Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Hát nem éppen. A gond, hogy tegnap este kaptam a feladatot és ma estére meg kellene lennie, de szerintem nem lesz meg. A lényege, hogy van egy ilyen mérőkártya a számítógép párhuzamos portjára kötve és ennek az analóg bemenetét felhasználva kell 20°C-on tartani a hőmérsékletet. Ha alacsonyabb, akkor fűtést kapcsolni, ha magasabb ,akkor klímát. Úgy akarom megoldani, hogy a 20°C kb a tápfesz felénél legyen, mert így egyszerűbb a program is.
![]()
En csak arra celoztam, hogy ilyen esetben gondolni kell(ene) a hosszuideju stabilitasra, mind taplalas, mind a meres alatt felhasznalt alkatreszek, berendezesek reszerol. Ha mindegyik "csak egy kicsit" maszkal, jelentos hibaszazalekot viszel be a meresbe, ill. controll rendszeredbe.
Igazából ez valami félévi gyakorlati vizsgamunka lenne egyik ismerősömnek, aki megkért, hogy segítsek neki. Azt mondta, hogy a lehető legegyszerűbben legyen megcsinálva, kevés alkatrésszel. Ezért gondoltam erre. Láttam ilyen ptc-s megoldást műveletierősítős megoldással is, aminek be kellett állítani az alsó és felső határt, de az már bonyolultabb dolog.
Szerintem fontos lenne az az informacio is, hogy mit kell 20 fokon tartani, mivel a vezerlorendszernel bele kellene kalkulalni a hotehetetlenseget is, es ezzel osszefuggesben all az elteresi limit a 20 foktol. Vagyis nem is olyan egyszeru, mint gondolna valaki. Egy preciz homersekletvezerles igencsak bonyolult tud lenni a rengeteg valtozo miatt.
Szia!
Az 1k- nál válassz nagyobbat, mondjuk 10k körülit, mert ha túl kicsi az ellenállás, akkor megnő az önfűtése a termisztornak, amely jelentős hibákat okoz a mérésben. Van egy elég jó angol nyelvű könyv a leggyakrabban használt hőérzékelőkről, megéri tanulmányozni. Itt lehet elérni! Üdv.
Sziasztok kezdő vagyok!
Szeretnék építeni egy fényorgonát, ide leírtam bővebben! Bővebben: Link Köszönöm a segítséget!
Hello !
Azt szeretném megkérdezni, hogy a toroid trafóknál a teljesítmény hogy van elosztva? PL: 2x25V 160VA 1x25V 80VA 1x25V 80VA
Hi,
Ha egy leddel párhuzamosan kötök egy megfelelő ellenállást, akkor tudom korlátozni a led áramát, ugye? Nem találtam sehol erre utaló dolgot, kerestem pedig bizisten ![]() Van egy ledem, az adatlapja szerint a tipikus feszültség, ami kell neki 3,2 V. A táptól megkapja a 3,19 V-ot, az adatlap szerint viszont 20 mA az optimális áram, a LED pedig 25 mA-t vesz fel, amire azt irja, hogy absolute maximum, ergo már nem feltétlenül tesz jót neki. Az alapfogalmak cikket végigböngésztem, és úgy vélem, megtaláltam a választ, de megerősítést kérek! Köszönöm, zimpee
Szia,
az ágy alatt a kondikat tartom az uj dobozukban! ![]() Viszont akárhogy is nézem, az általad ajánlott oldalon nem jövök rá, hol látom a leddel párhuzamosan kapcsolt ellenállás problémám megoldását! Itt előtétet tudok kiszámolni (ugye?). ami nekem nem kell, mert a 3.2 V a táp, 3.2 V a szükséges fesz. áramkorlátozás akkor hogyan? fesz maradjon! ![]() zimpee
Szia!
Áramkorlátozást ellenállás-sorbakötéssel lehet csinálni. 3V-nál is érdemes egy10-20 ohmos ellenállást sorba kötni a LED-el. Idézet: „Ha egy leddel párhuzamosan kötök egy megfelelő ellenállást, akkor tudom korlátozni a led áramát, ugye?” NEEEM!! Az áramkorlát az SOROS ellenállás. Ha te rátetted a tápra a ledet soros ellenállás nélkül, örülhetsz, ha nem nyírtad ki ! Nagyobb fesz-ről kell járatni, mint a nyitófeszültsége (pl 5 V-ról), és a soros ellenállással kell a kívánt áramot beállítani, a feszültsége pedig lesz, amennyi lesz !
Sziasztok hangtechnika val akarok foglalkozni mitőrténit akor ha egy 4 ohm os erősitőre 8 ohm os hangfalat kőtőkrá . Még egy kérdésem van hogy hol lehet max 20000ft-ért 100w-os hangfalpárt venni.
Fele akkora teljesitménnyel fog menni. Ennyiért csak gagyi, óccó kici kinai k@kit kapsz.
Sziasztok valaki tudná vázolni hogy az áramosztó összefüggéseivel hogyan lehet kiszámolni két párhuzamosan kötött ellenállás értékét?
Előre is köszönöm
Üdv Nincs asztali DVD felvevőd? Vagy valakinek rokonság szomszéd? Egyszerűen Scart kábellel összekötöd a DVD felvevőt a videóval (DVD-n a scart-in ) és átteszed tunerről AV-ra és videó PLAY gomb DVD-n REC. Szerintem ez a legegyszerűbb de nem a "legolcsóbb". Remélem segítettem!
Köszönöm!
csak kicsit bonyolult így elsőre ![]() esetleg olyat szeretnék készíteni hogy egyszerűen szabályozható gyorsasággal kapcsolgatja fel egymás után a lámpákat, de ez a fényorgani lenne az igazi... körülbelül mennyiből lehetne ezt megépíteni?
sziasztok.!Tudom ez nem a hirdetés helye,de szeretnék egy kérdést feltenni: esetleg van e itt valakinek olyan feleslegessé vált elektronikai alkatrésze amit nem használ és esetleg postaköltség fejében megválna tőle?Mert én szívesen elfogadnám! Előre is köszönök mindent!
![]()
Egy jó kis cikk... Bővebben: Link 1.
S egy számítási példa a vegyes kapcsolásra. A párhuzamos kapcsolás (eredő ellenállás) kiszámító képlettel... Bővebben: Link 2. A lényeg, hogy a párhuzamosan kapcsolt ellenállások eredője csak kisebb lehet a kapcsolásban szereplő legkisebb ellenállás értékénél... :yes:
...vagy jó kis oldschool Orion-t vagy Videotont...
![]()
...én most tervezek kiszórni egy zsák kacatot. Nem hinném, hogy hasznát veszed, lepusztított pc-lapok, pc-tápok szinte üres paneljei, ilyenek...postázni sem érdemes...
szia,azért köszi szépen hogy írtál nekem
Köszi de valamiért nem tudom letölteni!
Sajnos nincs!
![]()
Köszi!
Akkor majd várok egy kicsit és ha fejlesztek majd akkor lementem őket!
Írd be a biztonsági kódot, és utána várj 25 másodpercet.
Ez a drájver csak a videokártyához lesz jó. A digitalizálóhoz nem.
Köszi!
Ezzel sajnos nincs megoldva a problémám. Lehet, hogy millenniummal megpróbálom vagy várok egy kicsit és beruházok egy másik kártyára.
Üdv! A segítségeteket szeretném kérni! Rendeltem 1 fototranzisztort, és 2 féle logikai kaput. Kezdem a fototranzisztorral, nagyot csalódtam, rendeltem ezt a fototranzisztort, teszt céljából rákötöttem a fototranzisztort és egy ledet az áramforrásra, világított ahogy kell neki, de aztán kipróbáltam sötétben, lekapcsoltam a villyant, nem reagált, rátettem egy fekete kendőt a sötétben, nem reagált, leragasztottam szik-szalaggal, nem reagált, ugyanúgy világítot tovább. Én csináltam rosszul valamit? Vagy mi a baj? 2. Csalódásom, elolvastam a cmosos cikket, rendeltem is 2 kaput(4002,4011), bekötöttem úgy ahogy kell, eredmény= semmi, nem világított a led, akkor fölé vittem a kezem és kigyuladt a led,
![]() ![]() ![]()
Idézet: „Rendeltem 1 fototranzisztort,” Ami egy fotodióda. Feltehetnéd a kapcsolásokat is akkor könnyebben tudunk segíteni. Ha nem tudjuk mit építettél nehéz megmondani miért nem működik. ![]()
Igazad van fotodióda, rendeltem tranzisztort is, az kevert meg. Azért nem tettem fel kapcsolást, mert amint mondtam a cikkekből a 4011-es cmosos próbakapcsolást csináltam meg. Elnézést kell kérnem, észrevettem hogy megsérült a próbapanelem alján lévő szivacs, és úgy látszik az asztalom vezeti az áramot. Rátettem a próbapanelt egy másikra, és így már jó, én voltama hülye
![]() ![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |