Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   746 / 3998
(#) Ricsi89 válasza Saggitarius hozzászólására (») Jan 7, 2010 /

Hát nem éppen. A gond, hogy tegnap este kaptam a feladatot és ma estére meg kellene lennie, de szerintem nem lesz meg. A lényege, hogy van egy ilyen mérőkártya a számítógép párhuzamos portjára kötve és ennek az analóg bemenetét felhasználva kell 20°C-on tartani a hőmérsékletet. Ha alacsonyabb, akkor fűtést kapcsolni, ha magasabb ,akkor klímát. Úgy akarom megoldani, hogy a 20°C kb a tápfesz felénél legyen, mert így egyszerűbb a program is.
(#) Saggitarius válasza Ricsi89 hozzászólására (») Jan 7, 2010 /

En csak arra celoztam, hogy ilyen esetben gondolni kell(ene) a hosszuideju stabilitasra, mind taplalas, mind a meres alatt felhasznalt alkatreszek, berendezesek reszerol. Ha mindegyik "csak egy kicsit" maszkal, jelentos hibaszazalekot viszel be a meresbe, ill. controll rendszeredbe.
(#) Ricsi89 válasza Saggitarius hozzászólására (») Jan 7, 2010 /

Igazából ez valami félévi gyakorlati vizsgamunka lenne egyik ismerősömnek, aki megkért, hogy segítsek neki. Azt mondta, hogy a lehető legegyszerűbben legyen megcsinálva, kevés alkatrésszel. Ezért gondoltam erre. Láttam ilyen ptc-s megoldást műveletierősítős megoldással is, aminek be kellett állítani az alsó és felső határt, de az már bonyolultabb dolog.
(#) Saggitarius válasza Ricsi89 hozzászólására (») Jan 7, 2010 /

Szerintem fontos lenne az az informacio is, hogy mit kell 20 fokon tartani, mivel a vezerlorendszernel bele kellene kalkulalni a hotehetetlenseget is, es ezzel osszefuggesben all az elteresi limit a 20 foktol. Vagyis nem is olyan egyszeru, mint gondolna valaki. Egy preciz homersekletvezerles igencsak bonyolult tud lenni a rengeteg valtozo miatt.
(#) El_Pinyo válasza Ricsi89 hozzászólására (») Jan 7, 2010 /

Szia!
Az 1k- nál válassz nagyobbat, mondjuk 10k körülit, mert ha túl kicsi az ellenállás, akkor megnő az önfűtése a termisztornak, amely jelentős hibákat okoz a mérésben.
Van egy elég jó angol nyelvű könyv a leggyakrabban használt hőérzékelőkről, megéri tanulmányozni.
Itt lehet elérni!
Üdv.
(#) (Felhasználó 54221) hozzászólása Jan 7, 2010 /

Sziasztok kezdő vagyok!

Szeretnék építeni egy fényorgonát, ide leírtam bővebben!
Bővebben: Link

Köszönöm a segítséget!
(#) edison14 hozzászólása Jan 7, 2010 /

Hello !

Azt szeretném megkérdezni, hogy a toroid trafóknál a teljesítmény hogy van elosztva?

PL: 2x25V 160VA

1x25V 80VA
1x25V 80VA
(#) zimpee hozzászólása Jan 7, 2010 /

Hi,
Ha egy leddel párhuzamosan kötök egy megfelelő ellenállást, akkor tudom korlátozni a led áramát, ugye?
Nem találtam sehol erre utaló dolgot, kerestem pedig bizisten
Van egy ledem, az adatlapja szerint a tipikus feszültség, ami kell neki 3,2 V. A táptól megkapja a 3,19 V-ot, az adatlap szerint viszont 20 mA az optimális áram, a LED pedig 25 mA-t vesz fel, amire azt irja, hogy absolute maximum, ergo már nem feltétlenül tesz jót neki.
Az alapfogalmak cikket végigböngésztem, és úgy vélem, megtaláltam a választ, de megerősítést kérek!

Köszönöm,
zimpee
(#) zimpee válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jan 7, 2010 /

Szia,
az ágy alatt a kondikat tartom az uj dobozukban!
Viszont akárhogy is nézem, az általad ajánlott oldalon nem jövök rá, hol látom a leddel párhuzamosan kapcsolt ellenállás problémám megoldását!
Itt előtétet tudok kiszámolni (ugye?). ami nekem nem kell, mert a 3.2 V a táp, 3.2 V a szükséges fesz. áramkorlátozás akkor hogyan? fesz maradjon!

zimpee
(#) kadarist válasza zimpee hozzászólására (») Jan 7, 2010 /

Szia!
Áramkorlátozást ellenállás-sorbakötéssel lehet csinálni. 3V-nál is érdemes egy10-20 ohmos ellenállást sorba kötni a LED-el.
(#) qvasz2 válasza zimpee hozzászólására (») Jan 7, 2010 /

Idézet:
„Ha egy leddel párhuzamosan kötök egy megfelelő ellenállást, akkor tudom korlátozni a led áramát, ugye?”

NEEEM!!
Az áramkorlát az SOROS ellenállás. Ha te rátetted a tápra a ledet soros ellenállás nélkül, örülhetsz, ha nem nyírtad ki !
Nagyobb fesz-ről kell járatni, mint a nyitófeszültsége (pl 5 V-ról), és a soros ellenállással kell a kívánt áramot beállítani, a feszültsége pedig lesz, amennyi lesz !
(#) jumbo65 hozzászólása Jan 7, 2010 /

Sziasztok hangtechnika val akarok foglalkozni mitőrténit akor ha egy 4 ohm os erősitőre 8 ohm os hangfalat kőtőkrá . Még egy kérdésem van hogy hol lehet max 20000ft-ért 100w-os hangfalpárt venni.
(#) Action2K válasza jumbo65 hozzászólására (») Jan 7, 2010 /

Fele akkora teljesitménnyel fog menni. Ennyiért csak gagyi, óccó kici kinai k@kit kapsz.
(#) fradis hozzászólása Jan 7, 2010 /

Sziasztok valaki tudná vázolni hogy az áramosztó összefüggéseivel hogyan lehet kiszámolni két párhuzamosan kötött ellenállás értékét?

Előre is köszönöm
(#) rammeradrian válasza q115 hozzászólására (») Jan 7, 2010 /

Üdv Nincs asztali DVD felvevőd? Vagy valakinek rokonság szomszéd? Egyszerűen Scart kábellel összekötöd a DVD felvevőt a videóval (DVD-n a scart-in ) és átteszed tunerről AV-ra és videó PLAY gomb DVD-n REC. Szerintem ez a legegyszerűbb de nem a "legolcsóbb". Remélem segítettem!
(#) (Felhasználó 54221) válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jan 7, 2010 /

Köszönöm!

csak kicsit bonyolult így elsőre

esetleg olyat szeretnék készíteni hogy egyszerűen szabályozható gyorsasággal kapcsolgatja fel egymás után a lámpákat, de ez a fényorgani lenne az igazi...
körülbelül mennyiből lehetne ezt megépíteni?
(#) pingvin23 hozzászólása Jan 7, 2010 /

sziasztok.!Tudom ez nem a hirdetés helye,de szeretnék egy kérdést feltenni: esetleg van e itt valakinek olyan feleslegessé vált elektronikai alkatrésze amit nem használ és esetleg postaköltség fejében megválna tőle?Mert én szívesen elfogadnám! Előre is köszönök mindent!
(#) _JANI_ válasza fradis hozzászólására (») Jan 7, 2010 /

Egy jó kis cikk... Bővebben: Link 1.
S egy számítási példa a vegyes kapcsolásra.
A párhuzamos kapcsolás (eredő ellenállás) kiszámító képlettel... Bővebben: Link 2.

A lényeg, hogy a párhuzamosan kapcsolt ellenállások eredője csak kisebb lehet a kapcsolásban szereplő legkisebb ellenállás értékénél... :yes:
(#) tatabike válasza Action2K hozzászólására (») Jan 7, 2010 /

...vagy jó kis oldschool Orion-t vagy Videotont...
(#) tatabike válasza pingvin23 hozzászólására (») Jan 7, 2010 /

...én most tervezek kiszórni egy zsák kacatot. Nem hinném, hogy hasznát veszed, lepusztított pc-lapok, pc-tápok szinte üres paneljei, ilyenek...postázni sem érdemes...
(#) szamóca válasza tatabike hozzászólására (») Jan 7, 2010 /

Ezer éve nem voltál fenn!
(#) pingvin23 válasza tatabike hozzászólására (») Jan 7, 2010 /

szia,azért köszi szépen hogy írtál nekem
(#) q115 válasza Saggitarius hozzászólására (») Jan 8, 2010 /

Köszi de valamiért nem tudom letölteni!
(#) q115 válasza rammeradrian hozzászólására (») Jan 8, 2010 /

Sajnos nincs!
(#) q115 válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Jan 8, 2010 /

Köszi!
Akkor majd várok egy kicsit és ha fejlesztek majd akkor lementem őket!
(#) kadarist válasza q115 hozzászólására (») Jan 8, 2010 /

Írd be a biztonsági kódot, és utána várj 25 másodpercet.
Ez a drájver csak a videokártyához lesz jó. A digitalizálóhoz nem.
(#) q115 válasza kadarist hozzászólására (») Jan 8, 2010 /

Köszi!
Ezzel sajnos nincs megoldva a problémám.
Lehet, hogy millenniummal megpróbálom vagy várok egy kicsit és beruházok egy másik kártyára.
(#) Kerberosz1 hozzászólása Jan 8, 2010 /

Üdv! A segítségeteket szeretném kérni! Rendeltem 1 fototranzisztort, és 2 féle logikai kaput. Kezdem a fototranzisztorral, nagyot csalódtam, rendeltem ezt a fototranzisztort, teszt céljából rákötöttem a fototranzisztort és egy ledet az áramforrásra, világított ahogy kell neki, de aztán kipróbáltam sötétben, lekapcsoltam a villyant, nem reagált, rátettem egy fekete kendőt a sötétben, nem reagált, leragasztottam szik-szalaggal, nem reagált, ugyanúgy világítot tovább. Én csináltam rosszul valamit? Vagy mi a baj? 2. Csalódásom, elolvastam a cmosos cikket, rendeltem is 2 kaput(4002,4011), bekötöttem úgy ahogy kell, eredmény= semmi, nem világított a led, akkor fölé vittem a kezem és kigyuladt a led, mozgattam a kezem és ki be kapcsolt, , nyomtam neki egy tencho dancet és villogot, most akkor egy mozgás érzékelőt rendeltem? mindkettő logikai kapu így viselkedett, a 2 féle kapuból 2-2 vettem, bekötötem mindet és igazából nagyon nem érdekelte hogy most logikai 1 et kap vagy 0-át, inkább joban érdekelte a környezete, lehet hogy elrontottam? vagy megint hülye voltam mint a tranzisztornál? Kérlek segítsetek!
(#) zolika60 válasza Kerberosz1 hozzászólására (») Jan 8, 2010 /

Idézet:
„Rendeltem 1 fototranzisztort,”

Ami egy fotodióda. Feltehetnéd a kapcsolásokat is akkor könnyebben tudunk segíteni. Ha nem tudjuk mit építettél nehéz megmondani miért nem működik.
(#) Kerberosz1 válasza zolika60 hozzászólására (») Jan 8, 2010 /

Igazad van fotodióda, rendeltem tranzisztort is, az kevert meg. Azért nem tettem fel kapcsolást, mert amint mondtam a cikkekből a 4011-es cmosos próbakapcsolást csináltam meg. Elnézést kell kérnem, észrevettem hogy megsérült a próbapanelem alján lévő szivacs, és úgy látszik az asztalom vezeti az áramot. Rátettem a próbapanelt egy másikra, és így már jó, én voltama hülye. Kár pedig már kezdtem örülni, hogy milyen olcsón vettem mozgásérzékelőt. xD Szóval már nincs problémám a logikai kapukkal. A fotodióda pedig csak egy led, meg maga a fototranzisztor meg egy 4,5 V-os áramforrás. Most komolyan kell ehhez kapcsrajz?
Következő: »»   746 / 3998
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem