Fórum témák
» Több friss téma |
www.supermagnet.hu
Az itt arult magneseknel le van irva az is, milyen nehez targyat kepesek felemelni. Pld. 40*20*10 mm meretu N52 anyagu neodynium magnes 61gr tomegu es felemel 41kg-ot, csekely 1990 Ft/db aron. Ez alapjan ha jol rontottam el a szamolast a kepleted alapjan a B=1,288T legres nelkul. Innen tovabb tudsz lepni?
Elrontottam, a B^2 az 1,288, ebbol B=1,135Tesla.
Kutatni kezdtem a googleban, igy talaltam erre az oldalra: http://www.rare-earth-magnets.com/pull_force_calculators.htm
Rabokve a block magnet-re, beadtam a 40*20*10 mm-t atvaltva inchre, es vegul 18855 Gauss Br-nel jott ki a 41 kg. Ez 1,8855Tesla-t jelent ami eleg nagy elteres az elobb a kepleted alapjan kiszamolt 1,135Teslahoz kepest, hol itt az igazsag? Aztan itt http://www.rare-earth-magnets.com/magnets_technical_specifications.htm meglattam, hogy N40 anyagrol beszelnek, es 1,25Tesla-t adnak meg, visszaneztem a supermagnet.hu-ra, ott N42 volt, az 24,4kg-ot emel, mig az N52 41kg-ot. Ez alapjan az N40 anyagra 1,25Tesla, az N42-re 1,454Tesla, mig az N52-re 1,8855Tesla vonatkozik, marmint ha hihetunk a fenti ket oldalnak...
A külömböző számolási képletekben,mérési modokban.
Kozben modositottam, mert talaltam a fenti oldalon magyarazatot az elteresre...
Es ez biza magyarazatot adhat arra is, hogy miert nem mukodik valakinek egy bevalt konstrukcio kis eltereseknel, a fenti harom magnesnel 50% elteres van a magnes erejeben, pedig mind neodynium...
A képen van két grafikon, ami két különböző vastagságú mágnesnek az indukcióját adja. Ez megközelítőleg helyes, ebből lehet következtetni a más vastagságú mágnesekre is. Viszont mágnestől függetlenül növelheted, vagy csökkentheted az indukciót lágyvas segítségével. Ha egyenlő a vas keresztmetszete a mágneséval, akkor a vasban is ugyanannyi lesz az indukció, ha fele akkorára csökkented a lágyvas keresztmetszetét, akkor kétszer nagyobb lesz az indukció.
Milyen parameter van a grafikon vizszintes tengelyen?
Lagyvas kapcsan: Itt http://www.magnetsales.com/Design/Calc_filles/FluxDensityPlainRect.asp talalhato egy kalkulator, amivel meg lehet nezni, hogy csokken a magneses terero a legres valtoztatasaval. Ezek alapjan kiabrandito a 10-20 mm legressel szerelt legmagos tarcsageneratorok hatasfoka, a magnes erejenek 50-75%-a elvesz. Ugy gondolom, hogy par szaz watt felett olcsobb lenne gyengebb magnesekkel es vasmaggal epiteni generatort, mint draga magnesekkel, legmagosan.
Nos azt eddig is tudtam, hogy a kereskedok lopnak csalnak es hazudnak.
A magyar oldalon egy 40*20*10-es N42 magnes 24,4kg-ot emel fel. (supermagnet.hu) A kulfoldi oldalon ugyanennek a magnesnek a huzoereje 20,096kg a kalkulatorukkal. (-20%) Ugyanitt az is kiderul, hogy az N42-nek valami 1,32Tesla Br-je van, ha valaki szamolgatni akar. Most vagy a korabban beidezett huzoero - B keplet nem passzol, vagy a magyar oldalakon adnak meg irrealis adatokat a magnesek erejenel. Ennyit a mernoki tervezesrol
Éppen ezért van a légmagos generátoroknál egy olyan(és erröl már irtam régebben a forumban),miszerint a légrés ne lépje tul a 8-1O mm-t Itt a tekercs vastagság a meghatározó.Az enyémen 8mm vastag a tekercs,9mm. a légrés.
