Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Szélgenerátor építési problémák
Lapozás: OK   173 / 507
(#) ih.he válasza sziriusz hozzászólására (») Jan 12, 2010 /

www.supermagnet.hu
Az itt arult magneseknel le van irva az is, milyen nehez targyat kepesek felemelni.
Pld. 40*20*10 mm meretu N52 anyagu neodynium magnes 61gr tomegu es felemel 41kg-ot, csekely 1990 Ft/db aron.
Ez alapjan ha jol rontottam el a szamolast a kepleted alapjan a B=1,288T legres nelkul.
Innen tovabb tudsz lepni?
(#) ih.he válasza ih.he hozzászólására (») Jan 12, 2010 /

Elrontottam, a B^2 az 1,288, ebbol B=1,135Tesla.
(#) ih.he válasza ih.he hozzászólására (») Jan 12, 2010 /

Kutatni kezdtem a googleban, igy talaltam erre az oldalra: http://www.rare-earth-magnets.com/pull_force_calculators.htm
Rabokve a block magnet-re, beadtam a 40*20*10 mm-t atvaltva inchre, es vegul 18855 Gauss Br-nel jott ki a 41 kg. Ez 1,8855Tesla-t jelent ami eleg nagy elteres az elobb a kepleted alapjan kiszamolt 1,135Teslahoz kepest, hol itt az igazsag?
Aztan itt http://www.rare-earth-magnets.com/magnets_technical_specifications.htm meglattam, hogy N40 anyagrol beszelnek, es 1,25Tesla-t adnak meg, visszaneztem a supermagnet.hu-ra, ott N42 volt, az 24,4kg-ot emel, mig az N52 41kg-ot.
Ez alapjan az N40 anyagra 1,25Tesla, az N42-re 1,454Tesla, mig az N52-re 1,8855Tesla vonatkozik, marmint ha hihetunk a fenti ket oldalnak...
(#) lehar válasza ih.he hozzászólására (») Jan 12, 2010 /

A külömböző számolási képletekben,mérési modokban.
(#) ih.he válasza lehar hozzászólására (») Jan 12, 2010 /

Kozben modositottam, mert talaltam a fenti oldalon magyarazatot az elteresre...
Es ez biza magyarazatot adhat arra is, hogy miert nem mukodik valakinek egy bevalt konstrukcio kis eltereseknel, a fenti harom magnesnel 50% elteres van a magnes erejeben, pedig mind neodynium...
(#) SKY válasza ih.he hozzászólására (») Jan 12, 2010 /

A képen van két grafikon, ami két különböző vastagságú mágnesnek az indukcióját adja. Ez megközelítőleg helyes, ebből lehet következtetni a más vastagságú mágnesekre is. Viszont mágnestől függetlenül növelheted, vagy csökkentheted az indukciót lágyvas segítségével. Ha egyenlő a vas keresztmetszete a mágneséval, akkor a vasban is ugyanannyi lesz az indukció, ha fele akkorára csökkented a lágyvas keresztmetszetét, akkor kétszer nagyobb lesz az indukció.

grafikon.JPG

(#) ih.he válasza SKY hozzászólására (») Jan 12, 2010 /

Milyen parameter van a grafikon vizszintes tengelyen?

Lagyvas kapcsan:
Itt http://www.magnetsales.com/Design/Calc_filles/FluxDensityPlainRect.asp talalhato egy kalkulator, amivel meg lehet nezni, hogy csokken a magneses terero a legres valtoztatasaval. Ezek alapjan kiabrandito a 10-20 mm legressel szerelt legmagos tarcsageneratorok hatasfoka, a magnes erejenek 50-75%-a elvesz. Ugy gondolom, hogy par szaz watt felett olcsobb lenne gyengebb magnesekkel es vasmaggal epiteni generatort, mint draga magnesekkel, legmagosan.
(#) ih.he hozzászólása Jan 12, 2010 /

Nos azt eddig is tudtam, hogy a kereskedok lopnak csalnak es hazudnak.
A magyar oldalon egy 40*20*10-es N42 magnes 24,4kg-ot emel fel. (supermagnet.hu)
A kulfoldi oldalon ugyanennek a magnesnek a huzoereje 20,096kg a kalkulatorukkal. (-20%)
Ugyanitt az is kiderul, hogy az N42-nek valami 1,32Tesla Br-je van, ha valaki szamolgatni akar.
Most vagy a korabban beidezett huzoero - B keplet nem passzol, vagy a magyar oldalakon adnak meg irrealis adatokat a magnesek erejenel.
Ennyit a mernoki tervezesrol
(#) lehar válasza ih.he hozzászólására (») Jan 12, 2010 /

Éppen ezért van a légmagos generátoroknál egy olyan(és erröl már irtam régebben a forumban),miszerint a légrés ne lépje tul a 8-1O mm-t Itt a tekercs vastagság a meghatározó.Az enyémen 8mm vastag a tekercs,9mm. a légrés.
(#) SKY válasza lehar hozzászólására (») Jan 12, 2010 /

Ha már megcsináljátok a tekercseket és kiöntitek műgyantával, akkor miért olyan nehéz egy kis bontott trafólemezt beletenni? Nem ugyanannyi tekercs kell mint mágnes, és akkor kis szélben is megindul, nem fogják a mágnesek a vasmagot.
(#) Tirex válasza lehar hozzászólására (») Jan 12, 2010 /

Üdv lehar! Örülök, hogy vissza néztél. Mit mondjak, nagyon hiányoztak a tanácsaid.Remélem maradsz még és látogatni fogod ezt a topic-ot. Nekem is lenne egy halom kérdésem. De majd össze szedem őket. Remélem számíthatunk rád. Nagy a káosz a fejekben.
(#) gulyi88 válasza SKY hozzászólására (») Jan 12, 2010 /

Ezt már énis mondtam.
Hátrány a rengeteg fázis. Nemlehet tekercseket sorbakötni, így tekercsenként kell megindukálni a kívánt feszültséget, így a menetszám többszöröződik.
kel bele vasat szerezni.

Ami konkrét előny, nagyobb teljesítmény mágnes tömegarány, a tekercsvastagság akár 4-5cm is lehet, (tehát valóságban egy tekercsre nagyobb térfogat jut, nem hogy vékonyabb drótbol hanem akár vastagabból is meg lehetne tekerni a bővített menetszámot).
Előny lehet, hogy több kis dióda kell egyenirányításhoz,
egyenirányítás után jóformánpuffer nélkül is minimális a brumm. Terhelésre a sok fázisnak köszönhetően kicsi remegés <- a generátor által felvett nyomaték brummja.
Meg lehet csinálni több soros kivitelben is (3tárcsa = 2 generátor, mégjobb mágnes-teljesítmény tömegarány, mégtovább csökkenthető a nyomatékbrumm).

hátrány hogy a generátor ugyan tudná a teljesítményt a szélkerék viszont nem bírná meghajtani (legalábbis nem ezek a 3 ágú fadeszkásak).
>
(#) SKY válasza gulyi88 hozzászólására (») Jan 12, 2010 /

Nem feltétlenül lesz több fázis, 6-4-es összeállításban se lesz több, de írtam már, hogy ha nincsenek fázisban, akkor is össze lehet kötni sorosan, csak akkor nem a duplája lesz a feszültség egy tekercsnek.
(#) pudding1 válasza ih.he hozzászólására (») Jan 12, 2010 /

A többi becsületes kereskedő nevében is csókoltatlak!
(#) lehar válasza Tirex hozzászólására (») Jan 12, 2010 /

Itt nem is annyira káosz,mint inkább a külömbözö elméletek ,,,tulhajszolása,,,. Szerintem a leg,leg, elméletell se jutsz sehova,mivel pro,és kontra érveket mindig és mindenre lehet találni.A második hogy TÖKÉLETES generátor nem létezik,csak CÉL generátor,végeredményben csak azt a tipust kell alkalmazni ami az adott célnak a legjobban megfelel.Persze azért lehet tökéletesiteni,aprobb lépésekkel javitgatni.De mindennek az alapja a személyes GYAKORLAT.Épitsen mindenki egy valamilyen generátort,probálja ki,modositgassa,szerezzen gyakorlati tapasztalatot,és utána filozzon,igy már egy viszonylagosan biztos alaprol szolhat a témához.
(#) sziriusz válasza lehar hozzászólására (») Jan 12, 2010 /

Üdv Lehar!
Mondják is, a tett halála az okoskodás!
Szeretnék egy 1,5 méter átmérőjű hobbi gépet csinálni, jó lenne, ha a kövezőt tudná a generátora:
190 ford/perc-nél már adjon le 14 voltot egyenbe.
450 ford/perc-nél 100 watt legyen a csúcs teljesítménye. (aztán le fog fordúlni a szélről)
Csak 40x19x8 - as hangszóró mágnesem van, de abból sok.
Vasmagos tárcsagenerátort szeretnék csinálni, olyat, amilyet a neten láttam. Melléklem a képét.
Hogy kezdjek hozzá?

Vasmagos.jpg

(#) joco21 válasza gulyi88 hozzászólására (») Jan 12, 2010 /

Ezek az én "háromágú fadeszkás " rotorjaim. Naponta termelnek. Légyszi tedd fel a Te nem fadeszkás rotorjadat. Utána beszélgethetünk.
(#) lehar válasza sziriusz hozzászólására (») Jan 12, 2010 /

Itt felteszek egy ferritmágneses generátor leirását,a kitüzött célnak éppen jó lessz,a hangszoró mágnesek megfelelnek tökéletesen e célra.Légmagos,és ha pontosan követed az épitési leirást,akkor biztos a siker.Igaz a szöveg angolul van de a mai világban ez gondolom nem jelent különösebb gondot.
(#) sziriusz válasza lehar hozzászólására (») Jan 12, 2010 /

Köszi, megnéztem. Jó nagy. És akkor lesz 190 fordulaton 14 volt egyen feszültség?
(#) lehar válasza sziriusz hozzászólására (») Jan 12, 2010 /

Elvárásaidnak egésszen biztosan meg fog felelni,gondos kivitelezés mellett.
(#) Tirex válasza lehar hozzászólására (») Jan 13, 2010 /

Már túl vagyok az első generátorom megépítésén, amit a saját tapasztalataim alapján kísérletezgetésekkel hoztam össze. Kikísérleteztem a tekercsek menetszámát hogy meg kapjam kis fordulaton is a szükséges feszültséget. Ezt igazolja is a generátor, mert 35-50-es fordulaton már tölti a négy akkut. Viszont igen kicsi a teljesítménye. Tegnap sikeresen mértem rajta 0,1 Ampert. Ez viszont roppant kevés szerintem.
Már azon gondolkozom, hogy készítek egy újabb tekercstárcsát, amit 0,8-as huzalból tekerek meg mert valószínű, hogy a 0,4-es huzal miatt ilyen kicsi a teljesítménye. Azonban a tárcsa méretének meg kell egyeznie a mostani tárcsa méretével, mert a mágnesek már rá vannak öntve a mágnestárcsákra.
Szóval óriási dilemmában vagyok. Nem tudom mit csináljak.
A mostani tekercstárcsám 15 tekercsből áll, 5 tekercs sorba kötve, a végeik csillagba. A mágnestárcsákon 20 - 20 db 40x20x10-es neodym. A tekercs tárcsa vastagsága 10mm.
Mi a véleményed? Mit csináljak?
(#) joco21 válasza Tirex hozzászólására (») Jan 13, 2010 /

A tekercsek és a mágnesek aránya rendben van. Ahogy írod csillagba van kötve. Ez is rendben. Bocsáss meg, de ilyen vékony huzalból nem szabad akkutöltésre generátort készíteni. A menetszámot nem írtad meg, de valószínű nagy a generátorod belső ellenállása. Rajta veszik el a megtermelt teljesítmény nagy része. Én 2,2-es huzalból tekertem. Nincs vele semmi gond. Értem hogy nincs elég helyed, de próbálj meg minél vastagabb huzalból új generátort gyártani.

P8160001.JPG

(#) Tirex válasza joco21 hozzászólására (») Jan 13, 2010 /

Szívesen veszek minden építő javaslatot. Mentségemre legyen mondva, csak 0,4-es huzalom volt ingyen mikor nekifogtam a dolognak és ezzel kezdtem kísérletezni. De most vettem 0,8-as huzalt 3kg-ot. Ebből kell ki hoznom akkor a legtöbb menetszámot, amiből 15 tekercs elfér a sablonban.
(#) sziriusz válasza erbe hozzászólására (») Jan 13, 2010 /

Üdv Erbe!
A légmagos tárcsagenerátor egy és két rétegű tekercseléséről írtal nem régen. Ha szükség lenne rá, meg tudnád csinálni, és a részletek kidolgozásába is beszállnál, ha úgy adódik? Csak igen, vagy nem válasz érdekel.
(#) joco21 válasza Tirex hozzászólására (») Jan 13, 2010 /

Értem, hogy adott a helyed és ebbe kell elférned. De mielőtt a 0,8-as huzalt elhasználod számold ki a belső ellenállást. Javaslom éppen csak annyi menetet tekerj fel ami kiadja adott fordulaton (ezt már bizonyára ismered) a kívánt feszültséget. Nehogy még mindig a tekercseken essen a nagyobb feszültség és emiatt fütse el a teljesítmény nagyobb részét. Bevallom a 0,8-as huzalt még vékonynak találom. 1,5 alatt nagyok lesznek a veszteségek.
(#) pudding1 válasza joco21 hozzászólására (») Jan 13, 2010 /

És ha duplaszálasan tekeri meg? (Az 500w-os vawt is 4 szállal van tekerve egy vastag helyett)
(#) erbe válasza sziriusz hozzászólására (») Jan 13, 2010 /

Igen. Egyet nemrég kiszámoltam, otthon még megvannak valahol az adatok.
(#) sziriusz válasza erbe hozzászólására (») Jan 13, 2010 /

Ezt úgy értettem, hogy igen mindkét kérdésre. Levél megy este.
(#) gulyi88 válasza joco21 hozzászólására (») Jan 13, 2010 /

Légy türelemmel, elöbb mérek, ha értelmét lárom akkor építek. Több ötletem is van mindkét típusú generátor feljavításához (vízszintes és függőleges tengelyűek), ha hozzák a remélt eredményeket, akkor lesz szélgenerátorom, ha nem akkor áttértek napenergiára.
Valószinűleg csak tavasszal-nyáron lesz, ha addig kitartasz a fórumon, akkor visszatérünk a témára.
nem a fával mint anyaggal van bajom hanem a lapát és a súrolt felület közötti aránnyal
üdv
(#) lehar válasza Tirex hozzászólására (») Jan 13, 2010 /

Itt ujra felteszem a hugh Piggot féle neodimes generátort(ilyenem van jelenleg is)Direkt neodimre lett tervezve.Ebben a leirásban biztosan megkapsz minden szükséges infot.
Következő: »»   173 / 507
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem