Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » TDA7294 végerősítő

Témaindító: Dióda, idő: Ápr 17, 2006
Lapozás: OK   138 / 608
(#) Kovidivi válasza demcar hozzászólására (») Jan 9, 2010 /

Simán!
(#) zoka válasza Kovidivi hozzászólására (») Jan 9, 2010 /

Fele annyiból: azt úgy értem, hogy a 93 majdnem dupla annyiba kerül.
Az is lehet, hogy csak elírták az IC számát vagy ez most komoly ?
(#) Kovidivi válasza zoka hozzászólására (») Jan 9, 2010 /

Elvileg minden erősítőt párhuzamosan lehet kapcsolni, ha a kimenő jeleik azonosak, csak kell egy kis kompenzálás, és kész. Hasonló ahhoz, mint amikor egy trafónak a két szekunderét párhuzamosítják. Keress rá, mert az LM IC-knél is szívesen használják a párhuzamosítást, és az az IC sem cél IC, párhuzamosításra. Gondolj bele. Ha van egy végfok, aminek a kimenetén párhuzamosított végtranzisztorok dolgoznak, az miben különbözik a feljebb lévő párhuzamosítástól? Ha visszafejted kicsit a TDA7294 belső felépítését, akkor azt látod, hogy a két végtranzisztor páronként párhuzamosan dolgozik.
(#) demcar válasza Kovidivi hozzászólására (») Jan 9, 2010 /

És mondjuk nemtudnál nekem ajánlani valamilyen végfokot ami 100-150W körüli (nembaj ha 200W-is)?
Amiről tudod hogy jó
(#) MPedro válasza zoka hozzászólására (») Jan 9, 2010 /

Sziasztok !

Amennyire tudom, a 7294 rövidzár védelmének feladatát igazából az IC belső - hőmegfutás elleni - védelme látja el. Ez ráadásul logikus is : amikor tényleg túlmelegszik, akkor elöször "mute", oszt "standby", és addig úgy marad, amig a belső hőmérséklet vissza nem esik.

Ezek szerint, ha rövidzár keletkezik, akkor a belseje - nagyon gyorsan - átmegy fütéskazánba, ezért a hővédelem belép, és kezeli a rövidzáras állapotot (tényleg működik, sk. is tapasztaltam már).

Ez nem szentírás, csak a rendelkezésemre álló infók összegzése, de ettől még lehet más a mechanizmus.

P.
(#) tatabike válasza demcar hozzászólására (») Jan 9, 2010 /

Sok megépített 7294-esnél bebizonyosodott, hogy teljes biztonsággal +/- 44 voltot bír el. Hiába a max. +/-50 volt a datasheet szerint, felejtős. Hídba kötött végfokoknál én mindig az azonos végfok single ended verziójához meghatározott ohm érték kétszeresét tartom szerencsésnek használni.
(#) djgombi válasza tatabike hozzászólására (») Jan 10, 2010 /

Bassmester ha jól tudom 4 ohm-al terheli a hidalt kapcsolást! De azt nem tudom, hogy hány voltról megy.
(#) zoka válasza MPedro hozzászólására (») Jan 10, 2010 /

Üdv! Az biztos, hogy a 7294 ilyen szempontból sokkal jobb. Szinte elpusztíthatatlan. De hogy az elődjébe (?).. a 93-ban miért nincs ilyesmi zárlatvédelem, azt egyszerűen nem értem, ezen spórolni??. Még ha sikerül is kifejleszteni valami védelmet hozzá, abban 100%-ig biztos vagyok, hogy egy tokon belüli védelemnél gyorsabb védelem nem létezik.
És ha el is készül egyszer valami külső védelem, én biztos, hogy nem merem tesztelni

Most, hogy így előjött ez a téma, nézek rá az egyik kisebb hangfalamra, hát mit látok, a hátulján....

waaa.JPG

(#) demcar válasza zoka hozzászólására (») Jan 10, 2010 /

Szépen elrepedt a két vezeték!
Milyen rég a hangfal?

Nekem is hangfalak vannak és mikor megvetetem ugyan ilyen magoldásslal voltak a bemenetek és már egypárszor mikor kellet volna máshová vinni meggyült vele a bajom.
Utána nemérdeketl megfogtam kivágtam a hangfalba egy jukat és tettem bele azt a kapcsolós konektorokat azóta tökéletes.

DSC09765.JPG

(#) zoka válasza demcar hozzászólására (») Jan 10, 2010 /

Miért nem jó neked ez: Bővebben: Link.
Erre nyugodtan rákötheted a 4 Ohm-hangfalat. Adj rá +/-35V-ot, többet nem kell, és van egy szuper jó 100W/4Ohm végfokod. És ebben megbízhatsz!
(#) zoka válasza demcar hozzászólására (») Jan 10, 2010 /

Hát bizony, a hangfal szerintem legalább 10 éves, de a hangja nagyon jó. Majd most kifúrom, és beteszek valami rugós csatit
(#) demcar válasza zoka hozzászólására (») Jan 10, 2010 /

Hát az a baj hogy nekem nincsen +/-35V vsak vagy +/-30V vagy csak +/- 50-55V.
És én az erősitőt egy szubbládához akarom, amire elvileg az van irva hogy 240W de azt nemhiszem, de akkoris egy 100-150W jóvolna, hogy megtudjam rendesen hajtani.
(#) Zupp87 válasza demcar hozzászólására (») Jan 10, 2010 /

Én úgy tudom, hogy a névleges (70W/1%) teljesítményt a TDA7294 4 ohmra +/-28V körüli feszültséggel adja le. Apropo: te nem a trafó szekunderfeszültségéről beszélsz?
(#) tatabike válasza demcar hozzászólására (») Jan 10, 2010 /

Hm, és mire használnád? Kell tényleg az a 100/150W teljesítmény? Az nagyon sok ám, ha tényleg annyi. Nekem a nappaliban két 150W-os hangfalam van, és egy 40+40 wattos hibrid STK modulos végfok hajtja. Kábé 3/4 hangerőnél már a többi lakó elkezd kiköltözni.
Én azt ajánlom Neked, hogy ha elég izmos az 30voltos tápod, akkor csinálj vele egy STK-s cuccot, 41x1-es sorozat, esetleg 41x2/II-esek is jók, az 55voltosodra is léteznek STK modulok, amik tudnak 100W körül, és nem hinném, hogy az nem elég annak a szubládának...
(#) Bigya hozzászólása Jan 10, 2010 /

Sziasztok!

Az a kérdésem, hogy két teljesen megegyező 7294-es kapcsolást lehet-e a "klasszikus módszerrel" hídba kötni?

Tehát az egyik fokozat bemenetére normál, míg a másik fokozat bemenetére invertált jelet kapcsolni, a kimenetüket meg sorba egy 8ohm hangszóróval?

A gyári híd-kapcsolásokon nem így van megoldva...

Nem emlékszem, hogy van.
Bridge módban 2 fokozat 8-ohmra, vagy paralel módban a 2 fokozat 8-ohmra?

Köszi!
(#) Bassmester válasza Bigya hozzászólására (») Jan 10, 2010 /

Elvileg lehetséges, de szerintem inkább a gyár által ajánlott hídkapcsolást célszerű megépíteni. Az már jól bevált, nekem is és másoknak is :yes:
(#) Bigya válasza Bassmester hozzászólására (») Jan 10, 2010 /

OK, kösz. Van két kész végfokom itthon elfekvőben. Használnám házimozi sub-hoz, s elkellene a híd.
(#) demcar válasza Zupp87 hozzászólására (») Jan 10, 2010 /

A trafó feszültsége csak 2x20V a másiké pedig ami nekem van annak pedig 2x40V a váltakozófeszültsége.
Még szétnézek az STK erősitők családjában is hátha találok valami jó kis kapcsolást.
(#) Bassmester válasza Bigya hozzászólására (») Jan 10, 2010 /

Ha tudsz nyákot csinálni, akkor rajta, csinálj egy Pedro-féle hidat, a meglévőkből pedig szedd ki az ícéket. Valószínű hogy menne a klasszikus módszerrel is, de efelől nincs semmi tapasztalatom.
(#) Bigya válasza Bassmester hozzászólására (») Jan 10, 2010 /

Sztem ez lesz. Köszi!
(#) Zupp87 válasza demcar hozzászólására (») Jan 10, 2010 /