Ha már megcsináljátok a tekercseket és kiöntitek műgyantával, akkor miért olyan nehéz egy kis bontott trafólemezt beletenni? Nem ugyanannyi tekercs kell mint mágnes, és akkor kis szélben is megindul, nem fogják a mágnesek a vasmagot.
Üdv lehar! Örülök, hogy vissza néztél. Mit mondjak, nagyon hiányoztak a tanácsaid.Remélem maradsz még és látogatni fogod ezt a topic-ot. Nekem is lenne egy halom kérdésem. De majd össze szedem őket. Remélem számíthatunk rád. Nagy a káosz a fejekben.
Ezt már énis mondtam.
Hátrány a rengeteg fázis. Nemlehet tekercseket sorbakötni, így tekercsenként kell megindukálni a kívánt feszültséget, így a menetszám többszöröződik. kel bele vasat szerezni. Ami konkrét előny, nagyobb teljesítmény mágnes tömegarány, a tekercsvastagság akár 4-5cm is lehet, (tehát valóságban egy tekercsre nagyobb térfogat jut, nem hogy vékonyabb drótbol hanem akár vastagabból is meg lehetne tekerni a bővített menetszámot). Előny lehet, hogy több kis dióda kell egyenirányításhoz, egyenirányítás után jóformánpuffer nélkül is minimális a brumm. Terhelésre a sok fázisnak köszönhetően kicsi remegés <- a generátor által felvett nyomaték brummja. Meg lehet csinálni több soros kivitelben is (3tárcsa = 2 generátor, mégjobb mágnes-teljesítmény tömegarány, mégtovább csökkenthető a nyomatékbrumm). hátrány hogy a generátor ugyan tudná a teljesítményt a szélkerék viszont nem bírná meghajtani (legalábbis nem ezek a 3 ágú fadeszkásak). >
Nem feltétlenül lesz több fázis, 6-4-es összeállításban se lesz több, de írtam már, hogy ha nincsenek fázisban, akkor is össze lehet kötni sorosan, csak akkor nem a duplája lesz a feszültség egy tekercsnek.
A többi becsületes kereskedő nevében is csókoltatlak!
Itt nem is annyira káosz,mint inkább a külömbözö elméletek ,,,tulhajszolása,,,. Szerintem a leg,leg, elméletell se jutsz sehova,mivel pro,és kontra érveket mindig és mindenre lehet találni.A második hogy TÖKÉLETES generátor nem létezik,csak CÉL generátor,végeredményben csak azt a tipust kell alkalmazni ami az adott célnak a legjobban megfelel.Persze azért lehet tökéletesiteni,aprobb lépésekkel javitgatni.De mindennek az alapja a személyes GYAKORLAT.Épitsen mindenki egy valamilyen generátort,probálja ki,modositgassa,szerezzen gyakorlati tapasztalatot,és utána filozzon,igy már egy viszonylagosan biztos alaprol szolhat a témához.
Üdv Lehar!
Mondják is, a tett halála az okoskodás! Szeretnék egy 1,5 méter átmérőjű hobbi gépet csinálni, jó lenne, ha a kövezőt tudná a generátora: 190 ford/perc-nél már adjon le 14 voltot egyenbe. 450 ford/perc-nél 100 watt legyen a csúcs teljesítménye. (aztán le fog fordúlni a szélről) Csak 40x19x8 - as hangszóró mágnesem van, de abból sok. Vasmagos tárcsagenerátort szeretnék csinálni, olyat, amilyet a neten láttam. Melléklem a képét. Hogy kezdjek hozzá?
Ezek az én "háromágú fadeszkás " rotorjaim. Naponta termelnek. Légyszi tedd fel a Te nem fadeszkás rotorjadat. Utána beszélgethetünk.
Itt felteszek egy ferritmágneses generátor leirását,a kitüzött célnak éppen jó lessz,a hangszoró mágnesek megfelelnek tökéletesen e célra.Légmagos,és ha pontosan követed az épitési leirást,akkor biztos a siker.Igaz a szöveg angolul van de a mai világban ez gondolom nem jelent különösebb gondot.
Köszi, megnéztem. Jó nagy. És akkor lesz 190 fordulaton 14 volt egyen feszültség?
Elvárásaidnak egésszen biztosan meg fog felelni,gondos kivitelezés mellett.
Már túl vagyok az első generátorom megépítésén, amit a saját tapasztalataim alapján kísérletezgetésekkel hoztam össze. Kikísérleteztem a tekercsek menetszámát hogy meg kapjam kis fordulaton is a szükséges feszültséget. Ezt igazolja is a generátor, mert 35-50-es fordulaton már tölti a négy akkut. Viszont igen kicsi a teljesítménye. Tegnap sikeresen mértem rajta 0,1 Ampert. Ez viszont roppant kevés szerintem.
Már azon gondolkozom, hogy készítek egy újabb tekercstárcsát, amit 0,8-as huzalból tekerek meg mert valószínű, hogy a 0,4-es huzal miatt ilyen kicsi a teljesítménye. Azonban a tárcsa méretének meg kell egyeznie a mostani tárcsa méretével, mert a mágnesek már rá vannak öntve a mágnestárcsákra. Szóval óriási dilemmában vagyok. Nem tudom mit csináljak. A mostani tekercstárcsám 15 tekercsből áll, 5 tekercs sorba kötve, a végeik csillagba. A mágnestárcsákon 20 - 20 db 40x20x10-es neodym. A tekercs tárcsa vastagsága 10mm. Mi a véleményed? Mit csináljak?
A tekercsek és a mágnesek aránya rendben van. Ahogy írod csillagba van kötve. Ez is rendben. Bocsáss meg, de ilyen vékony huzalból nem szabad akkutöltésre generátort készíteni. A menetszámot nem írtad meg, de valószínű nagy a generátorod belső ellenállása. Rajta veszik el a megtermelt teljesítmény nagy része. Én 2,2-es huzalból tekertem. Nincs vele semmi gond. Értem hogy nincs elég helyed, de próbálj meg minél vastagabb huzalból új generátort gyártani.
Szívesen veszek minden építő javaslatot. Mentségemre legyen mondva, csak 0,4-es huzalom volt ingyen mikor nekifogtam a dolognak és ezzel kezdtem kísérletezni. De most vettem 0,8-as huzalt 3kg-ot. Ebből kell ki hoznom akkor a legtöbb menetszámot, amiből 15 tekercs elfér a sablonban.
Üdv Erbe!
A légmagos tárcsagenerátor egy és két rétegű tekercseléséről írtal nem régen. Ha szükség lenne rá, meg tudnád csinálni, és a részletek kidolgozásába is beszállnál, ha úgy adódik? Csak igen, vagy nem válasz érdekel.
Értem, hogy adott a helyed és ebbe kell elférned. De mielőtt a 0,8-as huzalt elhasználod számold ki a belső ellenállást. Javaslom éppen csak annyi menetet tekerj fel ami kiadja adott fordulaton (ezt már bizonyára ismered) a kívánt feszültséget. Nehogy még mindig a tekercseken essen a nagyobb feszültség és emiatt fütse el a teljesítmény nagyobb részét. Bevallom a 0,8-as huzalt még vékonynak találom. 1,5 alatt nagyok lesznek a veszteségek.
És ha duplaszálasan tekeri meg? (Az 500w-os vawt is 4 szállal van tekerve egy vastag helyett)
Igen. Egyet nemrég kiszámoltam, otthon még megvannak valahol az adatok.
Ezt úgy értettem, hogy igen mindkét kérdésre. Levél megy este.
Légy türelemmel, elöbb mérek, ha értelmét lárom akkor építek. Több ötletem is van mindkét típusú generátor feljavításához (vízszintes és függőleges tengelyűek), ha hozzák a remélt eredményeket, akkor lesz szélgenerátorom, ha nem akkor áttértek napenergiára.
Valószinűleg csak tavasszal-nyáron lesz, ha addig kitartasz a fórumon, akkor visszatérünk a témára. nem a fával mint anyaggal van bajom hanem a lapát és a súrolt felület közötti aránnyal üdv
Itt ujra felteszem a hugh Piggot féle neodimes generátort(ilyenem van jelenleg is)Direkt neodimre lett tervezve.Ebben a leirásban biztosan megkapsz minden szükséges infot.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |