso és az anya közöti árkülömbség
(#) jeges válasza frecsko hozzászólására (») Jan 7, 2010 /

Ami jo az ugy sem publikus!
Ha utána számolsz kicsit nem nagyon érimeg csinálni sem mert nagyon sok tényezöt figyelembe kell venni a léptetö motoroknál hogy normálisan müködjönek!
beleszámolod a ráforditot idödet amit hogy tökéletes legyen nem is nagyon éri vele tökölni!
4 tegelyre kapsz 27e ért és az tuti jol müködik ezt nem reklámak szántam csak ajánlani tudom!
Ehez csak dc tápot kel épiteni és kész az meg kezdö eletrosnak is megy talán!
Az usb meg feeljd el amit a neten találsz ilyen ingyenes projektet az gyerek játék jó semmi másra!
itt egy usbs de ez csak tényleg játék!
(#) jeges válasza pepe33 hozzászólására (») Jan 7, 2010 /

hay peti!

Nem kell ide microcontroller mert gondolom mach3 fogsz használni az meg tudja a step dir vezérlést!
a léptetö motorhoz van ilyen ic ami tudja micro stepingbe 8 osztásos lépési arányt vagyis 1.8 fokos lépést 8 ad részre le lehet osztani ez nagyon kis lépés már 0,225 fok!
az alap kapcsolást csatolom!

Következő: »»   24 / 115
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem