Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
köszönöm a válaszaidat, és hogy ilyen türelmes voltál. rákerestem googlen, és a képek alapján tranzisztor volt, de lehet hogy rosszul ismerem a tranzisztorokat.
Máté
Tranzisztor-tokba nem csak tranzisztort "tesznek", hanem integrált áramköröket, tirisztort, triakot, FET-et és így tovább.
Köszönöm a linkeket, átolvasom, aztán nyaggatom a topicot tovább (ha lesz rá okom).
z
Elnézést a kapkodó válaszért, de már nagyon indulóban voltam haza. De a kollégák kijavították a hibámat. Ha nem futtában írok komplettebb választ küldtem volna. :yes: Már az úton eszembe jutott, hogy rossz feszültséget írtam és tehettem volna csatlakozó rajzot is, de kadarist kolléga mindent megoldott mire hazaértem.
Hát, nem volt egyszerű kijavítani ezt a szörnyű hibát
A 7805 nem helyettesitheto 317-tel, mivel az elobbi fix, mig utobbi szabalyozhato feszultseg szabilizator. A 7805 "jelentese" pozitiv 5V-os stabilizator.
Üdv!
Nekem, van egy kamerám, (afféle térfigyelő kamera) csak a képét használom és ketté szeretném osztani a jelet. A jel közvetítése egy árnyékolt kábelen történik rca-val. Hogyan tudnám megosztani a jelet, (a cél az egyszerűség) úgy hogy élvezhető legyen a kép mind a két monitoron?? ill antenna-erősítő használható-e a jel felturbózására? Előre is köszönöm a válaszokat!!!
Antennaerősítő nem jó, ide videoerősítő kell. Illetve, ha az egyik monitoron a bemeneti 75 ohm-os lezárást kitudod iktatni, akkor már nem kell semmi más.
Két ellenállással kiegészítve az LM317 ugyanúgy ad fix 5V-os kimeneti feszültséget, mint egy 7805.
üdv
kezdőként lenne egy-két kérdésem: ha kiveszem egy 5 voltos távirányítós autó vezérlőjét, és a fogyasztót kicseréllem (pl: 5 voltos motor helyett 12 voltos-ra) és egy 12 voltos aksiról működtetem (a vezérlőnn keresztűl) akkor nem lesz baja a vezérlőnek?
Alapból igen, de átalakítható, hogy 12V-os mocit hajtson. Leg egyszerűbben úgy, hogy mindent meghagysz, csak az 5V-os moci helyére egy 5V-os relét teszel, s ezzel kapcsolod a 12V-os mocit. Ez esetben kell az 5V, és 12V-os táp is. Illetve a 12V-bol csinálhatsz 5V-ot is, és akkor csak egy táp kell.
Van egy kérdesem nektek
Ebben a kapcsolasban a pocinak a harmadik labat , a Tap "-" felere kossuk ? Ez a nyakrajza : Bővebben: Link Ez a kapcsolas : Bővebben: Link Koszonom es ha lehetne egy gyors valaszt Koszonom !!
Vagyis a sárga szinnel huzott csik jol van osszekotve ? a "- " -al !! HA LEGALABB IS AVVAL KELL OSSZEKOTNI
Bővebben: Link Koszonom !!
Mi az a "poci"???
Amúgy nem. Ahogy a kapcsolási rajzon látható a poti közéspő és egyik szélő lába össze van kötve, és "+" ra kapcsolódik, a harmadik lába meg a kapcsolóra.
kösz a segítséget erre még nem is gondoltam!
az 5 voltos relével akár nagyobb motor is működtethetó pl 24 voltos? vagy mekkora a felső határ?
Szia!
Igen, működtethető, de álltalában írják a relé-n, hogy mekkora feszültséget, és áramot tud kapcsolni. De szerintem 24V szinte egyiknek se kottyan meg, mert legtöbb relé hálózati feszültséget kapcsolgat, inkább az áramra kell figyelni.
Sziasztok
Lene egy kérdésem egy ic ml3909 nek mi a helyetesitőlye ha van akor mi? Kőszi az edigisegitségeket!
Szia!
Az LM3909-re gondoltál? LM555-el ki lehet váltani:Bővebben: Link Vagy építsd meg diszkrét elemekből:Bővebben: Link
köszi a segítséget
Sajnálatos módon az 555 csak kompromisszumokkal válik be. T.i. nem fog 1,5V-ról menni...
Sziasztok!
Meg építettem ezt a kapcsolást, és elég jól szól, de kellene hozzá építenem egy végfokot. Mivel itt a hang minőség nem a legfontosabb szempont, jó lenne valami egyszerű pár tranzisztoros végfok. (Van itthon BD149-em, és 150-em egy pár db.) Ezt a piezot kellene meghajtani. Ez a cucc egy riasztó része lesz, ezért minél hangosabb annál jobb! Sajnos én nem igazán értek az erősítőkhöz, és többnyire amiket találtam túl jó minőségűek, és mellette alacsony teljesítményűek voltak, szóval ha valaki dobna egy kapcsolást, ami ide passzolna nagyon örülnék neki. :yes: Válaszaitokat előre is köszönöm! Üdv.
Szia!
Ha 10 W elég akkor szerintem használd az LM386-os ic-t. Csak pár kondenzátor és ellenállás kell még mellé és kész.
Hali!
Én nagyobbra gondoltam, azért köszi a tippet!
Sziasztok!
Nem akartam ennek új topicot nyitni... Felraktam egy másikba is, de az egy pontos téma folytatása volt... Szal az lenne a kérdésem, hogy olyan tápot szeretnék építeni, aminek szabályozható a kiadott feszültsége. Tudom, hogy a stab kockák "átverhetők", és ha a GND és a középső lába (GND) közé ellenállást kötünk be, akkor elmászik a kiadott fesz is. Én csináltam már ilyet úgy, hogy diódákkal toltam el, és így tized voltokkal térítettem el a kiadott feszt. Az lenne a kérdésem, hogy ez mennyire jó megoldás? Miben változik a karakterisztikája a cuccnak ettől? Esetleg rosszabbul terhelhető, vagy nem lesz olyan stabil a kiadott fesz? Igazából én most egy pc tápventi fordulatszám szabályzására használnám, de jól jöhet bármire. Nem potméterrel akarom megoldani, hanem pár fix ellenállással, és jumperekkel, és azokat rakosgatnám. 7805-öt használnék, és kb 11V-ig emelném a feszt az ellenállásokkal. Mennyire szabad így használni ezeket a stab kockákat? Van hátránya ennek? Köszi!!!
Az esetedben teljesen helyénvaló az elgondolás, és ilyen alkalmazásoknál semmilyen hátránya nem mutatkozik.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |