Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Meteorológiai műholdvevő (137Mhz)

Témaindító: banday, idő: Nov 28, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   12 / 97
(#) kadarist válasza szilva hozzászólására (») Jan 8, 2010 /

Szia!
Ezek szerint nem voltál elég figyelmes, mert már volt szó a műholdas vétel KF-sávszélességlnek igényéről:Bővebben: Link
Természetesen egy egyszer transzponált vevővel is lehet megfelelő szelektivitást elérni kristályszűrő használatával:Bővebben: Link
(#) szendi001 válasza kadarist hozzászólására (») Jan 8, 2010 /

Szappanopera? Nincs tv-m a pici ami volt.. abbol van a kf ic
Majd csak figyeljetek a fohos forditott tapegyseg altal szerelemre gyujtott 137,5 megas radio kepeit a hetvegen...

Viccen kivul, sokat lehet itt tanulni... ha dokumentalok unalmasan hosszu a forum de reszletes, ha nem irok semmit mas nem erti mit csinalok, es hetekig robbantgatom a T IC ket...U helyett. Ha osszejon egy korrektebb vevo, megprobalkozom egy cikkel. A muszerekbol is lehetne csinalni.

Udv: Joe
(#) szendi001 válasza ferzoo hozzászólására (») Jan 8, 2010 /

Lehetne, hangoltam is vele.
Igazabol akrtam egy kulso oszcit amit be tudok loni 88-108 minusz 6,6/10,7 megara, nagy jelszintel. Es ha meguntam azonnal ket trimmerrel behuzom 137 plusz minusz kf re. Azt hiszem a szint miatt indultam el a ket fetes oszci uton, az SO42p m suket volt kis jelnel, de ha a GDO rol becsatoltam jelet azonnal jott vagy 10 ado. Meroadonak is jo...rateszek fel meter drotot 47 Pf el
Hat.. ha mukodott nem akartam tovabb agyalni es talaltam egy 10 fordulatu mechanikat. Kiprobalom az oszciban a kapacitas diodakat ,jo lesz azzal is.
Udv Joe
(#) szilva válasza szendi001 hozzászólására (») Jan 8, 2010 /

Érdekes, az S042 nekem elég jópofának tűnik. Az elmúlt hetekben nem volt sok szabadidőm, hogy ilyenekkel foglalkozzak, de az ünnepek alatt valamelyik napon összedobtam csupaluk próbapanelen a mellékelt kapcsolást. Persze itt is, mint minden, ilyen frekin működő cuccnál az alkatrészek elhelyezkedésére és a a forrasztási oldalon lévő, megfelelő földelősávokra is különösen figyelni kellett, a legnyűgösebb dolog mégis a tekercsek elkészítése (ezen a téren is szereztem sok tapasztalatot, most újabb technikát fogok kipróbálni, a több vezeték együttes tekerésével, majd a végek megfelelő összekötésével kialakított leágazásos tekercset illetve trafót).

A lokáloszci meglehetősen egyszerűre sikeredett, ám az elkészült kapcsolás mégis egész jónak tűnik. Volt egy próbám, amikor kicsatolótekerccsel szimmetrikusan vittem a jelet a keverő IC bemeneteire, az talán még jobb eredményt adott. A BB139-es varikappal 10.7MHz-es KF-et és felső keverést alkalmazva 5V-os tápfesz esetén is bőven végig tudom hangolni az FM sávot, 0.6-5V között mozogva a vett frekvencia nagyjából 80-115MHz közötti lehet. Az oszci nagyon stabilnak tűnik, roppantmód terhelhető, nagyon könnyű feljebb húzni, kísérletezés közben túl kis menetszámú tekerccsel simán volt, hogy a PIC-en kijelzett vételi freki elment 150-160MHz-ig is. BB521 esetén kisebb a frekiátfogás, de a 137MHz-es tartományhoz nem is kell akkora, mint az FM műsorsávhoz, sőt, inkább szűkíteni kell majd az átfogást.

A bemeneti fokozatban próbáltam NPN és PNP nagyfrekis tranzisztorokat is (BF241 és BF450), földelt bázisú és földelt emitteres kapcsolásban is, valamint a jelenlegi felállásban a rajzon is jelölt FET-eket. A tranzisztorokkal talán valamivel érzékenyebb volt a vevő, viszont több hamis vételt, rázavarást tapasztaltam. FET-ekkel a gyenge adókat mintha jobban meg lehetne találni. A két g-s MOSFET-eket azért vetettem el, mert azoknak az ilyen helyekre ajánlott beállításuk 10mA feletti nyugalmi áramot igényel, én pedig szeretném a fogyasztást a lehetőségekhez képest alacsonyan tartani, hogy telepes készülék válhasson majd ebből. Persze lehet, hogy egy próbát megérne a dual-gate FET is.

Végül meg azon döbbentem meg, hogy kotorászva rádiók rajzai között elém került az Orion ST240-es tunerjének rajza: Bővebben: Link. Esküszöm, előbb építettem meg a próbapanelre a sajátomat, mint a rajz a kezembe került volna! Jó lenne majd L1 helyére csatolt rezgőkörös sávszűrőt építeni, valamint hangolt antennatekercset is beépíteni, ezek lesznek a következő kihívások.
(#) szendi001 válasza szilva hozzászólására (») Jan 8, 2010 /

Az SO oszcija biztos hogy jo, kulonben nem hasznalnak gyari beallitasban erre.
Nalam a Kf ic T verzioja volt a ludas, ezert tulhajtva szolalt csak meg de akkor jol. Lehet h. valamit elkotottem az oszcinal, probapanelra volt csak osszerakva, hetvegen kiprobalok par beallitast.
Ettol fuggetlenul kulso oszci part vagyok, ha savot akarok valtani bekuldok a szignalbol egy jele es maris 2 meteren vagyok...
Szinten a kulso oszci mellett szol, hogy van par ad831 es keverom, illetve kiprobalnek bf981 et is keverokent amolyan kiserlet keppen.
Koszi a rajzokat, tanulmanyozom oket.
(#) szendi001 hozzászólása Jan 8, 2010 /

Azt neztem, hogy a bf540 a lokal oszcija, csak eppen itt pll el van meghajtva. Ezt kiprobalom, sajna pnp rf trenyom nincs.
mukodik az oszcillator verziommal, vettem par adot de az so42 bemeneten csak ey hangolt kor van semmi mas.
(#) atesz34 hozzászólása Jan 9, 2010 /

Sziasztok!

Ma délben sikerült fogni a NOOA 19et.
Megcsináltam a keresztdipólt sima rézcsövekből.
A Vevő a conrados airband sávos kínai vevő.
(#) kadarist válasza atesz34 hozzászólására (») Jan 9, 2010 /

Szia!
Gratulálok! Képek lesznek?
(#) atesz34 hozzászólása Jan 9, 2010 /

most próbálom a wxsatra rá tenni.
Ha jó lessz csinálok egy digitális frekis autotunert .
(#) pivi1 hozzászólása Jan 9, 2010 /

Üdv mindenkinek!
Gratula atesz34,sok sikert a továbbiakban is.
Illesztéssel kapcsolatban szeretnék javaslatot kérni.
Levezető coaxom sajnos csak 75 ohm van.A keresztdipólnál a szimetrizáló tagot hogyan tudnám módosítani.Rendelkezésre áll még balun ill. max 1m 50 ohm coax.(tudom :irány a bolt,de egyenlőre)
Egy érdekes jelenség:
Egyszerű dipóllal balun illesztéssel a képen az látható
hogy kb felettünk volt a műholdnak a legkissebb fogható jele.

Az 50hz-es brummot már kiszedtem belőle.Sietve hogy a holdat ne késsem le varikapok csak 100K helitrimmert kaptak,nem szerették

Noaa17.jpg

(#) kadarist válasza pivi1 hozzászólására (») Jan 9, 2010 /

Szia!
75 ohm-os koaxxal kell lejönnöd az antennától. Meg kell csinálni a két dipólfél közösítő-illesztőtagját úgy, ahogyan az antenna rajzán van. Az illesztőnél kell egy rövid darab 50 ohmos kábelt felhasználni.
(#) pivi1 válasza kadarist hozzászólására (») Jan 9, 2010 /

Köszönöm segítséged!
Tehát a két 36cm-es 75ohm helyett 1db 50ohm kell.

Egy darab kell, de mindjárt megnézem pontosan.
(#) kadarist válasza kadarist hozzászólására (») Jan 9, 2010 / 1

Itt a korrekt rajz, leírással. Tehát a két illesztő tag hossza egyenként 470mm, az egyik 75 ohm-os, a másik 50 ohm-os.Bővebben: Link

Ez nagyon jó,köszönöm!
Most pedig elkezdek építeni hogy 19:43-kor elkapjam.
Nagyon szuper ez a vételezés,mert így fény derül a vevő
ill. antenna,illesztés,stb.. hibáira a múhold helyváltoztatása miatt.

Ezzel a keresztdipóllal akkor is lesz jeled, amikor a fejed felett tartózkodik a műhold. Azért jó a körpolarizált adás, mert a föld mágneses terének és az ionoszférának a polarizáció-torzító hatása így nem érvényesül. Persze a legjobb lenne egy valódi körpolarizált antenna vagy egy kereszyagi műholdkövető mechanizmussal. Amatőr körülmények között a keresztdipól is kielégítő vételt nyújt.
(#) szendi001 hozzászólása Jan 9, 2010 /

Megtalatam a tranzisztoros radio kit verziojat neten, aranyaiban olcso 29 usd, es az AM verzio is rajta van.

Elokerult egy korabban 2 meterre athangolt FM401-160 tipusu vevom. Egyben van, csak a kvarcoszci hianyzik belole, de sajnos semmilyen doksim nincs hozza. Nincs veletlenul valakinek doksija? Google nem volt a baratom. Nem akarom athangolni, de amikor vettem meg nem volt dds-em es most jol tudnek tekergetni 2 meteren ha tudnam hova tegyek egy hangszorot, meg a zajzarat hogyan manipulaljam,

Koszonom elore is!
udv Joe
(#) kadarist válasza szendi001 hozzászólására (») Jan 9, 2010 /

Szia!
Mi az a DDS?
(#) gg630504 válasza kadarist hozzászólására (») Jan 9, 2010 /

(#) kadarist válasza gg630504 hozzászólására (») Jan 9, 2010 /

Köszönöm! Tehát ez a szintézer röviden.

Ez az egyik ami van a masikat magam epitettem ad9851 el a masodik honlap alapjan. Stabilitasi problemakat oldott meg rovidhullamon. tobbszorozve jo urhra is mivel kvarc stabil es mhertz a lepeskoz.

Bővebben: Link

Sima dipól és keresztdipól között már látom hogy nagy
a különbség,meg persze a jobb illesztés.Legközelebb már egy yagival állok ki.(csak vicc)
Egy erősítőt azonban még lehet bevállalok,még meg nem szüntetik az APT-t.
Összefoglalva:hifi tuner (dual gate fet bemenetű)
10m 75ohm koaxal kereszt dipól(padláson),Románia fölött ment el.
Napközben jobban mutatna.

NOAA17.jpg

(#) pivi1 válasza szendi001 hozzászólására (») Jan 9, 2010 /

Jó kis szerkezet.
Stabilan tarthatod vele a frekit.
Még 433Mhz is mehetne rajta.
(#) szendi001 válasza pivi1 hozzászólására (») Jan 9, 2010 /

Talaltam egy TDA7000 kitet maplinban, lehet hogy ele teszem a fetes erositot es voala, ott lesznek a kepek

Eredetileg ezeket a VFO kat qrp CW/SSB adovevohoz szereztem. Holnap beepitem az egyiket egy konzol dobozba(olyan amiben a frekimerom van), mert allandoan ossze kell huzalozni stb. 65 megaig megy, persze a jel tisztasagahoz kell alulatereszto szuro (masok meg pll el hazasitottak es az letta tuti de bonyolult megoldas ugy hogy a dds csinalja apll referencia jelet) de en ezeket elhanyagoltam. Szkopon uber szinusz jele van.
Lefenykepezem holnap mukodes kozben, 10 100 1k stb lepeskozben lehet allitania frekit, elore meg lehet adni a kf frekvenciat es tud a/b vfot szoval eleg komoly cucc mindketto a kategoriajaban.
Valaki azt mondta hogy egy 20 pf el be lehet vinni a jelet kvarc helyett a sokszorozoba, es igy gyakorlatilag fm vevobe is uber high tech.

Udv Joe

A 433Mhz-et én is sokszorozóval gondoltam.
(#) pivi1 hozzászólása Jan 9, 2010 /

Bár ez 121,5MHz-re vonatkozik,azért ez sem gyenge. :help: Bővebben: Link
(#) szendi001 válasza pivi1 hozzászólására (») Jan 9, 2010 /

Ez atom. Valamelyik evkonyvben olvastam, hogy a komak szikra adot csinaltak: egy kocsibol kimentett dinamo segitsegevel termelt villanyt szaggatak egy megszakitoval es egy rezgokorre, meg nemi huzalra kotve beteritette a kornyeket a veszhivasukkal. Meg elnek...

Segitseget szeretnek kerni kapacitas valogatashoz. Kicsit felretettem az FM vevot, es a BITX radiommal babralok. Teljesen kesz van, csak a dobozra var, de maszika VFO, mivel ideiglenesen csak keramia kondikat tettem bele. Elmeletileg szamolni tudom a hofok kompenzalast, de nem tudom beazonositani melyik a minuszos melyik a semleges hofoktenyezoju kondi. Sok keresgeles utan talaltam nehany stirot ami jo lehet, de nincs otletet hogya WIMA ezustok, meg a reteg kondik hasznalhatoak erre a celra?
100 hertzet maszhatna 10 perc alatt ssb ado-vevo...es nem akarok dds-t tenni bele.
Koszi Joe

Lehet tévedek de én a 37v-os Zenerre 220K-ra és a potira gyanakodnék na meg a 9.1V-os zenerre,csak utána kezdenék kondit válogatni.
(#) ferzoo válasza szendi001 hozzászólására (») Jan 10, 2010 /

A Tda 7000 ph.gyártmányú fm vevő ic.nagyon jó érzékeny,de csak 80MHz-125MHz ig használható.137MHz en nem működik úgy,érzéketlen lesz zajos.Hiába van benne felsőkeverés,a külső fetes konverter sem jön be,csak a zajt növeli,érzékenység elmarad az 1-2uV elvárhatótól.Azért probáld ki. Kisméretű kerámiakondit vagy jó minőségű smd.t használj,nem fog hangolódni,ha mégis akkor túlgerjeszted az oszcit,lásd vcs.kondi munkapontbeáll.Smd.kerámiát 5ft.tól kapni bárhol alk.boltban nem nagy ügy
Következő: »»   12 / 97
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem