Fórum témák
» Több friss téma |
Hello!
Elég érdekes a téma címe, de mégis valami ilyesmi lenne a dolog vége. Egy olyan "hangszert" szeretnék csinálni, ami (nagyvonalakban leírva) egy kisebb doboz, aminek a tetejéből egy Triangel formájú fém áll ki.(Akinem nem ugrik be, ez az a háromszög alakú fém, amit ha ütögetnek akkor csilingel) A lényege az lenne, hogy ahogy közelítem és távolítom a kezem a fémhez, változzon a hangmagasság. Ennek a hangnak az alap magasságát is szeretném állítani, tehát hogy honnan induljon, amikor közelítem a kezem. Ennek a résznek egy ilyen durva elektromos hangzás kellene. A másik funkciója pedig egy "dob szerű" hangzás. Ennek a sebességét és a hangmagasságát szeretném 1-1 potival állítani. Nem vagyok nagyon otthon az elektronikában, ezért lehetőleg microkontroller nélküli legyen a kapcsolás és minél egyszerűbb. Ja igen. És kicsi. A cél nagyjábol ennek a számnak az eljátszása Bővebben: Link Előre is köszönöm: Márk
nem viccnek szántam, akármennyire is annak tűnik.
Igen jó theremin barátunkat ismerem. Annak kellene egy módosított változata. Ugyanis nekem csak egy fém lenne és annak az alap hangmagasságát, tehát azt ami a kezdetkor szól és amit aztán módosítok a kezem közelségével, be lehetne állítani. Plusz egy olyan "dobhangzás" aminek sebességét és hangmagasságát tudom álltani potméterekkel.(Akár különálló is lehet)
Szevasz!
Ennek semmi akadálya, az eredeti kapcsolás mindezt a működési elvéből adódóan tudja. De azt áruld már el, miért ragaszkodsz az egy fém megoldáshoz, nem mindegy, hogy milyen formájú az, amivel a hangmagasságot állítod? Zenélni /effektezni/ akarsz, vagy gyönyörködni, már ha az a forma neked tetszik? A dob oldal, az másik téma. Azt vedd figyelembe, hogy ha csökkented az eredeti érzékelő felületet, csökken annak a környezettel alkotott kapacitása, aminek a változása tulajdonképpen a működési elv, valószínűleg emelni kell az eredeti frekvenciákat, amelynek az emelése csökkenti a stabilitást. Ennek még az is a várható következménye, hogy közelebb kell tartani hozzá a kezed, és kisebb mozgások tartoznak ugyanakkora hangmagasság változáshoz. Ennyi jutott eszembe.. Üdv: StMiklos
Sziasztok!
A hangszer neve triangulum. Ráadásul jobban is hangzik, meg magyarosabb egy kicsit.
Szevasz!
Igen egyetértek, csak nem tettem szóvá. Amúgy nem értem a dolgot, mert a belinkelt másik topicban láttam legalább 5 kapcsolást, miért nem jó azok közül valamelyik? Üdv: StMiklos
Én is próbálok értelmet találni ebben a hangszerben, ha már felvetődött, hogy legyen ilyen.
Olvasgattam a Wikit, mit ír a triangulumról. (természetesen óvodában püföltem én is) Két fontos tulajdonságát emelném ki, amiben más lehetne mint egy sima theremin. Az egyik, hogy nagyon alacsony az alap-harmonikus amplitúdója, és a felharmonikusok szólnak inkább a hangjában, melyek nem többszörösei az alapfrekinek. Ezért szinte megállapíthatatlan a hangmagassága. Tehát egyszerre több oszcillátor alkalmazása lenne célszerű, ezeket akár hamisra is lehessen hangolni. (Persze maradna az eredeti theremin megvalósítás, csak több oszcival.) A másik tulajdonsága ritmushangszer mivoltjából adódik: Ha megfogjuk elhallgat. Tehát a fém megérintésével el kell hallgatnia az eszköznek, úgy, ahogy egy magasfreki-vágó szűrő leszedi a felharmonikusokat, annál többet minél tovább tartom rajta a kezem. (max 500msec). Erre még ötletem is van. Van egy egyszerű vau pedál kapcsolásom itt a polcomon, melyben fotoellenállás vezérli a frekvenciát. Ezt továbbépítve amikor a triangulumon hozzáérsz a fémhez, egy led kikapcsol, és nem világítja a fotó-ellenállást, a szűrő egy kis késéssel le is fogja a hangot, és a hangszer elhallgat. Elengedéskor újra bekapcsol a led, és megszólal. (Esetleg az is jó lenne, ha elengedéskor pendülne a hangszer, de arra nincs ötletem.) Ha az eddig leírtakat összevegyíted a theremin megvalósításával lehet, hogy érdekes hangszer lesz belőle. :whistle:
Tehát a tompítás effekt megvalósításához, én valami ilyesmit használnék.
Bővebben: Link (Az első kapcsolás, és csak a LDR-től balra)
Van valami köze ennek a "Triangel" neveztü dolognak a Szentháromsághoz? Vagy esetleg Triangle a pontosabb megnevezés?
A triangle tudtommal, háromszöget jelent, erről kapta a nevét ez a hangszer ami a triangulum. Viszont a német neve:
Bővebben: Link
Hello!
Kicsit hogy tisztázzuk, miért is akarok egy ilyet csinálni Valaki azt mondta nekem, ha ezt a bizonyos zenét el tudom játszani Triangulum-on(köszönöm a név pontosítást, nem tudtam hogy, hogy hívják magyarul) Először nem akartam, merthogy minek, de aztán gondolkoztam és rájöttem egy egész jó kis "hangszert" lehetne ebből összehozni. Egyenlőre vessük akkor el a háromszög fém formát. Legyen mindegy a mérete, a lényeg az hogy csak egy legyen. Az eredeti thereminben, ha jól tudom azért van kettő, mert két különböző dolgot állítanak. Na msot nekem úgyis csak a hangmagasságot kellen állítanom. Nem tud valaki egy konkrét kapcsolást, amiből egyszerűen ki lehet hagyni a másik fémet, és betenni egy potit, amivel lehet szabályozni a null hangmagasságot?
A dob részhez lenne még kérdésem. Amint már mondtam nem nagyon értek az ilyen dolgokhoz, ezért halvány lila gőzöm sincs, hogy hogy lehetne egy olyan kapcoslást csinálni, ami egy "dob" hangzást adna.
Nem kell túl cifrázni. Egy ilyen tuc-tuc ra gondoltam, aminek hangmagasságát és sebességét lehet állítani. Ha van akkor kérnék szépen kapcsolást. Köszi.
Még egy fontos dolog amit elfeljetettem. Annak a bizonyos alap hangmagasságnak, amit a potival lehetne állítani, elég alacsonyan kell lennie, a sima thereminéhez képest.
Szerintem ez pont, egy ilyen, volt.
Bővebben: Link Dobnak, néhány olyan hanggenerátort ajánlanék, amelyek ilyen kattogó hangot adnak ki, és triggereltek, így szinkronban járnak. (sajnos nem tudok többet róluk, de láttam már videoklipen, hangolható ritmusra járnak,és csippanó, kattogó hangokat adnak ki, igyekszem utánanézni) Ilyenből három kellene. Egy a lábdobnak, egy a pergőnek, és dupla frekvenciájú a cineknek. Három potival állítod a hangerejüket. Emellett működik a fent ajánlott optotheremin. Így már elég összetett a hangkép. Persze mindezek "analóg" eszközök. A digitális megvalósításhoz szerzel egy jól konfigurálható szintetizátort, azon beállítod a ritmust és a triangulumhangot, és valamelyik lábpedállal indítgatod őket. Majd a lábpedált cseréled egy opto-kapcsolóra, amit a triangulumodban elrejtesz. Talán ez a legegyszerűbb, de még végtelen lehetőséged van... |
Bejelentkezés
Hirdetés |