+/-50V-ra lehet építeni 120W-os Conductort.. igaz, ahhoz kell hangszóróvédelem, egyebek.. kicsit macerásabb, mint a TDA.
(#) highand válasza Bigya hozzászólására (») Jan 10, 2010 /

Igen, nyugodtan csinálhatsz bármely egyforma végfokokból hidat. Arra viszont figyelj, hogy meghajtás mindenképpen kisimpedanciás és egyforma legyen. Azaz, a bemenetek elé tegyél egy invertáló kapcsolású egységerősítőt és a másik elé pedig egy neminvertáló követőt.
Teljesen azonos értékű lesz, mint a gyári invertáló kapcsolás, csak ebből kiesnek a páros harmónikus torzítások.
(#) ptesza válasza highand hozzászólására (») Jan 10, 2010 /

Idézet:
„páros harmónikus torzítások”

Ez nagyon érdekes ! Szerintem sok erősítőnek ebben van az igazi fűszere. Vagy speciel tranzisztornak is. MJL21193-194.

Vagy esetleg tudnál olyan olcsó vég tranzisztorpárost ami ebben jeleskedik?
:yes:
(#) hapro válasza ptesza hozzászólására (») Jan 10, 2010 /

Pontosabban mit tudsz erről a tranzisztorpárról?
(#) ptesza válasza hapro hozzászólására (») Jan 10, 2010 /

egy másik fórumról : The MJL21193/94 generates a dominating odd order distortion
(#) hapro válasza ptesza hozzászólására (») Jan 10, 2010 /

Az odd order pontosan milyen kifejezést takar?
(#) highand válasza ptesza hozzászólására (») Jan 10, 2010 /

Szia!
Mivel minden bipoláris tranzisztor karakterisztikája exponenciális, így nemigen lehet találni olyat, amelyiknek kisebb lenne a páros harmónikus torzítása.

A torzítások csökkentésének legegyszerűbb módja az, ha a nyugalmi áramot felemeled 1-2 A-ra. Ekkor a görbén sokkal kisebb változásokat okoz ugyanaz a kivezérlés. Ahogyan Döhring mondta: ott ahol a villamos fordul, az a sín, nagyon jó kis vonalzó minekünk egy A4-sen.
(#) tatabike válasza Bigya hozzászólására (») Jan 10, 2010 /

Házimozihoz hídban 7294? Hol laksz, a Puskás stadionban?
Már bocsáss meg, hogy ezt mondom, de egy-két nagyon extrém esettől eltekintve én még nem találkoztam olyan házimozival, ami egy lakásban volt, a nappaliban mondjuk, és 50w-nál többet igényelt volna akár a szub, vagy bármelyik hangsugárzó. Vagy még azt tudom elképzelni, hogy vannak emberek, akiknek fogalmuk sincs, mennyi az 50w, vagy a 100w, vagy a 200... Vagy ha van, akkor hallássérültek, vagy nem tudom.... Ha nem inged, ne vedd magadra,és nem akarlak megbántani, csak nekem furcsák ezek a "házimozihoz kéne nyolcmillió wattos végfok, nem tud valaki egy kapcsolást?"-szerű hsz-ek...
(#) Bassmester válasza tatabike hozzászólására (») Jan 10, 2010 /

Most miért... jó az a híd :yes:
Mi is ilyet használunk a zenekari szubhoz. Szól is rendesen, csutkára még nem kellet feltekerni sosem
(#) tatabike válasza Bassmester hozzászólására (») Jan 10, 2010 /

Persze, hogy jó az a híd, hogyne volna jó. Nem is erről locsogtam, hanem arról, hogy tök felesleges egy napaliba a házimoziba. Zenekari szubhoz már kell, sőt, oda melegen ajánlott ekkora teljesítmény. De gondoljunk bele, hogy ez a "szörny" ott pihen a nappaliban, zabálja benne az áramot a bazi erős trafó, és néha 10%-os terheléssel meg van hajtva. Arról nem is szólva, hogy ugye a nagy trafó, a nagy pufferek árából összehozható egy sokx40 wattos kisebb cucc, ami bőven elegendő, és sokkal gazdaságosabb... Ismétlem, ez csak az én véleményem, mindenki azt használ és arra, amit akar, nekem ez pazarlás...
Következő: »»   138 / 608
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem